Открийте ни и в

Коледни празници

Как да си изберем коледно дърво? Българин от Северна Каролина знае как

публикувано

на

Красен със семейството си

За хората в една къща може да се каже, че са готови да посрещнат Коледа, когато украсят коледното дръвче. Закачим ли последния орнамент, запалим ли и коледните лампички, тогава празниците придобиват онзи магичен усет, характерен само за Рождество. Много от българите в Америка не купуват истински дръвчета, защото се притесняват, че са много скъпи или че ще бъде трудно да се почисти, ако игличките започнат да се ронят.

Красен Текерев обаче, който е в бизнеса с елхички вече 5 години, казва, че няма за какво да се притеснявате, стига да сте избрали подходящото дърво и да се грижите за него, докато мине празникът. „Най-добре добре е хората да си изберат ела тип „Фрейзър“, разкрива сънародникът ни. Той е независим търговец на коледни дръвчета, купува голямо количество от специални пунктове в Апалачите и после ги продава във Файетесвил, Северна Каролина, където живее в момента. „Избрал съм си едно място на една плаза, където има магазинчета, оградил съм си го и всяка година заставам на същото място“, споделя още търговецът.

Според описанието на националната асоциация за коледни дръвчета в Литълтън, Колорадо, елата „Фрейзър“, или известна с латинското име Abies Frasеri, е от семейство ели, които растат предимно в Апалачите, край Югоизточна Вирджиния, западната част на Северна Каролина и Източен Тенеси. Клоните на това дърво стърчат леко нагоре,  игличките му са в тъмно синьо-зеленикав цвят, не се ронят толкова много и имат приятен мирис. Именно заради тези му характеристики това дърво е обявено от тази асоциация за най-доброто коледно дръвче, което можете да си купите. Експертите казват още, че то може да се транспортира сравнително лесно на дълги разстояния, така че не е проблем да го поръчате с доставка от друг град. Ще разпознаете това дърво и по пирамидалната му форма и дължината на бодлите, които са от половин до цял инч и в основата си образуват широк и красив кръг. Максималната дължина, която дървото достига, е 80 фута, а диаметърът му може да бъде до фут и половина.

Дръвчето е кръстено на Джон Фрейзър, ботаник от Шотландия, който изследвал Южните Апаличи в края на XVIII век. На някои места в Щатите ерата „Фрейзър“ е позната като Sauthern balsam fir или she balsam.

Ако обаче магазинът или търговецът, от който купувате елха, няма от вида „Фрейзър“, можете да вземете и обикновен смърч (Picea abies) или обикновена ела (Abies alba).

И като всяко нещо в Америка, и елхите, оказва се, имат различно качество по стандарт на  американското министерство на земеделието. „Препоръчвам на българите и изобщо на всички клиенти да търсят дърво с първо качество (first grade), аз също продавам елхи „Фрейзър“ първо качество. Това ви гарантира дърво не по ниско от 6 фута, което е отрязано сравнително скоро и има равномерно разлистена корона, на 360 градуса“, отбелязва Красен. За сравнение дърветата с второ качество имат по-рядко разположени клони и повече дефекти. „Разликата между първо и второ качество е само 8 долара, но получавате по-красиво дърво“, допълва българинът. Министерството на земеделието има и премиум качество, което означава, че клоните му ще имат още по-сгъстено разположение и най-малко дефекти. „Когато избирате коледната елха, имайте предвид дали ще я поставите в ъгъла или в средата на дневната ви. Дърветата, които имат една или две страни с по-малко и по-редки клони, са подходящи за ъгъла, тези, които изглеждат добре от всички страни, може да поставите на централно място“, съветва българинът. Питайте продавача кое дърво е подходящо да бъде близо до стената и кое да е в центъра – винаги ще получите съвет. Красен издава още, че когато отидем в някой магазин или при уличния търговец, трябва да се огледаме дали елхите са във вода. Ако са просто поставени на пода или земята, то те вече са загубили свежестта си. След като изберете място за дървото, е добре да го поставите във вода. „Като е напито с вода, е по-свежо“, предупреждава Красен. „Едно дърво „Фрейзър“ в планината, което е високо 8-10 фута, пие на 24 часа по един галон вода, така че и вкъщи трябва непрекъснато да е потопено в нея. Затова проверявайте непрекъснато дали водата в основата не се е изпарила“, допълва търговецът. Друг негов съвет е да не поставяме елхата близо до отворите на отоплителната система, защото ще изсъхне по-бързо.

Красен Текерев идва в Америка през 2005 г. с помощта на сестра си, която е медик и в момента работи като психиатър. Съпругата му Киоми е от Панама, но е запозната с българските традиции и култура и най-много харесва как се събираме често заедно. 4-годишната дъщеря на многонационалното семейство пък говори повече на испански заради майка си. За годините престой тук Красен е успял да си купи собствен дом и дори има два коня, които язди с близките си за удоволствие. Освен че продава елхи през коледния сезон, той има собствен бизнес за озеленяване и поддръжка на тревни площи, а също е и контрактор към армията, където помага с физическата подготовка на войници на специалните части, както и с различни преводи. Казва, че собствениците на къщи трябва да се грижат за тревата наоколо, като най-малкото, което могат да направят, е да я поливат редовно, а ако отсъстват от дома, да предвидят това да става поне два-три пъти седмично. „Ако човек има половин акър прилежаща земя, е добре да има напоителна система и да не занемарява поддръжката, иначе след 10 години дори и да е имал хубава трева, нищо няма да остане от нея“, съветва българинът.

Макар бизнесът с коледни елхи да е сравнително по-слаб през тази година, Красен не се притеснява. Причината за лошия период е слабото залесяване с вечнозелени дървета през 2006-2008 година, което влияе на количеството елхи, подходящи за отрязване сега. „Едно дърво, ако е 10 фута, значи е на 10 години. Те наистина не садиха достатъчно елхи, когато трябваше. И сега са и по-скъпи. Тази година продадох наполовина по-малко елхички, отколкото през минали години, обикновено имам 350-400 броя. Приключих и по-рано, друга година продавам почти до Коледа, един-два дни преди това съм още навън“, разказва Красен, но въпреки всичко смята и догодина да продължи да продава коледни елхи и да носи радост на хората за празниците. „Аз се грижа за моите клиенти, дървото, преди да го продам, го отрязвам в основата на стъблото и поставям стойка с шило, забито по средата, така че те да не трябва да се занимават с това. Освен това отрязвам и клоните в основата, ако сметна, че ще пречат за поставянето на подаръците. Винаги връзвам дръвчетата на покрива на колите, хората затова се връщат да пазаруват при мен. Досега съм завързал може би 5,000 дървета. А тази година продадох и елхи на двама българи“, допълва Красен.

„Първоначалната идея да започна този беше да си помогна с приходи през зимния период, когато другият ми бизнес с озеленяването и поддръжката на тревата намалява, но сега е на съвсем друга основа“, отсича  той. „Тука семействата държат много на традицията – да отидат с децата и изберат заедно коледното дърво! Като видиш каква радост е за цялото семейство и май-много за децата, това ме прави много щастлив и съпричастен с всяко семейство“, добавя още той и не пропуска да спомене, че майка му, която живее тук, го е подкрепила много да стартира продажбата на коледни елхи, за което й благодари.

Експертите в бизнеса с коледни елхи не могат да предвидят точно докога ще продължи недостигът им на пазара и докога цените ще са по-високи, но казват, че близо 20% процента от хората предпочитат истинска елха и са готови да платят повече за нея.

 

С конете си

Щастливите клиенти

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Коледни празници

Дядо Коледа раздаде подаръци на всички българчета в Америка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В „Патиланско царство“ в празника се включиха всички – от по-големите…

Коледа е най-любимият празник на децата, защото тогава се сбъдват техните мечти – хем да лудуват на воля, хем да получат жадувания подарък. За първото всеки трябваше да се погрижи сам, за второто грижа имаше Дядо Коледа.

Най- малките българчета в Чикаго от училище „Патиланско царство“ сами подготвиха празничната програма. Близо 2 часа те пяха и танцуваха за радост на своите родители и учители, като изпълниха любими български и английски празнични песни. Малки и големи бяха и джуджета, и принцеси, и снежинки, и горски животни. Накрая малчуганите показаха, че могат да бъдат и невероятни коледари и наричаха за здраве и берекет. Фолклорната група „Весело хорце“ към „Патиланско царство“ с ръководител Вероника Пашева пък тропна весело хорце. А Дядо Коледа беше щастлив и доволен и раздаде големи подаръци на децата.

Коледа донесе чудесна новина и за най-голямата българска детска градина в Чикаго – „Синьото мече“, която организира деца от 2- до 12-годишна възраст от понеделник до събота. Веднага след празниците там ще отвори кабинет по английски език и децата ще могат вече да посещават предучилищна група (pre-school) и групата за подготвяне на първи клас (kindergarten) под ръководството на учителката по английски г-ца Лия. Обучението ще бъде по кабинети, т.е. академично и децата ще могат да овладяват безболезнено и двата езика – български и английски едновременно, още от най-ранна възраст. Постепенно ще се включат и други езици като испански.

Среща с Дядо Коледа имаха и българските малчугани в Хюстън, организирани в местното училище от фондация „Елин Пелин“. Подрастващите сами си направиха украса за елхата, а после пяха и рецетираха, за да покажат на Добрия старец колко много и колко добре са учили през годината. Той бе толкова радостен от това, че накрая позволи на всяко дете да се снима с него за спомен.

Фондация „Елин Пелин“ също имаше с какво да се похвали на Дядо Коледа – още в първите дни на новата година в българското училище отваря врати библиотека с български книги. Вече са събрани над 1,000, но в сбирката ще има още и дискове с филми. Трогателен жест за всички бе колетът, който им изпратиха подрастващите от детската градина „Арабела“ във Видин, пълен с книжки, снимки, рисунки…

Училище „Млади български гласове в Ню Йорк“ пък посрещна настъпващите коледни и новогодишни празници с постни гозби и краваи. Деца, родители и учители работиха неуморно и с голямо желание, за да пресъздадат традиционните за българина Бъдни вечер и коледари. Песни, наричания и притчи обогатиха духа на празника. Имаше и „коледарски биене“. За да е още по-щедър с подаръците Дядо Коледа, в празника се включи и Хорът за възрастни с двугласни изпълнения. За голямо удоволствие на публиката своето майсторство показаха и свирачите на 101 кабагайди и тъпан под ръководството на Кирил Кетев. Накрая Старецът разтвори торбите с подаръци и раздаде на всички.

Учениците от трите филиала на Българско образователно студио „Родолюбче“ в Торонто заедно направиха своя голям Коледен празник на 17 декември. Почетен гост на концерта бе консулът на България в Торонто Десислава Атанасова. Децата от подготвителната група в Ийст Йорк с ръководител Ненка Макавеева бяха героите от  „Дядовата ръкавичка“. Под ръководството на Мая Василиева с учениците от II, III и IV клас от филиалите в Ийст Йорк, Етобико и Вон представиха  приказките „Галена Богданка“, „Сливи за смет“ и „Най-хубавото“, както и в драматизираните гатанки и диалози с Хитър Петър. Присъстващите останаха силно впечатлени колко много са успели да научат малките питомци.

,Под звуците на магическата „Тиха нощ, свята нощ“ в изпълнение на Лора Багрянова – пиано, Криси Стaйкова и Изабел Тренчев – цигулка, и Саши Ганчева започна програмата на коледното детско тържество на малките и големите ученолюбивци от българското училище в Лос Анджелис. Суматохата и вълнението при подготовката за празненството отстъпиха своя ред на организацията и старанието в представянето на традиционните коледните обичаи, битуващи по българските земи. Генералният консул на България в града Веселин Вълчев, който винаги присъства на училищните тържества, поздрави деца и родители за тяхната усърдност да пазят българщината на повече от десет хиляди километра от Родината. Със стихчета тържествено беше посрещнат Дядо Коледа, който, изморен от дългия път и тежкия чувал с подаръци, седна да се стопли и да отпочине до камината. Деца, облечени с народни носии, с калпаци, украсени с пуканки и чемшир, с геги с препечени кравайчета разиграха отколешния български коледарски обичай.

Коледното тържество в училище „Св. Иван Рилски“ в Чикаго бе открито с молитва за здраве, успехи и благополучие от отец Димитър – свещеника на църквата. „В кошарата на бедните пастири, в такава нощ Христос се е родил. И днес пак търсим светлите Му дири и вярваме, че свят човек е бил.“ С тези думи директорката на училището Мими Янкова започна приветствието към ученици, учители, родители и гости на

тържеството. С много аплодисменти бяха приветствани индивидуалните изпълнения на китара и пиано от учениците от 2-ри клас. А най-голямата атракция на тържеството бе изпълнението на „Шопска ръченица“ от сформирания за първа година кръжок по народни танци с ръководителка Ирена Стоянова, учителка в училището.

С много вълнение премина и първото тържество в училище „Аз, буки, веди“ към едноименния български културен и образователен  център в Южна Флорида. Учебното заведение отвори врати на 8 октомври тази година в градчето Хеландейл, Флорида, но успя да се подготви с богата програма за празника. Малчуганите изпълниха песни и танци, показаха какво са научили за коледните традиции и получиха подаръци от Дядо Коледа.

В Българския културен център „Читанка“, Ню Джърси, дечицата направиха сами коледни играчки, второкласниците пресъздадоха фрагменти от „Коледните вълнения на Врабчо“, а първолаците разиграха „Снежанка и седемте джуджета“, пречупена през коледното светоусещане на детската фантазия. Подготвителната група също се представи блестящо с коледните традиции на Бъдни вечер и Коледа.

Весело настроение и задушевна атмосфера цареше и на тържеството на Българско- македонския национален образователен и културен център в Питсбърг, Пенсилвания. Това е едно от най-старите средища на българите в Щатите, създадено още през 30-те години на миналия век. Тази година организаторите на коледната забава се бяха погрижили за почерпка с вкусни гозби, хубава музика и занимания за децата, сред които имаше и изработка на коледна украса. Възпитаниците на училище “ Отец Паисий“ към центъра също представиха своята празнична програма. Тържеството завърши с раздаване на подаръци от Дядо Коледа.

 

…та чак до най-малките

Българчетата в Хюстън сами си изработиха украсите за елхата и много зарадваха Дядо Коледа

Малки и големи представиха такива чудеса в училище „Млади български гласове Ню Йорк“, че нямаше как да не получат всички подаръци на Белобрадия старец

Децата, обучаващи се във филиалите на „Родолюбче“ в Торонто, впечатлиха всички с уменията и лъчезарността си

Благодарение на българското училище в Лос Анджелис в този американски град се появиха коледари

С настроение, песни и танци премина празникът и в училище „Свети Иван Рилски“ в Чикаго

Коледа в „Аз, буки, веди“ в Хеландейл, Флорида

В Българския културен център „Читанка“ в Ню Джърси настроението е коледно

Българско-македонският национален образователен и културен център в Питсбърг, Пенсилвания, има най-голям опит в организиране на коледни тържества, защото е едно от най-старите средища на българите в Америка

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коледни празници

Коледа в Белия дом

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Белият дом вече е готов за първата Коледа на семейство Тръмп в него. Празничната украса, избрана от първата дама Мелания Тръмп, е под мотото „Традиции, почитани във времето“.

Част от идеите на Мелания предизвикаха възмущение в социалните мрежи, сравнявайки коридора с гробница заради сивите сенки и безлистните клони. Дизайнът беше осмян и предаването Saturday Night Live и предизвика много колажи в интернет.

Част от представянето бяха и балерини, танцуващи под звуците на руската класика „Лешникотрошачката“ на Чайковски. В украсяването са взели участие над 150 доброволци от 29 щата. Очаква се над 25 хил. посетители да обиколят Белия дом през празничния сезон. За тях са изпечени 31 хил. курабийки.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коледни празници

Как да си направим снежен човек

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Коледната украса вкъщи винаги носи приятни емоции на цялото семейство, но най-вече на децата. За да ги приобщите към изработката на ваша собствена украса, ви предлагаме да си направите един малък снежен човек, който освен всичко останало е и нечуплив.

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ: бял чорап; няколко копчета – за очи и за нос, ножица, конец и игла, текстилна лента за шал.

1. Срежете чорапа на две точно преди петата.

2. Останалата част от чорапа нарежете на ивици, като оставите една по-широка за изработката на шапка накрая.

3. Напълнете получената „торбичка“ с част от нарязаните парчета. Оформете топка, като завържете чорапа през средата.

4. Оформете още една топка, като напълните тази част с останалите изрезки.

5. Изработете шапката, като нанижете конеца в основата на по-широката ивица.

6. Изберете две еднакви копчета и ги зашийте на подходящи за очи и нос места.

7. Нарисувайте устата с червен флумастер и завържете шалчето.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА