Открийте ни и в

Слави Трифонов влиза в политиката

Какво ще направи Слави в политиката

публикувано

на

През май 2017 г. Слави Трифонов свика протест пред парламента с настояване депутатите да се произнесат за мажоритарния вот. Подкрепиха го разочароващо малко хора

Елена Старидолска

След няколко фалшиви новини, че Слави Трифонов прави политически проект, писмото му от миналия петък, с което намеква за това, се прие с подозрение. Първо – защото не беше ясно казано, и второ – защото в амплоата му на водещ на шоу по bTV това не му е разрешено. Но след разговори със социолози, политици – бивши и настоящи, и хора, донякъде запознати с намеренията на екипа около Трифонов, картината взе да се очертава. Шоуменът по-скоро ще опита да продуцира политически проект, без да замесва телевизията, за да запази мястото си в нея, и без лично да се ангажира с него. Може да се предполага, че посланията ще навлязат в свободната от Николай Бареков ниша на популизма и дори тази на националпопулизма, отчасти изоставена от „Атака” и НФСБ, опитомени във властта. Що се отнася до шансовете му за успех, социологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов обобщава преобладаващото мнение: „Не знам дали Трифонов ще бъде големият популист от ранга на Бойко Борисов или Симеон Сакскобургготски, но има потенциал да е от ранга на Веселин Марешки например.”

Първата практическа стъпка на Слави Трифонов беше да направи личен профил в социалните мрежи, място за гражданската му позиция, различно от телевизионния ефир.

Писмото от 15 септември се появи ден след като изтекоха трите месеца от официалното обявяване на резултатите от инициирания от водещия референдум – за мажоритарни избори, задължително гласуване и драстично намаляване на субсидията за партиите. Въпреки очакванията на някои юристи Народното събрание да се произнесе по допитването, което, макар и незадължително, събра подкрепата на над 2 млн. души, това не се случи. Според Данаил Кирилов от ГЕРБ – защото вече парламентът отхвърли промени в Изборния кодекс в подобна посока (размерът на субсидията се гласува всяка година в закона за бюджета наесен).

Затова и Трифонов написа „Референдумът продължава”. „И в България, и по света със сигурност има талантливи, квалифицирани и морални българи, които могат да управляват нашата страна и да ни измъкнат от тази 27-годишна каша. И аз ви гарантирам, че ще направя всичко възможно и започвам от днес да търся такива българи. Ще ги намеря. Ще ви ги представя. И вие сами ще решите дали искате тези българи да заместят сегашната политическа класа”, са единствените конкретни обещания от него.

Слави Трифонов има двегодишен договор с bTV с клаузи, които не му позволяват да отправя политически послания, нито пряко да се обвързва с партии. Контрактът изтича в средата на 2018 г., когато най-вероятно ще му се наложи да предоговаря условията. Ограничения има и в Закона за радиото и телевизията, според който външните продукции не могат да се занимават с публицистика и политически коментари. На този етап Трифонов поема премерен риск, тъй като предаването продължава да е под наблюдение от страна на мениджмънта на телевизията.

Единствената реакция от конкурентите в политиката дойде от премиера Бойко Борисов: „Аз винаги пожелавам успех на всеки, който иска да направи политическа партия. Тогава става ясно колко е трудно. В ГЕРБ има 1200-1300 човека общински съветници, областни управители, министри, заместник-министри, депутати, шефове на агенции, заместник областни управители, кметове, заместник-кметове. От чужбина ли ще ги докараш? Откъде ще ги събереш? Един да те издъни, трябва да се обясняваш месеци наред. То на думи е лесно, но като видим хората, ще стане ясно.”

Политическа ниша за нов проект има, твърдят социолози, но рисковете са именно в „мат’ряла”, от който веднъж в ранните години на собствената си политическа кариера Бойко Борисов се оплака на среща с българите в Чикаго. А пред bTV преди дни каза: „На господин Трифонов ще му дам една химикалка да ми напише имената на трима души, за които е сигурен, че няма да го издънят, а му трябват 3,000.”

Днес неофициално различни коментатори признават, че е прав. „Коя цедка е това”, попита един политолог, според когото в страната вече вижда хора от „мръсната пяна”, които очакват новия проект. „Не бих се доверил на непроверени във властта и политиката лица”, казва депутат, според когото трябва да се търси смес между българи от чужбина и такива, които познават обстановката в страната. „Видяхме какво стана с идването на Симеон Сакскобургготски – успешни, морални българи от чужбина до първата по-голяма корупционна сделка.”

Все пак запознати с идеите на хората около Трифонов казват, че той по-скоро е планирал и втора, и трета стъпка. Най-вероятно би запазил предаването си, в което е част от силата му, а ще изтика напред някои от сценаристите, които имали политически амбиции. Трифонов ще бъде нещо като ментор, като Бойко Борисов в началото на проекта ГЕРБ. „Хората, които го харесват, го харесват в едно качество, но като смени амплоато си, ще блесне и ще угасне за един сезон”, прогнозира социологът Юрий Асланов. Той твърди: „Ако Слави Трифонов е умен, ще опита да влияе дистанционно, ако не, ще получи само още пет минути слава, ще се топне в соса и ще пострада.” Все пак Асланов казва: „Нишата на популизма в политиката, опразнена от Николай Бареков, стои незаета, въпреки че понякога Трифонов стига до границата на националпопулизма.” За разлика от журналиста Бареков, чийто проект беше щедро финансиран – пряко или косвено, от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, Трифонов няма как да разполага с такъв ресурс, твърди социологът.

„Трябва да се притесняват популистки протестните партии от тази на Веселин Марешки до БСП. Градската десница да се притеснява за себе си”, коментира анонса на Трифонов и социологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”. Според него “националсоциалната БСП ще види конкурент, но ако е хитра, може да търси и друг подход – като към потенциален партньор в центъра”. Най-интересната част от писмото на водещия всъщност е времето, в което го пусна. Освен че съвпада със срокове по допитването, то е далече от всякакви избори. Най-близките са през 2019 г. – за местна власт и Европейски парламент. Според Първан Симеонов обаче моментът е логичен: „ГЕРБ превзе говоренето за мажоритарните избори и така идеята умря. Още малко управляващите да продължат да спорят с БСП за всичко, в обществото ще се настани усещането, че социалистическата партия е единствената опозиция. А и за две години до следващите избори Трифонов има време да променя неща в движение, ако не сработят.” В същото време още през юни 2017 г. „Галъп интернешънъл” отчете сериозен спад в подкрепата за мажоритарни избори, а тази промяна би могла да бъде в основата на посланията на Трифонов, например: „Исках вот за личности, но не ми го позволиха. Нека сега да опитаме с други хора.”

Според запознати с вижданията на екипа му шоуменът няма да чака две години, а най-вероятно ще тръгне на атака срещу ГЕРБ. Трябват му пет-шест месеца за подготовка, даже вече имал няколко имена на българи от чужбина, съгласни да се включат в проекта. „Влезеш ли в политиката, обратното броене започва. Постепенно хората те намразват. Едно е да питаш защо минималната заплата е 300 лева, друго е да създадеш условия тя да стане 1,000 лева”, предупреди обаче бившият депутат Росен Петров пред „България он еър”, сам извървял този път – от най-доверен човек на Слави Трифонов до бивш политик.

 

„На господин Трифонов ще му дам една химикалка да ми напише имената на трима души, за които е сигурен, че няма да го издънят, а му трябват 3,000…“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА