Открийте ни и в

ИНТЕРВЮ: Мадлен Алгафари: Имигрантството подсилва българските ни черти+ВИДЕО

Диян Колев

публикувано

на

Мадлен Алгафари е български психотерапевт и писател. Нейното име нашумя след участието й в много телевизионни формати. Богатият й академичен и професионален опит я прави един от най-добрите специалисти в България. Освен преводи на психологическа литература Мадлен Алгафари има издадени и много свои книги. В дългогодишната й практика на психолог основен предмет на дейност са екзистенциални проблеми, конфликтите в двойката, неврози, фобии, зависимости и др.

BiT Новините и вестник BG VOICE са медийни партньори на срещите на Мадлен с българските общности в САЩ.

Каква е идеята на вашето пътуване и какви са очакванията ви преди неговото начало?

–          Идеята стартира от мои приятели и клиенти, които живеят на различни места в Америка. Те използват летните си отпуски, за да идват в България, тъй като през годината няма как да участват в уършопи. Съжаляват много, че не могат да го правят регулярно през цялата година. Идеята отдавна съществуваше. Сега явно просто й дойде времето да се реализира. Обиколката включва четири града. На първо място Чикаго, където е най-голямата ни българска общност. След това Сиатъл, Ню Йорк и Атланта. Даже вече има ревнивци в Бостън и Калифорния, които обаче вероятно ще посетя друг път.

Как ще протече срещата ви с хората там?

–          Тези срещи са обичайни за мен. В България провеждам такива от много години. Почти всеки петък съм в различни библиотеки и читалища. Срещите са отворени и протичат под формата на абсолютно свободен диалог. Дори и да има една обща тема, си дадох сметка през годините, че такава подобна свободна форма е най-близка до конкретния интерес на съответната аудитория. Книгите ми имат същата тая цел – да дават едно знание, което – уви! – в училище не се преподава. В училище ни преподават ужасно много неща за живота ни във външния свят и почти нищо за вътрешния свят, който е много по-голям от външния. Затова срещите с общностите ще бъдат свободен диалог, с въпроси и отговори. По този начин тъкмо е най-адекватно на конкретния интерес. В някои от градовете – Чикаго, Сиатъл и Атланта, ще има и един ден, който ще се проведе уъркшоп за тези, които искат малко по-надълбоко да влязат в себе си и да си отговорят на по-лични въпроси.

            Какви са проблемите, с които най-често се сблъсквате при разговорите с българи зад граница? Със сигурност те са доста по-различни и по-емоцинални, когато става въпрос за България и всичко, което се случва в родината.

–          Поляритетът на типично българските ни черти много се увеличава, когато става дума за живеене зад граница. Такива са ми впечатленията и от други български общности в чужбина. Аз съм правила срещи в Швеция, в Лондон. Условията на емигрантството като че ли подсилват изключително много позитивните черти в националния ни характер. Там, където е необходима издръжливост. Там, където трябва доказване на себе си. Обаче същите тези емигрантски условия понякога засилват и отрицателните черти в характера. И така както тук си имаме едни типично наши си български хапливи заядливи пререкания, така понякога се увеличават в едни мини-Българии, които там се конструират. Но си мисля, че това пък е един шанс. Защото колкото по-голяма е амплитудата на това махало, толкова повече човек опознава себе си добре. Това му позволява много по-бързо да расте.

За вас какво представляват, какво ви дават тези срещи с българите, които нямат това, което ние имаме тук?

–          Аз имам една много дълбока етнографска настройка. Моята майка е етнограф. Аз някога мечтаех да бъда етнограф. После така се стекоха нещата, че се занимавам с всичко онова, с което се занимава етнографията, само че вече не само в национален, а и в планетарен мащаб, тъй като преподавам синхронопотология. Това е науката, която сравнява манталитетите, националните характери на отделните народи, по какво си приличаме, по какво се отличаваме. Първото, което на мен лично ми дават, е действително обогатяване точно в тази ми посока като човек, който трябва да има колкото се може по-голяма компетентност в областта на психоантропологията. Така съм и по-адекватна като преподавател. Но най-вече светналите очи на хората. Някои ме наричат утопист, идеалист, комсомолски самоотвержена. Все пак в себе си нося черти от някогошното ми възпитание. Много се радвам, когато виждам, че някъде успявам и на някого да съм полезна. Да схване, да прозре нещо, разбира се, от което аз разбирам, защото от страшно много неща не разбирам, но от това смея да твърдя, че разбирам. И го приемам като вид просветна, ако щете дори будителска дейност. Лично аз вярвам, че онова, от което най-много страда днес планетата и изобщо човекът като биологичен вид, е неосъзнатост. Мисля, че служа на тази кауза – да помагам на хората да виждат кое е заблуда и кое действително и истинно в нас.

            Напоследък стана много модерно да се говори за българските общности в чужбина, за българската диаспора. Защо е важно за всяка една нация – и по-специално българската, да има едно силно, сплотено общество?

–          Всеки един от нас е една вселена. От мен навътре има милиарди вселени. Нека да започнем най-елементарно. Аз съм един организъм, в който вътре има органи. Тези органи са изградени от някакви тъкани, клетки. Клетките от молекули. Молекулите от атоми. Атомите от електрони, протони. Стигаме до пимезоните, кванти, футони. По същия начин от мен навън също има вселени. Аз съм атомче. Заедно всички сме атомчета от някакъв организъм, който на първо място е семейство. След това е нация. Тази нация е част от човечеството, планетата, Слънчевата система и така нагоре. Ако го има съзнанието за нашата свързаност в двете посоки, т.е. с това, което е навътре в мен, и с онова, което е извън мен, аз мисля, че биха се променили страшно много неща на планетата. Това единство, това усещане за принадлежност към някаква общност може да бъде най-силно, когато говорим за етническа и национална принадлежност, защото е свързано с традиции, с модели на поведение, с модели на мислене, с ритуали, практики и наследявани от поколения мъдрости и знания. Това е, което прави силата. Неслучайно на сградата на парламента пише, че съединението прави силата. Много ми се ще всички българи да го схванат, защото в това отношение имаме нещо, което ни отличава от много други нации. Тъй като в нашата история, ако трябва да сме честни, половината е история на изтрития Аз. Все „Ние“ е преобладавало. Това означава, че начинът, по който ние възпитаваме децата си, е мачкащ. Не сме единствените, но действително е много типично за нас, т.е. пречи се на случването на Аз-а. Когато индивидът не може да бъде изграден като индивид, той става индивидуалист, за да компенсира. Мисля, че това много пречи на българите. Време е да се осъзнае тази страхотна необходимост  да се свържем с човека до нас. Злото не би могло да съществува, ако ние никога не губим съзнанието, че сме свързани с другия. Зло може да има само ако аз си мисля, че между нас двамата няма нищо общо и тогава мога спокойно да ти правя зло. Обаче ако знам, че сме част от един организъм. Представете си: черният дроб решил да обяви война на белия. Какво става? И той си заминава. Ето това съзнание е разковничето за българина.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
20 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

СВЯТ

100 години затвор за политиците, отцепили Каталуния

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Испанският Върховен съд осъди 12 бивши каталунски политици и активисти за ролята им в движението за отцепване през 2017 г. Те получиха присъди между 9 и 13 години затвор, като сумарно те ще лежат 100 години.

Най-голяма е присъдата на бившия вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас. Той ще лежи 13 години за подбуждане към размирици и злоупотреба с държавни средства. Присъдите на останалите 11 осъдени са между 9 и 12 години.

12-те подсъдими бяха изправени пред съда за действията си по време на опита на Каталуния да се отдели от Испания след референдума за независимост, който за Мадрид обяви за незаконен.

Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон осъди днес решението на съда, като го нарече „нелепо“.

„Общо 100 години затвор. Това е нелепо. Сега това повече отвсякога е насочено срещу вас и семействата ви. Време е да реагираме като никога досега. В името на бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния“, написа Пучдемон, който след неуспешния опит за отцепване живее в Белгия.

Жункерас обяви, че въпреки тежките присъди движението за отцепване ще стане „още по-силно“.

„На тези, чието единствено желание е да причиняват зло, казваме, че нищо не е приключило днес, не сте победили, нито сте убедили някого. Ще се върнем и ще се върнем още по-силни. Без никакво съмнение ще се върнем и ще победим“, обеща Жункерас в писмо до привържениците си, написано в затвора и публикувано от неговата партия Републиканска левица на Каталуния.

Веднага след обявяване на присъдите в понеделник по обед, протестиращи блокираха пет регионални пътни артерии в Каталуния.  Блокирани бяха и няколко улици в главния каталунски град Барселона, включително части от възловия булевард „Диагонал“, който пресича целия град, заяви местната полиция. Протести имаше и в още няколко големи каталунски общини като Жирона и Лейда.

Лидерът на автономните власти в Каталуния Жоаким Тора поиска амнистия за осъдените юот Върховния съд на Испания сепаратистки лидери.

„Искаме свобода за политическите затворници, за изгнаниците, искаме амнистия за всички преследвани“, каза Ким Тора в телевизионно обръщение.

Футболният клуб „Барселона“ също се обяви против решението на Върховния съд на Испания. Клубът заяви, че спорът за независимостта на Каталуния трябва да бъде решен „изключително и само чрез политически диалог“. „Барселона“ призовава „политическите лидери да застанат начело на процес на диалог и преговори“ и да проправят пътя за освобождаване на затворниците.

Осъдените каталунски сепаратисти трябва да се съобразят с присъдите си, заяви испанският премиер Педро Санчес и призова за диалог Каталуния.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Microsoft се завръща при смартфоните със Surface Duo

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн: БТА

Microsoft се завръща на пазара на смартфони с устройство с два екрана, което, вероятно, няма да работи със собствената операционна система на компанията Windows, а ще се възползва от доказаните възможности на Android.

Става дума за смартфона Surface Duo, представен на ежегодното събитие Surface на Microsoft.

Технологичната компания тази година там показа няколко нови устройства, сред които нови модели на вече съществуващите Surface Laptop и линията таблети Surface Pro. Акцентът на програмата обаче без съмнение бяха двете нови устройства с два екрана, сред които и

първият смартфон на Microsoft от години

Surface Duo, който беше изненадата на вечерта. Смартфонът разполага с два 5,6-инчови екрана, които един до друг дават общо 8,3-инчово поле за работа с няколко приложения или удобно писане чрез палци.

Телефонът е сгъваем, което позволява удобно да отговорите на обаждане.

Surface Duo е с процесор Snapdragon 855. Както отбелязват от изданието Engadget, в момента той може да изглежда като достатъчен вариант, но може би ще е остарял до премиерата на смартфона.
А тя няма да е скоро – предвидена е за коледните празници на 2020 г., така че има доста време, докато устройството достигне до ръцете на потребителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Акция срещу ключови фигури от подземния свят постави Бургас под блокада

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. Лалка Димитрова/ Дарик-Бургас

Акция срещу ключови фигури от подземния свят парализира движението в Бургас. Блокирани са всички изходи на града.
Полицейски пропускателен пункт е поставен на изхода на града, автомобилите се пренасочват за движение само в едната лента, а униформени спират коли по свои избор.

Задържани са десет души са задържани при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Обект на разследване е група за рекет и изнудване.

По информация на Дарик – Бургас за разпит в Областната дирекция на МВР е извикан шефът на охранителна фирма VTА Николай Мечков. Следствени действия се извършват и срещу Петър Биберов, с прякор Кюфтето, съобщи адвокатът му.

Все още не е ясно колко от задържаните ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и ще им бъдат определени мерки за неотклонение.

Претърсвания са извършени в 40 частни апартаменти и офиси. Продължават разпитите на свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност на групата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada