Открийте ни и в

ДПС

Как Христо Бисеров отърва затвора за един ден

Avatar

публикувано

на

Прокурор Боряна Бецова

Българските магистрати трябва да са много щастливи, че родното законодателство е толкова сложно. В противен случай всички щяха вече да са наясно, че голяма част от представителите на съдебната власт са не само участници в конспиративни схеми (както е видно от скандала „Яневагейт“), но и некомпетентни в професията си.

Случаят „Бисеров“ стартира преди 2 години, а от тогава до сега делото премина през какво ли не, за да може подсъдимият Христо Бисеров да бъде оправдан след процес, продължил един ден. Едно заседание бе нужно на съда да прецени казуса и да отсъди, че ексдепутатът невинен. Бисеров е бивш заместник-председател както на Народното събрание, така и на ДПС – партията, обвързана с модела #КОЙ, добил популярност през последните години като символ и двигател на корупцията и злоупотребата с влияние в страната. Но не партийните протекции или парите на Бисеров и #КОЙ са причината той сега да е на свобода. Или поне така изглежда от доводите на Софийския градски съд, постановил оправдателното решение. Проблемът е държавното обвинение. Прокуратурата пише обвинителен акт, на базата на който едва ли някой съд би осъдил дори и най-големия престъпник. Защото правото е сложна материя и там трябва да се внимава с всяка една думичка, с всяко едно твърдение и доказателство. Защото липсата на професионализъм е още една причина, която не вкарва престъпниците зад решетките. Освен ако тази липса не е причинена от нещо друго. И вероятно добре заплатена.

Съдебният състав се мотивира единствено с това, че делото не е водено по законовите изисквания, които повеляват тезата на прокуратурата да бъде ясно доказана. С по-прости думи това означава, че съдът не разбира защо Христо Бисеров е изправен на подсъдимата скамейка. Не го разбраха и хората, които очакваха най-после един осъден представител на властта. Те обаче не получиха, каквото искаха. И няма защо да винят политическите протекции, които дори и да ги е имало, не беше нужно да влизат в действие. Защо обаче това дело беше водено некомпетентно?

Първоначално през 2013 г. Бисеров беше обвинен за пране на пари. Прокуратурата вдигна шум до небесата, а политическите противници на ДПС не закъсняха с порицанията и категоризациите. Все пак в България правилото „невинен до доказване на противното“ не важи и разследваният е винаги виновен в очите на обществото. Постепенно обаче прокуратурата се разколеба и изостави прането на пари за сметка на цели 3 обвинения – за неплатени данъци, за недекларирани сделки с валута, както и за необявяване пред Сметната палата на крупни сметки в Швейцария – една с 314,529 щатски долара и друга с над 82,000 евро. През цялото внимание Бисеров запази гробно мълчание, сякаш този път няма какво да го спаси и абсолютно всяка дума, която каже, ще бъде и негова последна като свободен човек.

В този си вид делото беше внесено през април. Само седмица по-късно Софийският градски съд го прекрати и върна на прокуратурата с мотива, че не става достатъчно ясно за какво точно е обвинен Христо Бисеров. Държавното обвинение се коригира и през юли обвинителният акт беше допуснат от съда. Процесът беше няколкократно отлаган по стара родна правна традиция, докато на 30 ноември най-после тръгна. Само ден по-късно крайният резултат от прокурорските усилия е всичко друго, но не и задоволителен. Христо Бисеров е оправдан по всички обвинения, прокуратурата не си е свършила работата, а народът се чувства предаден, защото плаща данъци за едно държавно обвинение, което не може да вкара поредната ключова политическа фигура в затвора. Или не иска. При това става дума за особа, вихрила се още през прехода от онези, за които по-аналитично насочените хора повтарят, че са виновни за сегашното положение на страната и е крайно време да си получат заслуженото. Да, ама не.

Прокурорът, водил делото, се казва Боряна Бецова. На няколко пъти през последната година тя беше категорично защитавана от главния прокурор Сотир Цацаров заради професионалните си решения. Сега навярно е споменавана с добро заради същите си решения и в дома на Христо Бисеров. Единствената утеха е, че присъдата е постановена едва на първа инстанция, което означава, че когато тя бъде обжалвана, делото ще бъде поето от апелативната прокуратура. Обвинителите там ще имат тежката задача да върнат доверието на хората в системата, отговорен за това всички, потъпкващи закона, да си получат заслуженото. Нещо, което в България определено не се случва.

Прокурорските провали

Бившият военен министър Николай Цонев се превърна в образец за това как прокуратурата не трябва да води едно дело – от повдигането на обвинения до окончателното оправдаване на подсъдимия. А срещу Цонев се водеха цели 4 дела, които приключиха на последна инстанция. На нито едно съдебно ниво и по нито едно дело Цонев не чу „виновен“. Най-колоритен бе арестът му през 2010 г. от тогавашния зам.-шеф на столичната прокуратура Роман Василев, който го нарече „абсолютен престъпник“ пред камерите на МВР, записващи акцията по залавянето като образец за работа. Заради тези действия на държавното обвинение Цонев осъди страната ни в Съда за правата на човека в Страсбуг и получи обезщетение от 15000 евро.

Последният прокурорски „подвиг“ дойде по делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев-Батко. През 2008 г. избухва скандал, след като прокуратурата установява, че Георгиев раздава обществени поръчки за 120 млн. лева на фирмите, ръководени от двамата му братя. Скандалът е огромен и се превръща в един от символите на управлението на тройната коалиция. 7 години по-късно делото приключи с оправдателна присъда през октомври, а съдът отново изтъкна дупките в обвинението като причина за оправдателната присъда.

Колаж с този билборд стана хит в социалните мрежи, след като стана ясно, че Бисеров отърва затвора

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ДПС

Доган е на върха на автобусното лоби в България

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В деня, когато изтече скандалният запис, наместо с него, българските медии се занимаваха с височайшата среща на Доган с американския посланик Ерик Рубин

Докато ДПС подкрепя управлението, нови влакове за БДЖ няма да има, а пътниците ще се насочват към автобусните фирми, които се отчитат на партийната каса. Това се обяснява в скандален таен запис, на който говори Евгени Димитров, инспектор по вътрешна сигурност в БДЖ-Пътнически превози. Записът бе разпространен от „Офнюз“, но реакция на него няма. Нито от ДПС, нито от правителството на ГЕРБ и „патриотите“. Нито от прокуратурата и полицията.

Според записа уж опозиционното движение има решаващата роля да няма реформи в българския жп превозвач, тъй като има схема за финансирането на партията с карти за зареждане на гориво от бензиностанциите. Става ясно, че това е причината в компанията да се извършват фиктивни ремонти на подвижния състав. Записът със скритата камера е направен от друг участник в същия разговор – вече бившия служител Петър Бръснаров, експерт „Вътрешен контрол“. Пред „Офнюз“ той потвърждава, че всичко, което се чува, наистина е изречено.

„Честно казано, общо взето, няма полза от нашите влакчета. Щото като вкараме нови вагончета, автогарата ще се опразни“, казва инспекторът по вътрешна сигурност в БДЖ. След това словоохотливият Димитров обяснява схемата: „Нашите машинисти нямат такива карти (б. р. показва карта за зареждане с гориво). На тях пише Национален съюз на превозвачите. Отиват и бумкират (б. р. – зареждат) 500 литра в автобусите и 10 процента за ДПС. Точно така е. Сигурен съм. Това е председателят на комисията по транспорт, едно момченце младо от Стара Загора (б. р. – председател на парламентарната комисия по транспорт е депутатът от ДПС Халил Летифов, избран от 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора). Ей това им е. Щото имат мандат до 2020 година. След това обещаха нови машинки, вагончета. А до 2020-а ще си караме с тия барачки. Фиктивни ремонти, нагоре-надолу, колкото може…“

На записа се чува въпрос от трети присъстващ в стаята: „А къде се дават фиктивните ремонти?“ „На Цветелин Колев що не му дават ремонтите? База разкошна има в Русе, раз-кош-на“, обяснява инспекторът по вътрешна сигурност на БДЖ. В случая той говори за жп завода „Експрес сервиз“, в който се ремонтират локомотивите на голяма част от частните товарни жп превозвачи от България и Румъния, но не и тези на БДЖ. Доскоро министърът в оставка Ивайло Московски и шефът на БДЖ Владимир Владимиров обясняваха, че няма такъв завод.

След това на записа инспекторът обяснява как два дни след ремонт на локомотив от серия 52 отново влиза за поправка заради некачествено свършена работа. Разказва и как по Нова година в депо „Надежда“ е изгорял локомотив, тъй като никой не е бил изчистил натрупаните масло и смазки по него. „Викам му на Бойко Стоилов (б. р. – това е жп началник, за който българските медии написаха, че е заплашвал служител, разкрил далавери в БДЖ, с думите: „Ти си мъртъв!“): Бойко, на тия колко пъти им казвам под двигателя, че има ей толкова масло и нафта, що не го изчистят? Той вика „има парцали и да чистят“, ама никой не чисти. Стари са машинките – текат, всичко е в масло и смазки. Ама да ги поддържат, да няма течове… Като се запали, да не гори целият локомотив“, казва Евгени Димитров.

След това повтаря, че скоро в железниците няма да има положителна промяна, явно визирайки отново ДПС: „До 2020 г. трябва да изкараме с тия бараки. 2020 г.! Те нямат приходи от това нещо. Ние само искаме. А „Ивкони“ им дават пари, „Етап адрес“ дават, „Биомет“ дават пари, „Метро“ (б. р. – не едноименният магазин, а автобусен превозвач със същото име) дават милиони на турчина. Това са пари, приходи. Всичко е „ЛУКойл“. Политически е така“, обяснява още инспекторът по сигурността.

 

Евгени Димитров в кадър от записа

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ДПС

Доган смачка и Реформаторския блок

Божидар Божков

публикувано

на

Виж цялата статия

Сн. Архив на BG VOICE

25 години никой не е в състояние да надвие Ахмед Доган. Всяка нова партия, която се е изпъчвала със заявката, че е различна, че ще победи статуквото и ще изведе България от дъното, неизменно се е препъвала в комбинациите и интригите на човека от сараите. Почетният лидер на ДПС, който обаче управлява съвсем реално като бос на мафиотска групировка не само собствената си партия, а цяла България, надигра и ГЕРБ, и Реформаторския блок. Както се е случвало и преди с други партии и коалиции, и този път те не го разбраха, не осъзнаха, че са вплетени здраво в интригите на големия бос и продължават да играят по сценария му, който вече са изиграли много други – сами да се самоунищожават като политически организации.

Гласуването на т. нар. съдебна реформа в българския парламент през миналата седмица се проведе точно по начина, зададен откъм сараите. Резултатът е, че съдебната власт в България не просто остава под силния контрол, както бе досега, а вече изцяло се предлага на тепсия на главния прокурор. Независимо дали той ще се казва Сотир Цацаров или Цацар Сотиров, защото главната прокуратура в страната е по дефиниция под контрола на ДПС, но с назначени от Доган различни надзорни лица. Към днешна дата лицето се казва Делян Пеевски. От него ще зависят не само съдбите на редовите прокурори, както бе досега, но вече и на редовите съдии. Всеки съдебен състав, който има да решава дело, в което интереси има ДПС, ще се замисля сериозно дали може да си позволи да отсъжда по справедливост, което винаги би било срещу интересите на ДПС, понеже справедливост и ДПС не са синоними. Новите поправки, приети от депутатите, връчват на Доган необходимите лостове да смачка съдията или съдиите, позволили си да вземат неизгодно за ДПС решение.

И досега в България нямаше нито едно наказателно дело, по което от страната на прокуратурата да не стояха интересите на ДПС. Оттук нататък, след като и съдиите вече попадат под влиянието на главния прокурор, интересите на ДПС ще стоят и откъм страната на съда, който става силно зависим и управляем.

