Открийте ни и в

Изгубена в Рая III

публикувано

на

Бет Холоуей

Натали Ан Холоуей изчезва по време на пътуване до Аруба. Полицията е безсилна да открие тялото, дори и улики около случая не намира. През юни 2011 година Дейв Холоуей подава молба в съда в Алабама, с която иска да обяви дъщеря си за мъртва. Документите са дадени на бившата му жена, която обявява намерението си да оспори молбата. На 12 януари 2012 година съдия Алан Кинг подписва документ, с който Натали официално е обявена за мъртва.

Бет Туити заявява в телевизионно интервю, че според нея Ван дер Слут и братята Калпо знаят повече, отколкото казват, и освен това поне един от тях, ако не и тримата, са изнасилили и са се гаврили с Натали. Бет твърди, че е получила копия от признанията на Йоран Ван дер Слут, според които той е правил секс с Натали в дома си и описва интимни детайли, с които няма как да е запознат, освен ако наистина не е бил с нея. Бет никога не показва тези копия на документи. Винда де Соуса, бивш адвокат на сем. Холоуей-Туити в Аруба, казва, че такива документи няма и напомня, че Калпо и Ван дер Слут винаги са отричали да са замесени в изчезването на Натали или да са правили секс с нея. На 12 юни 2005 година, три дни след като Йоран Ван дер Слут и братята Калпо са арестувани, Туити обявява: „Не получавам отговори. Няма никакво развитие по случая от момента, в който дойдохме тук.“ Тя обяснява, че не обвинява никого, а просто е разстроена, защото иска да знае какво се е случило с дъщеря й.

На 5 юли, след освобождаването на Калпо, Туити заявява: „Двама заподозрени бяха освободени вчера. Тези двама заподозрени са замесени в престъплението срещу дъщеря ми.“ Тя ги нарича „престъпници“. Демонстрация, в която участват около 200 жители на Аруба, показва колко разгневени са хората срещу Бет. Те носят плакати с надписи „Невинни до доказване на противното“ и „Уважавай холандските закони или си ходи у дома“. След като на 8 юли 2005 година адвокатът на Сатиш Калпо я заплашва със съд заради изявленията й, които той определя като „вредни, подстрекателски, клеветнически и изобщо скандални“, Бет Туити дава изявление, в което обяснява, че тези забележки са продиктувани от безсилие и отчаяние и се извинява на хората и властите на Аруба. Туити е критикувана заради фокусирането й върху Йоран Ван дер Слут и братята Калпо, изключващо всякаква друга теория за случилото се с Натали. Също и заради своите непотвърдени изявления, например, че в „Холидей ин“ има записи от вечерта на изчезването на Натали. Според Джулия Ренфро, американка по произход, редактор на вестник „Аруба тудей“, която се сприятелява с Бет, в началните стадии на разследването Туити поощрявала таблоидите и

нейното „поведение беше странно от самото начало“

Ренфро отбелязва, че „Туити незабавно заключи, че дъщеря й е била отвлечена и не направи опит да се свърже с болниците или полицията“, добавяйки, че след като се е фиксирала върху Йоран Ван дер Слут, Туити „казваше на интервюиращите, че дъщеря й е била групово изнасилена и убита“.

Книгата й „Да обичаш Натали: заветът на една майка за надежда и вяра“ е публикувана на 2 октомври 2007 година под името Бет Холоуей, което тя отново използва след развода си с Джъг Туити. Според слуховете Бет Холоуей започва да се среща с Джон Бенет Рамзи, бащата на Джонбеней Рамзи, когото среща на благотворителна среща, след като съпругата му умира от рак. Рамзи твърди, че двамата са се сприятелили, споделяйки уважение и възхищение един към друг заради общите им мъчителни преживявания около смъртта на децата им.

След шоуто на Де Врийс Бет Холоуей заявява, че вярва, че дъщеря й е щяла да бъде жива, ако Ван дер Слут е потърсил помощ. Тя твърди, че Ван дер Слут е зарязал Натали, вероятно все още жива на Карибите. Тя изказва предположение, че след това Йоран се е обадил на баща си, който е „организирал всичко, което се е случило после“. Тя и Дейв Холоуей предполагат, че Йоран Ван дер Слут се ползва със „специални правни услуги“. След като съдът отказва да задържи повторно Йоран, Бет Холоуей заявява: „Мисля, че това, което ми дава известен покой, е, че и неговият живот е истински ад“, и добавя: „Бих била доволна, ако се намери затвор като от „Среднощен експрес“ за Йоран“ (във филма „Среднощен експрес“, базиран на книгата със същото заглавие, главният герой е изпратен в турски затвор при ужасяващи условия).

В памет на Натали Бет Холоуей основава Международна фондация за безопасни пътешествия, имаща за цел да информира туристите за всяка дестинация. През април 2010 година Холоуей обявява, че има планове за основаване на нова услуга, наречена „Първи май 360″, която да дава незабавен сигнал за младежи, изпаднали в трудна ситуация в чужбина. През май 2010 година отваря врати „Ресурсен център Натали Холоуей“ в Националния музей за престъпление и наказание във Вашингтон. Центърът подпомага семействата на изчезнали хора. Въпреки че Бет Холоуей прави няколко телевизионни изявленис за всяка нова улика, тя е под

забрана от ФБР да обсъжда случая на Натали

или този на Стефани Флорес Рамирес.

Бет Туити подема кампания, за да откаже хората, решили да почиват на Аруба и други холандски територии, заради така наречените от нея „проблеми в сигурността“. Губернаторът на Алабама Боб Райли, заедно със семейството на Натали призовава жителите на щата да бойкотират Аруба. Райли също така пише и до други губернатори, на Джорджия и Арканзас, с искане и те да се включат в бойкота. Градският съвет на Пенсилвания, Филаделфия, гласува искане до губернатора да се включи в бойкота, но той не го прави. Искането не получава и федерална подкрепа. Бойкотът обаче е подкрепен от Делегацията на Алабама в Конгреса, включително от сенаторите и конгресмени Спенсър Бакус и Ричард Шелби. Шелби в изявление казва: „Заради сигурността и безопасността на нашите граждани не мисля, че можем да се доверим на Аруба. Вярвам, че там не сме в безопасност.“

На 15 септември 2005 година шоуто на Доктор Фил пуска части от запис, направен със скрита камера, показващ Дийпак Калпо, отговарящ: „Да, направи го. Ще се изненадаш колко лесно стана“ на предполагаем въпрос дали Натали е правила секс с тримата заподозрени. Записът е предоставен от Джейми Скийтърс, частен детектив. Когато записът е пуснат, хората очакват тримата отново да бъдат арестувани, което Домпиг определя като „силно вероятно“, в случай че записите се окажат легитимни.

Полицията на Аруба, както и ФБР изискват оригиналните записи и дават копия на медиите. Според версията на полицията в Аруба Дийпак казва: „Не, не го направи.“ Холандските власти изследват записа и заявяват, че откъсите, появили се в шоуто на Доктор Фил, са манипулирана версия на оригиналния запис и Калпо всъщност казва: „Не, не го направи. Ще се изненадаш колко лесно би могло да бъде.“ Въпреки това Бет Туити продължава да разпространява записа, излъчен от Доктор Фил, като доказателство за своите обвинения в сексуално насилие срещу Йоран Ван дер Слут и братя Калпо.

През декември 2006 година братята Калпо завеждат дело за клевета срещу Доктор Фил и Скийтърс, (който умира през януари 2007 г.), в Лос Анджелис. Бет Туити и Дейв Холоуей завеждат гражданско

дело срещу Калпо по обвинение в убийството

на Натали. Делото срещу братята е прекратено поради липса на юрисдикция по случая. Делото за клевета влиза в съда на 12 октомври 2011 г.

На 3 юли 2007 година вестникът от Кюрасао – „Амиго“, публикува статия, базирана на документален филм, продуциран от Рене Гиелен. Във филма се казва, че Бет Туити и Ренфро получават телефонно обаждане от непозната жена на 2 юни 2005 година. Тази жена предлага да даде информация за местонахождението на Натали. Тя казва, че Натали е жива, но не желае да се прибере при майка си. Тя предлага още информация срещу сумата от $4,000. Семейство Туити не желаят да платят повече от $1,000 и в края на краищата не плащат нищо. Вярвайки, че има шанс да намерят Натали, Ренфро и друга американка отиват в къщата, в която се предполага, че Натали се дрогира, носейки пари. Но пристигайки, те откриват, че Джъг Туити вече е бил там, създавайки „врява и паника в района“. Същата история, но с по-малко подробности излиза и във „Венити феър“.

Медиите в САЩ посвещават изключително много време на издирването на Натали, на разследването на изчезването й и слуховете, обграждащи случая. Грета ван Сустерен, водещ на „Он да рекърд“ по Фокс Нюз, и Нанси Грейс от „Водещите новини“ на CNN са сред най-изтъкнатите телевизионни личности, посветили време на разследването. Нанси Грейс излъчва два епизода по случая. Мащабното отразяване провокира появата на твърдения, че медийното внимание по случая се дължи на „синдрома на изчезналата бяла жена“ – теория, според която изчезването на бяла жена получава много по-голямо медийно внимание от изчезването на мъж или на цветнокож. Семейството на Натали пък е на другата крайност – недоволно е от намаляващото внимание към случая, тъй като репортажите за разрушенията от урагана Катрина изцяло затъмняват историята на Натали. Бет и Джъг Туити твърдят, че властите на острова са се възползвали от широкото отразяване на урагана, за да освободят заподозрените, което всъщност не е вярно, тъй като те са освободени, преди ураганът да причини разрушенията.

Случаят на Натали Холоуей остава и до днес неразрешен. Тялото й никога не е намерено, няма осъдени за изчезването и смъртта й. Твърдо решена да не позволи на света да забрави дъщеря й, Бет Холоуей стартира собствено предаване по CI Network, наречено „Изчезнали“.

Стела Георгиева

 

Братята Калпо и Ван дер Слут (в средата)

Пресата се занимава със случая до урагана Катрина, който го измества

Натали Холоуей

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Карантината на екип на СЗО приключи: започват проучването за произхода на коронавируса в Ухан

Експертите на международната институция пристигнаха в Ухан на 14 януари, но трябваше да бъдат под карантина в определен за целта хотел

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Експертите от мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан напуснаха в четвъртък хотела в китайския град, където бяха под карантина от две седмици, за да започнат проучване на терен на произхода на новия коронавирус.

Коронавирусът, който предизвика пандемия, отнела досега живота на повече от два милиона души, се появи в Ухан в края на 2019 г.

Екип на АФП, държан на безопасно разстояние, видя над десет човека от екипа, които бяха качени на автобус, който ги чакаше на изхода на сградата. Групата отпътува в неизвестна посока.

Експертите на международната институция пристигнаха в Ухан на 14 януари, но трябваше да бъдат под карантина в определен за целта хотел.

Мисията им трябва да продължи няколко седмици. На 11 февруари в Китай започва дълъг празничен период по случай Лунната Нова година.

"Жената прилеп": Тръмп да се извини, че набеди лабораторията в Ухан за пандемията

Разследването, чието организиране отне повече от една година, е твърде деликатна тема за Пекин, който се стреми да избегне всякаква отговорност за избухването на пандемията, отбелязва АФП.

Експерти на китайското правителство първоначално обясняваха, че разпространението на новия коронавирус е тръгнало от пазар в Ухан, където се продават живи диви животни. Впоследствие държавните медии постепенно започнаха да отхвърлят тази теория за сметка на друга, според която вирусът може да е бил внесен от чужбина в Китай, по-специално чрез замразено месо.

За момента СЗО се въздържа да излезе с позиция по въпроса.

Всички хипотези са на масата. Очевидно е твърде рано да се стигне до заключение за това къде се е зародил този вирус, дали в Китай или извън Китай, заяви миналата седмица в Женева Майкъл Райън, директорът на СЗО за извънредните здравни ситуации.

Докато СЗО беше обвинявана от бившия президент Доналд Тръмп, че действа по заповеди на Китай, новата американска администрация настоя вчера международното разследване да бъде „ясно и задълбочено“.

Америка: СЗО се провали с коронавируса и това коства живота на много хора

Наложително е да стигнем до дъното на нещата относно появата на коронавируса в Китай, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя предупреди, че Вашингтон ще прецени достоверността на доклада от разследването, след като бъде изготвен.

Сега големият въпрос е къде ще бъде позволено на експертите да отидат и с кого ще им бъде разрешено от китайската страна да разговарят.

Пекин, който силно се противопоставяше на независимо разследване, което не би могъл да контролира изцяло, каза, че нещата са сложни, а китайските здравни работници са претоварени заради нови огнища на коронавируса в Пекин, Шанхай и други градове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Ваксинираха жена с пет дози ваксина по погрешка

Случи се така, че ваксината не беше разредена и всичките пет дози бяха приложени на един човек, обясни директорът на болницата.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Жена бе ваксинира погрешка с пет дози от ваксината на Pfizer, вместо с една, по погрешка.

Случаят от литовския град Мариямполе. В местната болница на пациентка случайно са инжектирани пет дози от ваксината. Това се е случило в резултат на лекарска грешка.

„Случи се така, че ваксината не беше разредена и всичките пет дози бяха приложени на един човек. Това е човешкият фактор. Нищо лошо не се е случило с пациентката“ – обясни директорът на болницата Мантас Чесна. Думите му са цитирани от местния портал 15min.lt .

За щастие жената имаше късмет и е без странични ефекти. Пациентката се чувства добре, оплаква се само от болка на мястото на инжектиране. След инцидента обаче лекарите все пак се консултираха с клиниката в Каунас и представители на Pfizer.

Поради лекарската грешка четирима пациенти не са получили ваксината. В момента болницата се подлага на проверка на услугата. Тя трябва да приключи на 28 януари.

Припомняме, по-рано в Литва 79 лекари, ваксинирани с ваксината Pfizer, се разболяха от коронавирус. Професор Лигита Янкорен смята, че болестта няма нищо общо с ваксинацията. Според нея заразените вече са имали вируса по време на ваксинацията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Нова онлайн измама: точат лични данни чрез обяви за работа

От името на утвърдени работодатели те предлагали атрактивни условия, а от уж одобрените кандидати се изисквали снимка на лична карта и дори селфи с документа в ръка

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Измамници събират лични данни чрез фалшиви обяви за работа. От името на утвърдени работодатели те предлагали атрактивни условия, а от уж одобрените кандидати се изисквали снимка на лична карта и дори селфи с документа в ръка.

За измамата сигнализираха десетки кандидати, попаднали на атрактивни оферти в платформи с обяви за работа. Жертвите са привличани с оферти с добри възнаграждения като нерегламентирано се използват имената на утвърдени компании. За да се сдобият с желаната работа обаче кандидатите са препращани към външни сайтове, които изискват лична и банкова информация.

„Офис асистент в логистична фирма. Заплата: 1500-2000 лв. Без опит”. Атрактивната оферта привлича Мариела Нейчева в сайт с обяви за работа, след като пандемията я оставя вкъщи. Изискванията към кандидатите са сравнително ниски – завършено средно образование, комуникативност и дългосрочни намерения. А английският език е предимство, става ясно от обявата в интернет. Мариела решава да кандидатства, разказва Нова телевизия.

“ Беше посочена и заплатата. Казаха от 1500 до 2000 лв. нето. Това като че ли най ме грабна и кандидатствах. Няколко дни по-късно получих имейл, че съм одобрена и следва интервю, което е в 3 стъпки”, разказва Мариела Нейчева, потърпевш потребител.

По имейл получава инструкции от бъдещия работодател. За да получат желаната работа от сайта с обяви „одобрените” кандидати се препращали към външен сайт, в който да се регистрират. Там от фирмата искали мотивационно писмо, имена и дори копие на личната карта. Целта била да се оформят документите по договора. А кандидатите имали само 30 минути, в които линкът бил активен, става ясно от кореспонденцията на Мариела с работодателя.

„На следващия ден ми пратиха въпросния линк към сайта. Влязох в сайта – там трябваше да се регистрирам. Написах си трите имена, от къде съм, телефонен номер и съответно снимка. Трябваше да направя идентификация, че съм аз: лицето Мариела – със снимка на лична карта”, разказва потърпевшата.

Бъдещият работодател дори имал специални изисквания за формата и размера на изпратените снимки. Кореспонденцията се водела от различни имейл адреси като някои съдържат името на компанията, а други – не.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Прогонени от Сирия джихадисти се крият в страната

От военна гледна точка в Сирия има патова ситуация с превес на Асад, който постепенно се увеличава. Причини за това...

Затвори