Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Легален статут? Ползвате социални програми? Тръмп ще ви остави без зелена карта или нова виза

публикувано

на

Администрацията на Доналд Тръмп, която е обявила тотална война на имигрантите – легални или не, готви нов план, който ще лиши от бъдещи визи, удължаване на престой или зелена карта хора, които са ползвали някоя от федералните, щатските или градските социални програми – включително и за техните деца, родени в САЩ и американски граждани като Head Start или Children’s Health Insurance Program. Агенция Ройтерс и VOX първи съобщиха за новата наредба.

Новите правила няма да направят незаконно ползването на социалните програми от имигранти, които са достъпни за тях или техните деца. Но ще направят възможни имиграционните власти да откажат тяхната молба за нова виза, удължаване на статут или зелена карта, ако ползват тези програми. С други думи, ще принуди имигрантите да избират между социалните програми за техните семейства и бъдещото им оставане в САЩ.

Ако бъде одобрена, новата наредба ще увеличи значително възможността на федералните власти да забрани влизането или оставането в САЩ на хора, които могат да бъдат определени като “тежест за обществото”. В момента имиграционните власти могат да вземат предвид само използването на кеш програми като Temporary Assistance for Needy Families. Администрацията на Тръмп иска значително да разшири списъка с програми като:

–          Някои образователни като Head Start за цена

–          Children’s Health Insurance Program (CHIP)

–          Използването на каквито и да е субсидии по Обамакеър

  • food stamps
  • Women, Infants, and Children (WIC) assistance
  • Housing benefits, like Section 8
  • Low-Income Home Energy Assistance Program (LIHEAP)
  • transit vouchers

 

Използването на която и да е от тези програми за повече от 6 месеца през последните две години преди подаването за промяна или за нов статут ще има “сериозна тежест” срещу молбата на имигранта. Изключение ще се прави, ако към момента на подаване на молбата имигрантът прави поне 250% над прага на бедността, което за семейство от 4 през 2017 г. е $60,750.

Имигрантите няма да бъдат наказвани за това, което са ползвали досега по тези програми, а само след като новата наредба влезе в сила. Това обаче може да стане след месеци, в които да тече публично обсъждане.

 

 

ИМИГРАЦИОННИ

Франсиско – един американец, арестуван заради мексиканското си име

публикувано

на

Франсиско Галисия, роден в Тексас, но с мексиканско име. Той е на 18 години и заради корените си прекара 23 дни в арест близо до границата с Мексико под угрозата да бъде депортиран. Там той бил държан гладен и мръсен и само късметът го спасил.

Младото момче, което е задържано, докато отива на турнир по футбол, попада в бройката от 12 млн. души, които президентът Доналд Тръмп се закани, че ще прати обратно в Родината им.

Всичко започнало на 27 юни, когато заедно с брат си Марлон и група приятели от родния им град Единбург пътували за състезание.

Момчетата обаче били спрени на пропускателния пункт във Фалфуриас, на около 100 мили северно от границата между САЩ и Мексико.

Всичко се развило за секунди

Митническите и имиграционните власти им поискали документите. Марлон нямал такива и последвало незабавно задържане и изпращането му обратно в Мексико, където 17-годишното момче било родено.

Франсиско обаче разполагал както с американско гражданство, така и със свидетелство за раждане в Щатите и карта за социално осигуряване. Освен това носел в себе си и мексиканска туристическа виза.

Наборът от документи обаче не се оказал достатъчен за проверяващите, които просто прочели мексиканското му име. Така Галисия се озовал в малка килия с още 70 набелязани за депортация. „Опитах се да обясня, че съм роден в Тексас. Като дете сме се преместили за кратко в Мексико със семейството си, а след това отново сме се върнали в САЩ. Те обаче не се интересуваха от това. Държаха се ужасно с мен. Бях принуден да спя на цимента, а 23 дни нямах достъп до баня, където да се изкъпя. Вместо това ни даваха кърпички, с които да се почистваме. Те обаче не помагаха, за да премахнем цялата мръсотия от телата си. От недохранването

загубих повече от 11 килограма

разказа Галисия след освобождаването си.

Това станало по чиста случайност. Тъй като никой освен по-малкия му брат не знаел за случилото се, нямало как да се наеме адвокат или пък да се докаже правотата на Франсиско. Марлон обаче успял да се свърже с майка си от Мексико и така жената се задействала, за да измъкне сина си.

„Не ми повярваха. Заплашиха ме с обвинения, че съм си фалшифицирал документите“, продължава разказа си Галисия, след като вече е на свобода. Той допълва, че е бил готов да подпише документите си за депортация, за да спрат страданията му в ареста.

Служителите на имиграционните и митнически служби в САЩ отказаха искане на CNN за коментар по твърденията на Галисия. Вместо това те направиха съвместно изявление, в което отричат казаното от 18-годишното момче.

„Лицето предостави противоречиви данни относно статута си, след като беше задържан от граничния патрул на САЩ и прехвърлен в ареста”, се казва в изявлението и се допълва, че Галисия е държан толкова време, тъй като е било необходимо да се направи съответната проверка.

Галисия отхвърли твърдението на президента Доналд Тръмп, че много от хората, преминаващи границата, са „лоши актьори“, които искат да навредят на САЩ и на нейния народ. Той каза, че хората, които е срещнал, които са били държани с него в ареста,

не представлявали никаква заплаха

и не искали да навредят на никого.

„Те просто искаха да дойдат в търсене на по-добро бъдеще. Бягаха от своите страни, защото бяха заплашени или с убийство, или с отвличане”, завършва Франсиско.

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

САЩ ще депортират мигранти по бърза процедура

публикувано

на

Администрацията на Доналд Тръмп въвежда бърза процедура за депортиране на мигранти, която ще заобикаля съдебната инстанция.

Според новите правила мигрантите, които не могат да докажат продължителен престой от над две години в страната, могат да бъдат незабавно депортирани.

Досега бързото депортиране се прилагаше само са лица, задържани край границата и престояли в САЩ под две седмици.

Според правозащитници процедурата, която влиза в сила веднага след публикуването й във вторник, може да обхване стотици хиляди хора.

По думите на секретаря по вътрешна сигурност Кевин Макалийнан промяната “е необходим отговор на настоящата имиграционна криза” и ще облекчи проблема край границата.

Правозащитници обявиха, че ще оспорят новото правило в съда.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Масовата депортация на нелегални имигранти се отлага

публикувано

на

от

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха агенциите.

“По искане на демократите отложих с две седмици процедурата”

“Депортирането на нелегалните имигранти се отлага, за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона)”, написа Тръмп в социалната мрежа. “Ако ли не, депортациите започват”, допълни той.

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне утре

и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедура. По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира “милиони” хора.
Президентът съобщи днес в Туитър и че в понеделник, 24 юни, САЩ в значителна степен ще затегнат санкционния режим срещу Иран. “В понеделник въвеждаме сериозни допълнителни санкции срещу Иран”, посочи той в публикацията си.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама