Открийте ни и в

Изчезнали хора

Къде са Натали и Велина? (ВИДЕО)

публикувано

на

Вече седмица полицията в чикагското предградие Арлингтън Хайтс издирва две български тийнейджърки – Натали, на 16 г., и Велина, на 18 години. Едната не се прибира от училище миналия вторник, а другата не отива на училище в сряда. Момичетата са ученички в Rolling Meadows High School и според близките им са неразделни.

Първоначално се смяташе, че двете са безследно изчезнали, но от полицията казаха, че вече разследват случая като бягство. А източници на BG VOICE разкриват, че момичетата е възможно да са забъркани с една от най-опасните улични банди или дори да са били похитени. Но според близките на Велина версията за бягство е абсурдна.

„В много добри отношения сме с дъщеря ми”, казва Делчо Шентов, бащата на Велина. Той не смята, че е имало знаци, че момичето планира да бяга, напротив – семейството й е купило билет за България, където тя трябвало да има абитуриентски бал със стария си випуск. “На 22 май има билет за България. На 24-и нейният випуск има бал, купили сме обувки, чанти”, разказва бащата. Същото потвърди за BG VOICE и приятелят на Велина, Тихомир, който живее в Англия. „Аз ще се прибирам в България за бала й да й бъда кавалер. Купила си е всичко, запази си час за фризьор и маникюр, разказва Тихомир. – Питате ли ме какво ми е да чуя, че е избягала.” Тихомир категорично отрича версията, в която Велина умишлено е избягала, без да има връзка със семейството си от дни. Родителите на 16-годишната Натали също казват, че нямало очевидни знаци, че дъщеря им възнамерява да бяга, въпреки че слухове твърдят, че е имало и предишни опити от нейна страна. Майката на Натали, Наталия Пенчева, казва, че е разговаряла с Велина във вторник вечерта. „Аз я молих, ако знае нещо за Натали, да ми каже, но тя заяви, че нищо не знае.” Според Тихомир Велина също му е споделила в последния им телефонен разговор, че Натали е изчезнала без следа.

Според източници на BG VOICE, както и според бащата на Велина полицията работи по версията, че момичетата са избягали с членове на уличната банда Latin Kings, която е най-старата и голяма латиноамериканска групировка по света. По информация на властите често членове на бандата таргетирали млади и красиви момичета, лесни за манипулиране, като ги „обработвали” да бягат от домовете си. По-късно голяма част от привлечените момичета са подтиквани да проституират.

Разследващите от полицейското управление в Арлингтън Хайтс не потвърдиха информацията за членове на бандата Latin Kings, но казаха за BG VOICE, че случаят се разследва като бягство/изчезване. „Нямаме причина да вярваме, че момичетата са били отвлечени или нападнати”, каза сержант Букзински. Почти сигурно е обаче, че момичетата са заедно. „Не смятам, че полицията прави всичко, за да ги намери, казва приятелят на Велина, Тихомир. – Аз живея в Англия и тук действат много по-бързо, момичетата ги няма вече 6-и ден.”

От дома на Натали липсват нейни дрехи и зелената й карта. Тя е непълнолетна и не може да напусне страната, а ако бъде намерена, ще бъде задържана в най-близкото полицейско управление, докато не дойдат родителите й. В случая на Велина обаче властите няма как да я задържат, освен ако не се е случило престъпление, защото е пълнолетна. Същото се отнася и за всеки пълнолетен гражданин с момичетата. „Освен ако няма извършено престъпление, ние нямаме право да задържаме никого”, казва сержант Букзински.

Бащата на Велина, Делчо Шентов, каза за BG VOICE, че за последно дъщеря му е била видяна на бензиностанция, където разговаряла с 33-годишен латиноамериканец, стар познайник на полицията. „Чувал съм за подобна банда, която се върти тук и подмамва по-млади момичета, казва Шентов. – Още като се нанасяхме в квартала, знаех, но от години е спокойно около нас.”

Сержант Букзински от полицейското управление в Арлингтън Хайтс казва, че правят всичко, за да открият тийнейджърките. Родителите на двете български момичета молят, ако някой има информация за тях, да се свърже незабавно с полицейския участък в Арлингтън Хайтс на 847-368-5300.

Кои са Latin Kings?

Най-старата и най-голяма латиноамериканска банда по света Latin Kings, или „Латинокрале”, са сред най-известните организирани престъпни групи в САЩ. Членовете им наброяват десетки хиляди в цялата страна. Според доклад на ФБР за криминалната активност на бандата от 2012 година те таргетират млади момичета, които са податливи на манипулация и са готови да избягат от домовете си. В много от случаите привлечените са подтиквани да проституират. Същият доклад описва и как членовете на бандата вербуват момичетата – това най-често са имигранти или деца latin-kings_611_01от социални домове и бежански лагери. Молове и гимназии пък са най-честите места, където се търсят жертвите. Сред престъпленията на бандата са убийства, рекети, разпространение на наркотици и оръжия, детска проституция и трафик на хора. Latin Kings имат особено голям клон в Чикаго, където са създадени през 1940 година. Известно е, че имат изключително добре развита мрежа за комуникация между членовете, които са в затвора, и такива на свобода. В момента лидерът на тази групировка, която оперира в цялата страна, е Джино Колон, известен като Лорд Джино, който излежава доживотна присъда за разпространение на наркотици. Въпреки че бандата се нарича латиноамериканска, в редиците им има и италианци.

Гаджето на Велина: „Няма шанс да е избягала”

tihomir-velina-bal_611Приятелят на изчезналата 18-годишна Велина Шентова, Тихомир, каза ексклузивно за BG VOICE, че версията за бягство е абсурдна. Той е разговарял с полицията в Арлингтън Хайтс, за да им обясни, че според него „Велина няма причина да бяга”. По думите на младежа на Велина нищо не й е липсвало. Тя се прибирала всяко лято в България и чакала с нетърпение да дойде време за абитуриентския й бал. „Тя има билет във вторник да се прибере в България. Взела си е рокля, обувки, всичко. Записала си е част за маникюр и прическа”, твърди Тихомир. Той е разговарял за последно с Велина в деня, в който е изчезнала в 7 часа сутринта. „Каза ми, че полицията търси Натали и че са я разпитвали полицаите”, добавя Тихомир, който също като бащата на Велина Делчо Шентов твърди, че момичето не се чувствало добре в четвъртък сутринта. „Каза, че й е лошо, но ще ходи на училище. Опитах се няколко пъти да се свържа с нея след това, но телефонът й даваше постоянно заето за близо час или два.” Тихомир казва, че двете момичета са добри приятелки, че не са имали проблеми с никого. „Разговаряме по 5 часа на ден, тя ми казва всичко”, разкри Тихомир. Двамата са заедно от три години. Той не отрича, че момичетата са познавали латиноамериканци. „Много българи също ми казаха, че са говорили с някакви мексиканци, но пак ви казвам – няма как да я избягала!” Тихомир не отхвърля варианта, в който Велина може да придружава по-малката Натали, но казва, че дори да е така, това би било за най-много ден или два. Според Тихомир липсата на момчетата за повече от 6 дни е силно обезпокояваща и полицията не прави всичко по силите си да ги намери. „Полицията не ми вдъхва доверие. От 6 дни да не могат да я намерят”, казва Тихомир, според когото нещо нередно се е случило с приятелката му. „Аз живея в Лондон, точно в центъра, каквото и да стане, полицията веднага те разпитва и няма как да не разбере, ако е станало нещо. Не знам как е в Америка, но според мен няма как да не се намерят за толкова дни”, казва Тихомир.

 

От дома на Натали Наскова липсват нейни дрехи и зелената й карта

Лидерът на бандата, Лорд Джино, излежава доживотна присъда

 

Изчезнали хора

Изчезналите момичета – избягали с гаджета от бандата Latin Kings?

публикувано

на

Натали Наскова е само на 16 и няма право да напуска страната без родители си

Продължава търсенето на двете български тийнейджърки от Rowling Meadows High School. Натали, на 16 и Велина, на 18 години изчезнаха във вторник вечерта и сряда сутринта откогато и няма връзка с мобилните им телефони. Според източници на BG VOICE полицията разследва версия, според която тийнейджърките са избягали от вкъщи с гаджета, принадлежащи към бандата Latin King, която е най-старата и голяма латино банда по света.

Според доклад на ФБР за криминалната активност на бандата от 2012-та година, членовете на Latin Kings таргетират млади момичета, които са податливи на манипулация и са готови да избягат от вкъщи. В много от случаите привлечените са подтиквани да проституират. Същият доклад описва и как членовете на бандата вербуват момичетата – често в сиропиталища, бежански лагери, търговски центрове и гимназии.

Разследващите от полицейското управление в Арлингтън Хайтс не потвърдиха информацията за членове на бандата Latin Kings, но казаха за BG VOICE, че случая се разследва като бягство/ изчезване. „Нямаме причина да вярваме, че момичетата са били отвлечени или нападнати” казва сержант Буксинзки. Почти сигурно е обаче, че момичетата са заедно.

От дома на Натали Наскова, която е само на 16, липсват дрехи както и зелената й карта. По закон, ако тя бъде намерена ще бъде задържана в най-близкото полицейско управление и родителите й ще бъдат призовани да си я вземат. Друг е случаят с Велина Шинтова обаче. Тъй като тя е на 18 години, полицията няма право да я задържи където и да е, освен ако присъствието й не е свързано с извършено престъпление. Същото се отнася и за всеки пълнолетен гражданин с момичетата. „Освен ако няма извършено престъпление ние нямаме право да задържаме никой”, казва сержант Букзински. 

Бащата на Велина казва, че за последно тя е била видяна на бензиностанция, където разговаряла с 33-годишен латиноамериканец, стар познайник на полицията.

Родителите на двете български момичета молят ако някой има информация за тях да се свърже незабавно с полицейския участък в Арлингтън Хайтс на 847-368-5300. „Правим всичко възможно, за да ги открием” казва сержант Буксинзки.

 

Велина Шентова е на 18 години

 

Продължете по-нататък

Изчезнали хора

Български тийнейджърки обявени за издирване в Арлингтън хайтс

публикувано

на

Натали, на 16, и Велина, на 18, са ученички в Rowling Meadows High School

Две българки, ученички в Rolling Meadows High School, са обявени за издирване от полицията в чикагското предградие Arlington Heights. Натали Наскова, на 16 години, и Велина Шентова, на 18 години, са в неизвестност от няколко дни. Последната информация за тях е, че са били на училище.

“Моята дъщеря просто не се прибра”, казва Натали Пенчева, майка на Натали. “Каза ми, че трябва да остане допълнително след училище, но така и не се прибра”, добавя майката. Тя се е чула по телефона с другото момиче в неизвестност Велина във вторник вечерта. “Аз я молих, ако знае нещо за Натали, да ми каже, но тя заяви, че нищо не знае”. На следващата сутрин и тя изчезва безследно.

Бащата на Велина, Делчо Шинтов, кара камион и не е бил в града по това време, но каза, че се е чул за последно с дъщеря си в сряда сутрин, когато тя му каза, че й е било лошо и че не и се ходи на училище. “Аз и казах, че трябва да иде и тя ми каза добре, ще ида. Трябва да вземе изпити преди да си замине за България” добавя Делчо. “В много добри отношения сме с дъщеря ми” добавя той. Също в сряда, в 10:30 преди обед му се обажда бащата на Натали с информация, че Велина не е отишла на училище. “От тогава и звъня и до сега телефона й е изключен”, казва Делчо Шентов.

Според него и това, което му е казано от разследващите, няколко момичета от училището на българките са казали на полицията, че са видели тийнейджърките на бензиностанцията на Old Wilky и Alngounquin Rd в Арлингтън Хайтс с мъж, видимо по-възрастен от тях, от латино произход. Към момента от полицията не дават никаква информация по разследването и не са пуснали дори съобщение към медиите.

Родителите на двете момиче са силно разтревожени, тъй като с тях няма връзка от няколко дни. “Телефоните и айпадите им са изключени, няма как да се проследят” казва майката на Натали. “Най-странното е, че уж са били на училище, а никой от техните съученици нищо не знае”, добавя Наталия Пенчева. “Моля се само да са добре, дано да са някакви детски щуротии. Момичетата са хубави, те мислят още по детски”, са думите на разтревожената майка.

От дома й липсват някои дрехи на дъщеря й, затова и майката се надява това е хлапашка постъпка и двете момичета да се приберат живи и здрави. Липсва и зелената карта на 16 годишната Натали, въпреки, че като юноша властите няма да и разрешат да напусне страната сама. Възможно е момичетата да са решили да избягат, но според майката без пари, не могат да стигнат далеч. Делчо Шентов казва че не е забелязвал никакъв знак, че дъщеря му Велина планира да бяга или иска да напусне дома си или града. Напротив – “На 22-ри има билет за България. На 24-ти нейния випуск има бал, купили сме обувки, чанти”, разказва бащата.

Родителите молят ако някой има информация за момичетата незабавно да се обади на Arlington Heights Police Department на 847-368-5300.

 

Майката на Натали Наскова казва, че дъщеря и не се прибрала от училище във вторник вечерта

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено