Открийте ни и в

Интересно

In Vino Veritas

Чаша червено вино на ден е полезно
bgvoice

публикувано

на

In Vino Veritas – истината е във виното, са казвали още древните римляни. За тази изискана напитка най-често обаче любителите на виното знаят твърде малко. Ето няколко факта за виното, които може да сте пропуснали.

В керамика, намерена при археологички разкопки в днешна Грузия, са открити при анализ следи от вино. Това е най-старото познато доказателство за правене на вино в света от 6000 г. пр.н.е. в периода на неолита. Преди това откритие най-старите химически доказателства за вино са от 5400–5000 г. пр.н.е. в Иран. Глинените съдове са били направени преди 7890–8020 години. Тези находки показват, че производството на вино е започнало 600-1000 години по-рано, отколкото се смяташе.

Експертите съветват бутилките да се съхраняват в хоризонтално положение. По този начин корковата тапа е постоянно овлажнена и не може да се разсъхне. В противен случай през пукнатините в корка във виното попада кислород и то започва да се окислява.

Чаша червено вино на ден е полезно. Изследванията показват, че частта на мозъка, която отговаря за разпознаването на ароматите на виното при сомелиерите, е много по-голяма, отколкото при други хора. Също така учените са установили, че умерената консумация на вино понижава риска от намаляване на познавателните способности. Пиенето на вино снижава риска от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и инфапкт и инсулт с 25-40%. Най-известният сорт бяло грозде във винопроизводството е шардоне. То омайва с наситен ягодово-ябълков вкус, а в неговия букет от аромати може да се доловят също дъб, подправки и орех.

Мнозина се заблуждават, че бялото вино се прави от светли сортове грозде, а червеното – от тъмни. Всъщност цветът на виното зависи от обвивката на зърнатапоради което бяло вино може да се направи и от тъмно грозде, ако се обели. Виното и храната са нераздел ни, допълват се перфектно и подчертават вкуса си по начин, който не може да се постигне, ако се консумират поотделно. Но истинските ценители знаят, че само правилно подбраното вино към съответната храна помага да се разкрият истинските вкусови възможности и на двете.

Винените чаши трябва да се държат само за столчето, за да не се нагрява виното от дланта и по такъв начин да се влияе на вкуса му. Правилно е виното да се поднася в чаши с заоблени навътре краища, което помага за задържане на аромата му. Също така се счита, че чашите трябва да бъдат от тънко стъкло.

Кухнята и хладилникът са най-лошите места за съхранение, тъй като виното не обича високите и ниските температури.

Виното трябва да се пази на тъмно и прохладно място.

За производството на 1 бутилка вино се изразходва обикновено 1 килограм грозде. Вино се прави на всички континенти освен в Антарктида, където климатът не е подходящ.

Едно от най-добрите в света е розето Côtes de Provence Rosé, което струва едва 9 долара за бутилка, но спечели сребърен медал на международен винен конкурс, равнозначен на „Оскар“ за винопроизводителите. За най-скъпа бутилка вино се счита Château Cheval Blanc, реколта 1949 г., което бе продадено на аукцион в Женева за 304 375 долара. Sherry de la Frontera, силно испанско вино от 1775 г., се счита за най-старото европейско вино. 5 бутилки от него се съхраняват в музея в Крим.

 

Как да изберем вино

 практически съвети, ако не сте сомелиер

Да изберем качествено вино, без да сме сомелиери – няколко практически съвета.

Първо обърнете внимание на сорта грозде.

Това ще ви ориентира предварително какъв ще е вкусът и ароматът на виното. От различните сортове грозде и комбинирането им се получават, разбира се, различни видове вино.

Сортът на гроздето се маркира задължително само върху етикетите на бутилки вино, произведени в Съединените щати, Чили, Австралия, Аржентина и Нова Зеландия. Не е такъв случая например с европейските и грузинските етикети. На тях е посочен не сортът грозде, а мястото на производство.

Любителите на френското вино знаят, че виното от Бордо е произведено от каберне совиньон и мерло (червени сортове грозде), а бялото вино в Бургундия е от шардоне (бял сорт грозде).

Открийте мястото на производство върху етикета. Това е необходимо, за да добиете представа за качеството на напитката предварително. Понякога са написани не само районът, където се произвежда виното, но дори и конкретното лозе. Ако се върнем към френския пример, „Вин дьо Франс“ е напитка, която може да бъде донесена от всяка област на Франция. Въпреки това гроздето за Chateau Latour се събира само в Бордо, в община Медок и Поулиак. Въпреки че и двете разновидности са френски, цените са коренно различни. Цената на виното често зависи от региона. Например същото качествено вино от района на Бордо е по-скъпо, отколкото от Лангедок.

Името на производителя казва много за качеството на напитката. Основното тук е, че посоченият производител наистина съществува и информацията за него може да бъде намерена в интернет.

Обърнете внимание на датата на прибиране на реколтата

Тази информация е необходима, за да се разбере дали виното все още може да се пие. „Колкото по-отлежало, толкова по-добре“ е стереотип, който невинаги е оправдан. Всъщност повечето вина, предлагани за продажба в супермаркетите, се произвеждат, при условие че ще бъдат продадени и изпити в рамките на 3 г. Само малка категория вина може да оцелее повече от 5 г., без да загуби вкус и качество. Ето защо, ако търсите скъпо вино за вечеря, по-добре е да изберете такова, което е било бутилирано преди не повече от три години.

Има ли значение силата на виното?

Категорично да. Различните вина обикновено имат различен алкохолен градус. Алкохолното съдържание пряко влияе на вкуса на виното. Тук се осланяйте на логиката: колкото по-малки са градусите, толкова по-пивко е виното. Ниското съдържание на алкохол подчертава вкуса на виното. Доброто силно вино се характеризира с по-сложен вкус. Това обаче не е „желязно“ правило: силните алкохолни напитки също могат да бъдат сладки на вкус, а някои нискоалкохолни вина, напротив, имат остър и неприятен вкус.

Важна ли е големината на бутилката?

Разбира се. Най-често използваният размер на бутилката е 0.75 л. Бутилка вино от 1.5 л е рядкост – така нареченият Magnum. Виното в различни бутилки отлежава по различен начин: колкото по-малка е бутилката, толкова по-бързо отлежава напитката и обратно. В този случай е важен обемът на кислород, който се вкарва с помощта на помпа и, разбира се, количеството на самата напитка. Ето защо не се препоръчва вино, произведено в малки бутилки от стара реколта. Най-добрата селекция отлежали вина като правило са в стандартни или големи бутилки.

Задължително погледнете от другата страна на бутилката

Проверете детайлите на етикета от другата страна, той се нарича „контраетикет“. Той допълва лицевия етикет и съдържа подробности, които изясняват основната информация. Например, възможно е датата на производство на виното да не съвпада с годината на гроздовата реколта, което означава, че на виното му е необходимо още време да отлежи бутилирано.

Контраетикетът се отнася до мястото на производство, което в най-добрия случай съвпада с мястото на прибиране на реколтата, посочено на главния етикет. Съдържанието на захар се определя от съдържанието на захар в един литър напитка. Този показател е особено важен, когато главният етикет не посочва дали виното е сладко или сухо. Например 1 л пенливо вино съдържа от 17 до 32 г захар, докато шампанското „Брут“ (сухо вино) е с по-малко от 12 г захар.

Любопитни подробности

 

Постепенно капачките с винт заменят класическите коркови тапи. Почти всички по-евтини вина са с капачки на винт.

Най-добрите производители на вино са Италия, Франция, Испания, САЩ, Аржентина, Австралия, Южна Африка и Германия.

Съществува погрешно схващане, че всички вина се подобряват с възрастта. В действителност 90% от всички вина трябва да се консумират до една година след производството си.

Терминът „букет” се отнася до общия аромат на виното, не само до мириса на грозде.

Белите вина с времето насищат цвета си, а червените, напротив, стават по-светли.

Червените вина се произвеждат от червено грозде, но белите могат да бъдат произведени както от бяло, така и от червено грозде.

Чаша вино съдържа 85 калории.

Смята се, че жените са по-добри дегустатори на вино, защото по принцип имат по-добро обоняние от мъжете.

Червеното вино съдържа повече антиоксиданти от бялото и затова е по-полезно. Важна съставка е т.нар. ресвератрол, който защитава сърцето.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Защитиха останките на „Титаник“ с договор

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. www.oceangate.com

Останките от кораба „Титаник“ вече са защитени от туристи и нетърпеливи изследователи чрез влезлия в сила днес договор между САЩ и Великобритания, заяви депутатът от консерваторите Нусрат Гани, цитирана от Франс прес.

Това важно споразумение със САЩ за съхраняване на останките от кораба означава, че отношението към тях ще е като към последен дом на 1500 души, отбеляза тя по време на посещение в Белфаст, където корабът е построен.

Договорът, подписан от Великобритания през 2003 г., влезе в сила, след като бе ратифициран през ноември м.г. от държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

Останките от кораба, които се намират в международни води, досега не бяха защитени от Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Реклама на KFC взриви мрежата: Сексистка е, скочиха пуритани (ВИДЕО)

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Кадър: YouTube

„Сексистка“ реклама на веригата за бързо хранене KFC възмути Австралия, съобщи Ройтерс, като цитира местни медии.

Във видеото се виждат две момчета, наблюдаващи силно изрязаното деколте на млада жена през прозореца на кола.

Матираните прозорци се свалят надолу и се показват две момчета, зяпнали деколтето на жената, след което тя се усмихва и казва: „Някой каза ли KFC?“

След пускането му в онлайн видео платформа, местна правозащитна организация призова за бойкот на веригата.

От групата Кълектив шаут, занимаваща се с борбата срещу потребителското отношение към жените, определиха 15-секундното видео като: „Връщане към отдавна използваните и архаични стереотипи, при които жените са свеждани до сексуални обекти за удоволствие на мъжете“.

От веригата не са обявили дали ще преустановят излъчването на рекламата, но се извиниха на всички, които са се почувствали обидени.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

400-килограмов пакистанец си търси жена – 100 кила да е. Търси си… (ВИДЕО)

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Twitter

Арбаб Хизер Хаят, който е най-силният пакистанец, тежащ 400 кила, си търси 100-килограмова половинка, за която да се ожени, пише „Дейли мейл“.

Досега 27-годишният богатир бил отказал на над 200 девойки, защото били прекалено крехки за неговите разбирания. Арбаб се притеснявал да не смачка потенциалната си жена, ако тя не е надарена със съответната физика.

Родителите на пакистанеца непрекъснато му давали зор да се ожени, за да могат да си имат внуци. И Арбаб започнал да си търси булка, но в неговия случай това не било лесна работа.

Хаят е висок 198 сантиметра, поради тази причина бъдещата му половинка трябва да е висока минимум 193 сантиметра, за да могат влюбените да се гледат в очите.

Евентуалната булка трябва и да умее добре да готви, тъй като пакистанският исполин има феноменален апетит. На ден той консумира 10 хиляди калории. Само на закуска той поглъща 36 яйца, а след това през деня консумира 3 килограма месо, 5 литра мляко и няколко купички ориз. При това Арбаб твърди, че няма проблеми със здравето.

Пакистанецът редовно участва и в международни състезания по тежка атлетика. Вижте!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada