Открийте ни и в

Интересно

In Vino Veritas

Чаша червено вино на ден е полезно

публикувано

на

In Vino Veritas – истината е във виното, са казвали още древните римляни. За тази изискана напитка най-често обаче любителите на виното знаят твърде малко. Ето няколко факта за виното, които може да сте пропуснали.

В керамика, намерена при археологички разкопки в днешна Грузия, са открити при анализ следи от вино. Това е най-старото познато доказателство за правене на вино в света от 6000 г. пр.н.е. в периода на неолита. Преди това откритие най-старите химически доказателства за вино са от 5400–5000 г. пр.н.е. в Иран. Глинените съдове са били направени преди 7890–8020 години. Тези находки показват, че производството на вино е започнало 600-1000 години по-рано, отколкото се смяташе.

Експертите съветват бутилките да се съхраняват в хоризонтално положение. По този начин корковата тапа е постоянно овлажнена и не може да се разсъхне. В противен случай през пукнатините в корка във виното попада кислород и то започва да се окислява.

Чаша червено вино на ден е полезно. Изследванията показват, че частта на мозъка, която отговаря за разпознаването на ароматите на виното при сомелиерите, е много по-голяма, отколкото при други хора. Също така учените са установили, че умерената консумация на вино понижава риска от намаляване на познавателните способности. Пиенето на вино снижава риска от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и инфапкт и инсулт с 25-40%. Най-известният сорт бяло грозде във винопроизводството е шардоне. То омайва с наситен ягодово-ябълков вкус, а в неговия букет от аромати може да се доловят също дъб, подправки и орех.

Мнозина се заблуждават, че бялото вино се прави от светли сортове грозде, а червеното – от тъмни. Всъщност цветът на виното зависи от обвивката на зърнатапоради което бяло вино може да се направи и от тъмно грозде, ако се обели. Виното и храната са нераздел ни, допълват се перфектно и подчертават вкуса си по начин, който не може да се постигне, ако се консумират поотделно. Но истинските ценители знаят, че само правилно подбраното вино към съответната храна помага да се разкрият истинските вкусови възможности и на двете.

Винените чаши трябва да се държат само за столчето, за да не се нагрява виното от дланта и по такъв начин да се влияе на вкуса му. Правилно е виното да се поднася в чаши с заоблени навътре краища, което помага за задържане на аромата му. Също така се счита, че чашите трябва да бъдат от тънко стъкло.

Кухнята и хладилникът са най-лошите места за съхранение, тъй като виното не обича високите и ниските температури.

Виното трябва да се пази на тъмно и прохладно място.

За производството на 1 бутилка вино се изразходва обикновено 1 килограм грозде. Вино се прави на всички континенти освен в Антарктида, където климатът не е подходящ.

Едно от най-добрите в света е розето Côtes de Provence Rosé, което струва едва 9 долара за бутилка, но спечели сребърен медал на международен винен конкурс, равнозначен на „Оскар“ за винопроизводителите. За най-скъпа бутилка вино се счита Château Cheval Blanc, реколта 1949 г., което бе продадено на аукцион в Женева за 304 375 долара. Sherry de la Frontera, силно испанско вино от 1775 г., се счита за най-старото европейско вино. 5 бутилки от него се съхраняват в музея в Крим.

 

Как да изберем вино

 практически съвети, ако не сте сомелиер

Да изберем качествено вино, без да сме сомелиери – няколко практически съвета.

Първо обърнете внимание на сорта грозде.

Това ще ви ориентира предварително какъв ще е вкусът и ароматът на виното. От различните сортове грозде и комбинирането им се получават, разбира се, различни видове вино.

Сортът на гроздето се маркира задължително само върху етикетите на бутилки вино, произведени в Съединените щати, Чили, Австралия, Аржентина и Нова Зеландия. Не е такъв случая например с европейските и грузинските етикети. На тях е посочен не сортът грозде, а мястото на производство.

Любителите на френското вино знаят, че виното от Бордо е произведено от каберне совиньон и мерло (червени сортове грозде), а бялото вино в Бургундия е от шардоне (бял сорт грозде).

Открийте мястото на производство върху етикета. Това е необходимо, за да добиете представа за качеството на напитката предварително. Понякога са написани не само районът, където се произвежда виното, но дори и конкретното лозе. Ако се върнем към френския пример, „Вин дьо Франс“ е напитка, която може да бъде донесена от всяка област на Франция. Въпреки това гроздето за Chateau Latour се събира само в Бордо, в община Медок и Поулиак. Въпреки че и двете разновидности са френски, цените са коренно различни. Цената на виното често зависи от региона. Например същото качествено вино от района на Бордо е по-скъпо, отколкото от Лангедок.

Името на производителя казва много за качеството на напитката. Основното тук е, че посоченият производител наистина съществува и информацията за него може да бъде намерена в интернет.

Обърнете внимание на датата на прибиране на реколтата

Тази информация е необходима, за да се разбере дали виното все още може да се пие. „Колкото по-отлежало, толкова по-добре“ е стереотип, който невинаги е оправдан. Всъщност повечето вина, предлагани за продажба в супермаркетите, се произвеждат, при условие че ще бъдат продадени и изпити в рамките на 3 г. Само малка категория вина може да оцелее повече от 5 г., без да загуби вкус и качество. Ето защо, ако търсите скъпо вино за вечеря, по-добре е да изберете такова, което е било бутилирано преди не повече от три години.

Има ли значение силата на виното?

Категорично да. Различните вина обикновено имат различен алкохолен градус. Алкохолното съдържание пряко влияе на вкуса на виното. Тук се осланяйте на логиката: колкото по-малки са градусите, толкова по-пивко е виното. Ниското съдържание на алкохол подчертава вкуса на виното. Доброто силно вино се характеризира с по-сложен вкус. Това обаче не е „желязно“ правило: силните алкохолни напитки също могат да бъдат сладки на вкус, а някои нискоалкохолни вина, напротив, имат остър и неприятен вкус.

Важна ли е големината на бутилката?

Разбира се. Най-често използваният размер на бутилката е 0.75 л. Бутилка вино от 1.5 л е рядкост – така нареченият Magnum. Виното в различни бутилки отлежава по различен начин: колкото по-малка е бутилката, толкова по-бързо отлежава напитката и обратно. В този случай е важен обемът на кислород, който се вкарва с помощта на помпа и, разбира се, количеството на самата напитка. Ето защо не се препоръчва вино, произведено в малки бутилки от стара реколта. Най-добрата селекция отлежали вина като правило са в стандартни или големи бутилки.

Задължително погледнете от другата страна на бутилката

Проверете детайлите на етикета от другата страна, той се нарича „контраетикет“. Той допълва лицевия етикет и съдържа подробности, които изясняват основната информация. Например, възможно е датата на производство на виното да не съвпада с годината на гроздовата реколта, което означава, че на виното му е необходимо още време да отлежи бутилирано.

Контраетикетът се отнася до мястото на производство, което в най-добрия случай съвпада с мястото на прибиране на реколтата, посочено на главния етикет. Съдържанието на захар се определя от съдържанието на захар в един литър напитка. Този показател е особено важен, когато главният етикет не посочва дали виното е сладко или сухо. Например 1 л пенливо вино съдържа от 17 до 32 г захар, докато шампанското „Брут“ (сухо вино) е с по-малко от 12 г захар.

Любопитни подробности

 

Постепенно капачките с винт заменят класическите коркови тапи. Почти всички по-евтини вина са с капачки на винт.

Най-добрите производители на вино са Италия, Франция, Испания, САЩ, Аржентина, Австралия, Южна Африка и Германия.

Съществува погрешно схващане, че всички вина се подобряват с възрастта. В действителност 90% от всички вина трябва да се консумират до една година след производството си.

Терминът „букет” се отнася до общия аромат на виното, не само до мириса на грозде.

Белите вина с времето насищат цвета си, а червените, напротив, стават по-светли.

Червените вина се произвеждат от червено грозде, но белите могат да бъдат произведени както от бяло, така и от червено грозде.

Чаша вино съдържа 85 калории.

Смята се, че жените са по-добри дегустатори на вино, защото по принцип имат по-добро обоняние от мъжете.

Червеното вино съдържа повече антиоксиданти от бялото и затова е по-полезно. Важна съставка е т.нар. ресвератрол, който защитава сърцето.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

На фона на протестите в САЩ: Търсенето на полицейско порно в интернет се увеличава

Сайтът Екс Хамстер е регистрирал в САЩ 39-процентово увеличение на търсенията с думите „cop“, „police“ и „jail“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: New York Post

Потребителите в интернет, напук на многочислените акции на протест срещу полицейското насилие, увеличават търсенето на порно продукции, в които участниците са облечени в полицейски униформи, пише изданието Вайс.

Така например сайтът Екс Хамстер е регистрирал в САЩ 39-процентово увеличение на търсенията с думите „cop“, „police“ и „jail“. А в световен мащаб ръстът на интереса към тези три категории е 25 процента. Констатираното увеличение е за периода от края на май до началото на юли. А именно по това време бяха проведени многобройни акции, чиито участници гневно протестираха срещу полицейското насилие.

По данни на изданието расте популярността и на порно каналите с подобна тематика. В портала Порн хъб „Fake cop“ има 82 милиона гледания. В подобната платформа Екс видео най-гледаното видео с полицаи има 41 милиона гледания.

Според професорката от университета „Джордж Вашингтон“ Амбър Масър тези потребителски предпочитания са свързани с психологическото желание на някои хора да бъдат свързани по някакъв начин с властта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Учени създадоха способна да усеща изкуствена кожа, били вдъхновени от „Междузвездни войни“

„Електронната кожа“ е в състояние да преработва информация по-бързо от човешка нервна система

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Изследователи от Сингапур са разработили „електронна кожа“, способна да пресъздава усещането за допир.

Специалистите се надяват, че новаторската им разработка ще позволи на хора с протезирани крайници да откриват предмети, да разпознават текстури и дори да усещат температура и болка.
Устройството, наречено ACES (Asynchronous Coded Electronic Skin), се състои от 100 малки сензора и е с размер около 1 квадратен сантиметър.

Изследователите от Националния университет на Сингапур казват, че „електронната кожа“ е в състояние да преработва информация по-бързо от човешка нервна система, да разпознава между 20 и 30 различни текстури и да разчита Брайлова азбука с точност над 90 процента.

„Хората трябва да плъзнат пръсти, за да разпознаят дадена текстура, докато за кожата е необходимо само едно докосване“, казва ръководителят на изследователския екип Бенджамин Тий.
Специалистът допълва, че с колегите му са почерпили идеята за разработката от сцена от „Междузвездни войни“, в която Люк Скайуокър, след като губи дясната си ръка, получава нова, привидно способна отново да усеща допир.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Днес е Световен ден на динята

Диненият сок облекчава мускулно напрежение, не съдържа „лоши“ мазнини и холестерол

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

По случай днешния Световен ден на динята сайтът Whataboutwatermelon предлага няколко любопитни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:

– Дивите дини произхождат от Южна Африка
– Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години
– В Древен Египет в гробниците са поставяни дини за храна на душите
– В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа – от 13-и
– Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus
– Динята съдържа 92 процента вода
– Близки „сродници“ на динята са тиквите и краставиците
– Съществуват над 1200 динени разновидности
– Дини се отглеждат в 96 страни по света
– Водещият производител на дини е Китай
– Идеята да се отглеждат квадратни дини се заражда в Япония
– В Египет и Израел е обичайна практика динята да се поднася със сирене фета
– В Китай и Япония гостите често носят диня като дар за домакинята
– Динята е по-богат източник на ликопен от доматите
– Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората
– Диненият сок облекчава мускулно напрежение
– Динята е богата на витамини А и С и калий
– Захарното съдържание в динята е едва шест процента
– Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра
– Дините без семки не са генномодифицирани, те са „стерилни“ хибриди
– Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.
– В САЩ има цял месец, посветен на дините
– Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни
– Месото на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла „плът“
– Динята е нискокалорична и не съдържа „лоши“ мазнини и холестерол
– Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето дини се оценяват с 9 или 10 по въпросната скала. Най-сладките получават оценка 11 или 12
– Видният писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал „ангелска храна“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено