Открийте ни и в

Лотария Зелена карта

Как новото предложение на Тръмп ще се отрази на вземането на зелена карта

публикувано

на

Ако някой поддръжник на Доналд Тръмп ви каже, че той иска да ограничи само нелегалната емиграция в САЩ, може да му се изсмеете. С предложените на 22 септември промени в начина, по който се определя кой има право на виза и зелена карта, администрацията на Тръмп очевидно се насочва към драстично ограничаване на легалната емиграция и залага нова заплаха за тези, които вече имат зелени карти.

Както вече писахме, имигрантите, които са ползвали законни социални програми и помощи като Medicaid, Medicare Part D, купони за храна (food stamps), ваучери за жилище и други, рискуват да получат отказ на молбите им за зелени карти или определени визи. От Министерството на националната сигурност обявиха, че ползването на такива програми сега или в миналото над определени нива ще бъде вземано предвид като „много силен негативен фактор“ в решението за получаване на зелена карта или друг вид статут.

И сега законът изисква кандидатите за зелена карта да докажат, че няма да са в тежест на бюджета, но новото правило значително разширява и детайлно описва кои програми могат да дисквалифицират имигрантите.

Но правилото ще засегне много повече хора – включително и родителите на американски граждани, които често са спонсорирани за зелена карта, и кандидатите за визи. Това е така, защото сега имиграционните власти ще ползват

нова формула, която ще предсказва кой би могъл да ползва социални програми

в бъдеще. Негативните фактори са 15, сред които:

–          предишно получаване на социални програми;

–          по-възрастен от 61 г.;

–          по-млад от 18 г.;

–          със заболяване, което може да попречи на училище или работа;

–          липса на достатъчно средства да лекувате това заболяване;

–          нямате частна здравна застраховка;

–          имате дългове;

–          имате лоша кредитна история или ниски точки (low credit score);

–          нямате предишна работа;

–          не притежавате „адекватно образование и опит“, за да имате работа;

–          не говорите английски;

–          получили сте облекчение за таксите към DHS;

–          вашият спонсор изглежда, че може да не спази обещанието си според усещането на имиграционните власти.

Единственият начин да минете тези критерии без проблем е да имате доход от 250%, или повече над федералния праг на бедността. Това в момента е $30,350 за сам човек, $41,150 за двойка без деца и $73,550 за петчленно семейство.

Предложението променя почти вековна практика, според която зелена карта се отказва на хора, които са „основно зависими“ от социални програми към имигранти, които ползват помощи в размер над 15% от федералния праг на бедността – в момента това е $1,800 на година, или 150 долара на месец. Според предложението на DHS да получаваш толкова помощ е „нито да си самостоятелен, нито е пътят за постигане на самостоятелност“.

А правилото предлага не само да се гледа кой сега ползва такива програми, а какъв е шансът в бъдеще да ползва.

Това предложение на администрацията на Доналд Тръмп

драстично ще намали легалната имиграция

в САЩ. Според Института за миграционна политика около 47% от легалните имигранти може да попаднат под ударите на предишната версия на предложението. Новата е леко по-облекчена, но все пак много имигранти са заплашени. Хора със зелени карти, които са ползвали в миналото социални програми и са били извън САЩ за повече от 180 дни, може да не бъдат допуснати да влязат обратно в страната, а зелените им карти – конфискувани на границата от служителите на DHS.

В момента тече 60-дневно публично обсъждане на предложеното правило и след това можем да очакваме лавина от съдебни дела, които да го оспорят, но адвокатите съветват имигрантите да потърсят съвет и да се подготвят за промените.

Лос Анджелис каунти вече обяви, че ще съди федералното правителство, ако приложи въпросното правило. Лидерите на общината обмислят да изпратят писмо до федералните власти, в което да обяснят как новото правило ще представлява „значителна вреда“ за общината и нейните жители, много от които са от латинопроизход. „Предложението на администрацията на Доналд Тръмп ще накаже здраво работещите семейства на имигрантите, дори и деца, които са американски граждани, за използването на програми, които осигуряват храна от първа необходимост и здравеопазване“, казва в изявление главният прокурор на Калифорния Хавиер Басера.

Много адвокатски групи се притесняват, че заради новото правило огромна група от  имигрантски семейства ще се откажат от социалните програми за здраве, храна, дори и да не се налага, за всеки случай, и това ще подложи семействата им както на глад, така и на опасност от разпространение на зарази и болести.

 

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Лотария Зелена карта

Зелена карта и Обамакеър? Тръмп ще ви лиши от US гражданство

публикувано

на

Виж цялата статия

Атаката на администрацията на Доналд Тръмп срещу легалните имигранти в страната продължава. Те работят върху нов правилник за получаване на зелена карта и американско гражданство, според който новият статут ще се отказва на имигранти, ползвали различни социални програми за себе си или за семействата им, като Обамакеър, детска здравна застраховка, купони за храна (food stamps) и други. BG VOICE писа за тази опасност през февруари, когато идеята беше обсъждана за първи път от администрацията на Тръмп.

Сега новият меморандум вече е стигнал до Офиса по мениджмънт и бюджет към Белия дом, което е последната стъпка, преди новото правило да бъде официално представено и подложено на публично обсъждане. Това развитие беше съобщено от NBC News, които се позовават на четири източника, запознати с плана.

Той, изглежда, е част от стратегията на съветника на Тръмп Стивън Милър да намали броя на имигрантите, които получават легален статут в САЩ всяка година.

Новите правила няма да направят незаконно ползването на социалните програми от имигранти, които са достъпни за тях или за техните деца. Но ще направят възможни имиграционните власти да откажат тяхната молба за нова виза, удължаване на статут или зелена карта, ако ползват тези програми. С други думи, ще принуди имигрантите да избират между социалните програми за техните семейства и бъдещото им оставане в САЩ.

Ако бъде одобрена, новата наредба ще увеличи значително възможността на федералните власти да забрани влизането или оставането в САЩ на хора, които могат да бъдат определени като „тежест за обществото“. В момента имиграционните власти могат да вземат предвид само използването на кеш програми като Temporary Assistance for Needy Families. Администрацията на Тръмп иска значително да разшири списъка с програми като:

  • Някои образователни като Head Start за цена;
  • Children’s Health Insurance Program (CHIP);
  • Използването на каквито и да е субсидии по Обамакеър;
  • food stamps;
  • Women, Infants, and Children (WIC) assistance;
  • Housing benefits, like Section 8;
  • Low-Income Home Energy Assistance Program (LIHEAP);
  • transit vouchers.

Използването на която и да е от тези програми за повече от 6 месеца през последните две години преди подаването за промяна или за нов статут ще има „сериозна тежест“ срещу молбата на имигранта. Изключение ще се прави, ако към момента на подаване на молбата имигрантът прави поне 250% над прага на бедността, което за семейство от 4 през 2017 г. е $60,750.

Имигрантите няма да бъдат наказвани за това, което са ползвали досега по тези програми, а само след като новата наредба влезе в сила.

Имиграционни адвокати казват, че това ще е най-голямата промяна в легалната имиграционна система на страната и ще засегне над 20 милиона души. Това ще бъде особено трудно за имигранти, които работят на нископлатени позиции, които трудно позволяват да си издържат семействата.

„Всяко правило, което ще накара милиони семейства да избират между отказ на статут и храна и здравеопазване, ще изостри такива проблеми като глад, здравословни проблеми, детска бедност и бездомност. Това ще има траен ефект върху добруването на семействата и дългосрочния успех и благополучие на общностите“, се казва в изявление на Националния имиграционен юридически център.

А още преди новото правило да е въведено, има данни, които показват, че администрацията на Тръмп

прави по-трудно получаването на US гражданство

За бюджетната 2016 година, последната  пълна от управлението на Обама, 1.2 милиона души са получили зелени карти, а 753,060 американско гражданство според USCIS. Данни за първата четвъртина на 2018 г. показват, че новата администрация е на път да намали одобрените зелени карти с 20%. Натурализациите за гражданство обаче може и да се увеличат леко. Адвокати от цялата страна казват пред NBC News, че са забелязали скок в отказите за зелени карти и гражданство на техни клиенти през последната година. От USCIS категорично отхвърлят обвиненията, че са променили начина, по който разглеждат молбите.

Но цифрите сочат, че молбите за US гражданство се трупат, сроковете растат, а в някои щати има скок на отказите. И всичко това в годината на междинните избори за Конгрес, когато много от тези хора няма да могат да упражнят извоюваното си право на глас като натурализирани американски граждани.

Цифрите показват, че в края на миналата година има близо 730,000 молби за натурализация за гражданство – което е скок с 87% от 2015 година, когато на власт беше Барак Обама. Тогава молбите за отговор са били 388,832. Това сочат данните на асоциацията на имиграционните организации National Partnership for New Americans.

„Администрацията на Тръмп е построила втора стена, която спира легалните имигранти в САЩ да станат американски граждани с право на клас“, казва Джошуа Хойт, директор на асоциацията.

От октомври до декември 2017 г. голям скок в неразгледаните молби за гражданство се наблюдава в щати, където живеят много българи – общо 19, сред които Илинойс, Ню Йорк, Вашингтон, Мичигън, Масачузетс, Мериленд, Тексас, Уисконсин, столицата Вашингтон и др.

На много места времето, което се чака за интервю за гражданство, се е увеличило на 20 месеца и това смущава много хора в годината на междинни избори.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Лотария Зелена карта

Нападателят от Ню Йорк: „Планирах атаката от два месеца“

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Извършителят на атаката с камион в Манхатън се яви пред съда в Ню Йорк в инвалидна количка и с белезници на ръцете и краката. Повдигнати са му две обвинения – в оказване на материална подкрепа на джихадистката групировка ИДИЛ и в причиняване на смъртта на пешеходци с нает от него камион. По второто той може да бъде осъден на смърт.

29-годишният мъж не поиска да бъде освободен под гаранция и ще остане в ареста. Според прокурорите той е бил „погълнат от омраза и от една изкривена идеология“. Те му повдигнаха две обвинения – в оказване на подкрепа на джихадистката групировка „Ислямска държава“ и в причиняване на смъртта на пешеходци. Саипов ще се яви отново пред съда на 15 ноември.

Мъжът признал, че е бил вдъхновен от видеоматериали на „Ислямска държава“, и обяснил, че е решил да извърши атаката на празника Хелоуин, защото очаквал да има повече хора по улиците. Саипов заявил, че е „доволен от онова, което е направил“, и попитал дали може да разпъне черното знаме на „Ислямска държава“ в болничната си стая. Пред съда Саипов казал, че планирал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора атака, като помете още пешеходци.

Американският президент Доналд Тръмп нарече извършителят „животно“ и заяви, че обмисля изпращането му в затвора Гуантанамо.

Федералното бюро за разследване обяви, че е открило издирвания във връзка с нападението узбекистанец Мухамадзоир Кадиров. По-рано ФБР смяташе, че той разполага с информация по случая, но предположенията им са се оказали напразни. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Лотария Зелена карта

Тръмп въвежда нови пречки за зелени карти и обмисля да спре студентските бригади

публикувано

на

Виж цялата статия

Администрацията на Доналд Тръмп въвежда нови пречки за някои кандидати за зелени карти, като връща личното интервю в имиграционните служби за тях. Засегнати ще са хората, които преминават от работна виза към зелена карта, и тези, които са бежанци. Много българи ще бъдат засегнати от тази процедура, която касае онези, спонсорирани за зелена карта от работодател. Макар че по закон интервюто е част от процеса от години, то не се прилага, а това спестява много време, притеснения и пари за адвокат на кандидатите.

Освен тези категории от USCIS съобщават, че планират постепенно увеличаване на категориите за визи и зелени карти, които ще изискват личното интервю с имиграционен служител. Всичко това е част от обявената от Тръмп „екстремна проверка“ за всички, които искат да посетят и да живеят в САЩ.

Междувременно според източници на „Wall Street Journal“ администрацията на Тръмп обмисля значително съкращаване на т.нар. програми за културен обмен, позволяващи на хиляди млади хора от цял свят да поработят в САЩ няколко месеца, след което да поразгледат страната.

Позовавайки се на „запознати с плановете на администрацията“, изданието посочва, че става дума за визата от категория J-1, която се издава за лятната програма work & travel, както и за детегледачки. Това става в рамките на издадената през април президентска заповед да се направи преглед на механизмите, по които чужденци се допускат да пребивават или имигрират в страната.

Източниците на „Уолстрийт джърнъл“ казват, че на ревизия са подложени 5 от категориите на виза J-1, която иначе обхваща и размяната на научни работници и творци. Вниманието е към тези схеми, чрез които в САЩ влизат гастарбайтери и част от тях остават в страната отвъд позволения срок.

Такива са не само работещите по заведения, курорти или басейни, но също живеещите в американски семейства като помощници за гледане на деца/възрастни или индивидуални фитнес инструктори.

Една от алтернативите, която се проучва, е проблемните категории да се закрият или да се поставят нови завишени изисквания към кандидатите. Друг вариант е работодателите, които наемат такива млади хора от чужбина, първо да докажат, че не са открили американци за работните си места.

Всяка година десетки хиляди младежи, включително между 7 и 8 хиляди българи, се възползват от Summer Work Travel (SWT) – програма, насочена към студенти от колежи или университети. За България обикновено това е периодът между 1 май и 30 септември, като в тези 5 месеца може да се пребивава на американска територия толкова, колкото е академичната ваканция, но не повече от 4 месеца.

Всяка година допусканите в САЩ са различен брой, но се смята, че те заемат между 80 000 и 150 000 сезонни работни места. Идеята зад президентската заповед „Купете американско, наемете американец“ е значителна част от тези места да се използват от американски младежи.

Визовата категория J-1 възниква през далечната 1961 г. в разгара на студената война като схема за обмяна на личен опит и идеи, т.е. има предимно образователна и културна насоченост. Критиците й днес казват, че тя се е превърнала в най-голямата програма за гастарбайтери – през 2010 г. в САЩ с тази виза са влезли около 350 000 души за работа и обучение, включително техните съпруги/съпрузи, като тези за работа и пътуване (SWT) са били почти 133 000. През 2014 г. броят им е бил доста по-малък – около 79 000 души.

Но понеже с програмата се занимава Държавният департамент, а не министерството на труда, през последните години зачестяват съобщенията за злоупотреба с младите хора от чужбина. Критиките засягат от местата за настаняване и работа през заплатите под минималните до включване в схеми за нелегален трафик на средства.

Доналд Тръмп обеща за ревизира визовата схема J-1 още в края на 2015 г. в самото начало на кандидатпрезидентската си кампания.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Как да преборим болки в корема

Почти всеки човек е имал подобен проблем поне няколко пъти в живота си. Понякога стомашните болки са краткотрайни и не...

Затвори