Открийте ни и в

ИНТЕРВЮ: Мадлен Алгафари: Имигрантството подсилва българските ни черти+ВИДЕО

публикувано

на

Мадлен Алгафари е български психотерапевт и писател. Нейното име нашумя след участието й в много телевизионни формати. Богатият й академичен и професионален опит я прави един от най-добрите специалисти в България. Освен преводи на психологическа литература Мадлен Алгафари има издадени и много свои книги. В дългогодишната й практика на психолог основен предмет на дейност са екзистенциални проблеми, конфликтите в двойката, неврози, фобии, зависимости и др.

BiT Новините и вестник BG VOICE са медийни партньори на срещите на Мадлен с българските общности в САЩ.

Каква е идеята на вашето пътуване и какви са очакванията ви преди неговото начало?

–          Идеята стартира от мои приятели и клиенти, които живеят на различни места в Америка. Те използват летните си отпуски, за да идват в България, тъй като през годината няма как да участват в уършопи. Съжаляват много, че не могат да го правят регулярно през цялата година. Идеята отдавна съществуваше. Сега явно просто й дойде времето да се реализира. Обиколката включва четири града. На първо място Чикаго, където е най-голямата ни българска общност. След това Сиатъл, Ню Йорк и Атланта. Даже вече има ревнивци в Бостън и Калифорния, които обаче вероятно ще посетя друг път.

Как ще протече срещата ви с хората там?

–          Тези срещи са обичайни за мен. В България провеждам такива от много години. Почти всеки петък съм в различни библиотеки и читалища. Срещите са отворени и протичат под формата на абсолютно свободен диалог. Дори и да има една обща тема, си дадох сметка през годините, че такава подобна свободна форма е най-близка до конкретния интерес на съответната аудитория. Книгите ми имат същата тая цел – да дават едно знание, което – уви! – в училище не се преподава. В училище ни преподават ужасно много неща за живота ни във външния свят и почти нищо за вътрешния свят, който е много по-голям от външния. Затова срещите с общностите ще бъдат свободен диалог, с въпроси и отговори. По този начин тъкмо е най-адекватно на конкретния интерес. В някои от градовете – Чикаго, Сиатъл и Атланта, ще има и един ден, който ще се проведе уъркшоп за тези, които искат малко по-надълбоко да влязат в себе си и да си отговорят на по-лични въпроси.

            Какви са проблемите, с които най-често се сблъсквате при разговорите с българи зад граница? Със сигурност те са доста по-различни и по-емоцинални, когато става въпрос за България и всичко, което се случва в родината.

–          Поляритетът на типично българските ни черти много се увеличава, когато става дума за живеене зад граница. Такива са ми впечатленията и от други български общности в чужбина. Аз съм правила срещи в Швеция, в Лондон. Условията на емигрантството като че ли подсилват изключително много позитивните черти в националния ни характер. Там, където е необходима издръжливост. Там, където трябва доказване на себе си. Обаче същите тези емигрантски условия понякога засилват и отрицателните черти в характера. И така както тук си имаме едни типично наши си български хапливи заядливи пререкания, така понякога се увеличават в едни мини-Българии, които там се конструират. Но си мисля, че това пък е един шанс. Защото колкото по-голяма е амплитудата на това махало, толкова повече човек опознава себе си добре. Това му позволява много по-бързо да расте.

За вас какво представляват, какво ви дават тези срещи с българите, които нямат това, което ние имаме тук?

–          Аз имам една много дълбока етнографска настройка. Моята майка е етнограф. Аз някога мечтаех да бъда етнограф. После така се стекоха нещата, че се занимавам с всичко онова, с което се занимава етнографията, само че вече не само в национален, а и в планетарен мащаб, тъй като преподавам синхронопотология. Това е науката, която сравнява манталитетите, националните характери на отделните народи, по какво си приличаме, по какво се отличаваме. Първото, което на мен лично ми дават, е действително обогатяване точно в тази ми посока като човек, който трябва да има колкото се може по-голяма компетентност в областта на психоантропологията. Така съм и по-адекватна като преподавател. Но най-вече светналите очи на хората. Някои ме наричат утопист, идеалист, комсомолски самоотвержена. Все пак в себе си нося черти от някогошното ми възпитание. Много се радвам, когато виждам, че някъде успявам и на някого да съм полезна. Да схване, да прозре нещо, разбира се, от което аз разбирам, защото от страшно много неща не разбирам, но от това смея да твърдя, че разбирам. И го приемам като вид просветна, ако щете дори будителска дейност. Лично аз вярвам, че онова, от което най-много страда днес планетата и изобщо човекът като биологичен вид, е неосъзнатост. Мисля, че служа на тази кауза – да помагам на хората да виждат кое е заблуда и кое действително и истинно в нас.

            Напоследък стана много модерно да се говори за българските общности в чужбина, за българската диаспора. Защо е важно за всяка една нация – и по-специално българската, да има едно силно, сплотено общество?

–          Всеки един от нас е една вселена. От мен навътре има милиарди вселени. Нека да започнем най-елементарно. Аз съм един организъм, в който вътре има органи. Тези органи са изградени от някакви тъкани, клетки. Клетките от молекули. Молекулите от атоми. Атомите от електрони, протони. Стигаме до пимезоните, кванти, футони. По същия начин от мен навън също има вселени. Аз съм атомче. Заедно всички сме атомчета от някакъв организъм, който на първо място е семейство. След това е нация. Тази нация е част от човечеството, планетата, Слънчевата система и така нагоре. Ако го има съзнанието за нашата свързаност в двете посоки, т.е. с това, което е навътре в мен, и с онова, което е извън мен, аз мисля, че биха се променили страшно много неща на планетата. Това единство, това усещане за принадлежност към някаква общност може да бъде най-силно, когато говорим за етническа и национална принадлежност, защото е свързано с традиции, с модели на поведение, с модели на мислене, с ритуали, практики и наследявани от поколения мъдрости и знания. Това е, което прави силата. Неслучайно на сградата на парламента пише, че съединението прави силата. Много ми се ще всички българи да го схванат, защото в това отношение имаме нещо, което ни отличава от много други нации. Тъй като в нашата история, ако трябва да сме честни, половината е история на изтрития Аз. Все „Ние“ е преобладавало. Това означава, че начинът, по който ние възпитаваме децата си, е мачкащ. Не сме единствените, но действително е много типично за нас, т.е. пречи се на случването на Аз-а. Когато индивидът не може да бъде изграден като индивид, той става индивидуалист, за да компенсира. Мисля, че това много пречи на българите. Време е да се осъзнае тази страхотна необходимост  да се свържем с човека до нас. Злото не би могло да съществува, ако ние никога не губим съзнанието, че сме свързани с другия. Зло може да има само ако аз си мисля, че между нас двамата няма нищо общо и тогава мога спокойно да ти правя зло. Обаче ако знам, че сме част от един организъм. Представете си: черният дроб решил да обяви война на белия. Какво става? И той си заминава. Ето това съзнание е разковничето за българина.

 

 

1 Коментар

  1. agen sbobet login

    април 3, 2020 at 3:01 pm

    Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new posts.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Тръмп препоръчва лекарство срещу COVID-19 на компания, в която има дял

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Доналд Тръмп многократно рекламира лекарство, което според него е много ефикасно срещу COVID-19. Той дори каза, че би се доверила само на хидроксихлорохин, ако се разболее. Оказа се обаче, че той има дял във френската компания, която го произвежда, пише „Ню Йорк таймс“

Тръмп многократно промотира това лекарство против малария като потенциално лечение срещу коронавируса. Американският лидер дори насърчава хората да го вземат, информира пък BBC.

„Какво имате да губите?“, попита той многократно.

Вероятно истинският въпрос е какво може да спечели Тръмп от това? Явно доста. „Ню Йорк таймс“ пише, че самият държавен глава на САЩ има „малък личен финансов интерес в „Санофи“, френският производител на лекарства, който прави препарата „Плаквенил“ – нов вариант на хидроксихлорохина“.

Изданието отбелязва също, че няколко други фармацевтични компании също ще спечелят, включително и тези с акции, които имат връзки с Тръмп.

Но един лекар вярва, че има много благородни причини за интереса на президента към това лекарство.

„Разбирам защо настоява. Той трябва да вдъхне надежда“, коментира доктор Джошуа Розенберг от болничния център „Бруклин“.

„Дори и да няма много наука зад това, защото е така на този етап, това е най-добрият, най-достъпният вариант за използване“, подчерта лекарят.

Научната общност все още не е стигнала до заключение дали лекарството наистина помага срещу коронавируса. Необходими са още проучвания.

Лекарството има потенциални странични ефекти, които се отразяват на сърцето.

Топ експертът по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи, който е от специалния екип на Белия дом за борба с вируса, е категоричен, че към момента нищо не показва, че хидроксихлорохинът има някаква полза срещу коронавируса.

„Може да има смъртни случаи“, заяви пък председателят на Американската медицинска асоциация д-р Патрис Харис.

„Това е нов вирус и затова не трябва да насърчаваме лекарства или лекарства за болести, които не са доказани и одобрени от FDA.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Дете преби баба за телефон, пръстен и 40 лева

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Дете преби 81-годишна баба във Враца заради телефон, пръстен и 40 лева. 14-годишното момче вече е арестувано.

Малолетният бандит набелязал бабата, която живее на ул. „Беласица“ във Враца, и се подготвил за грабежа. Преструвал се, че минава случайно, и разговарял с нея. В неделя около 21 часа прескочил оградата, намерил ключа и успял да отвори външната врата. Грабнал дървен кол и с него халосал бабата.

Дядо Христо нахрани двама роми, а те го пребиха и му взеха парите

После я удрял с юмруци в лицето, а след като я повалил на земята, започнал да я рита по цялото тяло. Извил й ръката и я попитал къде са парите й. Изплашената пенсионерка му показала нощното шкафче. Оттам нападателят откраднал 40 лева, златен пръстен и мобилен телефон.

„Тръгнал е към болницата, хвърлил мобилния телефон и е минал през магазин нонстоп, като си купил цигари. Изгорил е дрехите, но част от тях са намерени и иззети, има и почти цяла ръкавица. На сутринта отишъл в още два хранителни магазина, откъдето отново си купил сладки и цигари. Златният пръстен се е опитал да скрие под дъска на тавана в дома си, но вече е намерен“, обясни наблюдаващия прокурор. Той уточни, че обвиняемият може да бъде наказан най-много с 5 години затвор, защото е в ученическа възраст.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Китай достави 500 000 негодни маски в Италия

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Голяма партида китайски маски, доставена от в Италия – в Южен Тирол, се оказа негодна за използване, съобщава австрийският вестник „Die Presse“. Пратката е доставена през Австрия.

По-рано китайската защитна екипировка беше критикувана от Холандия и Испания заради ниско качество.

Уточнява се, че в Италия са доставени дефектни защитни маски FFP2 и FFP3. Първоначално за ниското им качество съобщи порталът Salto.bz, а впоследствие информацията беше потвърдена от министерството на икономиката на Австрия, която по-рано също внесе китайска защитна екипировка.

В случая с Италия става дума за около 500 хиляди такива маски, които са доставени заедно с 400 хиляди защитни костюма със самолет на Австрийските авиолинии в Южен Тирол с помощта на австрийската армия. След кацането на самолета от Червения кръст са извършили оглед на маските и са били неприятно изненадани от качеството им.

След този случай австрийското министерство на икономиката възложи на германска лаборатория да извършва проверка на качеството на маските.

„Резултатът от проверката показа, че маските не отговарят на стандарта FFP“, уточняват от министерството.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada