Открийте ни и в

Кои валути ще оцелеят при световна криза

Avatar

публикувано

на

Освен естетически оформена швейцарската валута може да се окаже и спасение в кризата

Политолози, икономисти и астролози в един глас предупреждават, че най-късно до началото на 2020 година светът ще изпадне в огромна финансова криза, каквато не е имало в цялата история на човечеството. Те твърдят, че тя ще се сравнява по мащаби с тази в Америка от 30-те години на миналия век. Но поради обвързаността на пазарите днес ще обхване целия свят и ще има катастрофални последици. Началото на кризата е вече поставено. САЩ решиха да наложат мита върху стоки от Китай, Канада, Мексико и европейските страни. Засегнатите отговориха с техни мита. Така Америка е вече на нож с почти всичките си търговски партньори, с което се ограничават възможностите за свободен поток на стоки и инвестиции, а се поставя под съмнение и смисълът от съществуването на Световната търговска организация.

Именно това засилва страховете за предстояща световна криза и неизбежно ще повлияе и на валутните курсове. Някак естествено се поражда въпросът: кои са най-сигурните валути при световна рецесия?

При подобен сценарий трябва да инвестирате в швейцарски франкове, сингапурски долари, китайски юани, както и във валутите на нововъзникващите пазари, твърдят анализаторите от „Джей Пи Морган Чейс & ко“. „Рецесиите се случват, когато кредиторите започнат да искат парите си обратно. Три от първите 4 валути, които трябва да притежавате по време на рецесия, са на страни, които имат изключително силни външни позиции“, съветват експертите на американската банка.

Те твърдят, че е възможно и японската йена да се окаже също сигурна валута. Йената е най-евтината от рецесионните хеджове, докато сингапурският долар е най-малко привлекателен. Не същото обаче може да се каже за щатския долар. В момента той е световна валута, обичайната за финансиране в света, но много бързо може да се окаже изолиран, ако засегнатите страни сключат съюзи, в които се договорят да се откажат от американския долар. На този етап обаче доларът изглежда обещаващо стабилен, тъй като останалата част от държавите трябва да купуват обратно долари, когато банките и компаниите се освобождават от дългове по време на рецесиите, обясняват от „Джей Пи Морган“. През последните месеци зелените пари растат по-бързо от очакваното, тъй като търговското напрежение ескалира и скоро може да излезе извън контрол. Според анализаторите е разумно да се преразгледат плановете за действие при извънредни ситуации предвид вероятността от по-нататъшно нарастване на търговското напрежение.

„Джей Пи Морган“ изследва представянето на валутите по време на последните 5 кризи. Докато йената исторически има по-малко впечатляващо представяне от останалите 3 ключови валутни убежища, този път реалният ефективен валутен курс – мярка, която се наглася към относителната инфлация и търговските потоци – е с 23% под средната 40-годишна стойност. В сравнение с последните 3 рецесии тя е надценена с 8%, изчислява банката. Това означава, че японската валута трябва да „формира централна част от всяко рецесионно хеджиране“, твърдят анализаторите. Банката предвижда йената да поскъпне до 108 йени за долар през септември и 106 през декември. Към редакционното приключване на броя тя се търгуваше около 110 йени за долар. Банката отделно заяви, че доларът трябва да увеличи скорошните си печалби спрямо еврото след подобрените икономически данни от еврозоната. Все пак всичко написано дотук е само с информативен характер и не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

Отава се готви да купи дронове оръжия

Максимална цена е 5 млрд. долара

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Канада се готви да придобие дронове с оръжие за армията си. Това става на фона на дискусии по детайлите за това как ще бъдат използвани тези апарати, които се посрещат с противоречиви чувства.

Командващият Кралските канадски военновъздушни сили генерал-лейтенант Ал Мейнцингер обяви, че предстои да бъде отправена покана за представяне на оферти към двама производители на дронове на максимална цена от 5 млрд. долара.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Над 11 000 българчета в чужбина за първи път на тест по български език

Участват ученици от български произход или от смесени бракове, родени в чужбина, които по желание на своите родители изучават техния език

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

11 246 деца от I до VII клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се проведе онлайн. Тази година външното оценяване за владеене на родния език е по желание, но от 2022 г. то ще е задължително за всички ученици от първи до девети клас включително, съобщава МОН.

Интересът към изпита е голям – 341 училища от 39 държави. Министерството на образованието и науката (МОН) подпомага организационно, методически и финансово общо 376 неделни училища в 44 държави с 19 856 ученици от І до VІІ клас.

Участват ученици от български произход или от смесени бракове, родени в чужбина, които по желание на своите родители изучават техния език.

Децата на Прехода – 400 000 българчета родени извън Родината

Най-масово е участието на българчетата в Украйна, Великобритания и Испания. Най-много тестове са попълнени от ученици във втори, първи и трети клас.

Изпитът се проведе в събота от 8 до 20 ч. българско време. Първи се включиха децата в Нова Зеландия и Ванкувър в Канада, последни попълниха теста българчетата в САЩ и останалите части от Канада.

Учениците решаваха задачи в електрона платформа, като всеки влизаше с уникален код. Децата от първи до трети клас отговаряха на 15 въпроса в рамките на 30 минути. Двадесет задачи за 40 минути имаха учениците от четвърти до седми клас. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и успешно.

Тестовете са подготвени от МОН, за да бъде оценен постигнатият от учениците напредък в неделните училища. Анализът на резултатите ще позволи да се вземат мерки за подобряване качеството на образованието, за актуализиране на учебните програми и помагала, за допълнителна квалификация на учителите и др.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Посланикът на Палестина в България: Израелската агресия трябва да спре

В Израел вече са започнали да използват и международно забранени оръжия, каза Ахмед Ал-Мадбух

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

Десетки загинали на фона на ескалиращ конфликт между Израел и палестинските групировки „Хамас“ и „Ислямски джихад“ в Ивицата Газа. Сблъсъци между араби и евреи в редица израелски градове. Опасения от намесата на още играчи в конфликта, който може да увеличи неговата сила и обхват.

Посланикът на Палестина в България Ахмед Ал-Мадбух коментира ситуацията с ракетните обстрели. Пред “120 минути“ той каза, че „палестинската арена е единна. Всички говорят за прекратяване на агресията, за прекратяване на израелските нарушения в Йерусалим – столицата на Държавата Палестина.“

Последната ескалация се дължи на няколко фактора. Първо, непрекъснатите атаки срещу Йерусалим и християнските, и ислямските религиозни места. Неотдавна, на Светла събота, бяха нападнати християнски богомолци пред църквата „Свето Възкресение Христово“. След това, по време на рамаданските вечери ифтар и в навечерието на празника Рамадан Байрям биваха нападани мюсюлмани богомолци в ислямските храмове и по-специално в джамията „Ал-Акса“. След това окупационните власти решиха да изселят 25 семейства от кв. „Шейх Джаррах“ в окупирания Йерусалим. Това са семейства на бежанци по начало –  от районите и селата около Западен Йерусалим още през 1948 г. Така се стигна до силно изостряне на ситуацията. Друг фактор, довел до ескалацията, е, че г-н Нетаняху е в криза, неспособен да състави правителство. Израелският кабинет трябваше да бъде съставен преди два дена. Така че политическата и военната ескалация идва, за да бъде преместен крайният срок за съставяне на правителството и за да избегне Нетаняху от провеждането на следствени действия спрямо него и хвърлянето му в затвора.

Израел порази 11-етажна сграда в Газа с офиси на "Асошиейтед прес"

Понастоящем палестинската арена е единна. Всички говорят за прекратяване на агресията, за прекратяване на израелските нарушения в Йерусалим – столицата на държавата Палестина. Президентът Абу Мазен каза, че без участието на Йерусалим няма да има избори и всички са обединени зад тези думи. Тоест палестинската позиция е единна – израелската агресия трябва да бъде прекратена, трябва да престанат посегателствата срещу християнските и ислямските религиозни места в окупирания Йерусалим.

Най-напред нека кажем, че онова, с което разполагат организациите от палестинската съпротива в Ивицата Газа – абсолютно не може да се сравнява с онова, което притежава Израел откъм разрушителна сила и военна мощ. Така че няма място за никакво опиянение – не знам, въпросът остава неразбираем за мен. „Ню Йорк таймс“ е свободен да коментира, както иска, но Ивицата Газа е подложена на методично разрушаване на инфраструктурата, разрушаване на високите жилищни сгради т.нар. „кули“ от страна на израелската армия. Днес вече те са започнали да използват и международно забранени оръжия. Кореспонденти предадоха снимки, които показват, че Израел използва забранени оръжия. Така че няма никакво опиянение от рода на това, че палестинската мощ е кой знае колко голяма. Напротив, капацитетът на палестинските организации е местно производство и няма никаква разрушителна сила, каквато имат боеприпасите, използвани от Израел – направляемите ракети, „Апачи“ и „Ф-16“, които причиняват големи разрушения. Въпреки това моралният дух на нашия народ по цялата историческа територия на Палестина – в Ивицата Газа, в Йерусалим, на Западния бряг, и дори вътре – е на териториите от 48-ма година, моралният дух е много висок, абсолютно няма място за униние, и победата със сигурност ще бъде наша.

Този въпрос трябва да бъде отправен към Движението „Хамас“. Не мога аз да говоря от името на „Хамас“. Пътят към прекратяване на огъня  – така е по-добре да бъде зададен въпросът. Израел да прекрати всички свои агресивни действия в Източен Йерусалим, да изтегли всички свои войници от светите места, да не изселва населението на квартал „Шейх Джаррах“ и да прекрати безразборния обстрел, който взема на прицел цивилно население. Към момента има 119 загинали, сред които 27 деца и 121 жени, т.е. жените и децата съставляват повече от 40%. Това е тежко престъпно деяние, извършено от Израел.

Всичко зависи от Нетаняху – един десен екстремист, който се стреми да спаси себе си на всяка цена и така води след себе си евреите към гибел. Той иска да се спаси, да избегне влизане в затвор, иска да избегне падането си от премиерския пост и в тази ситуация тласка целия регион към продължителна безразборна война, а според някои – и към гражданска война вътре в самия Израел. Този човек представлява опасност за международния мир и сигурност и незабавно трябва да бъде отстранен от Израел.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Търговската война между САЩ и Китай – много стоки скачат до 25 %

Официално е - САЩ и Китай са в безпрецедентна търговска война след като азиатската страна наложи реципрочни вносни мита за...

Затвори