Открийте ни и в

Тръмп

Когато Тръмп удари, как ехото заглъхва

bgvoice

публикувано

на

Антисистемните играчи в момента са в подем в целия свят въпреки парите, които либералното статукво налива в медиите

Институт „Иван Хаджийски“*

Свидетели сме на световна националконсервативна вълна, извела на преден план лидери като Доналд Тръмп в САЩ, Владимир Путин в Русия, Си Дзинпин в Китай, Нарендра Моди в Индия, Реджеп Ердоган в Турция, маршал Сиси в Египет и обхванала мощно Европа през последните две години (Брекзит, Орбан и вишеградци, германската „алтернатива“, италианските „пет звезди“, опасността от Фрексит). Промените „горе“, в политическия връх, не могат да бъдат разбрани, без да се вземат предвид сътресенията „долу“, изразени от масови движения като „Окупирай Уолстрийт!“, „Възмутените“, „Арабската пролет“.

След изборите в САЩ съпротивата срещу (нео)либералната глобализация, международния ред, основан на нея, и хаосът, предизвикан от нея, навлезнаха в нова фаза. Отказ на САЩ от стремежа да бъде едноличен световен хегемон би могъл да създаде условия за по-ниска конфликтност в преход към многополюсен свят. Победата на Тръмп бе постигната с подкрепата на избиратели, които се чувстват маргинализирани и незащитени от досегашната политика на Вашингтон. Това бе победа на „националните“ срещу „транснационалните“ интереси на САЩ. Единственият общ знаменател между Тръмп и Клинтън беше величието на Америка, но прочитът на това величие е кардинално противоположен и изразява позиции и интереси на различни социални категории.

Посланията на Тръмп противоречат на икономическата глобализация. Тя едва ли може да бъде спряна, но може да промени своята форма, темпове на протичане, отношения между печеливши и губещи. Досега за „алтерглобализация“ се говореше от „долу“. Новият американски президент има възможност да погледне на този проблем от най-високото място в днешния свят: креслото в Белия дом.

В САЩ спечели един до голяма степен антисистемен кандидат, независимо от медийното, финансово и международно преимущество на неговия опонент. Това е пореден сигнал, че механизмите на либералните елити за въздействие върху общественото мнение стават все по-неработещи. Съпротивата срещу очертаващия се завой в американската политическа стратегия ще продължи с различни форми на натиск върху новия президент и неговия екип, включително и опити за реванш, блокиране на решения, заплахи за импийчмънт. Американската демокрация навлиза в рискова фаза. Бъдещите действия на Тръмп, разположени между радикалността на собствените му позиции, необходимият конформизъм със системата и ефектите на конюнктурата не могат да бъдат цялостно предвидени.

След „Брекзит“ изборът на Тръмп е и поредният удар върху европейския политически естаблишмънт. Допълнителни шансове получават привържениците на националното самозатваряне. В нова светлина попадат и кризите в Украйна и Близкия изток поради това, че гледните точки на Обама и Тръмп значително се разминават.

В западния свят има криза на елитите и масовото несъгласие с политическия естаблишмънт от изминалия четвърт век. Германия на Меркел се очертава като най-значимия световен защитник на либералната глобализация. Отчасти под влияние на кампанията в САЩ, българският политически диспут също бе доминиран от конфронтацията Запад-Русия. След избора на Тръмп този конфликт вероятно ще добие ново измерение.

Заслужава да си спомним за прочутата песен „Yankee Doodle“ – нещо като химн за обикновения американец. Не само Тръмп, неговите привърженици бяха също обливани с обидни квалификации, осмивани и отричани: жалки, окаяни, безнадеждни… Всъщност прочутата песен „Yankee Doodle“ първоначално е използвана от британските войници, за да се надсмиват над „янките“ по време на войната за независимост. Става – и дълго време остава, американски химн! И „Yankee Doodle“ победи.

„Yankee Doodle е от малко селище. Yankee Doodle иска работно място, а не да бъде световен хегемон. Yankee Doodle няма други ценности освен традиционните. Yankee Doodle е мъж, а не гей. Yankee Doodle е освободил своята земя от англичаните не за да я предостави на мексиканците.“

В известен смисъл изборният резултат представляваше реванш на „едноетажна Америка“ срещу небостъргачите, концентриран израз на недоволството на малкия човек от провинцията срещу мултикултурализма, свободната търговия и аутсорсинга, моралния релативизъм и двойните стандарти, и най-общо – срещу механизма на възпроизводство на елитите, който лансира едни и същи фигури и фамилии по високите етажи на политиката и бизнеса. Имената на Буш и Клинтън са достатъчно ярък пример за това. Парадоксът на изборите: стандартният, добре известен, типичен „янки“ успя да изрази своите тревоги и надежди чрез нестандартна личност.

И още парадокси на глобализацията. В предизборна борба на терена на най-развитата капиталистическа страна победи кампанията, която е по-малко платена, по-слабо медийно подкрепена и повече отричана, подкопавана не отдругаде, а от Белия дом – това е парадокс. Можем да го разберем само ако оценим здравия смисъл на „Yankee Doodle“, изправен срещу поредица от объркващи глобални и национални парадокси.

Най-богатата страна в света е и най-задлъжнялата: в края на годината системно се изправя на границата на… фалита. САЩ имат неимоверен военен бюджет от над половин трилион долара, десет пъти по-голям от руския. Само 23 милиарда отиват за нови оръжия, съпоставимо или по-малко от руските разходи за същата цел. Резултат: американският стратегически ядрен арсенал е на равнището на 80-те години. Руският е обновен и обновяващ се. Къде отиват милиардите? Всеки може да си представи колко струва само поддържането на инфраструктурата на повече от 700 военни бази, пръснати по целия свят…

Глобализацията дава политическо предимство на САЩ, но водеща икономическа роля придобиват транснационалните компании, които, дори базирани в САЩ, без задръжки изнасят и/или разкриват производствени мощности в трети страни, където нормата на печалба е по-висока.

Основен фактор в икономическия цикъл става финансовият капитал за сметка на промишления. Фиктивните трансакции придобиват реална икономическа тежест и са в състояние да дебалансират националната икономика.

Миграционните движения, които поражда глобализацията, осигуряват приток на евтина, социално неосигурена работна ръка. Типичен пример: нелегалните латиноси.

САЩ стават световен хегемон и… губят себе си. Тръмп опита, убедително или не, да отстои възгледа „толкова Америка по света, колкото е изгодно на самата Америка“.

В продължение на няколко десетилетия общественият вятър надуваше платната на „неолиберализма“. Сега се променя в „нелиберална“ посока. Ако съпоставим „Брекзит“ и победата на Тръмп, ще се убедим, че сходните черти са много и не са случайни. И във Великобритания, и в САЩ има разцепление на елита с дългосрочни последици. И в двете страни победата не беше постигната от „големите пари“, от медийно и институционално доминиращите. А избирателите със сходни социологически характеристики не се смутиха от мощните кампании, които ги маргинализираха, обиждаха и оплакваха.

Събитията в САЩ директно влияят върху Европа. Променя се съотношението на силите вътре в рамките на ЕС в полза на десните и консервативните сили, които логично разглеждат американския резултат и като своя „победа“. Достатъчно индикации се виждат за предстояща промяна на отношенията с Русия. Европа трудно ще се адаптира към новата ситуация с националконсервативна вълна, която по самата си същност усилва центробежните сили. В ход са цяла поредица вътрешни дезинтегриращи фактори спрямо ЕС в сегашния му вид: Орбан и Вишеградската четворка, възходът на „Алтернатива за Германия“ и спадащото доверие в немските социалдемократи, рисковете от предстоящите избори във Франция и референдумът в Италия. На този фон решението на ЕП относно руската пропаганда показва паника.

На целия този фон все по-ярко се откроява Германия (под управлението на Меркел) като единствената голяма държава, твърдо защитаваща международния либерален ред. Либералните елити, загубили (временно?) битката в САЩ, започват да се ориентират вече видимо към откровена подкрепа за линията на Меркел и вероятно ще работят за това в непосредствена перспектива. И посещението на Обама в Германия сочи именно това. Едва ли е съвпадение, че решението на Меркел да се бори за четвърти мандат след многомесечни колебания бе оповестено непосредствено след победата на Тръмп в САЩ.

Обратната – „Алтернатива за Германия“ – тенденция обаче не трябва да се подценява, а може да получи и нови стимули от провал на турската политика на Германия, засилване на мигрантския натиск, от нови терористични актове и други симптоми на вътрешно напрежение.

Президентството на Тръмп ще бъде и предизвикателство за отношенията на България с Германия – ключовия европейски партньор. В страната изборът на ген. Румен Радев за български президент няма пряка аналогия с победата на Тръмп. Въпреки това има много допирни точки – масово обществено желание за промяна, набираща сили консервативна и националистическа вълна, търсенето на фигури извън традиционния политически елит, заявка за външнополитическа умереност, но не и за геополитическа революция – „да“ на евроатлантизма, но с преразглеждане на досегашната стратегия и подход към Русия.

––––––––––––-

*Институт „Иван Хаджийски“ обединява социолози, така Институтът „Иван Хаджийски“ е озаглавил своя анализ за глобалната ситуация след изборите в САЩ. Проф. Петър-Емил Митев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Пламен Владимиров обобщават изводите от случилото се в САЩ.

 

Ангела Меркел остана почти сама да води фронта на глобализацията

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Тръмп

Ники Хейли подаде оставка, Тръмп обмисля Дона Пауъл за посланик в ООН

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

President Donald Trump meets with outgoing U.S. Ambassador to the United Nations Nikki Haley in the Oval Office of the White House, Tuesday, Oc. 9, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Доналд Тръмп прие оставката на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. Тя ще напусне поста в края на годината.

Тръмп каза, че Хейли, която бе губернатор на Южна Каролина, преди да получи назначението в ООН от него през ноември 2016 г., му казала още преди шест месеца, че иска да се оттегли за известно време. Говорейки пред репортери в Овалния кабинет днес на срещата си с Хейли, той я обсипа с похвали, каза, че е свършила невероятна работа и че двамата с нея са „решили много проблеми“. Президентът изрази надежда, че тя ще се върне в управлението в друго качество.

Засега не е посочена причина за оставката. Опровергавайки някои спекулации, че тя храни аспирации за по-висок пост, Хейли каза в Белия дом днес с шеговит тон: „Няма да се кандидатирам на изборите през 2020 г.“ за президент.

Хейли, която е на 46 г., миналия месец координира второто посещение на Тръмп в ООН, включително първото му лично председателство на заседание на Съвета за сигурност, посочва АП. „За мен беше благословия да идвам всеки ден в ООН“, каза тя и посочи, че нейната работа е била да защитава Америка на световната сцена.

„Вижте какво се случи със САЩ през тези две години във външнополитически план. Днес ние сме уважавана страна. Други страни може да не харесват онова, което правим, но го уважават“, подчерта тя.

„За правителствените служители е много важно да разберат кога е време да се оттеглят. Понякога е добре да има ротация, за да могат и други хора да вложат същата енергия и усилия в работата“, отбеляза Хейли в Белия дом.

Малко по-късно Доналд Тръмп заяви, че обмисля да номинира бившата си съветничка Дина Пауъл за следващ постоянен представител на САЩ в ООН и

отхвърли спекулациите, че би предложил дъщеря си Иванка за този пост.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп заяви, че подалата оставка от този пост Ники Хейли ще му помогне да избере приемника й.

През първата година от управлението на Тръмп Дина Пауъл беше заместник-съветник за националната сигурност по стратегическите въпроси и игра важна роля в дипломатическите усилия за Близкия изток.

По-рано тази година тя се върна в банката „Голдман сакс“, където е работила на висок пост повече от десетилетие. Пауъл е била и високопоставен служител в Държавния департамент при управлението на на президента Джордж Буш.

Спекулации, че Иванка Тръмп може да получи поста се появиха, след като Хейли похвали нея и съпруга й Джаред Къшнър при обсъждането на оставката си в Овалния кабинет. Тръмп обаче заяви, че въпреки че Иванка би се справила страхотно като посланик на САЩ в ООН, той би бил обвинен в непотизъм, ако я избере.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Тръмп

Обама: Колко е трудно да кажеш, че нацистите са лоши?!

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият американски президент Барак Обама разкритикува днес поведението на републиканците, които подкрепят безрезервно Доналд Тръмп и нямат дързостта да защитават „институциите, които допринасят за функционирането на нашата демокрация“. Обама каза това в реч в университета Ърбана-Шампейн в щата Илинойс.

„Какво се случи с Републиканската партия?“, попита Обама

Бившият президент демократ разкритикува остро идеята, че „всичко ще е наред, защото има хора в Белия дом, които тайно не следват заповедите на президента“.

„Не така функционира нашата демокрация“, заяви той, визирайки неотдавнашните разкрития на разследващия журналист Боб Удуърд за хаотичното функциониране на Белия дом при Доналд Тръмп.

След като обрисува в мрачни краски картината на политическата ситуация в САЩ, бившият президент изрази надежда, че: „В тази политическа чернота, съзирам пробуждането на гражданите из страната“. Той отправи пламенен призив към демократите да гласуват на изборите през ноември.

„Трябва да гласувате, защото нашата демокрация зависи от вас!“, каза Обама. „Ако вие сте си мислели, че изборите не са от значение, надявам се, че изминалите две години са променили вашето виждане“, допълни той.

„Най-голямата заплаха за нашата демокрация не е Доналд Тръмп, това е безразличието, цинизмът“, подчерта Обама в речта си, която бе бурно аплодирана.

„Когато има вакуум в нашата демокрация, когато ние не гласуваме, когато приемаме нашите основни права и свободи за даденост, тогава други гласове запълват празнотата. Тогава контрол поема политиката на страха и на злопаметността и на посегателството“, заяви бившият президент.

Той каза, че протипоставянето срещу дискриминацията трябва да е надпартийно усилие, добавяйки: „Колко е трудно да кажеш, че нацистите са лоши?!“

Обама предупреди, че ударът срещу прогреса е замислен от „влиятелните и привилегированите“, които искат страната да е разделена, така че да запазят статуквото, което ги облагодетелства. „Това не започва с Доналд Тръмп. Той е симптом, не причина“, каза Обама.

Обама разкритикува Тръмп по редица въпроси, в това число нападките срещу пресата и независимостта на съдебната система, надигането на белия национализъм, шовинизма, изтеглянето от парижката сделка за климата и прикритата му връзка с Русия.

Относително дискретен от напускането на Белия дом на 20 януари 2017 г., Обама има намерението да се намеси в предизборната кампания, за да подкрепи демократите за изборите през ноември. Той ще бъде в Калифорния утре и в Охайо в четвъртък в подкрепа на кандидати от демократическия лагер

Допитванията предричат демократична вълна на изборите. Републиканците се страхуват, че ще изгубят контрола над Камарата на представителите. Сега те контролират и двете камари.

На изборите през ноември се гласува за 435 места в Камарата на представителите, за една трета от местата в Сената и за губернатори на 36 щата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Тръмп

Адвокатът на Тръмп се призна за виновен, шефът на щаба му – признат за виновен

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пол Манафорт вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

Това бяха вероятно най-ужасните 10 минути за президента, откакто влезна в Белия дом. Във вторник следобед двама от най-близките му сътрудници получиха присъди. Първо стана ясно, че личният адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен се е признал за виновен по осем обвинения за банкови измами и финансови нарушения, които направил по нареждане на президента. Минути по-късно съдебните заседатели във Вирджиния обявиха присъда „виновен“ по осем от 18 обвинения за бившия шеф на предизборния щаб Пол Манафорт. И двете присъди са лоша новина за Тръмп, особено споразумението на Коен с прокуратурата – той е човекът, който знае всички мръсни тайни за президента през последните 10 години. А адвокатът на Коен вече заяви, че той ще каже на разследващите „всичко, което знае“ за Тръмп и руските му връзки.

За Пол Манафорт присъдата дойде след четиридневно обсъждане от съдебните заседатели. Те го обявиха за виновен за две от деветте обвинения в банкови измами, за всичките пет обвинения в данъчни измами и за едно от четирите обвинения в прикриване на данъчни сметки зад граница. Бившият федерален прокурор Андрю Маккарти е заявил пред  „Фокс нюз“, че правителството може технически да опита отново да съди Манафорт за всякакви обвинения, по които съдебните заседатели не са достигнали до решение. Срещу него има още обвинения по друг процес във Вашингтон по обвинения за това, че не се е регистрирал като лобист за политици, свързани с руското правителство.

Журито започна да обсъжда присъдата на бившия стратег на президента през миналия четвъртък след триседмично съдебно дело, в което прокурорите заявиха, че от една страна, Манафорт е скрил доходи от IRS, получени за консултации, които е давал за украински политици, близки до Кремъл, а от друга – получил е милиони в банкови заеми чрез измама. 69-годишният Манафорт се обяви за невинен. 

Прокурорите обвиниха човека, който 3 месеца ръководеше кампанията на Тръмп, в скриване от данъчните власти на 16 милиона долара, получени като политически консултант за проруския президент на Украйна Виктор Янукович. След като тези тайни сметки започнали да се изчерпват, той финансирал луксозния си начин на живот, като лъгал пред банките, за да му отпуснат 20 милиона долара заеми.
В заключителните си аргументи прокуратурата обрисува бившия председател на кампанията на Тръмп като хроничен лъжец и подчерта пред съдебните заседатели, че той в никакъв случай „не е над закона“. Основният свидетел на обвинението, бившият бизнес партньор на Манафорт Рик Гейтс, свидетелства по време на процеса, че заедно с Манафорт са извършили банкова и данъчна измама. Той постигна споразумение с властите за сътрудничество с прокуратурата, за да може да намали собствената си присъда.
В бележка, предадена на съдия Т.С. Елис III във вторник следобед, журито заяви, че не може да стигне до решение за останалите 10 обвинения. За тях беше обявен така нареченият „mistrial“ (невалиден съдебен процес). Преди журито да бъде освободено, Елис попита съдебните заседатели дали искат техните имена да останат поверителни. Всички отговориха положително веднага. Съдията им каза обаче, че им е разрешено да говорят с пресата, ако решат да го направят.

Понеже престъпленията, за които беше признат като виновен, предвиждат до 80 години затвор,

Манафорт практически ще лежи до живот

„Чувствам се много зле за Манафорт, който е работил за кампаниите на различни хора. Това няма нищо общо с първоначалната цел на разследването за руска намеса (в американските избори), това е лов на вещици“, каза в първия си коментар президентът.

Сенаторът демократ Марк Уорън, високопоставен член на сенатската комисия по разузнаване, предупреди днес президента Тръмп да не се възползва от правото си да амнистира Манафорт. „Всеки опит от президента на амнистира Манафорт или да се намеси в разследването на неговата кампания ще бъде тежка злоупотреба с власт и ще изисква незабавни действия от Конгреса“, заяви той.

Манафорт дойде в екипа на Тръмп след дълги години работа за руски политици и беше единственият извън членове на семейството на Тръмп, който участва в прословутата среща в „Тръмп тауър“ през юни 2016 г. с руски адвокат, обещал компромати за Хилъри Клинтън.
По-големият проблем за президента обаче идва от новината за споразумението с прокуратурата, което сключи неговият адвокат и момче за мръсни поръчки Майкъл Коен. Той признава вината си за 8 случая на нарушаване правилата за финансиране на политически кампании, банкова измама и неплащане на данъци. Сделката, засягаща злоупотреби с общо 4,5 милиона долара, включва и лишаване от свобода за срок до 5 години и 3 месеца.

Сензацията е, че на практика престъпник, признал вината си, посочва, че част от извършеното е било „в координация и по нареждане на кандидат за федерален изборен пост“, под което всички припознават Доналд Тръмп. Иначе казано,

президентът е посочен като съучастник във федерално престъпление

Става дума за случай, при който Коен е платил от лични средства на две жени да си мълчат за връзки с кандидата за президент. Едната е порноактриса Сторми Даниелс. През 2017 г. Коен е поискал направените разходи да му бъдат възстановени от кампанията на Тръмп, като ги е представил за консултантски услуги, каквито реално не е извършвал.

Според американския закон трябва да се декларират всички дарения за кампания, дадени да повлияят резултата от изборите. Плащане, целящо да запуши устата на обвинител за любовна афера точно преди изборите, би могло да се изтълкува като вноска към предизборната кампания. Лимитът за такива дарения обаче е около 5 хиляди долара.

Майкъл Коен е човекът, който 10 години бе един от най-близките хора на Тръмп, водеше бизнеса на фамилията в Trump Organization и заема поста зам.-председател по финансовите въпроси на Националния комитет на Републиканската партия. Наричат го „питбула на Тръмп“, а той самият е казвал, че е готов с гърдите си да спре куршум, предназначен за началника му. Но преди няколко седмици Коен даде ясен сигнал, че е преосмислил позицията си. Той заяви пред АВС, че неговата лоялност е първо към Родината и семейството му.

Признаването на вина увеличава правните рискове за Тръмп, защото Коен би могъл да предостави важна информация на специалния прокурор Робърт Мюлър в разследването на руската намеса в американските избори и дали е имало някаква координация между кампанията на Тръмп и Москва. Сделката не предвижда съгласие за сътрудничество с федералните власти. Това е необичайно, но не изключва в бъдеще той да проговори, коментира Пийт Бхарара, бивш федерален прокурор за Южен Манхатън. И само няколко часа след като споразумението беше обявено, адвокатът на Коен Лани Дейвис заяви пред MSNBC, че клиентът му знае неща, които ще са „интересни“ за специалния прокурор по руското разследване Робърт Мюлер. Коен бил готов да каже „всичко, което знае“.

Адвокатът на Коен казва, че президентът Доналд

Тръмп е знаел предварително за срещата в „Тръмп тауър“ и за хакерската атака

срещу сървърите на Демократическата партия, извършено през 2016 година от руските тайни служби. Дейвис засега не казва дали неговият клиент вече е говорил със специалния прокурор. Но казва, че Коен е готов да свидетелства пред Мюлер за тази среща в „Тръмп тауър“, която той описва като „ясна възможност за конспирация за съглашателство и корумпиране на американската демократична система“.

Екипът на Мюлър се интересува дали в края на лятото на 2016 г. Майкъл Коен се е срещал в Прага с представители на Кремъл. Преди време той отрече да е ходил някога в Чехия.

Нищо от това не може да е добра новина за президента и републиканците, и то само два месеца преди междинните избори за Конгрес. Присъдите идват като ясна победа за Мюлер и екипа му, чието разследване Тръмп често определя като „лов на вещици“.

Всички престъпници на президента

Фактът, че Майкъл Коен се призна, а Пол Манафорт беше обявен за виновен по едно и също време, ще остане в политическата история със сигурност. И е повод да си припомним всички онези близки до Доналд Тръмп сътрудници и служители, които също имат проблем с прокуратурата или са признали вината си по различни обвинения. Списъкът се разширява с всеки изминал ден. Едно е ясно – вече има петима души, които са работили за Тръмп – някои от тях на най-високо ниво, които са извършили сериозни престъпления. Трябва да отбележим, че нито едно от тези престъпления не е съглашателство с руснаците за влияние върху изборите през 2016 г.  Но е възможно този лист на осъдени/признали вината си/ да расте, а всичко да е част от стратегията на Робърт Мюлер за събиране на свидетели и доказателства по основната мисия на разследването му.

И въпреки че засега няма публично изнесени доказателства Доналд Тръмп да е извършил престъпление, то е ясно, че когато наема хора, той със сигурност не наема „най-добрите“, както се хвалеше по време на кампанията.

Майкъл Флин, бивш съветник по националната сигурност на Тръмп. Той се призна за виновен по едно обвинение за лъжа пред ФБР и сътрудничи на разследването.

Рик Гейтс, бивш заместник-шеф на предизборния му щаб и протеже на Пол Манафорт. Той се призна за виновен по едно обвинение за конспирация срещу Съединените щати и едно за лъжа пред агенти на ФБР.

Джордж Пападопулос, ниско стоящ съветник по външна политика в щаба на Тръмп. Той се призна за виновен по едно обвинение за лъжа пред ФБР за своите контакти с руснаци по време на кампанията през 2016 г.

Майкъл Коен, личният адвокат на Доналд Тръмп. Осем обвинения за финансови нарушения по нареждане на президента.

Пол Манафорт, бивш шеф на предизборния щаб на Тръмп. Виновен по осем обвинения за банкови и данъчни измами. Предстои второ дело.

Макъл Коен по време на съдебото заседание във вторник

Пол Манафорт вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Полицията в Бинхемптън: Смъртта на Стефани е hit-and-run

Полицията в Бинхемптън, Ню Йорк, продължава да разследва смъртта на българската студентка Стефани Линева като катастрофа с избягал шофьор, независимо...

Затвори