Открийте ни и в

Канадка от Чехия откри брат в София и сестра в Бостън

публикувано

на

СНИМКИ: АВТОРКАТА И ЛИЧЕН АРХИВ

44-годишната канадка Наташа Идън, родена в чешкия град Острава, откри неочаквано български брат и сестра, които не познава. За нейна радост те, макар и стъписани, са не по-малко щастливи от откритието. „На Коледа наистина стават чудеса – Господ има свой начин да ги прави. Не мога да ви опиша какво чувствам. Очите ми са пълни със сълзи от щастие. Това е нещо, за което съм мечтала от 18-ата си година. Радвам се, че идва точно сега, преди Коледа. Това е най-хубавият подарък, който съм получавала“, казва жената, която живее в Калгари.

Не по-малко щастлив е мъжът й Боб, който започна издирването. „Аз съм пенсиониран полицейски служител с 28-годишен стаж, имам опит в разследванията, включително на организираната престъпност, но вие ме изумихте. За няколко седмици направихте това, което съпругата ми и аз опитваме от години“, казва мъжът. Той и Наташа с тъга научават, че човекът, когото тя смята за свой баща – Васил Стоянов от София, е починал преди близо 20 години и е отнесъл голяма част от тайната със себе си. За детето, което оставил в чешкия град, знаела само българската му съпруга, с която се развел преди 25 години. След време тя споделила тайната със сина Бойко и дъщерята Мануела.

„Бях чувал от майка ми, но не знаех подробности. Когато се обадихте да ми кажете, че някой ме търси от чужбина, това бе последното, което ми хрумна. А ето че тъкмо то се оказа истина“, казва 50-годишният Бойко Стоянов, когото откриваме в София.

Той даже не знаел дали има брат или сестра от кратката връзка на баща си преди 44 години в Чехия. „Всичко е като филм. Разликата е, че се случва на мен“, усмихва се Бойко. После допълва, че с радост ще пише на новата си сестра и ще й прати снимка на общия им баща.

Не по-малко стъписана е сестра му Мануела, която от 20 години живее в Бостън. Когато й съобщил, че го е потърсила сестра им, първата й реакция била: „Сигурен ли си?“ „Поемам малко въздух, за да продължа. Още съм в шок от новината, но в добър шок“, казва 47-годишната Мануела. Двете със сестра й Наташа си разменят имейли и не могат да повярват, че това се случва на тях. „Всичко ми е малко като на сън. Колко хора получават такива вести, когато са на повече от 40 години“, казва Мануела. Едно от първите неща, които направила, било да намери профила на новата си сестра във Facebook. „Снимки, снимки,

целият й живот мина пред погледа ми

– трите й деца, майка й, мъжът й. Опитвам се да си представя как се е чувствала, без да познава баща си, и как нещо винаги й е липсвало. Чета, че спонсорира деца от Бангладеш и Етиопия, сигурно не е случайно“, казва Мануела. Тя не упреква баща си. „Нещата съществуват независимо от нашите желания. Как можем да кажем, че е направил грешка? Тази грешка е наша сестра. Тя ни е търсила 15 години, знаела е за нас от 26 години, а ние разбираме чак сега. Ами нашите майки?“, разсъждава Мануела.

В същата посока мисли и сестра й Наташа. „Надявам се децата на баща ми да не се чувстват предадени от него. Всеки прави грешки в живота, не можем да върнем времето назад, трябва да гледаме напред“, казва Наташа. Тя научила кой е истинският й баща на 18-ия си рожден ден. „Това бе подаръкът ми от мама. Бе шок за мен, но също и обяснение защо съм толкова различна от другите ми 2 сестри“, казва Наташа.

Оттогава започнала да пита разни хора дали имат контакт с България, за да й помогнат. „Уви, не стигнах доникъде“, казва Наташа. Преди 13 години се свързала с Червения кръст. След 3 месеца оттам й отговорили, че не могат да й дадат информация, защото Васил е женен и има семейство. Опитала да обясни, че не иска да се втурва в живота му, а само да се запознае с него и децата му, пък ако те не желаят контакт, ще го приеме. Напразно. „Това бе краят за известно време. После опитах в разни форуми в интернет, но пак ударих на камък“, казва Наташа. Майка й казала, че българинът пристигнал от металургичен завод край София да работи като електроинженер в Острава. Живеел в общежитие във Витковице. Жената управлявала мотриса. Тя разбрала, че Васил има семейство и деца в София, едва след като научила, че е бременна. Българинът настоял да махне детето, но жената отказала. Така на бял свят се появила Наташа. Скоро след раждането майка й се омъжила за друг, който приел момичето като свое.

Преди повече от 20 години Наташа решила да замине за Канада. Избягала през Югославия с тогавашния си съпруг и 8-месечния им син. По пътя за австрийската граница

живеели в старата си кола

която се счупила ден преди да се доберат до Австрия. Останали на пътя без храна и пари, но късметът им се усмихнал. Приютило ги непознато семейство, което им помогнало да стигнат границата. Минути след бягството ги застигнал дъжд от граничарски куршуми. 13 месеца Наташа и мъжът й живели в емигрантски лагер в Австрия. После заминали за Канада, където жената родила 2 момиченца, но скоро се разделили. За да има гъвкаво работно време, през 1999 г. жената се впуснала в бизнеса с недвижими имоти.

Трудният й живот бил едно от първите неща, които впечатлили новата й сестра Мануела. „Четох как е бягала през австрийската граница с 8-месечния си син, как патрулите са стреляли по тях, но за щастие не са могли да ги улучат. Нямам представа кое я е накарало да вземе такова решение. Било е през 1989 г., не съм я познавала. И аз бях решила същото, но лагерите ме плашеха. Затова изчаках да ме приемат в университет в САЩ и тръгнах през 1991 г. И сега по неведомите пътища божи, 20 години по-късно се намираме с един човек, създаден от нашия баща и пазен в тайна през тези години. Колкото и да се питаме „защо сега“, няма да разберем, просто трябва да го приемем“, споделя Мануела. Сега всички се чудят как ще продължи животът им оттук нататък: „Дали ще бъде все едно, че нищо не се е случило, или ще има промяна? Откакто разбрах, че имам сестра, върша всичко уж като друг път, но нещо е различно. Вече зная тайна, свързана с мен“, казва Мануела.

Когато Наташа решила да търси баща си, тя започнала да събира информация от майка си. За съжаление жената си спомняла твърде малко. „Минали са почти 45 години оттогава, а и едва ли някога е мислила, че ще тръгна да го търся и че ще мога да го намеря“, казва Наташа.

Въпреки това не се отказала. „Мога да чета малко на български, но очевидно това не бе достатъчно, за да намеря това, което търся“, казва жената. С тъга установила, че заводът край Острава в Чехия, където работел Васил, бил закрит малко след падането на комунизма. Така и последната надежда, че ще открие човека, чиито гени носи, се изпарила. Когато през 2009 г. се омъжила за Боб, споделила с него болката си. Той опитал да й помогне. Като начало открил човек с подобно име и година на раждане в щата Вашингтон.

„Окуражавах Наташа да му се обади, но при всеки опит тя ставаше напрегната. През октомври тази година си казах: „Ще се обадя вместо нея. Имам този номер от 2 години, трябва да направя нещо, за да разбера това ли е човекът, или да продължавам по друг път“, казва Боб. След кратък разговор по телефона станало ясно, че има съвпадение на имената, но това не е човекът, когото търсят. Така Боб почнал отново.

„Толкова много обичам Наташа, че исках да й помогна да открие истината за миналото си“, казва съпругът. Той прекарал още много седмици в търсене по интернет без успех. „Понеже не исках да предавам надеждите й, започнах да чета форуми и блогове, които да ми дадат идея как да продължа“, казва Боб.

Така открил рубриката за издирване на роднини в българския всекидневник „24 часа“. След като написал писмо, започнал да се моли да получи отговор. Не казал нищо на съпругата си, за да не й дава напразни очаквания. Когато получил отговор, не можел да повярва на очите си.

„Едва тогава ми призна, че е писал с молба за помощ“

казва жената. И двамата почнали да се молят търсенето да е успешно. „24 часа“ бе последната ни надежда и ето, че милостивият Господ ни чу“, казва Наташа. Няколко седмици по-късно, докато пътувал, за да събере децата им за Коледа, Боб получил съобщение от съпругата си. „Съобщаваше ми, че баща й е открит, че е починал, но от вестника са намерили сина му и дъщеря му, които се падат полубрат и полусестра на Наташа. Оттогава има толкова вълнение наоколо. С нея започнаха да се свързват племенници и племеннички и всички са нетърпеливи да научат всичко едни за други. Това е щастие, което няма цена“, казва Боб. Наташа от своя страна веднага се обадила на майка си в Чехия. „Тя бе много развълнувана и щастлива, че се е намерило семейството на татко в България, а аз съм открила брат и сестра. В същото време бе малко тъжна, че баща ми е починал, защото той е бил любовта на живота й. Като разбра, че се е развел, както и тя, мисля, че малко тъгува – може би щяха да бъдат една хубава двойка“, споделя Наташа.

Тя казва, че изпитва истинско удоволствие от контакта с новото си семейство. Дъщерята на брат ми вече ме прибави във Facebook и е толкова щастлива, че има нова леля и трима нови братовчеди“, казва Наташа. Преди дни тя говорила за първи път с новата си сестра по телефона. „И двете бяхме много развълнувани, а тя и учудена, че не съм се отказала през всичките години“, завършва Наташа. Двете вероятно ще са първите, които ще се видят – дели ги само американско-канадската граница. А после мечтаят да съберат останалите от новото си голямо семейство.

 

Наташа Идън от Калгари, щастлива, че намери българските си брат и сестра

Бойко Стоянов от София и сестра му Мануела от Бостън, щастливи, че са намерили сестра си Наташа в Канада.

Мануела от Бостън

Наташа с майка си в Острава

Таткото Васил в София

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Коронавирусът

Три учебни дни в клас на седмица – планът на Ню Йорк

1,1 милиона ученици в Ню Йорк се обучаваха дистанционно заради пандемията.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Ню Йорк се готви да отвори отново училищата си в началото на учебната година през септември, като се предвиждат максимум три учебни дни в клас, а през останалото време обучението да е онлайн, съобщи днес кметът Бил се Блазио.

Решението на кмета обаче трябва да бъде одобрено от губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо.

Куомо каза днес, че ще вземе решение по въпроса не по-рано от началото на август, след като 700-те училищни района в щата с 20 милиона жители представят подробни планове за отваряне на учебните заведения, и в зависимост от развитието на пандемията, която продължава да се разраства в САЩ.

Град Ню Йорк, който беше в епицентъра на пандемията през март и април, затвори всичките си 1800 училища на 16 март и така и не ги отвори до края на тази учебна година, принуждавайки 1,1 милиона ученици да се обучават дистанционно.

Оттогава пандемията там отслабна, но в много от щатите тя се разраства, заплашвайки да се върне в Ню Йорк като бумеранг.

Съгласно плана, представен от кмета Де Блазио, от септември учениците ще са разпределени в групи с по-малък брой хора от обичайния за един клас, за да може да се спазва достатъчна физическа дистанция предвид рисковете от разпространение на коронавируса.

Учениците, учителите и целият училищен персонал ще трябва да носят маски. Градските власти ще осигурят маски, на онези, които нямат.

Според предвижданата формула две групи ще имат часове на място в училището по два дни седмично, като се редуват. Всяка седмица едната група ще има трети ден в клас, в което също ще има редуване.

Знаем, че не може да се спазва физическа дистанция и 100%  от учениците да са в училище пет дни седмично, заяви ръководителят на градския отдел по образованието Ричард Каранза.

  1. Кметът Де Блазио каза също, че родителите ще могат да изберат децата им да учат само дистанционно.

Новината от Ню Йорк беше огласена на фона на натиск от страна на президента републиканец Доналд Тръмп училищата да бъдат отново отворени – настояване, което губернаторът демократ Куомо остро разкритикува.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Кой е човекът, нает от Тръмп да вземе входящите изпити за колеж вместо него?

Доналд Тръмп приемал измамата като начин на живот, казва племенницата му Мери Тръмп

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Книгата на Мери Тръмп за семейството й и най-вече за президента Доналд Тръмп разбуни духовете още преди да е излязла. Вчера стана ясно, че тя описва как Тръмп влязъл в колеж с измама като платил на друг да се яви на изпитите SAT, които университетите изискват за прием. Като племенница на Тръмп, тя казва че знае много за тази и други тайни от миналото на президента, които разкриват как семейната среда е допринесла за създаването на „най-опасния мъж на света“. Но кой е бил мистериозния съучастник на Тръмп за прословутите изпити?

Тръмп влязъл в колеж с измама; платил на друг да му вземе изпитите

Книгата посочва, че младият тогава Тръмп уговорил приятеля си Джо Шапиро да се яви вместо него. Мери Тръмп разкрива, че чичо й платил щедро за услугата и че измамата станала лесно, тъй като по онези времена е нямало електронна информация за идентичността на студентите и жителите на Америка.

Шапиро вече не е между живите. Той е бил възпитаник на Университета в Пенсилвания и член на организацията Phi Beta Kappa. Завършва с отличие и продължава учи право в Харвард, където също получава диплома с отличен успех. След това става изпълнителен вицепрезидент на Уолт Дисни и е служил като генерален съветник на компанията, пряко подчинен на главния изпълнителен директор Майкъл Айснер. Специализирал е в договарянето на големи договори.

По-късно Шапиро заболява от неходжкинов лимфом и преподава в държавния Калифорнийски университет в Лос Анджелис. Умира през 1999 г. на 52-годишна възраст.

Тръмп твърдеше, че дипломирането му от Уортън – бизнес факултета на Университета в Пенсилвания – е доказателство за неговия интелект. Според неговите думи той е ходил в „най-трудното училище за влизане, в най-доброто училище в света“, което е „супер гениално“. Но в едно от малкото си интервюта самият Джо Шапиро казва, че там Тръмп е скучаел. Покойният професор Уилям Кели, който преподавал на Тръмп, пък го описва като „най-глупавия студент, който някога е имал“.

Преди да влезе в университета Тръмп посещавал военно училище, а после се върнал да живее при родителите си, пише Мери Тръмп. Според нея той имал ниски оценки и осъзнавал, че с тях не може да влезе в престижен колеж. Освен това той бил свикнал сестра му да му пише домашните, но тъй като тя била момиче било очевидно, че не може да се яви на SAT изпит вместо него.

Другият нечестен начин, който Тръмп използвал да влезе в университета, бил да се оказва натиск върху комисията, която оценява кандидатите от страна на баща му Фред. Мери Тръмо заключава, че Доналд Тръмп приемал измамата като начин на живот.

Белия дом отрече всички обвинения, отправени в книгата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Министър Данаил Кирилов за сбълъска Христо Иванов-НСО: По-добре да го бяха набили

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов в коментар във фейсбук изрази съжаление, че съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов не е бил набит от НСО

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Кадър

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов в коментар във фейсбук изрази съжаление, че съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов не е бил набит от НСО, като сравнява политическият лидер с анимационен герой.

„СпонджБоб Квадратните гащи (SpongeBob SquarePants) отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка. Лодката му дала усещането на конкистадор, заевоевател, утвърдител на собствеността … и всякакъв там борец. Ама нямал акт за собственост, в случая Акт за публична държавна собственост. Нищо, развявал там каквото може, даже документ, че завладения имот е общинска собственост 🙂“, коментира във Фейсбук профила си правосъдният министър.

Най-високопоставеният държавен служител на правосъдната система в България видимо защитава в текста си нарушението, в което попаднаха охранителите на Национална служба за охрана, които отказаха да се легитимират, а дори избутаха в морето пристигналият на обществен плаж Христо Иванов.

„Какво значение има, ударил едно танго на камъните с охраната – напълно достатъчно и вдъхновяващо! Е, най-добре да го били набили и други мерки да са наложили, ама, уви, браво на охраната – и те на море, не се хванали лесно на въдищата като шарани. Ех, защо не успяха да се втурнат в неговия сценарий… Язък, казано на Бг.“, продължава той.

„Ся един по-нисък генерал от мен ще остане неудовлетворен: нема жертви, геройството остава съмнително 😞“, пише още Кирилов, вероятно имайки предвид другия съпредседател на „Демократична България ген. Атанас Атанасов.

По думите на правосъдния министър за акцията на Иванов „няма документи, няма убедителни вещно-правни основания, напротив, отзад навсякъде промишлени цистерни“.

„Съмнителна е тая “резиденция”, ако е на “почетния Председател”, да го ожалиш, Прокопиевата далеч по-фешън“, отбелязва минситърът.

„Не беше красив и достоен спектакъл, а правно нещастен: явно Квадратните гащи е слушал некъв нищожно избран софийски общински съветник уж наказателноправен експерт (Методи Лалов – б.р.), вместо да чуе вярната Надежда Йорданова (адвокат от Да, България – б.р.), тя щеше да му обясни разликата между плажа ивица и морски камъни , ама нейсе 🙂“, коментира Кирилов, без да отчита внесеният по-рано в сряда сигнал до прокуратурата затова как плажът край имението в Росенец само за няколко години се е превърнал в тясна камениста ивица.

На плажа на Доган - чакъл вместо пясък. Питат прокуратурата защо

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено