Открийте ни и в

Русия

Как кризата в Украйна ще се пренесе в Русия

публикувано

на

Руски говорещото население гласува в Донецк и Луганск за отцепване от Украйна

Историята учи на едно важно правило – когато дадена държава предизвиква кризи около границата си в опит да разшири влиянието си или да запази статуквото, често те се връщат при нея като бумеранг. В края на миналия век Сърбия и президентът й Слободан Милошевич подбудиха най-голямата касапница в Европа след Втората световна война – кървавия конфликт в Босна и съпровождащите го по-малки военни авантюри в Хърватия и Косово в опит да се запази Югославия, в която Сърбия да е хегемон. Но не само нищо от това не бе постигнато. Резултатът бе краят на Сърбия в границите, които тя смяташе за свещени – от нея бе отцепено Косово, люлката на сръбската държавност. А имаше всички изгледи да се откъсне и още една държава – Войводина, ако Милошевич не бе свален от власт.

Преди това Саддам Хюсеин нападна и окупира съседен Кувейт, за да разшири влиянието и територията на Ирак. Той свърши на бесилото, а държавата му днес е на път да се разпадне. Северната й част – Кюрдистан, отдавна съществува като отделна страна със свое правителство и свои закони, която само по документи все още се води част от Ирак. В Кюрдистан цари мир, затова пък в останалата част от все още общата държава е опасно да се живее – атентатите са всекидневие.

Сирия някога претендираше да е опекун на Ливан – през 80-те години на миналия век бившият й президент Хафез Асад (баща на настоящия Башар Асад) бе наложил на Ливан такъв договор, според който сирийската армия може да се дислоцира из цялата страна и да пребивава там неопределено време. Военните му пък използваха престоя си в чуждата държава, за да й се месят постоянно – организираха се правителствени кризи, опити за преврати, революционни ситуации с едничката цел Ливан да е протекторат на Сирия. До голяма степен това бе и една от причините за продължителната кървава гражданска война в Ливан, изпепелила Перлата на Близкия изток. След края на войната международната общност принуди Сирия да си прибере войските, а подир няколко години бурята, която тя бе отключила в Ливан, я връхлетя с пълна сила и бушува там и до днес. Има и по-стари примери – с Германия на Хитлер, която окупираше територии и цели държави наред, докато накрая самата тя самата се оказа окупирана и разделена за цели 45 години.

Някой може да възрази, че във всички тези случаи страната виновник си е получавала наказанието не и без помощта на чужда намеса, в повечето случаи чрез американски бомби. Това е така, защото светът е място, където всичко е взаимосвързано. Няма как едно събитие да съществува само за себе си и да не предизвика обратна реакция. Бумерангът винаги се връща. Понякога след десет години, друг път по-рано. Щом мътиш водата на съседите, очаквай мътилката да се излее и при теб.

След Германия на Хитлер, Ирак на Саддам, Сирия на Асад и Сърбия на Милошевич днес историята се повтаря с Русия на Путин. А историята се повтаря често, само дето политиците не обичат да си вземат бележки от това. Докато през 2008 година Русия завзе след кратка война грузинските области Абхазия и Южна Осетия, тази година анексира съвсем безболезнено Крим, в Източна Украйна нейни наемници подбуждат с лекота местното руски говорещо население към бунтове и размирици, а в Кремъл се облизват с нетърпение кога ще присъединят и Приднестровието – обявилата независимост, но непризната от никого област на Молдова, едва ли някой се замисля как всичко това един ден ще се излее върху самата Русия. Още повече че в момента тази огромна държава има вид повече отвсякога на монолитна, непробиваема и с лидер, който (поне така изглежда) се радва на всеобщо одобрение сред руснаците, защото е върнал имперския дух в Кремъл.

Но в този свят наистина нищо не може да съществува само за себе си. В момента Русия се управлява с желязна ръка, медиите там са жестоко цензурирани, а законите – писани с едничката мисъл да се пазят интересите на върхушката, а не на обикновените граждани. Благодарение на това страната, особено за наивните и несведущите хора, изглежда силна, уверена и готова за нови световни подвизи. Реално обаче Русия е слаба държава, без икономика, с оттеглящи се чужди инвестиции. Брутният й вътрешен продукт се дължи не на работещи предприятия и средна класа, а само на износ на петрол и газ. Едно малко колебание в световните цени и бюджетът на страната ще се пропука, инфлацията ще довърши останалото, а отделно това ще предизвика съпротива сред населението. На Запад са наясно с това. Колкото и да са предпазливи световните лидери с налагането на внимателните си санкции спрямо Москва, те един ден ще дадат своя плод. Самият Путин вече започва да го осъзнава и това бе причината Русия за първи път да се разколебае след референдумите в Източна Украйна от последната неделя. Москва обяви, че уважава резултатите, но в твърде витиевата декларация. Доста по-мека от тона, на който бяхме привикнали от последните месеци.

При сегашните санкции руската икономика е фактически в рецесия и скоро ще влезе в депресия. През последния месец инфлацията в Русия бе 7,3% при нулев ръст на БВП. Специалисти очакват тази тенденция да се запази до края на годината, защото засега не се очаква санкциите да се отменят, а само да се засилват. Не е трудно да се прогнозира при тази инфлация и нулев растеж какво предстои да се случи – тотално обедняване на народа.

Към това задължително трябва да се добави и още нещо, особено характерно за съвременния руски елит – богаташите там много обичат да прекарват всяко лято по лазурните брегове и луксозните места на Западна Европа и САЩ. Не в Китай, не в Пхенян, нито в Крим, а точно в големите градове и курорти на омразния им Запад. Само че основните фигури от обкръжението на Владимир Путин това лято ще пропуснат да заведат любовниците си на луксозна почивка. И не защото ще ги спре рухващата руска икономика, а понеже имената им са в забранителните санкционни списъци на ЕС, САЩ и Канада. През октомври, когато богатите хора обикновено си правят рекапитулация на отминалото лято и се окаже, че разни руски князчета на черните и цветните метали не са могат да заведат манекенките си на Куршевел, предаността към диктатора рязко ще се пропука като шупла в алуминиева сплав. От момента на пропукването до съзряването, че само един преврат може да върне свободата им, няма да мине много време. Дали ще е ,,народна революция“, подкрепена от ,,народната армия“ и полицията, дали ще е пуч по всички правила на жанра или пък ще е атентат, при който вождът ще бъде смъртно ранен, няма особено значение. Резултатът за самата Русия ще е край на държавата такава, каквато е била до момента. В мътилката на един метеж или преврат центробежните сили лесно се задействат, а нека не забравяме, че Русия е бременна с поне 30 държави – републики, области, етноси, етносчета. Някои от тях – като Татарстан и Чечня, отдавна чакат сгоден момент да вземат съдбата в свои ръце. Дори се пробваха в началото на 90-те, когато татарските лидери приеха конституция и гласуваха декларация за държавен суверенитет, а Чечня направо се отцепи. Тогава Елцин, а по-късно наследникът му Путин някак си успяха да потушат надигащата се буря. Този път обаче ще е различно. Ще има действащи западни санкции, рухваща икономика, озверели милионери от списъка и обедняло население. В Русия й върви на важни събития през октомври. Дали едно от най-важните няма да се случи през октомври 2014 година?

 

Крим бе анексиран безболезнено от Москва

Путин има всички шансове да остане в историята, но не като възродител на Руската империя, а като последния й президент

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Русия

Русия: жестокост и репресии като по съветско време

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Руски правозащитници бият тревога по повод на два актуални случая на неправомерно задържане в Русия. Единият е от Ростов, а другият – от руския град Коломна. Представители на различни правозащитни организации смятат обвиненията за скалъпени.

„Нечовешко поведение“

И в двата случая задържаните са поставени под домашен арест.

Единият касае Анастасия Шевченко, координаторка на неправителствената организация „Отворена Русия“, задържана по обвинение за членство в „нежелана организация“. След като дъщеря й се разболяла и била приета в болница със съмнение за бронхит, тя помолила да й бъде разрешено да посети детето си в болницата. Но й отказали. Чак след като състоянието на пациентката се влошило и тя била преместена в интензивно отделение, властите й позволили да я види, но вече било късно – момичето починало, преди майката да стигне до болницата.

И след смъртта на дъщерята Анастасия Шевченко продължава да е под домашен арест. „Не я пускат да излиза дори когато трябва да заведе другите си две деца на лекар“, казва руската правозащитничка Зоя Светова. Тя обвинява държавата в нечовешко поведение.

Заради протести срещу нелегално сметище

Подобен е случаят с природозащитника Вячеслав Йегоров, поставен под домашен арест в град Коломна. Бащата на три деца се е присъединил към група граждани, съпротивляващи се на изхвърлянето в техния град на боклуци от Москва, които всеки ден пристигат с камиони от руската столица. На пресконференция в Москва руската правозащитничка Ала Фролова разкритикува остро методите на руската тайна служба ФСБ, извършила преди няколко дни обиски в 15 жилища в Коломна между 5 и 6 ч. сутринта. „Служителите са конфискували не само компютри, твърди дискове, телефони и кредитни карти, а също и компютърни игри на децата“, оплака се Фролова.

Вячеслав Йегоров и Анастасия Шевченко са задържани и преследвани по политически причини, твърди Наталия Звягина от „Амнести интернешънъл“. А известният руски правозащитник Лев Пономарьов допълва, че хората в Коломна и на много други места в страната са преследвани, въпреки че не са извършили нищо незаконно. Също и Пономарьов през миналия декември прекара две седмици в затвора.

Двойният аршин на властите

Журналистът и правозащитник Игор Яковенко смята, че руската прокуратура мери с двоен аршин. В руската държавна телевизия редовно канят някакви хора, които разпалват омраза срещу съседна Украйна, с което „нарушават руските закони“, твърди той. Но властите в случая си затварят очите. В тази връзка правозащитникът предложи да бъде изготвен списък с имената на всички, които „служат на режима, погазвайки човешките права“. Идеята на Яковенко е на по-късен етап всички тези хора да отговарят за действията си пред международен съд.

„Силите за сигурност имат картбланш от Кремъл“, казва Валери Боршчев от московската хелзинкска група. Той очаква в Русия скоро нова вълна от нарушения на човешките права. „Държавата не изпитва никакви притеснения от това, че преследва хора, които не са извършили нищо лошо“, допълва Зоя Светова.

Всички правозащитници обаче са единодушни за едно: сегашните репресии в Русия напомнят много за преследването на правозащитници в Съветския съюз навремето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Русия

Убиха 4-има в Магнитогорск, вероятно заради рухналия блок

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Четирима души, за които се предполага, че имат връзка с експлозията в жилищния блок в руския град Магнитогорск, при която загинаха най-малко 37 човека, са били убити от руските служби за сигурност. Това съобщи радио „Ехото на Москва“, като се позовава на Znak.com.

Според публикацията малко преди взрива в десететажния блок, който стана в навечерието на Нова година, мъж, който вероятно е бил от Средна Азия, е напуснал жилище в сградата, което е ползвал под наем.

След експлозията службите за сигурност са прегледали видеокамерите в блока и около него и са забелязали подозрителен според тях човек, който напуска сградата малко преди взрива.

Веднага след експлозията службите са започнали извънредна проверка на местата в Магнитогорск, на които има струпване на повече хора и намерили взривно устройство в търговски център. Устройството по щастлива случайност не е избухнало, отбелязва изданието и посочва, че благодарение на прикрепения към него мобилен телефон службите влезли в следите на предполагаемите атентатори.

Те открили четирима души в микробус и при опита да ги арестуват се завързала престрелка. Трима от предполагаемите атентатори били убити на място, а четвъртият избягал, но по-късно също бил застрелян от службите.

Властите отричат, че взривът в жилищния блок е акт на тероризъм. Губернаторът на Челябинска област Борис Дубровски и кметът на Магнитогорск Сергей Бедников са заявили, че експлозията и разстрелът на четиримата предполагаеми атентатори не са свързани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Русия

Путин се затрудни да гласува за кмет на Москва (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Сн.: БТА

В Руската федерация избира градоначалници в 22 региона в страната, включително кмет и на столицата. Руснаците ще гласуват и за 16 депутати и около 6000 общински съветници.

Путин посети пункт за гласуване в Руската академия на науките. И всичко бе наред, до момента, в който излезе от тъмната стаичка и се насочи към преброяващата машина.

На местния вот в града се ползват машини с изкуствен интелект, които сканират и преброяват бюлетините.

Два пъти подред обаче машината отсече „бюлетина с неустановена форма“. Прие гласа на президента едва на третия път.

Държавният глава се позачуди, но не се притесни. А пред журналисти каза:

„Москва се развива бързо и с висок стандарт.“

Петима са кандидатите за кмет на руската столица, сред които и настоящията – Сергей Собянин. Срещу него са предприемачът в сферата на недвижимите имоти Михаил Балакин, депутатът на Либералдемократическата партия Михаил Детайрев, кандидатът на комунистическата партия Вадим Кунин и Иля Свиридов от „Честна Русия“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Трудният пирует между Москва и Брюксел

Eй, ще ми липсва този Волен в следващия парламент. Не че няма да се намерят объркани души, които да пуснат...

Затвори