Открийте ни и в

Избори САЩ 2016

Инатът на магаретата

публикувано

на

6-6-6-16.

Това не е конспиративна нумерология, а часът и датата, когато Хилъри Клинтън обяви, че е достигнала магическия брой от 2383 делегати по време на последния си митинг от първичните избори в Лонг бийч, Калифорния. Сметката бе направена от „Асошиейтид прес“ минути преди събитието. Тя бе потвърдена от няколко медийни организации по-късно в понеделник и дори показа, че Клинтън прехвърля прага с един делегат.

„Почти на ръба сме на исторически – исторически, безпрецедентен! – момент“, каза Клинтън пред няколко хиляди възторжени привърженици. „Но имаме още много работа да свършим, нали?“, веднага добави почти винаги премерената бивша дипломатка.

Второто определено е факт. Има да изтече още вода, преди да мога да си заплюя лично свидетелско присъствие на момента, в който първата жена в американската история става де факто кандидат на една от двете основни партии. Във вторник се решава надпреварата в последните 6 щата, включително в най-големия, Калифорния. След това до формалната номинация във Филаделфия остават 50 дни, през които също много може да се случи. Да, Клинтън изглежда почти сигурна – но нека ви припомня, че така е от март насам. Тя все не може да се справи с неуморния Сандърс и неговите предани поддръжници. Междувременно пред невярващите очи на всички Доналд Тръмп закова лидерите на Републиканската партия като пеперуди в хербарий и е на път да се обзаведе с възможно най-радикалния електорат в скорошната история на президентските избори.

Към момента 571 е броят на т.нар. суперделегати, които би трябвало да гласуват за Клинтън във Филаделфия. Сандърс има само 48 такива. Неговата сметка е, че ще обърне вота на достатъчен брой партийни функционери. Това може да се случи по два начина: или ако сенаторът от Върмонт спечели зашеметяващо популярния вот (нереалистично да се очаква), или ако кандидатурата на Клинтън изведнъж излезе от релси (например, ако разследването на ФБР за сървъра й като първи дипломат роди някаква сензация или нещо изскочи покрай фондацията й с Бил Клинтън). Всъщност има и трети сценарий: ако Демократическата партия внезапно осъзнае, че Сандърс е по-добрият й кандидат срещу Тръмп. Той е вероятен само като следствие от втория вариант обаче.

Във вторник се разиграват последните 694 делегати от общото тесте. За разлика от републиканците, при които победителят в доста от щатите прибира всички представители там, демократите използват пропорционална система. При очаквания паритет, който според допитванията се очертава в Калифорния, Сандърс не би могъл да обърне нещата драматично в своя полза дори и да победи. Да, спечелената надпревара в най-големия щат, който за пръв път от десетилетия насам изобщо е от значение в първичните избори, ще увеличи още повече вече впечатляващото влияние на независимия сенатор от Върмонт. Той със сигурност ще бъде сред тримата най-слушани лидери в партията, чийто член дори не е. Не е ясно обаче дали Сандърс ще се задоволи с това. Той вече обеща, че ще проточи битката до конгреса в края на юли. Неговата кампания постоянно говори за „инерция“, което предполага победа в Калифорния. Затова Клинтън не искаше да всява в понеделник увереност у поддръжниците си, за да не си останат вкъщи с фалшива сигурност в крайния успех.

Ако загуби във вторник, Сандърс няма много място за маневриране, преди да бъде обвинен, че източва излишно енергията на демократите, която би трябвало да се обърне срещу Тръмп. В този смисъл е бил и разговорът му през уикенда с президента Барак Обама, който се кани да обяви пълната си подкрепа за Клинтън. В това няма да има особена изненада. Белият дом просто изчаква най-ефектния момент за това съобщение. По същото време преди осем години Клинтън прие загубата си в първичните избори и подкрепи номинацията на бъдещия президент.

Това са сметките и очакванията в момента, но какво ли в тези избори се вписва в разумните прогнози? В понеделник настроението на Сандърс беше определено бойно. Кампанията му веднага излезе със становище, че медиите са прибързали с аритметичния си извод за неизбежната победата на Клинтън. Суперделегатите не бива да се броят преди конгреса през юли според партийните правила, припомниха хората на Сандърс. Това е така, но „Асошиейтид прес“ и CNN питаха един по един тези функционери кого ще подкрепят и така стигнаха до извода за общия брой. Да не пропуснем и иронията в това, че стратегията на Сандърс разчита на партийната машина, която доскоро громеше с безпощадна методичност (включително като обяви лична война на председателката на националния комитет на демократите Деби Васерман-Шулц).

Сенаторът от Върмонт има и друга постоянна теза, която използва по време на собствения си последен митинг в Сан Франциско. „Щат по щат, каза Сандърс. – Аз побеждавам Тръмп, когато се изправя срещу него лице в лице.“ Това не е далеч от истината и се вписва в третия сценарий по-горе, особено в случай на извънредна ситуация. Независимите избиратели са по принцип далеч по-склонни да отидат при Сандърс, отколкото при Клинтън в момента. А колко от тях ще предпочетат Тръмп, предстои да видим. Сблъсъкът между бизнесмена и сенатора би бил епичен точно поради факта, че каквото и да кажем иначе, нито един от тях не е директен продукт на съответната партийна машина. Това е нещо незапомнено и вероятно неповторимо. Заради това отказът на Тръмп да излезе в дебати срещу Сандърс преди вота в Калифорния беше посрещнат с неодобрение от всички освен от кампанията на Клинтън.

А тя наистина има много, много работа. Въпреки историческото значение на кандидатурата й Клинтън също носи твърде много пасиви, както съм писал тук многократно. Непопулярността й става понякога предмет на интересен хумор. Така например социалните медии подхванаха преди няколко седмици един доста забавен некролог – ако това е уместно да се каже, публикуван в Ричмънд, щата Вирджиния. В него пише, че изправена пред перспективата да избира между Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън, 68-годишната Мари Ан Олфренд Ноланд предпочела да „премине във вечната любов на Господ“. Ето едно семейство, което успява да намери повод да се усмихне дори в такъв тежък момент!

Това едва ли може да се каже за губернатора на Вирджиния Тери Маколиф, за когото изтече информация, че е разследван от ФБР. Властите се интересуват от пари за кампанията му, получени от китайски бизнесмен. Маколиф е бивш партиен лидер на демократите и се смята за много сериозен съюзник на Клинтън, спряган дори като потенциален кандидат-вицепрезидент. Не искам да намекна нищо, но предишният губернатор на Вирджиния (републиканец) сега излежава две години за корупция.

Проблемите на Маколиф са малка част от тревогите на Клинтън в момента. Преди седмица генералният инспектор на Държавния департамент заключи, че тя е нарушила правилата за боравене с електронната поща като първи дипломат. Клинтън е използвала домашния си сървър за официална кореспонденция потенциално излагайки я на риск да бъде открита от шпиони хакери. Няма данни информация да е изтекла, нито пък тя е обвинена в нещо. „Имейлгейт“ обаче е източник на несекващи политически проблеми за Клинтън. Съвсем предвидимо Тръмп повтаря отново и отново, че „Хилъри е за затвора“. Фланелки с такъв надпис (на които вместо Hillary for President пише Hillary for Prison) се забелязваха на митингите и на Тръмп, и на Сандърс – както и през улицата сред много вялия протест срещу нея в понеделник.

Другата голяма опасност за Клинтън продължава да идва от опасението, че привържениците на Сандърс наистина няма да се преориентират и просто ще си останат вкъщи на изборите през ноември. Самият сенатор им дава тон, като твърди, че Клинтън ще трябва „да се докаже като кандидат“, а не той да я подкрепя. Разбира се, в политиката много неща се казват, а после се говори обратното, и неговата резистентност вече си е запазена марка, така че това може да се промени. Моите сравнителни впечатления между привържениците на Сандърс и Клинтън са, че неговите са много нахъсани, но някак си разпилени, идеалистични, недостатъчно организирани. Те не са толкова култ (като тези на Тръмп например), колкото клас по йога. Клинтън, от друга страна, създава усещането за бюрократична стабилност като училищна директорка. Може да е недолюбвана от много, но родителите все пак ще изпратят децата си при нея. И дори май си я харесват като възпитателка.

През миналата седмица Клинтън произнесе една от най-добрите речи в кариерата си, когато в Сан Диего говори за външната политика и националната сигурност. Тя не спомена Сандърс изобщо и предпочете да наблегне на опита си като държавник. Беше незапомнено агресивна към Тръмп, като го захапа с няколко блестящи изречения. Не съм сигурен дали Клинтън ще спечели, ако сведе дебатите до неговото обичайно ниво на лични обиди и прякори. По-скоро не, обаче няколкото пъти, когато го направи в Сан Диего, бяха определено развеселяващи. Например, когато се подигра на неговото изказване, че имал добри познания за Русия, понеже е прекарал няколко дни на „Мис Вселена“ в Москва. Неудобно ми е да си призная, но както всички и аз вече свикнах всеки ден да има нещо ново в тези безпрецедентни президентски избори. Ако ще е риалити, поне да е шоу.

Клинтън вече трябваше да спечели няколко пъти и това все се отлагаше. Последният вторник на първичната надпревара може да сложи точка, запетайка или многоточие за нея.

Пет месеца минаха бързо и още пет ни чакат.

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Избори САЩ 2016

Maнафорт се призна за виновен, ще сътрудничи на Робърт Мюлър

публикувано

на

от

Виж цялата статия

This courtroom sketch depicts former Donald Trump’s campaign chairman Paul Manafort, center, and his defense lawyer Richard Westling, left, at federal court in Washington, Friday, Sept. 14, 2018. Manafort has pleaded guilty to two federal charges as part of a cooperation deal with prosecutors. The deal requires him to cooperate „fully and truthfully“ with special counsel Robert Mueller’s

Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп – Пол Манафорт, се призна за виновен по две обвинения и прие да сътрудничи със специалния прокурор Робърт Мюлър, който разследва руската намеса в изборите за президент през 2016-та.

Едното от обвиненията е за участие в конспирация срещу Съединените щати, а другото е за възпрепятстване на правосъдието. Робърт Мюлър пък разследва евентуално съглашателство между хора от предизборната кампания на Тръмп и Русия.

 69-годишният Манафорт е бивш лобист. Той беше признат за виновен през август по друго дело за банкови и данъчни измами, гледано в щата Вирджиния. Тогава действията мъ са били свързани с десетки милиони долари, получени от консултантските му дейности за бившия украински президент Виктор Янукович.Това, че Манафорт призна сега сам вината си, ще му позволи да избегне нов продължителен и скъпоструващ процес, който може да постави в неудобно положение и самия Тръмп в навечерието на парламентарните избори през ноември.

Белият дом обаче побърза да увери, че решението на Манафорт няма нищо общо с президента или неговата „победоносна президентска кампания през 2016 г.“ „Няма абсолютно никаква връзка“, подчерта говорителката на Белия дом Сара Сандърс.


Споразумението за сътрудничество на Манафорт със службите на прокурора Мюлър е важен обрат, тъй като бившият директор на кампанията на Тръмп от година оспорваше обвиненията. Това е обаче лоша новина за обитателя на Белия дом, който не спира казва, че разследвнето е просто „лов на вещици“. Този негов аргумент е все по-слаб от напредъка в разследванията на Мълър.


За момента Мълър не успя да докаже съглашателство между Москва и членове от екипа на Тръмп. Той обаче постигна няколко осъдителни присъди или ангажименти за сътрудничество от страна на бивши сътрудници на Тръмп.


Според документите, предадени в съда по сегашното разследване срещу Манафорт, първоначалните седем обвинения бяха сведени до две, по които той пледира днес виновен. Манафорт може да получи до 10 години затвор по обвиненията, за които той призна вината си.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Избори САЩ 2016

Съветник на кампанията на Тръмп призна, че е скрил от ФБР контактите си с руснаци

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Двама сътрудници от щаба на Доналд Тръмп са обвинени в пране на пари, а един е признал, че е лъгал ФБР за свои връзки с близки до Кремъл хора.

Бившият шеф на щаба на Тръмп Пол Манафорт  и бившият му бизнес съдружник Рик Гейтс са обвинени в 12 престъпления, включително пране на пари и прикриване на десетки милиони долари, платени от бившия украински президент Виктор Янукович и неговата партия.Съветничката вБелия дом Келиан Конуей коментира, че това няма нищо общо с президента или неговата кампания. За телевизионното предаване Fox and Friends тя повтори, че Тръмп продължава да е убеден, че разследването е „измама“.

Манафорт и Гейтс пледираха невинни в съда в понеделник следобед. Съдията определи гаранция от 10 милиона долара за Манафрт и 5 милиона за Гейтс. Двамата са се съгласили на домашен арест.

Джордж Пападопулос, външнополитически съветник в предизборната кампания на Доналд Тръмп, е признал вината си при даването на фалшиви твърдения пред агенти на ФБР във връзка с т.нар. руско разследване за връзката между бившия екип на сегашния президент и официални представители на Москва.

Така трети сътрудник на кампанията на Тръмп от 2015-2016г. официално е обвинен в понеделник от специалния прокурор и бивш директор на ФБР Робърт Мюлър.

Пападополус е от Чикаго, занимава се с лобиране за енергийни интереси и е признал вината си на 5 октомври. Признанието е било запечатано с решение на съдия и е отворено и публикувано днес. В него се казва, че американецът е дал „фалшиви, измислени и измамни“ показания на разпит на 27 януари 2017г.

Прикриване на датите, размера и естеството на контактите с руснаци

Според обвинението той умишлено и съзнателно е „прикрил датите, размера и естеството на контактите и отношенията си с определени чуждестранни лица, за които е знаел, че имат тесни връзки с високопоставени руски правителствени представители“.

По време на разговора от януари ФБР вече е водело разследване за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ и дали е имало координиране на действия с кампанията на Тръмп.

Едно от неверните твърдения на Пападопулос е, че научил от чуждестранен преподавател, че Русия притежава „мръсна“ информация за Хилъри Клинтън под формата на „хиляди имейли“, но това станало преди да бъде привлечен към екипа на Тръмп. В действителност той е знаел за поканата около 6 март 2016г., както и че един от основните приоритети на бъдещия президент ще е подобряването на отношенията с Москва. „Професорът“ се е заинтересувал от него единствено поради този факт, срещнали са се на 14 март, а конкретният разговор за имейлите е бил на 26 април, т.е. след като чикагският адвокат е работел за бъдещия президент от близо един месец.

Обвиненият първоначално заявил, че срещата не била нищо особено и „просто си говорехме“. В действителност преподавателят се е срещнал с висши руски представители непосредствено преди разговора с Пападополус, а той, от своя страна, в продължение на месеци след това непрекъснато се е опитвал за използва контактите на преподавателя, за да уреди среща между екипа на Тръмп и руски правителствени лица. Със същата цел е имало среща с рускиня, описвана като „племенница на Путин“ и готова да уреди контакт с руския посланик в Лондон.

„Отворена покана от Путин за среща с Тръмп“

Екипът на Мюлър обвини по-рано в понеделник Пол Манафорт (ръководител на щаба на Тръмп до август 2016г.) и бившият му бизнес съдружник Рик Гейтс в 12 престъпления, включително пране на пари и прикриване на десетки милиони долари, платени от бившия украински президент Виктор Янукович и неговата партия. Специалният съветник на Тръмп Келиан Конуей коментира, че това няма нищо общо с президента или неговата кампания. За телевизионното предаване Fox and Friends тя повтори, че Тръмп продължава да е убеден, че разследването е „измама“.

В обвиненито срещу Джордж Пападопулос специалният прокурор изрично посочва, че в края на март 2016г. той е участвал в заседание по въпросите на националната сигурност с присъствието на Доналд Тръмп и други външнополитически съветници на кампанията му. На нея Пападополус се е представил като човек с такива връзки, че може да уреди среща между Тръмп и президента Владимир Путин.

През април той вече е работел активно в тази посока, включително чрез активни разговори по електронна поща и Скайп със „свръзка с външното министерство на Русия“. Спомената рускиня му написала: „Задействах личните си връзки след нашия разговор и по твое искане. Както споменах, всички сме развълнувани от възможността за добри отношения с господин Тръмп. Руската федерация с удоволствие ще го посрещне, след като официално обяви кандидатурата си за президент на САЩ“.

„Около 25 април 2016г. обвиняемият Пападопулос пише на високопоставен съветник по политическите въпроси в кампанията на Тръмп: „Руското правителство има отворена покана от Тръмп за господин Тръмп да с есрещне с него, когато той е готов за това. Предимството да се състои в Лондон е, че тези правителства са склонни за разговарят по-открито, когато това се прави в „неутрални“ градове.“

В началото на май Пападопулос вече получава информация, че в Департамента за северна Америка на руското външно министерство за готови да се срещнат в Москва с високопоставения съветник на Тръмп по политическите въпроси. Усилията му за среща на хора от екипа на Тръмп с членове на администрацията на Путин и на външното министерство на Русия продължават поне до средата на август 2016г. От тези планове в крайна сметка не излиза нищо и дори няма пътуване до Москва на самия Пападопулос.

След три срещи с агенти на ФБР в края на януари и началото на февруари 2017г. той закрива профила си във „Фейсбук“ от 2005г., съдържащ свидетелства за контактите му в руснаците и открива нов. След това той смена и номера на мобилния си телефон.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Избори САЩ 2016

Тръмп с обещания за първите 100 дни, ограничава достъпа на пресата (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Избраният за президент Доналд Тръмп обяви в понеделник списък с укази и действия, които ще предприеме през първите си 100 дни в Белия дом. Бизнесменът направи това във видео в Youtube и още веднъж ограничи възможността на медиите да му зададат въпроси по тези идеи. Той не е дал пресконференция в 12-те дни, откакто спечели изборите – в ярък контраст с демократичната традиция в тази страна. Все още не е допуснал т.нар. пул от журналисти, които следят всяка стъпка на всеки президент (и избрания за такъв).

Във  видеото Тръмп обявява, че САЩ ще се оттеглят от Транспасифик партньорското споразумение, ще отмени регулации в енергийния сектор, свързани с екоенергията, ще предприеме стъпки срещу кибер- и други атаки, ще разследва злоупотреби с американските визи и ще въведе правила срещу членове на неговата администрация, които искат да напуснат, за да станат лобисти.

Междувременно той продължава с попълването на кабинета си с противоречиви личности.

В петък бяха разкрити номинациите на сенатора на щата Алабама Джеф Сешънс за министър на правосъдието, на конгресмена от щата Канзас Майк Помпео за директор на ЦРУ и на пенсионирания генерал-лейтенант Майкъл Флин за поста съветник по националната сигурност на САЩ. Сешънс и Помпео ще трябва да получат подкрепата на Сената, докато кандидатът за съветник по националната сигурност не се нуждае от такова одобрение.

И тримата мъже имат безкомпромисен подход към националната сигурност, който се различава значително от доктрината при администрацията на Барак Обама. Подборът на триото показва, че Тръмп няма да се откаже от някои от по-противоречивите си позиции за националната сигурност.

Конгресменът от щата Канзас Майк Помпео е от консервативното крило на Републиканската партия и е яростен критик на споразумението за ядрената програма на Иран, сключено по време на втория мандат на Барак Обама. Доналд Тръмп също не харесва споразумението и обяви, че то ще е едно от първите неща, които ще ревизира.

През уикенда Тръмп се срещна с Мит Ромни – кандидата за президент на републиканците в кампанията през 2012 година. Спекулациите са, че той би могъл да бъде назначен като държавен секретар. Ромни бе яростен критик на Доналд Тръмп и докато републиканците определяха кандидата си, призоваваше съпартийците си да гласуват за когото и да било друг, но не и за ексцентричния милиардер. В отговор пък Тръмп неколкократно нарече Мит Ромни „неудачник“. За поста държавен секретар се спряга и името на бившия кмет на Ню Йрок Руди Джулиани, който обаче може да бъде атакуван заради връзките си с враждебни чужди правителства, за които е работил като адвокат и лобист през последните години.

Междувременно от снимка на „Асошиейтед прес“ става ясно какви ще са приоритетите на министерството на националната сигурност (DHS). Те са уловили кадър на Тръмп с Крис Кобак – предполагаемия кандидат да оглави институцията, под чиято шапка са и имиграционните служби. В ръката си Кобак носи документ, който изглежда като „стратегия за първите 365 дни“  на мегаминистерството.

Кобак иска да бъде възстановена системата за следене на посетителите, които влизат в САЩ с виза – т.нар. National Security Entry-Exit Registration System, която работеше от 2002 до 2011 г., а след това бе заменена от US-VISIT. „Всички чужденци от високорискови райони трябва да бъдат следени“, се казва в плана.

Снимката разкрива още как идеите на Кобак са в синхрон с предложенията на Тръмп от кампанията като въвеждането на „екстремен въпросник за високорискови чужденци“ с теми като подкрепата за шериата, джихад, равенството между мъже и жени и подкрепата за Конституцията на САЩ. По време на кампанията Тръмп също обсъждаше идеята за

идеологически тест за имигрантите

Кобак също предлага спирането на бежанци от Сирия. Досега в САЩ са приети 12,587 души от страната, разкъсвана от война, след процес за проверка, който отнема около 2 години на човек.

Част от текста на стратегията е покрита от ръката на Кобак. Изглежда, че в документа се говори за депортирането на „рекорден брой криминални имигранти в първата година“. Тръмп заяви това и в първото си телевизионно интервю по CBS. Според него това са 2-3 милиона души, но според оценки на имиграциони организации хората без статут и с криминално досие са много по-малко – около 800 хиляди души.

В стратегията на Кобак изглежда, че ако той стане министър по националната сигурност, ще въведе нови правила за работата на имиграционните служби, които ще се различават значително от тези по времето на Обама. Кобак например определя като криминално проявен имигрант „всеки, арестуван за каквото и да е престъпление, и всеки член на банда“ – а не тези, осъдени по конкретни обвинения.

Планът на Кобак предвижда строежа на стена по границата  с Мексико – от текста е видно, че той иска това да стане с бързи темпове.

Стратегията споменава и т.нар. PATRIOT Act – закона, приет след атаките от 11 септември, който ограничава много от гражданските права в страната.  Изглежда, че новата администрация ще се стреми да използва неговите провизии, за да защити противоречивите си решения от съдебни дела, които могат да бъдат започнати от правозащитни организации или от демократите.

 

Доналд Тръмп се срещна с японския премиер в присъствието на дъщеря си Иванка, което отново повдигна въпроса за конфликт на интереси между новоизбрания президент, семейството му и техния бизнес

Част от текста на стратегията е закрита от ръката на Крис Кобак, но пасажите дават ясна представа за твърдата позиция на новата администрация срещу имигрантите

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено