Открийте ни и в

Ирина и Кристалина – бой по кокалчетата заради ООН

публикувано

на

сн. Архив на BG VOICE

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева са единствените две българки на политически позиции, известни към днешна дата в цял свят. По стара традиция, когато някъде двама българи се издигнат на сродни постове или имат желание за кариера още по-нагоре, между тях започва вражда за това кой е по-велик. Често средствата не се подбират. Шефката на ЮНЕСКО Бокова и еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Георгиева официално не са си отправяли послания, нито обиди. Вместо тях това правят медиите в България, близки до съответния кръг от хора и институции, подкрепящи едната или другата. Материалите зачестиха с наближаването на датата, на която трябва да бъде избран новият генерален секретар на ООН на мястото на сегашния Бан Ки-мун. Не е тайна, че и двете питаят мерак за поста, който би бил достоен завършек на кариерата за всеки политик. До началото на тази седмица обаче нито една от тях дори не бе обявила публично, че има желание да се кандидатира за поста. Темата се поддържаше единствено от публикациите в медиите на двата лагера, като напрежението се подклаждаше и от многозначителното мълчание на българските власти.

Първоначално всички бяха убедени, че правителството на Бойко Борисов стои зад Бокова и е въпрос на време да го обяви официално. Това така и не се е случило до момента и от лагера на Бокова вече започнаха да губят нерви и търпение. В края на миналата седмица тя не издържа и сама обяви кандидатурата си. Направи го в интервю за българската телевизия. Новината бе светкавично преведена и тиражирана по цял свят. „Изцяло съм концентрирана върху темата за предстоящите избори за генерален секретар на ООН. Чувствам национална отговорност и смятам, че имам добър шанс този избор да се състои. Доказала съм, че мога да печеля избори“, каза Бокова. Генералният директор на ЮНЕСКО отбеляза, че в България постоянно се спекулира с това чия кандидатура е тя реално. „Винаги съм подчертавала, че искам да съм кандидатът на България, това е най-важното. Защото на този пост човек трябва да получава подкрепа от всички заинтересовани страни. Разбира се, преди всичко от постоянните страни членки на Съвета за сигурност“, заяви тя. Бокова каза и нещо много важно – че не би се борила да оглави ООН, ако няма подкрепата на българската държава. В същото време призова управляващите да не бавят официалното обявяване на избора си, за да може да започне кампанията в чужбина, която ще бъде решаваща за крайния резултат. Мандатът на настоящия генерален секретар на ООН изтича в края на годината.

Защо Борисов все още мълчи? Предполага се, че той действително стои зад Бокова, но е подложен на силен натиск да подкрепи Георгиева. Натискът идва от няколко различни страни. Чисто вътрешен той получава от партиите в Реформаторския блок, за които шефката на ЮНЕСКО е дете на комунист, който е подкрепял диктатурата в България, а това е черно петно, което те не биха искали да преглътнат. Още повече че самата Бокова бе член на БСП и като такава участва в създаването на устоите на многострадалния български преход, завършил с усвояването на цялата икономическа власт от бившите комунисти и децата им.

От другата страна е ДПС. Техният подход е доста по-прагматичен. Фирмите от кръга покрай партията на Доган имат сериозен бизнес с Русия, който биха искали да задълбочават, а руските власти вече дадоха да се разбере, че биха се радвали новият шеф на ООН да е жена и да има славянска фамилия. Така Русия се позиционира в битката за поста на световната организация и използва лостовете си за влияние и по отношение на Бойко Борисов, чийто най-близък приятел е руският наместник в България Валентин Златев. За лагера около ДПС Георгиева е неприемлива и с топлите си връзки с милиардера Джордж Сорос, който в България се слави с твърде тъмен ореол. Медиите на Доган не пропускат да съобщят гръмко за всяка среща на Георгиева със Сорос и да натъртят, че тя се е състояла на четири очи – знак за топлите контакти между двамата.

В началото Америка също подкрепяше негласно Бокова, но макар откъм Вашингтон да не са изразявали ясна позиция по кандидатурата й, българските медии, които получават субсидии от фондацията „Америка за България“, ясно се разграничиха от нея и всекидневно публикуват внушения и коментари в полза на Кристалина Георгиева. Бившият вестник „Дневник“, който сега е само интернет издание, например пише: „Започна да става все по-ясно, че в дилемата кой да бъде български кандидат за генерален секретар на ООН, между про-руския Ирина Бокова и про-западната Кристалина Георгиева надделява кандидатът на Москва. Трябвало е дори номинацията да бъде официално обявена от премиера Борисов по време на празниците. Не че Ирина Бокова има шанс да спечели в настоящата геополитическа ситуация, но изборът на България сам по себе си ще бъде знаков.“

От друга страна, медиите около Доган, които са мнозинство в България, също правят каквото могат, но в полза на Бокова. Агенция „Блиц“ пише: „Ирина Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН.“

През последните месеци обаче западният натиск над Борисов, изглежда, е станал толкова голям и така непреодолим, че в правителството все по-сериозно разглеждат варианта България в крайна сметка да подкрепи Кристалина Георгиева. Нейните реални шансове са мъгляви. Със сигурност тя няма да получи рамо от Москва, още по-малко пък в момент, когато ръководеният и от Георгиева Европейски съюз е наложил тежки санкции на Русия. Другият постоянен член на Съвета за сигурност – Китай, също не би я подкрепил. Не е ясна позицията на Франция, която често е своенравна, а и да не забравяме, че седалището на ЮНЕСКО е точно в Париж. И това дава огромно преимущество на Бокова пред френските власти. Така в Съвета за сигурност българската еврокомисарка би могла да разчита само на гласовете на Вашингтон и евентуално Лондон, които ще са й недостатъчни. Ако властите в България подкрепят именно нея, това ще прилича на ежегодния странен избор за български филм – претендент за „Оскар“. Всички в комисията по избора знаят, че има по-добър, който би стигнал до номинация, но никой не гласува за него и в Америка се праща филмът без шанс, защото така е удобно на всички.

Самата Кристалина Георгиева засега се прави на скромна и едва ли не недочула за какво иде реч: „Много съм поласкана, че името ми се споменава, но аз имам работа, която изисква цялото ми внимание и я върша.“

 

Кристалина Георгиева е близка със Сорос, а той пък – с американския капитал

Покрай ООН малка България изведнъж попадна в полезрението на света

 

2 Comments

  1. agen sbobet terpercaya 2018

    април 3, 2020 at 6:29 pm

    Thanks for the post, can you make it so I get an update sent in an email whenever there is a new article?

  2. neil hanken

    май 23, 2020 at 10:12 am

    I’ve observed that in the world today, video games are classified as the latest rage with children of all ages. Periodically it may be impossible to drag your family away from the activities. If you want the best of both worlds, there are numerous educational games for kids. Great post.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

САЩ

Нови протести в САЩ и Канада: Не сте сами! (СНИМКИ)

Сънародници от Чикаго, Ню Йорк, Монреал и Торонто подкрепиха исканията на протеста в България

публикувано

на

Виж цялата статия

Българите в различни градове на САЩ и Канада подкрепиха сънародниците си в Родината в протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Българите от Чикаго и Ню Йорк и в неделя скандираха за оставка на правителството в България. За Чикаго това е втори протест, а в Ню Йорк е трети. Сънародниците ни се обединиха под мотото на хаштага #нестесами.

Някои постнаха нови снимки, други припомниха предишните протести.

Някои от българите, живеещи в Чикаго, предприеха символичен поход от Ветровития град в Илинойс до Милуоки, Уисконсин, за да покажат, че българите от всички точки на Америка искат промяна в Родината. „Не може да сме първата държава по корупция и последна по свобода на словото“, казва Даниел Дженев, един от организаторите. „Въпреки че живеем в Чикаго от 20 години,

всички имаме роднини там

а и никога не сме спрели да си мислим, че един ден може да се върнем, така че сме силно заинтересовани България да е нормална европейска държава“, добави той.

И българите в Канада подкрепиха протестите в България. Те не за първи път излизат на улицата с плакати и знамена, подобно на сънародниците си в Родината.

В Монреал групата на българите набъбна до 40 и повече души въпреки дъжда. „Много хубаво се получи, че се отвори дупка точно около часа на протеста, така че дойдоха много хора“, казва Мария Монева, един от организаторите.

Българите в Монреал се присъединиха към инициативата „предай щафетата“, в която сънародници в 22 града извън България протестираха паралелно или почти паралелно на принципа на щафетното бягане. „Вижда се, че между нас тук, в Монреал, има особен дух. Дух на промяната“, констатира Монева.

„Този път всички бяха много креативни. Имаше един мъж с плакат „Събирам чета“, имаше торта „Сахер“, друг мъж донесе шкафче, подобно на това от

компроматните снимки с Борисов

и сложи на него снимки на Доган и Пеевски. Имахме и учебник по английски език за министър Ангелкова“, разказва още Монева.

Други българи в Монреал показаха подкрепата си онлайн.

Малка група от близо 15 души се събра в Торонто, където живеят най-много наши сънародници. Според тях Бойко Борисов и Иван Гешев са позор за страната ни и трябва да си отидат от властта. „Оставка и затвор“, казва Анна Спилман.

За трета поредна седмица протестират и сънародниците ни във Ванкувър. „Винаги идват различни хора и това е най-хубавото“, казва Мира Стоянова. „Срещам все повече хора, които искат да се върнат в България. И ние със семейството ми сме сред тях. Но е много трудно да се вземе такова решение при тези обстоятелства“, допълва тя.

Някои от посланията във Ванкувър гласяха „Това е само началото на борбата в гнилото“, „Долу мафията“ и „Всички заедно“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Теория на конспирацията: С шкафове от Wayfair – трафик на деца

Вижте теориите на QAnon – движение, бранещо президента Тръмп

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Компанията Wayfair се оказа в центъра на странна теория на конспирациите. Скъпите мебели, продавани от базираната в Щатите онлайн платформа, попаднаха под обстрела на почти невероятни обвинения, свързани с трафик на деца. Те се разпространяват онлайн и не спират да набират скорост.

Недоказаните твърдения се появиха за първи път на 14 юни в САЩ, но вече са излезли и извън границите на Америка. От Wayfair коментираха, че „разбира се, в тези обвинения няма никаква истина“.

 Каква е конспиративната теория?

Обвиненията тръгват от общността QAnon – повечето от членовете в нея вярват в крайно дясната теория на конспирацията, че има таен заговор от предполагаемата „тайна държава“ срещу президента Доналд Тръмп и неговите поддръжници. Според активистите на QAnon в тайната държава влизат семействата Обама, Клинтън и Ротшилд, а също така Джордж Сорос, холивудски звезди и други членове на световния елит. В средата на юни известен член на QАnon писа да първи път в Twitter за високите цени на шкафовете, продавани от онлайн търговеца на дребно Wayfair. Потребителят акцентира на това, че всички шкафове са с имена на момичета, внушавайки на последователите си, че в някои от мебелите са били скрити деца като част от предполагаем трафик на непълнолетни.

Туитът, от който тръгва цялата теория.

Този туит тогава не направи голямо впечатление, но дискусията се разгоря отново по-малко от месец по-късно, на 9 юли. Това стана в платформата Reddit, в група, наречена „r/conspiracy“. Тук последователите на QАnon намериха връзка между имената на някои от скъпите мебели на Wayfair с имената от действителни случаи на изчезнали деца в САЩ.

Някои от тези деца обаче са били в неизвестност за кратко. Други пък изобщо не са изчезвали – като жена, чийто случай на предполагаемо изчезване също бе използван от QAnon. Тя се видя принудена да направи опровержение на живо във Facebook и да обясни, че никога не е изчезвала.

 Какво казват от Wayfair

На въпроса защо някои от продуктите им са с имената на деца, Wayfair обясняват, че ползват алгоритъм, по който кръщават стоките си (други онлайн търговци на дребно също използват лични имена, за да брандират продуктите си).

От компанията признават, че високите цени могат да доведат до объркване, но и допълват, че тези шкафове са големи, с индустриални размери, предназначени за бизнес и търговски цели. Говорител на Wayfair обясни пред BBC News: „Временно премахнахме продуктите от сайта, за да ги преименуваме и за да представим по-подробно описание и снимки, които точно изобразяват продукта, за да стане ясна и цената му.“

Част от конспирациите

Някои от обвиненията към компанията включват и персонализирани възглавници, чиято висока цена от $10 000 също се обяснява с трафик на деца. Wayfair опроверга и това, като обясни, че става въпрос за бъг с цените на сайта. Подобни бъгове могат да бъдат наблюдавани и при други онлайн търговци.

 Новата теория на конспирацията

Но активистите на QAnon скоро разпространиха нова теория. Някои от тях обясниха, че когато пуснат серийни номера на специфични продукти на Wayfair в руската търсачка Yandex, се появяват снимки на млади жени. Обвинението се оказа истина, но бе обяснено с проблем от страна на търсачката. Newsweek съобщи, че търсенето в Yandex на каквато и да е поредица от цифри показва снимки на млади жени. Изглежда, руската търсачка е коригирала проблема, защото подобни изображения вече не излизат.

 Докъде стигна конспирацията за Wayfair

Въпреки че започна в САЩ, теорията на конспирацията скоро придоби глобално измерение. Според данните на CrowdTangle, инструмент на Facebook за анализи на социалните медии, терминът Wayfair е генерирал 4.4 милиона реакции в Instagram. Той се разпространява бързо и в публични групи и страници във Facebook, водейки до повече от 12 000 поста и близо милион директни реакции. Анализи на BBC Monitoring показват, че теорията ангажира силно потребители в Турция, където тя се разпространява най-много след САЩ.

Някои от мебелите от Wayfair

В Латинска Америка пък пост на известен аржентинец в YouTube за тази конспирацията събра почти 90 000 гледания само за един уикенд.

 Случвало ли се е и преди

Случаят напомня на конспиративната теория Pizzagate, която обиколи интернет, когато Хилари Клинтън се кандидатира за президент през 2016 г. Според измислените обвинения, които тръгнаха от една социална медия, една пицария във Вашингтон е в центъра на предполагаема мрежа за секс с деца, свързана с приближени на бившата кандидат-президентка. Тази теория придоби такава гласност, че в отговор мъж откри огън по пицарията.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Дори при Луканов и Виденов не са малтретирали журналисти“

Първи коментари на нападението над журналисти на форум на ГЕРБ.

публикувано

на

Виж цялата статия

Агресията над журналистите от „Свободна Европа“ по време на форума на ГЕРБ в София предизвика редица коментари в социалните мрежи.

Ето един от тях:

„Поправете ме, ако греша, нямам спомен за целия преход на Национална конференция на управляваща партия да са малтретирали журналисти. Дори по времето на Луканов и Виденов. Мутрите от ГЕРБ са Пионери!“, написа карикатуристът Христо Комарницки в профила си във Facebook.

Междувременно ГЕРБ се разграничиха от сблъсъците и ги приписаха на провокатори. Управляващата партия поиска разследване на инцидентите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено