Открийте ни и в

Здраве

Какво да правим при възпален троичен нерв

bgvoice

публикувано

на

Под понятието невралгия на троичния нерв, известно и като тригеминална невралгия (болезнен тик, възпаление на троичния нерв) и синдром на пароксизмална (пристъпна) лицева болка, се разбира специфичен лицев болков синдром, който се характеризира със силна пристъпна болка в областта на лицето, като заболяването може да рецидивира и хронифицира.

Невралгията на троичния нерв е описана като едно от най-болезнените състояния. Болката най-често е едностранна и се разпространява по един или повече клонове на V черепномозъчен нерв (троичния нерв). Типичната форма се характеризира с епизоди на много силна, внезапна и краткотрайна болка в едната страна на лицето, продължаваща от няколко секунди до няколко минути, а в редки случаи и до няколко часа. Атипичната форма се характеризира с постоянна пареща болка, която не е толкова силна. Болковите пристъпи могат да се задействат от всяко докосване на лицето.

Първите клиничните данни за невралгията на троичния нерв датират от над 300 години. Заболяването засяга 4-5 на всеки 100,000 души население, като по-новите данни сочат, че честотата му е приблизително 1.5 случая на 10,000 души, като всяка година се наблюдават около 15,000 нови случаи. Според проучване приблизително 1% от пациентите с множествена склероза (МС) развиват възпаление на троичния нервтригеминална невралгия, а около 2% от пациентите с тригеминална невралгия страдат от множествена склероза. При пациенти, засегнати и от двете състояния, обикновено е налице билатерална (двустранна) тригеминална невралгия. При невралгията на троичния нерв не се установяват географски или расови различия.

Жените са засягат 2 пъти по-често от мъжете – съотношение 3:2 до 2:1. При около 90% от случаите началото на заболяването е след 40-годишна възраст (най-често след 60-70-годишна възраст). Пациентите, при които заболяването започва между 20-ата и 40-ата година, са по-склонни да развият вторична демиелинизация на моста вследствие множествена склероза. Младите пациенти също са склонни да развият симптоматична или вторична тригеминална невралгия. Описани са и единични случаи за тригеминална невралгия при деца.

Друг рисков фактор за този синдром на пароксизмална лицева болка е хипертонията. Смята се, че етиологията на това заболяване е многофакторна, тоест съществуват разнообразни причини за нейното развитие. Повечето случаи са с неизвестна причина, но притискането на някой от клоновете на троичния нерв от тумори или съдови аномалии може да причини болка, подобна на тази, която се наблюдава при увреждане на нерва. Кратковременната компресия (притискане) на нерва в повечето случаи е безболезнена. Продължителното притискане обаче може да увреди защитната миелинова обвивка на нерва с последващо повишаване на чувствителността му. Това може да доведе до болкови атаки при минимално стимулиране на всяка област, която е инервирана от троичния нерв.

Класическата форма всъщност включва случаите, при които е налице контакт на нерва с артерия. Аневризми, тумори, хронично възпаление на менингите (мозъчните обвивки), както и други лезии могат да засегнат коренчетата на нерва в моста, като по този начин водят до симптоматична тригеминална невралгия. В редки случаи това заболяване може да е резултат от артериовенозни малформации или травма (например след автомобилна катастрофа). Като най-честа причина се посочва необичайният ход на горната малкомозъчна артерия. В редки случаи може да се наблюдава зона на демиелинизация вследствие на множествена склероза. Туморите, които най-често водят до невралгия на троичния нерв, включват: акустичен неврином; хордом; глиом; глиобластом; епидермоидна киста; лимфом; метастази. Други причини са тумор в областта на задната черепна ямка, както и увреждане на мозъчния ствол от инсулти. Описани са единични случаи на невралгия вследствие зъбни пломби от амалгама, както и след поставяне на пиърсинг на езика.

Липсата на ясни дефиниции за лицева болка възпрепятства разбирането на същността на възпаления троичен нерв, тъй като това състояние няма конкретна етиология, а и липсват дългосрочни проучвания, проследяващи неговата прогресия. Класификацията на възпалението се прави според критериите на Международната асоциация по главоболие:

А – Пристъпи на болка с продължителност от 1 секунда до 2 минути, засягащи един или повече клонове на троичния нерв и отговарящи на критериите В и С;

В – Болката е с най-малко една от следните характеристики: силна, остра, повърхностна или пронизваща или се появява при дразнене на дадена област или се провокира от определени фактори;

С – Болковите пристъпи са специфични за всеки пациент;

D – Няма клинични доказателства за неврологичен дефицит;

E – Болката не се дължи на друго заболяване.

Много важна информация, насочваща към диагностицирането на невралгията на троичния нерв, е поява на болка при извършване на определени дейности. Пациентите старателно избягват триене на кожата на лицето или бръснене за разлика от други лицеви болкови синдроми, при които пациентите масажират лицето си или прилагат топли или студени компреси. Голяма част от пациентите говорят с неподвижно лице, за да не провокират болкови пристъпи. Дъвчене, говорене, усмихване или пиенето на течности (независимо топли или студени) може да инициира (предизвика) появата на болка при тригеминална невралгия. Докосване, бръснене, миене на зъби, издухване на носа или полъхът на студен въздух от прозореца също може да предизвика болка.

Тъй като невралгия на тригеминалния нерв се развива предимно при пациенти над 60-годишна възраст, началното лечение е медикаментозно. Лекарствената терапия в повечето случаи е достатъчно ефективна, което налага хирургично лечение, само ако първоначалното лечение с лекарствени препарати е неуспешно. При около 75% от пациентите не се стига до хирургична интервенция.

След първоначалните прояви на заболяването възпалението на троичния нерв може да навлезе в период на ремисия за няколко месеца или дори години. След това пристъпите могат да станат по-чести, да се отключват по-лесно, с последващи функционални нарушения и може да се наложи продължително лечение. Обостряне на състоянието се наблюдава най-често през есента и пролетта.

Невралгията на троичния нерв може да прерасне в хроничен болков синдром, като при пациентите могат да възникнат депресия и нарушения в нормалната всекидневна дейност. За да избегнат болката, някои пациенти отказват да дъвчат и това води до намаляване на телесното теглото. В някои случаи болката е толкова силна, че може да доведе до мисли за самоубийство.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

COVID-19 предизвиква импотентност

„Кръвоносните съдове са с увредена функция и не са в състояние да доставят достатъчно кръв за ерекция“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американски лекари допускат, че новият коронавирус ограничава мъжката потентност и това е още един аргумент в подкрепа на имунизирането срещу COVID-19, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес“.

Коронавирусната инфекция уврежда кръвносните съдове, включително и тези, които кръвоснабдяват мъжкия полов орган.

Изследвания под електронен микроскоп са установили частици от новия коронавирус в проби от тъканта на пениса на двама пациенти, прекарали COVID-19 и развили импотентност след инфекцията, която ги порази 6-8 месеца преди изследването.

Коронавирусът ще стане сезонно заболяване след 5-7 години

Последващи изследвания установили увреждане в кръвоносните съдове на половите органи на пациентите в сравнение с други двама мъже с еректилна дисфункция, които не са боледували от Ковид-19, съобщиха авторите на изследването в публикация в сп. „Уърлд джърнъл ъв менс хелт“.

„Установихме, че вирусът засяга съдовете, които кръвоснабдяват пениса и причинява еректилна дисфункция“, каза старши изследователят д-р Ранджит Рамасами, директор на програмата по репродуктивна урология в медицинското училище „Милър“ на университета на Маями.

„Кръвоносните съдове са с увредена функция и не са в състояние да доставят достатъчно кръв за ерекция“.

Рамасами прави сравнение с увреждането на белите дробове, бъбреците и мозъка при пациенти с COVID-19.

„Смятаме, че пенисът се засяга по същия начин. Не смятаме, че това е временен ефект, той може да е постоянен“, каза Рамасами.

Единият от двамата пациенти от проучването прекарал тежък COVID-19 и бил две седмици в болница, като не страда от хронични заболявания. Другият пациент преболедувал Ковид-19 сравнително леко, но получил запушване на артерии и високо кръвно налягане след заразяването с новия коронавирус.

Има основания да се смята, че COVID-19 би засегнал мъжете по този начин, като се вземе предвид способността му да възпалява и уврежда кръвоносните съдове, каза д-р Аш Теуари, който ръководи катедрата по урология в медицинско училище „Айкан“ в Маунт Синай, Ню Йорк. Той обаче съветва мъжете да не изпадат в паника, преди да са направени още задълбочени изследвания по темата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Лицето: Как да познаете, че трябва да смените козметиката

Понякога от рязката смяна на топло със студено и обратно може да усещате сърбеж

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Бихте ли си купили козметика, ако ви хареса рекламата за нея? А колко често ползвате крем за лице, препоръчан ви от приятелка? Много жени са склонни да ползват продукти, за които има добри отзиви. По този начин смятат, че са направили правилния избор, но невинаги са прави.

Вместо да четете в интернет, първо проверете дали козметиката, която използвате в момента, е за вашия тип кожа. Ако не сте се посъветвали с дерматолог, много вероятно е да полагате неправилните грижи, които да причинят някои кожни проблеми.

Ако даден продукт не е за вас, то това ще си проличи по кожата. Ето няколко признака, по които да познаете, че трябва да смените козметиката с друга.

Ако след всеки продукт за грижа за кожата усещате раздразнение, това може да е знак за негативна реакция на органа спрямо козметиката, с която го третирате. В някои редки случаи този дискомфорт може да се дължи на лошото време навън. Понякога от рязката смяна на топло със студено и обратно може да усещате сърбеж, но след време това отминава.

Ако на следващия ден след използването на продукта,

раздразнението не се успокои

 по-добре спрете да го използвате. Може да потърсите нежен измиващ гел и хидратиращ крем или да се консултирате с дерматолог, защото най-вероятно кожата ви е станала по-чувствителна и се нуждае от по-специфична грижа.

Почистването на лицето преди лягане е от особено значение. То предотвратява възпаление и образуването на пъпки, но може да причини изсушаване на кожата.

Ако тоникът за лице е с по-агресивни съставки и

усещате парене и щипене

 това е индикация, че кожната бариера е нарушена и няма достатъчно естествени масла в клетките.

Всички ние пипаме какво ли не с ръцете си, след което ги поставяме на лицето и така замърсяваме кожата. Консумацията на някои храни, стресът и нездравословният начин на живот също могат да причинят акне. Но за неговото лечение има най-различни видове козметика. Когато започнете да ползвате нов продукт, наблюдавайте внимателно кожата всеки ден. Ако след няколко дни няма ефект или дори пъпките станат повече, то веднага го сменете с друг.

Повечето пъпки и влошаване състоянието на кожата може да се дължи на това, че ползвате неправилна козметика, с която не може

да почистите добре замърсяванията

 Останали в клетките бактерии водят до възпаление и пъпки.

Промяната в цвета на кожата също не е нормална. При използване на неправилна козметика може да усещате затопляне по някои части на кожата и да се появи зачервяване. Те може да са придружени с оток и сърбеж, което трябва да е знак, че не бива да ползвате същата козметика отново.

За да се справите с този проблем, пробвайте някакъв противовъзпалителен продукт, който ще успокои кожата.

Не забравяйте, че има продукти, чийто ефект не се забелязва веднага. Трябва да минат между 1 и 3 седмици, за да забележите някаква промяна. Ако след този период кожата ви продължава да е в лошо състояние, то се обърнете към специалист и пробвайте медицинска козметика според вашия тип.


Домашен крем

Много жени твърдят, че не понасят никакви кремове. Препоръчваме им да си приготвят сами крем-маска за през нощта, който със сигурност ще понесат добре. Една чаена лъжичка ланолин се смесва с 2-3 ч.л. рициново масло и 1 ч.л. розова или обикновена вода. Разбърква се много добре. Наистина този крем не е пухкав и няма приятен аромат, но е много полезен, особено за суха и чувствителна кожа. Нанася се обилно върху лицето вечер и няколко минути се прави лек масаж.

Сутрин лицето се измива с хладка вода и отново се намазва с много тънък слой. Ако кожата е много суха, може да се постави и повече крем – само след няколко минути той попива в нея. По желание рициновото масло може да бъде заменено с бадемово, прасковено или маслиново.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Проучване: ваксината на Pfizer над три пъти по-ефективна, ако втората доза се забави 12 седмици

Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer генерира отговори на антитела три и половина пъти по-големи при възрастни хора, когато втората доза се забави до 12 седмици след първата, се казва в британско проучване.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer генерира отговори на антитела три и половина пъти по-големи при възрастни хора, когато втората доза се забави до 12 седмици след първата, се казва в британско проучване.

Проучването, публикувано в петък, е първото, което директно сравнява имунните отговори от ваксинацията с Pfizer в сравнение с триседмичния интервал на дозиране, тестван в клинични изпитвания, и удължения 12-седмичен интервал, който британските служители препоръчаха, за да дадат на повече по-уязвими хора по-бърза защита.

След като Великобритания продължи да удължава интервала между дозите, Pfizer и партньорът за ваксини BioNTech заявиха, че няма данни, които да подкрепят този ход.

Embed from Getty Images

Американските здравни служители са категорично против забавянето на дозите – освен при смекчаващи обстоятелства, когато някой не може да получи втората си доза навреме – тъй като няма доказателства, че разтегнатият режим работи.

Въпреки това, Pfizer каза, че съображенията за общественото здраве извън клиничните изпитвания могат да бъдат взети под внимание при избора на времето за дозиране.

Великобритания забавя поставянето на втора доза от ваксината срещу COVID-19

„Нашето проучване демонстрира, че пиковите отговори на антителата след втората ваксина срещу Pfizer са значително подобрени при възрастните хора, когато това се забави до 12 седмици“, каза Хелън Пари, автор на изследването, базирана в Университета в Бирмингам.

Великобритания започна да прилага ваксината на Pfizer, преди да промени политиката на дозиране, което означава, че малък брой хора, получили ваксина по-рано, са били имунизирани с втората доза три седмици по-късно.

Здравните служители в Обединеното кралство се стремяха да получат поне някаква защита на възможно най-много хора.

Д-р Фаучи: Не отлагайте поставянето на втора доза

Изследването, което все още не е рецензирано, разглежда 175 души на възраст между 80 и 99 години и установява, че удължаването на втория интервал на дозиране до 12 седмици увеличава пиковия отговор на антителата 3,5 пъти в сравнение с тези, които са получили втората доза на три седмици.

Антителата са една част от имунната система, а ваксините също генерират Т-клетки. Пиковите Т-клетъчни отговори са по-високи в групата с триседмичен интервал между дозите.

Embed from Getty Images

С данните, показващи добра защита срещу хоспитализация и смърт при поставена само от една доза ваксина Pfizer, Public Health England заяви, че изследването е допълнително подкрепящо доказателство в полза на подхода на Великобритания.

„Подходът, възприет в Обединеното кралство за отлагане на втората доза, наистина се е отплатил“, каза Гаятри Амиртхалингам, консултант по епидемиология в Public Health England, пред репортери.

Междувременно американските здравни служители не искат да се отклоняват от режима на дозиране, който Pfizer показа, че работи добре в своите проучвания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: За изневерите на един президент

Някъде преди 20-ина години американското общество беше шокирано, възмутено и загуби част от своята невинност, когато разбра, че президентът им...

Затвори