Реформаторският блок (РБ), влязъл във властта с обещанието да промени страната, всъщност бе намачкан като пластилин от Доган. След гласуването тази коалиция се раздира от вътрешни противоречия, които скоро ще я пръснат на парчета. От една страна, стои огромният ламтеж на повечето изграждащи я минипартии начело с организацията на Меглена Кунева да се държат здраво за управлението. Понеже извън правителството те са нищо – кухи кратуни без членска маса и влияние в обществото. От друга – здравият разум на малцината, обединени около Иван Костов и неговата ДСБ, че оставането в управляващото мнозинство е пагубно и за страната, и за политиците, които управляват под сянката на Доган. Но на Балканите изборът между власт и опозиция винаги е бил печелен от първата. Затова не е изненадващо решението на ДСБ да заеме ролята на лека жена с голям разкрач – хем ще останат в РБ, тоест в правителството, хем ще са опозиция на кабинета. Хем ще са против правителството, хем министърът, излъчен от тях – Петър Москов, няма да подава оставка от здравното министерство. Проституцията в България официално е забранена, но страната е пълна с проститутки, които упражняват древната професия необезпокоявано.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ДПС

ДПС атакува с песен за Райна Княгиня на турски

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. ЩouTube

Клип от откриването на предизборната кампания на ДПС миналата събота в Исперих предизвика гневни коментари в социалните мрежи и острата реакция на кмета на Панагюрище Никола Белишки. Поводът – изпълнение на български и на турски език върху мелодията на възрожденската „Песен за Райна Княгиня“, в която се пее: „Кой уши байрака, кой му тури знака…“
Във видеото Лютви Местан и други лидери на ДПС като Хасан Адемов, Рамадан Аталай и Камен Костадинов ръкопляскат на изпълнението на песента. Кметът Белишки почти веднага излезе с отворено писмо до лидера на ДПС Лютви Местан и членовете на Централния съвет на партията, в което критикува остро ръководството заради „грозното зрелище“ и ги призовава да се извинят. „При старта на предизборната кампания на вашата партия вие и останалите членове на ръководството на ДПС станахте част от грозно зрелище, което предизвиква категоричното възмущение у мене, жителите на община Панагюрище и милиони българи в страната и чужбина. Видно от клипа, разпространен в интернет, на ваше политическо събрание е изпята на турски свещената за нашия край „Песен за Райна Княгиня“, посочва Белишки.
„Неуместното изпълнение, както лековатото и недопустимо за български политици поведение на вас и останалите членове на ръководството, са поредната провокация срещу панагюрци. След гаврата на Сергей Станишев, който си позволи да определи Райна Княгиня като „социалистка“, въпреки че синовете й – достойни български офицери, бяха физически унищожени от комунистическия режим, и вашата партия поруга честта и достойнството на една светиня за панагюрци и нагло се опита да използва личността й за политически цели“, обяснява той.
„Като кмет на община Панагюрище през изминалия мандат, като панагюрец и човек, възпитан да тачи паметта на дедите си, ви призовавам да намерите сили и да се извините за това, че поругахте паметта на най-великата българка и на стотиците славни герои, дали живота си за Освобождението на България от турско робство, и обидихте техните потомци“, настоява г-н Белишки.
„Господин Местан, вие и ръководството на ДПС ни показахте категорично, че не сте българи! Покажете оттук нататък, че във вас е останала малко човещина и можете да зачитате чувствата, историята, вярата и паметта на тези, които обичат България“, смята панагюрският кмет.
От предизборния щаб на ДПС не закъсня реакцията им също в отворена позиция, в която се обяснява, че това е провокация, защото мелодията е част от фолклорното богатство на Балканите и има турска песен. „По повод разпространено видео в социалните мрежи от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация“, коментираха от Националния предизборен щаб на ДПС. Според тях „опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората могат да бъдат определени само като провокация“.
„Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него. Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци. Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия“, отбелязват от щаба на ДПС. 
Оттам припомнят, че във филма на Адела Пеева „Чия е тази песен“ се проследява историята на една друга песен – „Ясен месец“, която в България е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. „Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия. Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура“, коментират още от предизборния щаб на ДПС. Според тях „този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо“.

 

Никола Белишки, кмет на Панагюрище

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Да намерим повода да бъдем благодарни

Понякога не го разбирам този американски празник Деня на благодарността. Особено като се зачета в историята му. Пилигримите празнуват, че...

Затвори