Открийте ни и в

Колко ще плащаме за Обамакеър

публикувано

на

Записването за здравна застраховка по Обамакеър вече започна и много българи се притесняват, че няма да могат да плащат месечните вноски, тъй като президентът Тръмп издаде указ, с който премахна държавните субсидии за хората с ниски доходи. Съдбата на този указ и плащанията се лутат между съда и Конгреса и това създава допълнително напрежение сред хората.

До момента, според Министерството на здравеопазването, записалите се са 1.5 млн. души, което е с близо 50% повече в сравнение с миналата година. В същото време Мик Мулвани, директор за бюджета в президентската администрация, заяви в неделя пред Си Ен Ен, че Белият дом е готов да отмени задължителното записване за Обамакеър, ако това е спънка пред проектозакона на републиканците за данъчна реформа. Според „Стандард енд Пуърс”, ако това стане, то 5 милиона души ще останат без застраховка, но така ще се увеличат приходите в бюджета, тъй като няма да се плащат субсидии.

Ако обаче задължителното записване остане и нямате застраховка през 2018 г., ви грози глоба от $695 долара, или сумата, равна на 2.5% от дохода ви, което е повече.

А колко ще плащат тези, които имат здравна застраховка? Анна Русева, която е агент за здравни застраховки в Чикаго, обясни за BG VOICE, че цените като цяло не са увеличени. „В Сребърното ниво сумите, които застрахованият плаща от джоба си (deductibles), са по-високи поради липсата на държавна субсидия, която президентът Тръмп забрани в последния момент преди откриването на сезона за включване. Нечист ход, с който той се опитва да обезкуражи записващите се и да докаже по-скоро на себе си, че законът не работи”, заяви тя. Специалисти в областта обаче казват, че месечните вноски на някои хора може да скочат с 10-30%. „Тъй като законът не позволява цените (premiums) да надхвърлят определени нива, които са свързани в пряка зависимост с прага на бедността, то пак бюджетът ще плати разликата. След като Обамакеър не беше премахнат, президентът ще се опитва да кърти от него парче по парче. Другото значително усилие е отговорността по администрирането на застраховките да се прехвърли на щатско ниво, допълни Русева.

Тя обясни, че в самото записване няма особености. „Ако вече имате файл в базата данни в местната или във федералната здравна борса (healthcare marketplace), става по-бързо. Там са данните ви от предишните години. Нанасяме промените, ако има такива: смяна на име, адрес, доход, статут, брой на желаещите застраховка членове в семейството”, поясни тя.

Обамакеър не е променян в частта за задължително покриваните услуги като превантивна грижа, ваксинации и грижа да бременните. Те трябва да са включени във всички планове. Освен това децата до 26 години все още могат да се запишат към плана на родителите си. Няма и таван на сумата, която застраховката може да плати за медицински грижи до живот.

Относно това как човек би могъл да спести от месечните си вноски, Русева казва, че това е задача с много неизвестни, но обикновено се намира рационално решение и човек може да намали дължимото. „Ако се случи тежко медицинско събитие през годината, участието на застрахования в сметката е почти едно и също във всички планове. Тези, които са съвсем близо до границите на намалението, но не се квалифицират, наистина са ощетени и трябва да търсят легален начин да избегнат подобна ситуация”, поясни българката.

Пламен Кръстев, който живее едновременно в столицата Вашингтон и в Питсбърг, Пенсилвания, казва, че е доволен от плана си и даже вече го е подновил. Той обяснява, че ще ползва застраховка от щата Пенсилвания и ще плаща $127 месечна вноска за един човек за план в бронзовата категория, увеличение с $18. Това обаче според него си заслужава, тъй като покритието на здравните услуги е пълно, а доплащането – съвсем минимално. „За посещение при личен лекар например ще плащам само $5 на визита, $75 ще ми струва преглед в спешното отделение, ползвал съм много скъпи услуги и съм плащал много малки суми.”

Пламен допълва, че не е получавал държавна субсидия за месечните си вноски и няма да получава такава. Той може да се регистрира в групов план чрез работодателя си, но няма да го направи. “По-добре да не ползвам застраховката си от работата ми, по-скъпо е. Мои колеги плащат по $1,200 месечно, за да осигуряват цялото си семейство, това е непосилно за много хора. И аз, преди да се запиша в Обамакеър, тогава живеех в Питсбърг, плащах за групова застраховка – първо $150, после 240, после 360 и накрая реших да ги прехвърля”, допълва българинът. Той обяснява още, че щатът Пенсилвания го задължава периодично да подава информация за дохода си и ако в края на годината се окаже, че е заработил повече пари от обявеното, ще трябва да доплаща.

Според Пламен е по-лесно човек да си избере план, като ползва посредник, тъй като в личен разговор информацията се изяснява по-лесно. „Чрез агент много лесно си избрах здравен план, както и план за зъболекарски и такъв за офталмологични услуги.”

Бебо Дедов, от друга страна, няма застраховка. Той живее в Централна Флорида и преценява, че е допуснал грешка. „Имах глупостта да не си направя застраховка и се разболях от рак, но аз съм един от малкото българи, които считат, че президентът Тръмп е най-добрият президент на Америка от създаването й. Нямам застраховка като 90% от българите тук”, споделя Бебо. Той допълва, че сега е добре, трябвало е да си направи операция за $178,000, за която плаща и досега. Лекарите са му препоръчали да си направи още една за $20,000, но той е отказал. Казва, че предпочита да не си прави застраховка по Обамакеър, защото няма да му покрие лечението на туморното заболяване. „При нова операция пак ще трябва да я платя. Ако нямах рак, а и ако не бях опериран, щеше да е супер”, уточнява Дедов.

Анна Русева пък казва, че като цяло българите не са по-различен клиент, когато става дума за здравни застраховки – всеки купуващ търси най-доброто за парите си. „Ние просто по-малко ценим Обамакеър, защото идваме от минало с централизирано здравеопазване. Аз открито не одобрявам ситуацията в САЩ по отношение на здравното осигуряване. Безкрайно неразвита система. Но такава си е държавата: тук е срамно да си беден”, обобщава сънародничката ни.

Записването за здравни застраховки по Обамакеър продължава до 15 декември.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено