Открийте ни и в

Хай-тек

Колите на бъдещето ще се произвеждат в България

публикувано

на

Инж. Росен Даскалов управлява лично първия български електромобил L CITY по време на представянето

Денислав Стоянов

Основателят и собственик на българската автомобилна компания SIN CARS инж. Росен Даскалов представи в столицата първия български електрически автомобил SIN S1, както и концепция за мултифункционален и компактен електромобил L CITY. Българската компания планира да произвежда у нас електромобилите и да ги изнася в чужбина. SIN S1 е революционен и многофункционален автомобил със състезателна и улична версия, който може да бъде персонално проектиран от бъдещия си собственик. Той е предназначен за млади хора и автомобилни ентусиасти. Първият модел SIN S1 е с отворена платформа и с възможност за надграждане във времето, като първоначално се предлага в електрическа версия. Бъдещият собственик започва с избора на шаси, като може да се избере както като открит модел – кабриолет, така и като напълно оборудвано затворено купе с климатик, електрически прозорци и изискан интериор, който да отговаря и на най-взискателните водачи. Модулният дизайн позволява да се актуализира или променя дизайнът на SIN S1 за целия срок на експлоатация на автомобила.

Като млада и иновативна фирма SIN CARS разработва нов модел автомобилна платформа L CITY, която ще отговори на нуждите на всички потребители. L CITY представлява мултифункционална платформа, над която може да се надграждат различни варианти съобразно нуждите на използване. Конструкцията ще позволява във всеки един момент да бъде надграждана спрямо нуждите на различните клиенти. Използването на стандартно управление с волан, педали и седалка ще бъде предвидено да бъде заменено лесно с електрохидравлична система за управление и спиране. Пълната автоматизация на контролните елементи ще позволява лесното надграждане на самоуправляващо се превозно средство. Първи етап ще бъде произвеждането на автомобилите основно като транспортни с максимум 2 места в категория L6-E и L7-Е, които позволяват лесна хомологация и регистрация за движение в Европа. Скоростите за предвижване ще бъда съответно леснорегулируеми, като не се предвиждат скорости по-високи от 70 км/ч.

Предимствата на L CITY го превръщат в универсално превозно средство за градско движение и транспорт. Благодарение на мултифункционалната платформа могат да се използват различни видове двигатели и купета, като има възможност за модифициране според нуждите на клиента – за 2-ма, 4-ма или 6 души. Електрическият автомобил се задвижва от стандартни литиево-йонни или друг вид батерии, разположени в пода, което позволява използването на различни комплекти батерии, които имат автономен пробег до 600 км при необходимост. Електромобилът L CITY ще се произвежда от изцяло подлежащи на рециклиране материали като тръбна стоманена или алуминиева рама, която на практика няма амортизация, пластмасови външни части на купето, пластмаса, стъкла, електромотор, батерии и контролер. Ако колата се произвежда у нас, тя ще има ниски производствени разходи, високо качество на изработка, което е много по-добро от това, ако се произвежда в Китай. Не на последно място са ниските транспортни разходи и възможността за сглобяване на модулен тип на превозните средства в различни точки на света.

Оптимизираният процес на производство позволява бързо и лесно асемблиране на различни варианти с използването на стандартни материали. Автомобилът ще може да се използва с автономно управление или задвижван дистанционно. Технологията замества традиционните системи за механично управление с електронни системи, използващи електромеханични задвижвания и интерфейси между човека и машината като педали и емулатори на усещане за управление. Това позволява от автомобила да бъдат отстранени компоненти като кормилна колона, междинни валове, помпи, маркучи, колани, охладители, вакуумни сервоусилватели и главни бутилки. Това е подобно на системите, използвани широко в авиационната индустрия. Соларните клетки, намиращи се на тавана на автомобила, ще дават възможност за използване на капацитета на батериите, ако автомобилът не се използва през деня, към цялостната енергийна система на дома или офиса. Според създателя L CITY ще бъде неразделна част от така наречените умни, енергийно независими къщи на бъдещето.

Компанията SIN CARS е създадена през 2013 г. в Англия от инж. Росен Даскалов с цел разработка и тестване на състезателни и улични автомобили, като през 2015 г. цялата производствена база се мести в България. От 2013 г. до сега компанията е разработила три различни типа автомобили с различни модификации, като това са състезателен SIN R1 GT4, хомологиран за състезания в цял свят, SIN R1, който е улична версия на SIN R1 GT4 с различни модификации, достигащи 800 конски сили в хибридна версия с електрическо и конвенционално задвижване. Третият автомобил е SIN S1 и беше представен на автосалона в Женева тази година в електрическа версия. Последният проект L CITY е в работна фаза, като компанията планира да представи прототипа на изложението SEMA в Америка, а след това и в Женева. Базирайки се на опита в производство на суперавтомобили, основателят инж. Росен Даскалов смята, че компанията SIN CARS има пълните знания и възможности да превърне проекта L CITY реалност.

За по-малко от 5 години съществуване фирмата SIN CARS е разработила повече от десет модификации на различни автомобили, които са произведени и реализирани като краен продукт. За тези 5 години компанията е успяла да стъпи на три континента – Европа, Австралия и САЩ, като в момента изцяло се издържа от продажби и реализация на готови автомобили и успява да поддържа дори изследователска и развойна дейност. Нефинансовите инвестиции на фирмата се състоят в обучаване на студенти, работници и инженери в несъществуващи в България професии, специфични за изследователската и развойна дейност.

 

L CITY е изграден на мултифункционална платформа с различни видове купета и с възможност за модифициране за 2-ма, 4-ма или 6 души

Български дебют направи SIN S1, който беше представен през март тази година на автомобилното изложение в Женева

SIN S1 е с отворена платформа с възможност за надграждане, като първоначално се предлага в електрическа версия

SIN S1 е революционен автомобил със състезателна и улична версия, който може да бъде персонално проектиран от собственика си

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Хай-тек

Собственикът на ТикТок продава дейността си в САЩ

Според източниците „сделката е на бюрото“ на Тръмп.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Китайската компания БайтДенс (ByteDance) възнамерява да се откаже изцяло от дела си в американския бизнес на социалната мрежа ТикТок (TikTok), за да предотврати блокиране на приложението на територията на САЩ.

Президентът Доналд Тръмп заяви снощи, че е решил да забрани популярната платформа за споделяне на видеоклипове.

Според американските власти собствеността на китайската компания в ТикТок застрашава националната сигурност заради личните данни, с които мрежата разполага.

Отстъпката на БайтДенс ще покаже дали заплахата на Тръмп е преговорна тактика или той наистина възнамерява да предприеме мерки срещу приложението, което има 80 милиона активни потребители дневно в САЩ.

По-рано БайтДенс се опита да запази миноритарен дял в американския бизнес на ТикТок, но Белият дом отказа това предложение. Според новата оферта БайтДенс ще се оттегли изцяло, а подразделението й в САЩ ще бъде поето от Майкрософт (Microsoft ), посочват източниците.

Сайтът „Аксиос“, позовавайки се на източници, съобщи, че Тръмп приучва потенциалната сделка.

Според източниците „сделката е на бюрото“ на държавния глава. Ако тя се осъществи, Майкрософт ще контролира цялата дейност на платформата в САЩ.

„Аксиос“ пояснява, че американските президенти по принцип нямат правомощия да разрешават или забраняват подобни споразумения. Сегашната ситуация обаче е различна, тъй като междуведомствената Комисия по чуждестранни инвестиции проучва придобиването от 2017 г. от БейтДенс на социалната мрежа Мюзикъл (Musical.ly), която впоследствие беше обединена с ТикТок. Засега не е ясно на какви юридически основания президентът може да блокира сделката между Майкрософт и БайтДенс.

Някои инвеститори в ТикТок, чиято централа е в САЩ, могат да получат възможността да придобият миноритарен дял, допълват източниците. Около 70 процента от външните инвеститори на БайтДенс са от САЩ, уточнява Ройтерс.
Според новото предложение Майкрософт ще отговаря за защитата на данните на всички американски потребители.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Sierra Nevada ще прави US орбитална станция

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Отделът за иновации в отбраната (DIU) на Министерството на отбраната на САЩ подписа договор с американската компания Sierra Nevada за разработване на необитаема орбитална станция, която в първата си фаза може да се използва като космическа станция за зареждане или склад. Според Breaking Defense орбиталната станция ще се изгражда около сервизния и товарен модул Shooting Star, който Sierra Nevada разработва за доставка на товари до Международната космическа станция.

Американските военни отдавна се интересуват от разработването на различни технически средства, които биха осигурили сравнително бърза и евтина доставка на спътници в орбита, както и за изследвания в стратосферата и космическото пространство. Например, за провеждане на изследвания в областта на микрогравитацията и хиперзвуковото движение в интерес на ВВС на САЩ бе създаден хиперзвуковата ракета носител X-60A, пише „Сега“. През май 2020 г. космическият кораб X-37B беше изведен в орбита за шести път.

Поръчката за развитието на космическата станция беше връчена на Sierra Nevada след обявен в средата на миналата година търг. Състезанието включваше разработването на концепция за орбитална станция, която може да се използва за експерименти, за съхранение на стоки, обучение, тестване „както и за други функции“.

На първия етап орбиталната станция ще бъде поставена в нискоземна орбита, но по-късно тя може да бъде преместена дори и в лунна орбита.

Shooting Star е модул за обработка на товари, прикрепен към космическия самолет Dream Chaser, който по договор с НАСА трябва да извърши шест полета до МКС в периода от 2021 до 2024 година. Модулът Shooting Star е структура с височина около 4,9 метра, с която могат да бъдат превозени до 4,5 тона.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Хакването на човешкия мозък на крачка от реалността

Скоро ще можем да усещаме звуците от музиката директно в мозъка

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хакването на човешкия мозък изглежда съвсем скоро ще бъде реалност. То ще е възможно благодарение на стартъпа Neuralink, собственост на иноватора Илон Мъск. Продуктите, дело на компанията, ще бъдат демонстрирани само след няколко седмици – на 28 август.

Преди дни компютърният учен Остин Хауърд попита в Twitter Мъск дали един ден ще можем да слушаме музика чрез разработвания имплант – с други думи, да усещаме звуците директно в мозъка си, без нуждата от слушалки. Мъск отговори с простичкия отговор „Да“, пише HiComm.

Реално не се знае какво точно разработват в Neuralink. Цялата налична информация е базирана на презентация от 2019 година, в която компанията демонстрира устройство, което

се свързва с мозъка чрез дупки

пробити в черепа с помощта на точни лазери.

Според Мъск в началото приложението на устройството ще е насочено към възстановяването на невронните връзки при хора, страдащи от дегенеративни болести, като например паркинсон.

Но той не спира дотук, като в разговор с друг потребител споделя, че устройството ще може да стимулира производството на окситоцин, серотонин и други химикали в човешкия организъм.

Какво бъдеще очаква човечеството според Илон Мъск, ще разберем съвсем скоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено