Открийте ни и в

Изгубена в Рая III

bg-voice

публикувано

на

Бет Холоуей

Натали Ан Холоуей изчезва по време на пътуване до Аруба. Полицията е безсилна да открие тялото, дори и улики около случая не намира. През юни 2011 година Дейв Холоуей подава молба в съда в Алабама, с която иска да обяви дъщеря си за мъртва. Документите са дадени на бившата му жена, която обявява намерението си да оспори молбата. На 12 януари 2012 година съдия Алан Кинг подписва документ, с който Натали официално е обявена за мъртва.

Бет Туити заявява в телевизионно интервю, че според нея Ван дер Слут и братята Калпо знаят повече, отколкото казват, и освен това поне един от тях, ако не и тримата, са изнасилили и са се гаврили с Натали. Бет твърди, че е получила копия от признанията на Йоран Ван дер Слут, според които той е правил секс с Натали в дома си и описва интимни детайли, с които няма как да е запознат, освен ако наистина не е бил с нея. Бет никога не показва тези копия на документи. Винда де Соуса, бивш адвокат на сем. Холоуей-Туити в Аруба, казва, че такива документи няма и напомня, че Калпо и Ван дер Слут винаги са отричали да са замесени в изчезването на Натали или да са правили секс с нея. На 12 юни 2005 година, три дни след като Йоран Ван дер Слут и братята Калпо са арестувани, Туити обявява: „Не получавам отговори. Няма никакво развитие по случая от момента, в който дойдохме тук.“ Тя обяснява, че не обвинява никого, а просто е разстроена, защото иска да знае какво се е случило с дъщеря й.

На 5 юли, след освобождаването на Калпо, Туити заявява: „Двама заподозрени бяха освободени вчера. Тези двама заподозрени са замесени в престъплението срещу дъщеря ми.“ Тя ги нарича „престъпници“. Демонстрация, в която участват около 200 жители на Аруба, показва колко разгневени са хората срещу Бет. Те носят плакати с надписи „Невинни до доказване на противното“ и „Уважавай холандските закони или си ходи у дома“. След като на 8 юли 2005 година адвокатът на Сатиш Калпо я заплашва със съд заради изявленията й, които той определя като „вредни, подстрекателски, клеветнически и изобщо скандални“, Бет Туити дава изявление, в което обяснява, че тези забележки са продиктувани от безсилие и отчаяние и се извинява на хората и властите на Аруба. Туити е критикувана заради фокусирането й върху Йоран Ван дер Слут и братята Калпо, изключващо всякаква друга теория за случилото се с Натали. Също и заради своите непотвърдени изявления, например, че в „Холидей ин“ има записи от вечерта на изчезването на Натали. Според Джулия Ренфро, американка по произход, редактор на вестник „Аруба тудей“, която се сприятелява с Бет, в началните стадии на разследването Туити поощрявала таблоидите и

нейното „поведение беше странно от самото начало“

Ренфро отбелязва, че „Туити незабавно заключи, че дъщеря й е била отвлечена и не направи опит да се свърже с болниците или полицията“, добавяйки, че след като се е фиксирала върху Йоран Ван дер Слут, Туити „казваше на интервюиращите, че дъщеря й е била групово изнасилена и убита“.

Книгата й „Да обичаш Натали: заветът на една майка за надежда и вяра“ е публикувана на 2 октомври 2007 година под името Бет Холоуей, което тя отново използва след развода си с Джъг Туити. Според слуховете Бет Холоуей започва да се среща с Джон Бенет Рамзи, бащата на Джонбеней Рамзи, когото среща на благотворителна среща, след като съпругата му умира от рак. Рамзи твърди, че двамата са се сприятелили, споделяйки уважение и възхищение един към друг заради общите им мъчителни преживявания около смъртта на децата им.

След шоуто на Де Врийс Бет Холоуей заявява, че вярва, че дъщеря й е щяла да бъде жива, ако Ван дер Слут е потърсил помощ. Тя твърди, че Ван дер Слут е зарязал Натали, вероятно все още жива на Карибите. Тя изказва предположение, че след това Йоран се е обадил на баща си, който е „организирал всичко, което се е случило после“. Тя и Дейв Холоуей предполагат, че Йоран Ван дер Слут се ползва със „специални правни услуги“. След като съдът отказва да задържи повторно Йоран, Бет Холоуей заявява: „Мисля, че това, което ми дава известен покой, е, че и неговият живот е истински ад“, и добавя: „Бих била доволна, ако се намери затвор като от „Среднощен експрес“ за Йоран“ (във филма „Среднощен експрес“, базиран на книгата със същото заглавие, главният герой е изпратен в турски затвор при ужасяващи условия).

В памет на Натали Бет Холоуей основава Международна фондация за безопасни пътешествия, имаща за цел да информира туристите за всяка дестинация. През април 2010 година Холоуей обявява, че има планове за основаване на нова услуга, наречена „Първи май 360″, която да дава незабавен сигнал за младежи, изпаднали в трудна ситуация в чужбина. През май 2010 година отваря врати „Ресурсен център Натали Холоуей“ в Националния музей за престъпление и наказание във Вашингтон. Центърът подпомага семействата на изчезнали хора. Въпреки че Бет Холоуей прави няколко телевизионни изявленис за всяка нова улика, тя е под

забрана от ФБР да обсъжда случая на Натали

или този на Стефани Флорес Рамирес.

Бет Туити подема кампания, за да откаже хората, решили да почиват на Аруба и други холандски територии, заради така наречените от нея „проблеми в сигурността“. Губернаторът на Алабама Боб Райли, заедно със семейството на Натали призовава жителите на щата да бойкотират Аруба. Райли също така пише и до други губернатори, на Джорджия и Арканзас, с искане и те да се включат в бойкота. Градският съвет на Пенсилвания, Филаделфия, гласува искане до губернатора да се включи в бойкота, но той не го прави. Искането не получава и федерална подкрепа. Бойкотът обаче е подкрепен от Делегацията на Алабама в Конгреса, включително от сенаторите и конгресмени Спенсър Бакус и Ричард Шелби. Шелби в изявление казва: „Заради сигурността и безопасността на нашите граждани не мисля, че можем да се доверим на Аруба. Вярвам, че там не сме в безопасност.“

На 15 септември 2005 година шоуто на Доктор Фил пуска части от запис, направен със скрита камера, показващ Дийпак Калпо, отговарящ: „Да, направи го. Ще се изненадаш колко лесно стана“ на предполагаем въпрос дали Натали е правила секс с тримата заподозрени. Записът е предоставен от Джейми Скийтърс, частен детектив. Когато записът е пуснат, хората очакват тримата отново да бъдат арестувани, което Домпиг определя като „силно вероятно“, в случай че записите се окажат легитимни.

Полицията на Аруба, както и ФБР изискват оригиналните записи и дават копия на медиите. Според версията на полицията в Аруба Дийпак казва: „Не, не го направи.“ Холандските власти изследват записа и заявяват, че откъсите, появили се в шоуто на Доктор Фил, са манипулирана версия на оригиналния запис и Калпо всъщност казва: „Не, не го направи. Ще се изненадаш колко лесно би могло да бъде.“ Въпреки това Бет Туити продължава да разпространява записа, излъчен от Доктор Фил, като доказателство за своите обвинения в сексуално насилие срещу Йоран Ван дер Слут и братя Калпо.

През декември 2006 година братята Калпо завеждат дело за клевета срещу Доктор Фил и Скийтърс, (който умира през януари 2007 г.), в Лос Анджелис. Бет Туити и Дейв Холоуей завеждат гражданско

дело срещу Калпо по обвинение в убийството

на Натали. Делото срещу братята е прекратено поради липса на юрисдикция по случая. Делото за клевета влиза в съда на 12 октомври 2011 г.

На 3 юли 2007 година вестникът от Кюрасао – „Амиго“, публикува статия, базирана на документален филм, продуциран от Рене Гиелен. Във филма се казва, че Бет Туити и Ренфро получават телефонно обаждане от непозната жена на 2 юни 2005 година. Тази жена предлага да даде информация за местонахождението на Натали. Тя казва, че Натали е жива, но не желае да се прибере при майка си. Тя предлага още информация срещу сумата от $4,000. Семейство Туити не желаят да платят повече от $1,000 и в края на краищата не плащат нищо. Вярвайки, че има шанс да намерят Натали, Ренфро и друга американка отиват в къщата, в която се предполага, че Натали се дрогира, носейки пари. Но пристигайки, те откриват, че Джъг Туити вече е бил там, създавайки „врява и паника в района“. Същата история, но с по-малко подробности излиза и във „Венити феър“.

Медиите в САЩ посвещават изключително много време на издирването на Натали, на разследването на изчезването й и слуховете, обграждащи случая. Грета ван Сустерен, водещ на „Он да рекърд“ по Фокс Нюз, и Нанси Грейс от „Водещите новини“ на CNN са сред най-изтъкнатите телевизионни личности, посветили време на разследването. Нанси Грейс излъчва два епизода по случая. Мащабното отразяване провокира появата на твърдения, че медийното внимание по случая се дължи на „синдрома на изчезналата бяла жена“ – теория, според която изчезването на бяла жена получава много по-голямо медийно внимание от изчезването на мъж или на цветнокож. Семейството на Натали пък е на другата крайност – недоволно е от намаляващото внимание към случая, тъй като репортажите за разрушенията от урагана Катрина изцяло затъмняват историята на Натали. Бет и Джъг Туити твърдят, че властите на острова са се възползвали от широкото отразяване на урагана, за да освободят заподозрените, което всъщност не е вярно, тъй като те са освободени, преди ураганът да причини разрушенията.

Случаят на Натали Холоуей остава и до днес неразрешен. Тялото й никога не е намерено, няма осъдени за изчезването и смъртта й. Твърдо решена да не позволи на света да забрави дъщеря й, Бет Холоуей стартира собствено предаване по CI Network, наречено „Изчезнали“.

Стела Георгиева

 

Братята Калпо и Ван дер Слут (в средата)

Пресата се занимава със случая до урагана Катрина, който го измества

Натали Холоуей

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
26 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

КРИМИ

Разбиха кол-център в Индия, точел пари от канадски граждани

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Полицията в Индия арестува 32-ма души, работещи в кол център, който осъществявал телефонни измами спрямо канадски граждани.

В изявление в неделя полицията в Делхи съобщи, че е задържала 32-ма престъпници “с бели якички” и е иззела 55 компютъра, заедно с десетки мобилни телефони, интернет рутери и  “нелегален софтуер”, използвани за “международни измами, чиято цел били канадски граждани”.

Всички арестувани са индийци на възраст между 18 и 38 г., се твърди в изявлението.

Според полицията в Делхи задържаните се обаждали по телефона на канадци, като им казвали, че номерата на социалните им застраховки са компрометирани.

Канадската полиция, както и Канадският център за предотвратяване на измами от месеци предупреждаваха  за ескалация на телефонните измами, които таргетират граждани от страната, включително и чрез методи, при които се представят за служители на Канадската агенция по приходите, както и други федерални департаменти.

В тези обаждания, много от които според властите са извън Канада, обикновено се твърди, че жертвата има някакво нарушение, като неплатени данъци и, че ще започне изпълнително дело, ако веднага не даде личната си информация и не преведе определена сума пари.

“Тези обаждания са на вълни, и в момента и виждаме ескалация от тях”, каза Джеф Томсън от Канадския център за предотвратяване на измами .

Според Томсън измамниците използват софтуер, който прави техните обаждания да изглеждат като наистина идващ от властите.

Заради проблема Канадската радио-телевизионна и телекомуникационна комисия задължи телекомите да осъвременят системите си до следващия месец, за да намалят възможността за измамни обаждания.

Но според експертите тази задача е много трудна и предизвикателна.

Преди известно време канадските валсти съобщиха, че работят с индйските си колеги , за да открият кол центровете, от които идват тези обаждания. През последната година са разбити 19 центъра, занимаващи се с телефонни измами.

До момента около 4000 канадски граждани са станали жертва на измамниците. Откраднатите пари са около  $15.2 млн., изчисляват властите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Втора жертва на срутения мост във Франция

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Шофьор на камион е втората жертва при срутването на мост на река Тарн в Югозападна Франция, съобщи кметът на Мирпоа сюр Тарн.

На мястото работят 70 пожарникари, водолази, екипи с кучета и три хеликоптера участваха в изваждането на тялото на шофьора от кабината.

По-рано в понеделник беше потвърдена и смъртта на 15-годишно момиче.

Висящият мост в Мирпоа сюр Тарн рухна, когато тежък камион и семейна кола навлезли в него от двата края. Тялото на момичето, което било в леката кола, бе извадено от спасителите, а майката, която успяла да изплува от автомобила, беше спасена от случайно намиращи се наблизо хора. Спасителите издирваха шофьора на камиона и проверяваха дали и други коли са пострадали, но изглежда че няма такива.

Префектурата на От Гарон (Горна Гарона) съобщи, че са хоспитализирани петима души, сред които минувачите, притекли се на помощ, и двама пожарникари.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Ограбен догони крадеца, крупна сума изчезна

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
 41-годишният Светослав Николов е в ареста по обвинение, че в петък отмъкнал плик с пари от лек автомобил в София. Преди дни бизнесменът Цветомир Котев се оплака, че е взел 140 хиляди лева от банков трезор. След това потеглил с колата си, но усетил, че има проблем.

Когато слязъл да провери, се оказало, че гумата на автомобила е срязана. Именно тогава парите били откраднати.Извадил от багажника спрей за лепене и започнал да ремонтира гумата. Докато работил, чул трясък от затваряща се врата на черно Ауди А6, паркирано пред неговата. Тогава се затичал от другата страна на субару-то си и видял, че пликът с пари от предната седалка го няма. В същия момент аудито потеглило. Бизнесменът веднага се качил в колата си и потеглил след него. Отворил прозореца и изкрещял: “Къде са парите?”. Аудито спряло, от него слязъл мъж, който сърдито казал: “Провери ме”.

Цветомир Котев се обадил в полицията и съобщил за кражбата на крупната сума. Тогава започнало разследване. Записи от камерите пред банката запечатали същото ауди, което преследвал и бизнесменът. Така станало ясно, че 41-годишният бандит Свилен Николов е замесен в престъплението. Колата, която шофирал, била с македонска регистрация. Той е имал съучастник, вероятно чужденец, който е избягал с парите.

Потърпевшият разпознал обирджията, твърди прокуратурата. Според защитата обаче, срещу арестувания няма доказателства. От Софийска районна прокуратура обясниха, че активните действия по разследването продължават.

Свилен Николов ще остане в ареста, решиха магистратите. Ако вината му бъде доказана, ще лежи в затвора от 3 до 15 години.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada