Открийте ни и в

България

Intelligence Online: Доган продава луксозната яхта “Агата”

Според публикацията на изданието Ахмед Доган може да се опитва да ускори продажбата на активите си

публикувано

на

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган разпродава  луксозни активи. Той търси купувач за 39-метровата си яхтата „Агата”. За това информира разследващият сайт BIRD.BG.

Според медията луксозният плавателен съд се предлага на цена от 5,9 милиона евро от две брокерски компании: Worth Avenue Yachts и Imperial Yachts, и двете базирани в Монако. По данни на сайта информацията идва от публикация на Intelligence Online, специализиран сайт за информация свързана с разузнавателната общност.

Чуждестранната медия припомня, че Imperial Yachts е управлявана от Евгений Борисович Кохман, а фирмата е била поставена в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) заради предполагаемите си връзки с яхти, свързани с приближените на руския президент Владимир Путин, като и Игор Сечин и Генадий Тимченко.

Intelligence Online припомня публично известни факти около Ахмед Доган и какво притежава.

Ахмед Доган чрез фирмата „Сигда” ООД е собственик „ТЕЦ Варна“ ЕАД, придобит през 2018 г. от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Доган е акционер и в пристанищата Бургас и Варна, които Папазов управлява между 2001 и 2013 г. Чрез „ТЕЦ Варна“ е акционер и в охранителната „Електрик Секюрити” ЕАД.

Медията припомня и скандала с хонорара от 1 млн. лв. за хидроложки консултантски услуги, даден на Доган от фирма, свързана с „Минстрой Холдинг“ на Николай Вълканов. Но указаната сума в публикацията е завишена стократно – 770 млн. долара.

Според публикацията на изданието Ахмед Доган може да се опитва да ускори продажбата на активите си. Те припомнят документи, изтекли от Pandora Papers на Международния консорциум на разследващите журналисти, които описват подробни връзки между 68-годишния Доган и IGWT Limited. Компанията е базирана в свободната зона на Аджман в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Тази информация обаче според BIRD.BG не е коректна. IGWT Limited е компанията майка на укритите офшорки на Делян Пеевски, които освети разследването Pandora Papers, в което българският партньор е разследващият сайт. В документите на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ не фигурира изобщо Ахмед Доган. Сайтът Intelligence Online не е сред партньорите на консорциума и няма достъп до оригиналните документи.

През годините Доган е бил свързван неофициално с множество други фирми, имения и хотели. Най-известното от тях е имението обитаваното от него и станало известно като „Догансарай” в Росенец, което се води собственост на фирмата „Хермес Солар” ООД.

Припомняме, че на 1 юли двуетажната сграда на плажа до лятната резиденция на Ахмед Доган в парка “Росенец”, която Бургаският административен съд обяви за незаконна, беше доброволно полуразрушена от собственика ѝ – дружеството “Стрейтлайн”.

Плажната къща и още няколко сгради около т.нар. “сараи” на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, бяха обявени за незаконни след проверка, извършена от община Бургас през 2020 г. Последвалите съдебни дела, установиха незаконното изграждане на обектите, като за единия от тях – двуетажната постройка на плажа, беше издадена заповед да бъде съборена.

Яхтата „Агата”

Снимките в обявата на Imperial Yachts разкриват лукса на интериора и чертежи на 3-те нива на яхтата „Агата”. А според обявата за продажба на Worth Avenue Yachts, яхтата е под български флаг. По данни на MarineTraffic яхтата е под малтийски флаг.

По данни на БРРД собственик на яхтата не е самия Доган, а неговата дясна ръка Румен Гайтански по-известен като Вълка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА