Открийте ни и в

ООН

Интригантското мълчание на Кристалина Георгиева скара Москва и Берлин

публикувано

на

сн. „Клуб Зет“

Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева успя да вкара Москва и Берлин в интрига. Това стана, след като BG медиите, близки до американското посолство в София, в един и същ момент публикуваха един и същи текст – че правителството на Бойко Борисов е решило да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова за председател на ООН и да я замени с тази на Кристалина Георгиева.

А веднага след това пък външното министерство на Русия доразви темата, като разкри, че премиерът Бойко Борисов се намирал под засилен натиск от страна на немската канцлерка Ангела Меркел да смени Бокова с Кристалина. От Германия отрекоха информацията, но не можаха да докажат, че тя не е вярна. Още повече че отделни представители на властта в София с половин уста признаха, че натиск има и скоро може да се очакват новини по темата.

В неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че „в рамките на срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу (Китай) канцлерът на Германия се опита да подеме разговор с ръководството на Русия за възможна подкрепа от руска страна на друг кандидат от България, а не на официално издигнатия“. Тя коментира твърденията в някои определени български медии, че Меркел уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи Кристалина Георгиева като кандидат на България за генерален секретар на ООН вместо издигнатата по-рано Ирина Бокова.

Захарова добави, че на г-жа Меркел „ясно и еднозначно бе казано, че издигането на кандидати за генерален секретар на ООН от държава е изключително и суверенно право на самата страна, а всякакви опити да се повлияе пряко или косвено на подобни решения са неприемливи“.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер заяви, че руски официален представител е „разпространил неща, които обективно са неверни“, като нарече този ход „неприятелски“. Но и не можа да докаже, че натиск над България не се извършва. Същевременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов допусна, че „евентуално България може да има втори кандидат за генерален секретар на ООН“. Той посочи, че ще има новини в следващите дни, но препоръча да се изчака позицията на Министерския съвет по въпроса.

Още по-рязка бе вицепремиерът Румяна Бъчварова, която обяви, че към момента представянето на Ирина Бокова в надпреварата за поста „не е убедително“ и не може „да се разчита на окончателно добро решение“.

Натискът да бъде оттеглена Ирина Бокова тлее отдавна и се поддържаше в медиите „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“ и „Клуб Зет“, които са обединени от факта, че изразяват становища, близки до тези на американското посолство в София. „Капитал“, „Дневник“ и „Медиапул“ са финансирани от организацията „Америка за България“. За „Крлуб Зет“ няма такива данни, но и той като останалите три издания винаги публикува в синхрон с тях чувствителни информации, които обикновено са без конкретен източник.

Тази традиция – да се води задружна пропагандна кампания, в българските медии бе подета от изданията на Пеевски, които често пускаха в една и съща минута едни и същи текстове, хулещи или горещо подкрепящи едни и същи персони. Сега същото се прави от онези, които неспирно критикуваха Пеевски и медиите за подхода им.

На 10 септември „Капитал“, Дневник“, „Медиапул“ и „Клуб Зет“ публикуваха в един и същи час информацията, че Бокова ще бъде оттеглена, а на нейно място ще бъде издигната Кристалина. Там пишеше, че шансовете на Бокова изглеждат изчерпани, затова Бойко щял да издигне Кристалина в общ тандем с три централноевропейски държави и с подкрепата на Германия.

Като източник на информацията бе посочен ръководителят на бюрото в Ню Йорк на телевизионния канал „Ал Арабия“ Талал ал Хадж. Той е цитиран да казва, че планът „Кристалина сменя Ирина“ бил финализиран в кулоарите на срещата на Г-20 в Китай и че Албания, която е била поканена да се включи в групата за подмяна на българския кандидат, е отказала. Общо взето все неща, които външното министерство на Русия потвърди и които Германия не успя да опровергае докрай.

Четирите български медии всъщност приложиха стара схема, която често бе използвана в България от някогашния комунистически официоз. Оказа се, че въпросният Талал ал Хадж е правил изявление, в което сам е цитирал съобщения в българските медии за евентуална замяна на сегашния кандидат Ирина Бокова. И „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“ и „Клуб Зет“ чисто и просто са спестили, че Хадж се е позовавал на самите тях.

Някога, когато на „Работническо дело“ много му се искаше италианската телеграфна агенция АНСА да съобщи нещо си, пускаше патица. Примерно „Атентатът срещу папата го е организирала тайна клика във Ватикана“. Кореспондентът на италианците – имаха такъв – пускаше дописка, че в българския партиен официоз пишело, че атентатът срещу папата го е организирала самият Ватиканът. После „Работническо дело“ препечатваше кореспонденцията на АНСА, съобщавайки гордо: „И италианската телеграфна агенция АНСА съобщи, че атентатът срещу папата го е организирал Ватиканът“, спестявайки, че тя е цитирала собствената му патица. Същата схема сега прилагат споменатите вече четири издания.

Четирите издания, досущ като групата на Пеевски, в улисаността си да печатат едно и също веднага вече успяха да предизвикат и скандал, като едновременно препечатаха материал от българската редакция на „Дойче веле“. Той беше свободен преразказ на статия от „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, посветена на Бойко Борисов, но преразказана така, че авторът й дори не успя да си я познае. В свободния преразказ на „Дойче веле“ бяха съкратени изречения и преиначени други, така че материалът да изглежда голо заяждане. Нито една от медиите обаче не публикува цялата статия. Има я в този брой на BG VOICE.

Но да се върнем на историята с Кристалина. Интересно е нейното мълчание в цялата тази ситуация. Знаейки много добре в какво унизително положение поставя и правителството на България, и страната си, тя нито веднъж досега не направи официално изявление, в което категорично да обяви: „Не, не искам да съм председател на ООН“ или „Да, много искам да съм председател на ООН“. Г-жа Георгиева стои в Брюксел, лукаво наблюдава всички интриги, случващи се благодарение на нейната особа, и мълчи. Няма по-безотговорно поведение на истински и сериозен политик от това да се прави на умряла лисица в момент, когато от нея се очакват действия. Още повече че, ако тя напусне Европейската комисия, България ще бъде поставена пред изискването да търси нов кандидат за еврокомисар. Но няма никакви гаранции, че той ще получи поста, който притежава г-жа Георгиева сега – управление на многомилиардния бюджет на ЕС. Ресорът се определя от председателя на Еврокомисията съгласно квалификацията на националния кандидат.

 

Лицемерни усмивки

В един и същи ден, в един и същи час

В един и същи ден, в един и същи час

 

1 Коментар

  1. http://agent.sbobet.com/

    април 2, 2020 at 4:05 am

    We stumbled over here different website and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ООН

Кристалина Георгиева крие скелети в гардероба си

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кристалина Георгиева

Ив Кугелман, „Форейн полиси“

Заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, крие скелети в гардероба си. ЕС продължава да назначава ръководни фигури, без да проучи миналото им както трябва. Макар да не е успяла да се пребори за поста в ООН, Кристалина Георгиева остава сериозна политическа фигура в България и в Европа. В качеството си на вицепрезидент на Еврокомисията и еврокомисар по бюджета тя не само е отговорна за разпределянето на бюджета на единния пазар в размер на €145 млрд., но също така контролира и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) – службата, която разследва измамите на европейските институции и на фирмите в страните членки, които боравят с европейски средства.

Миналия месец изплува името на бившия вицепрезидент и еврокомисар Нели Крус във връзка с разкрития за конфликт на интереси. Разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) разкри, че Нели Крус била директор на базираната на Бахамите компания „Минт холдингс лимитид“ поне известно време, през което е била и член на Еврокомисията. Тя бе член на двете поредни комисии, оглавявани от португалеца Жозе Барозу. През 2004-2010 Крус отговаряше за конкуренцията, а през 2010-2014 г. – за комуникациите. По-същественото е, че Нели Крус бе един от най-активните поддръжници на кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН.

В случая на г-жа Георгиева изплуват сериозни твърдения, които са свързани с нейното минало и настояще. Тези твърдения са групирани в две категории: миналото й в годините на комунистическия режим в България и нейните контакти с бизнес група с предполагаеми връзки с организираната престъпност.

Тук привеждаме обобщение на няколкомесечно разследване по тези обвинения, което протече и по време на кампанията с номинацията на Георгиева за поста генерален секретар на ООН. Изследването е базирано на интервюта с бивши агенти в българските служби за сигурност, политици и „граждани, които имат достъп до съответната информация. Ползвани са и архивни материали и открити източници, като е провел и консултации с експерти по работата на тайните служби, в частност в България.

Четвърт век след краха на комунистическото управление България си остава в много отношения затворено общество. В своята книга от 2012 година „Тази машина убива тайните“ анализаторът на списание „Форбс“ Анди Грийнбърг описва как хората, които се опитват да разкрият тайните на ДС, продължават да са обект на преследване, подслушване и репресии. В книгата си Грийнбърг припомня как в предишния кабинет на сегашния премиер Бойко Борисов неговата дясна ръка Цветан Цветанов през 2010 г. е извършил над 15,000 подслушвания, което на глава от населението е 200 пъти повече от подобни операции в САЩ. Поради това авторът стига до заключението, че тактиката на масово наблюдение и сплашване, позната от работата на ДС, все още съществува и продължава да се прилага. Положението е още по-сложно за бившите офицери от ДС, които според сега действащите в България закони подлежат на съдебно преследване и затвор, ако решат да разкрият тайните на бившите комунистически тайни служби.

Един от тях – бивш офицер от Шесто управление ДС, който в проучването е посочен под псевдонима Андрей Войнов, твърди, че след като започнала да преподава политическа икономика в института „Карл Маркс“, Георгиева е била вербувана като информатор на службите. Според твърденията това й гарантирало да продължи научната си дейност в лондонското училище по икономика през 1987 г. Бивш неин професор в Икономическия институт (сега УНСС) разказва, че той работил с Кристалина Георгиева и други двама млади научни работници – Румен Гечев и Стати Статев. От 25 отлични студенти в своя курс, от които трима по-късно стават премиери – Ренета Инджова, Стефан Софиянски и Иван Костов, само тези тримата – Георгиева, Гечев и Статев, са избрани през 1987-а да заминат да учат в университети на Запад. Гечев отива в университета в Илинойс, Статев – в Бостън, и Георгиева – в Лондонския икономически институт. Иван Костов също искал да учи на Запад, но не успял да се конкурира с тримата, тъй като не бил член на БКП.

Сега Стати Статев е ректор на УНСС, а проф. Румен Гечев е преподавател в него и депутат от БСП в парламента. Освен това до 2014 г. той бе председател на Комисията за приятелство между България и САЩ. Самата Кристалина Георгиева е била изнудвана от ДС чрез брат си Стефан Иванов Георгиев, който е бил уличен в престъпна дейност от МВР. Тя е била вербувана от опитния офицер Румен Йорданов, който се занимавал точно с това – да вербува млади и перспективни доносници за ДС. След краха на комунизма Йорданов става част от „Нове холдинг“ на Васил Божков и в момента е президент на фирмата „АСМ 99″, един от собствениците на „Лотария България“.

Опитът на Ив Кугелман да разговаря с Румен Йорданов се провалили. Той обаче разговарял по телефона с Васил Божков, който му обяснил, че Йорданов е на лечение от рак в Германия и не е в състояние да дава интервюта.

Кристалина Георгиева притежавала всички позитиви, които биха могли да привлекат вниманието и интереса на Румен Йорданов: тя била интелигентна, упорита и произхождала от „добро семейство“. Баща й бил строителен инженер, но не бил член на Политбюро или „комунистически принц“, а просто лоялен апаратчик, който се присъединил към нелегалната борба преди Девети септември 1944 г. След това той оглавява агенция „Пътно строителство“. Семейството е настанено в луксозно жилище в жилищен блок на партийните велможи, който бил прекръстен на „Болшевик“ и в който били настанявани „активни борци против фашизма и капитализма“.

Според Войнов, Кристалина Георгиева е работила под контрола на Румен Йорданов и задачата й била да се включва активно в академичните кръгове на западни университети. При Гечев и Статев тази информация отдавна била разкрита, но при Георгиева тя е пазена в тайна и до ден-днешен.

Доносниците и агентите на тайните служби в управляваната от комунистите Източна Европа били многобройни, като България не е изключение. Но през април т.г. Кристалина Георгиева в специално интервю за БТА категорично отхвърля медийни материали, че е била доносник на ДС. „Никога не съм имала връзки с Държавна сигурност. Никога не съм била вербувана от Държавна сигурност или от някой друг. Това е лъжа“ – каза тогава Кристалина Георгиева. След което допълва: „Когато ме поканиха да бъда еврокомисар през 2010 г., имайки предвид чувствителността в нашето общество, помолих това да бъде проверено. ГЕРБ тогава го направиха, поискаха Комисията за досиетата да ме провери. Резултатът беше точно този, който очаквах – нямам никакви връзки, никога не съм имала, с ДС“, категорична е Георгиева.

Кристалина Георгиева бе номинирана в последния момент за кандидат за генерален секретар на ООН, но има подозрения, че е водила кампания поне в продължение на година в позицията си на еврокомисар. А и българският премиер Бойко Борисов посочи Георгиева като кандидат за най-високия пост в световната организация само седмица преди вземането на финалното решение. Въпреки загубата на българката тя ще остане зам.-председател на Еврокомисията и комисар по бюджета на ЕС.

Има сериозни съмнения за миналото на Георгиева от времето преди демократичните промени, както и за сегашните ѝ семейни връзки с бизнес конгломерат, който американските дипломати в София описват като „един от доайените на българската организирана престъпност. Няколко души от обкръжението на Георгиева, включително и офицер от комунистическите тайни служби, твърди, че тя е била важна за тях. Но пък самият премиер Бойко Борисов казва, че Георгиева „има досие“. Това е термин, който се отнася за информатори или сътрудници на тайната полиция в България.

Именно бившият американски посланик в София Джеймс Пардю описва „Мултигруп“ като „доайен на българската организирана престъпност“. Дори и твърдението да е преувеличено, е вярно обаче, че в САЩ има отвращение към точно тази бизнес група, което се потвърждава от официална кореспонденция на Държавния департамент, разкрита от „Уикилийкс“.

Въпросите, свързани с Георгиева, говорят за по-широк проблем: твърде често, както в ООН, така и в ЕС на лидерски постове се назначават хора, за които не е направено задълбочено проучване и не са били подложени на обществен контрол.

Според данни на бивш офицер от ДС шуреят на Кристалина Георгиева и неговият син дълги години са били свързани с „Мултигруп“. Васил Дулев Кинов (починал през 2011 г.) бил много близък с бившия вицепрезидент на „Мултигруп“ Стоян Денчев. Той помогнал на сина му Виктор Кинов, инструктор по фитнес, да си намери работа в полицията. През юли 2012-а Виктор Кинов бил арестуван за рекет срещу бизнесмен в София.

Дъщерята на Кристалина Георгиева – Десислава Кинова – е била дългогодишен служител на компании от групировката. Кинова е директор на маркетинга и продажбите на „Балкантурист девелопмент сървисиз“ (БТДС) – компанията, която притежава „Боровец ски“, Гранд хотел „България“, Гранд хотел „Варна“, „Балкантурист“, „Бороспорт“, курорта Свети Константин, „Рила-Боровец“ и др. Кинова е на висок пост в „Мултигруп“ вече повече от 10 години. Хора от холдинга твърдят, че това е поради близкото приятелство на майка й с жената, която пое управлението на империята на Илия Павлов след смъртта му – Боряна Попова.

БТДС организира множество престижни международни прояви като Европейската купа по ски през 2014 г. Основен спонсор на състезанията в Боровец тогава бе Първа инвестиционна банка – още една издънка на „Мултигруп“. Официалният адрес на БТДС е ул. „Енос“ №2 в София, което – случайно или не – е и адресът на централата на ПИБ.

Десислава Кинова е също така маркетинг директор на Гранд хотел „България“, който доскоро също бе собственост на „Мултигруп“. През януари 2016 г. разследващият сайт „Бивол“ разкри чрез документи, че през октомври 2012 г. Кристалина Георгиева и дъщеря й са платили в брой 606,000 лв. за луксозен имот в София, който след това не е бил отразен в официалната данъчна декларация на Кристалина Георгиева от 14 септември 2014 г.

 

Десислава Кинова

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ООН

Бойко и фиаското на Поп/Кръстевщината

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Социологът Иван Кръстев бе човекът, който според многото източници от правителството е успял да убеди Бойко Борисов да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева

Кеворк Кеворкян

Къде са сега плъховете, които направиха конспирацията, къде е сега кривогледият оракул Кръстев, къде е фалшивият Митов – министърът разсилен, къде са тия, които спретнаха заверата с Кристалина Георгиева, къде е самата тя? И въпросът изобщо не е в това какви са били шансовете ни в ООН – въпросът е в позорния ни автоканибализъм, в себеизяждането. Заприличали сме на ония паяци, които, като няма какво друго, умъртвяват себе си.

Още през 1992 година имахме председател на Общото събрание на ООН – покойния Стоян Ганев. Подиграваха му се, че не знаел английски, лъжеха, че бил зет на генерал от КГБ и още неща от този сорт. Говореха го същите, които направиха сега заверата.

Пет души са, по дяволите, но успешно усмърдяват въздуха в клетата ни държавица с вечните си глупотевини за БКП, ДС, КГБ, Кремъл – все една и съща плоча. Пребройте се да се видите колко сте жалки и си припомнете откъде сте произлезли. Стоян Ганев бе, може би, единственият истински декомунизатор – прав или крив, обаче освободи около 200 души от външно министерство. За разлика от юначния Филип Димитров, който пък освободи българската земя – и я превърна в пустош. За разлика и от Костов, който беше клечал пред вратите на БКП, за да го припознаят като свой. „Обичам ви, обичам ви“ – скимтеше той, като оня джак ръсел, който обича магазина „Джъмбо“ заради лакомствата, които продават там. Но нито един от уволнените дипломати не направи донос до ООН, за да компрометира по някакъв начин Стоян – понеже така щеше да злепостави и България.

А каква държава сме сега, щом търпим комбинациите на Кръстевци? Какво търси Иван Кръстев – син на комунистически идеологически полицай – при Бойко? За какво му са тия тарикати? Защо изобщо води разговори с тях – че и ги слуша, и им се плаши? Дребни селяндури, но все се сънуват като големи завераджии. Все въртят някакви „големи“ игри – макар че по света за нищо ни нямат и няма да ни имат. След този позор пък съвсем. Сега върви мълвата, че сме имали две кандидатки, за да може португалецът да спечели спокойно. Басни за баламурници. Както винаги, себе си лъжем най-охотно.

И все пак – кой организира това абсолютно пропадане на България – и етично също.

Беше пълен позор да се самоунижаваме по този начин. И сега завераджиите пак ви се хилят, че всичко минава и заминава, че у нас всяко чудо е за три дни. А пък само те, които все подхранват позорни мискинлъци, са вечни.

Хванете го Иван Кръстев в някое предаване и го разпорете – ако сте истински телевизии. Но не сте, няма нито едно предаване, което да придърпа този измислен фанфарон за ухото, да го извади пред публиката – и да не му слуша мазните приказки, които дрънка от четвърт век, а да го пита защо направи тази завера срещу собствената си държава. Няма да се намери такова предаване.

България влезе в скверно-анекдотичната история на световната дипломация – и ще си остане там завинаги. Провали се грозно и самата Кристалина Георгиева. Тя направи пробойна в кариерата си, която не може да бъде запълнена по никакъв начин. Не съществува разумно обяснение защо толкова въодушевено участваше в тази истерична интрига. Тя се виждаше в ролята на генерал Радецки, който пристига с гръм на Шипка/ООН. Възторжеността й беше направо отблъскваща, докато се изживяваше като някаква спасителка на ООН – а след провала си изтърси, че организацията не е дорасла за жена – може би за самата нея. Отгоре на всичко изглежда смяташе, че конспиративните й усилия са по-важни от публичното й представяне.

Самото й участие в заверата трябва да бъде специално изследвано – защо го направи, защо изобщо влезе в тия балкански козни: Бокова е така, пък Сталин/ова – иначе.

Сякаш беше забравила, че поначало влиянието й в голямата дипломация е несравнимо с това на Бокова, която 10 години е начело на малкото ООН. Така стана жертва на хора като Кръстев, които мишкуват по кьошетата.

Накрая и Бойко изпусна една реплика, който дълго ще му тежи. Нямал желание да осигури на една комунистическа фамилия (Бокови) следващите пет години. Много хора ще са разочаровани от тия думи и ще решат, че и той е замязал на Методи Андреев, а това ще е абсолютно фиаско за него. Странно е да използва подобни аргументи – и да забрави за Кръстев. А там е проблемът – в кръстевщината, в лекетата, които подмолно го манипулират.

С репликата си Бойко раздразни дори и хора, които иначе му симпатизират. Освен всичко друго тя е и нелогична: ако се огледа на заседание на кабинета си – дори само там – ще види как си противоречи. Понеже ще види Кунева примерно. А ако погледне назад, ще види бившия правосъден министър Христо Иванов, когото бранеше със зъби и нокти, а той пък е направо от болшевишка фамилия. Другите да не ги изреждаме.

Когато ровиш за Бокова, ни напомняш за Сталин/ка. Не е достойно, нито пък смислено това, издава обърканост. По-добре разръчкай кръстевщината. Толерантността към нея също не може да бъде разбрана от публиката.

И не бързайте много, защото, ако Бокова стане заместник генерален секретар на ООН – какви ще ги дъвчите тогава? Не си създавайте врагове покрай една процедура: имаме чудесен резултат с Бокова – въпреки че се насрахте чудесно с дивотията с Кристалина.

И трябва да знаете, че онова, което се говори днес в България, се чува надалеч – и има по-голямо значение за „партньорите“ ви от шушуканията на лисунгерите. Чула се е и репликата на Бойко – и тя не може да бъде адмирирана заради своята преувеличеност и пристрастност.

Отдавна е известно, че ласкателите край Бойко за нищо не стават. Сега стана ясно, че и пощенските му гълъби не струват – понеже са проскубани, кривогледи, продажни.

Как няма нито един човек до него, който да му подскаже да се извини за ООН. Това ще го извиси в очите дори на ония, които не го харесват. Може да си „безалтернативен“ – но дори на Победителя, на Падишаха не е забранено да използва думата „извинявай“.

А несъстоялият се комунизъм отдавна не може да служи за аргумент. Само дребните душици на Прехода го използват. Той е нелепото извинение на посткомунистическите запъртъци за собствените им провали.

 

При издигането на Кристалина е имало и добре подготвена информационна кампания, но само за вътрешно българско ползване

Крайното класиране

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ООН

България се управлява от тъпоумен интригант

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бойко и Ирина

Мелик Кайлан, „Форбс“

Писах по въпросната тема няколко пъти, включително за номинацията на Гутериш. За да разберем какво се случи, трябва да се гмурнем в усуканите лабиринти на властовата политика на ЕС. Не, не използвам тази абревиатура погрешка. Имам предвид именно Европейския съюз, а не ООН. Знаем как Москва обича да използва затрудненията на ЕС – както го направи и в този случай.

Тъй че нека започнем с това, което съм писал за Гутериш в предишна статия: „Гутериш е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Издигането на неговата кандидатура от Португалия засилва влиянието на цялата партия в Европа. Техните съперници в региона – десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), водена от Ангела Меркел, не го харесват. Но има ход на ЕНП и на отчетливо по-десния лидер на Унгария Виктор Орбан за противопоставяне на Гутериш. За целта те обмислят номинацията на Кристалина Георгиева, един от функционерите им в ЕС.“

Те точно това и направиха. Орбан и ЕНП успяха да си издействат Георгиева да бъде номинирана от родната си България. Имаше обаче проблем. България вече бе номиниранила кандидат – може би водещия кандидат, на име Ирина Бокова, настоящия ръководител на ЮНЕСКО. Всички знаеха, че руснаците искаха начело на ООН да застане източноевропеец, а Западът искаше жена. Затова първоначалният български кандидат Бокова изглеждаше идеалният избор. Това бе шансът за малка и древна България да блесне на световната сцена за първи път от хилядолетие, вероятно още от пристигането на българите по сегашните им земи на коне от Централна Азия.

Добавете към този контекст и следното: без прецедент е една страна да номинира официално кандидата си, той да е на челни позиции, и после внезапно и зрелищно да го смени – в последната минута, пред очите на света. Но точно така стана: само преди седмица България изостави Бокова и издигна Георгиева. Последва катастрофа – точно както предсказвах в предишните си статии.

България загуби своя веднъж-на-хилядолетие шанс да участва в управлението на света. Както се видя, Гутериш спечели.

Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало. Защото решението за подмяна на номинациите бе лично на министър-председателя. Той направи това, въпреки че знаеше, че две трети от българските граждани предпочитат първия си кандидат.

Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен оцеляващ интригант, съвсем в примитивните политически традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически ръководител в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му.

И така, защо Бойко „смени конете“ насред надпреварата? Защо го направи? Той би трябвало да знае, че Георгиева никога няма да спечели, че тя никога няма да преодолее руското вето. Всички останали го знаеха. Дори аз го знаех. Ето какво съм написал:

„Кристалина Георгиева е изправена пред непреодолим проблем. Руснаците автоматично ще я отхвърлят. Казали са го изрично пред руското издание „Газета“. Тя беше и все още е безперспективен кандидат и трябва просто да се откаже заради благото на всички: на страната си, на ООН, на света. Уви, тя не само не се отказва, но и удвои натиска си зад кулисите. Това няма да промени резултата й – кандидатурата й не може да преодолее ветото на Москва. Защо руснаците са срещу нея? Георгиева е вицепрезидент на Европейската комисия и неин ресор е бюджетът – тоест тя ръководи централния механизъм, наложил санкциите на ЕС срещу Русия. Които със сигурност ще бъдат подновени съвсем скоро.“

Последното гласуване в ООН показа, че срещу Георгиева имаше дори две, а не едно вето от страни членки на Съвета за сигурност. Тъй като нещата в тая странна институция не стават по прозрачен начин, ще трябва да направим информирано предположение. (Съветът за сигурност най-напред провежда полупрозрачни предварителни гласувания и едва след това кандидатът се предлага за одобрение на Общото събрание на ООН.)

Според мои източници Русия и Китай са били двете скептични към Георгиева държави в Съвета за сигурност – съвсем предсказуемо. Пекин има обичая да подкрепя Москва във всички важни гласувания в Съвета за сигурност. Но за да сипя още сол в раните на България, трябва да спомена, че Георгиева се класира едва осма, докато оригиналната номинация – Бокова, която остана независим кандидат, беше на четвърто място. И това се случи без официалната подкрепа на страната й! Ирина Бокова можеше да спечели.

Това бе и моята позиция през цялото време. Странното е, че организаторите на задкулисната кампания на Георгиева успяха да убедят водещи медии в жизнеспособността на кандидатурата й. В една скорошна статия на „Ню Йорк таймс“ например се появи дори следното твърдение: „Дипломати смятат, че Георгиева е сериозна конкуренция за Гутериш.“ Наистина ли? Толкова безнадеждно нереалистична кандидатура да бъде представяна като труден конкурент?

И „Ню Йорк таймс“ е един от многото… Какво им стана на всички тези уважавани трибуни от новинарските медии, че да се изхвърлят така погрешно предвид лесно прогнозируемия провал – за разлика от мен, щастлив съм да отбележа. Отговор: те бяха баламосани от внушителни политици на ЕС, които действаха в съответствие със собствените си междуособни битки и съображения. За тази цел на българския премиер Борисов бяха обещани 160 млн. долара от ЕС във връзка с мигрантите, навлизащи откъм границата с Турция в България. Медиите в страната преливаха от информации за заплахите, че България ще бъде наказана финансово (вероятно се има предвид спиране на еврофондове, б.р.), ако Борисов не изпълни поисканото от него.

Що се отнася до Русия – лесно може да бъде париран всеки, който смята, че подкрепата за Георгиева и за ЕНП представляваше някаква анти-Путинова мярка. Точно обратното се случи. Не само имаме вече избран представител на опозиционното в ЕС ляво крило – Гутериш, не само социалистическите европейски партии излъчиха следващия генерален секретар на ООН, но в добавка те са склонни много повече да поддържат Путин, отколкото би го правила Бокова.

Ето защо руснаците веднага прехвърлиха предпочитанията си и се отказаха от Източна Европа – когато дойде времето да се решава сериозно. Предложи им се възможност да преметнат Меркел, Москва наложи вето на Георгиева и гласува за Гутериш.

 

Бойко с Кристалина

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено