Открийте ни и в

Меглена Кунева

Меглена Кунева се плаши и е щастлива с мюсюлманите

bgvoice

публикувано

на

Александър Николов

Меглена Кунева даде интервю за предаването „Хардтолк“ на Би Би Си. И настъпи британска мина. Така с две думи можем да обобщим близо трийсетминутния разпит на Кунева, проведен от журналиста Стивън Сакър, който не просто беше изключително подготвен за разговора, но и не се притесняваше да зададе своите въпроси и да реагира подобаващо, когато отговорът не го удоволетвори. Или когато открие противоречие. А противоречия в тезите на Меглена Кунева бол.

Подкрепя ли България споразумението с Турция? YES. Строи ли България ограда по границата с Турция? YES. Подкрепя ли България квотите за бежанци? YES. Съгласна ли е България с Вишеградската четворка, която е против квотите за бежанци? YES.

Очевидно българските политици не са научили един много важен урок. В Париж, Берлин и Лондон българското „ние сме съгласни с всички“ не върви. Няма как да подкрепяш и Меркел, и Орбан за бежанците. Няма как да искаш безвизово пътуване за турски граждани и да се хвалиш с добросъседски отношения – и да строиш ограда по границата. Да подкрепяш квотите за бежанци, но да си приел само двама души. Няма как премиерът да говори, че бежанците всяват страх, защото са мюсюлмани, но пък ти да кажеш, че си „happy“ със своите. Колкото и пъти да споменеш „солидарити“ и „стабилити“, това не впечатлява нито журналистите в Би Би Си, нито техните зрители.

Както и да замаскираш източноевропейския акцент, не можеш да убедиш никого, че

оградата не е граница, а „фасилити“. Още по-малко, че България била единствената европейска страна, която граничи с Турция.

Впрочем хубаво е министърът на образованието да припомни на вицепремиера по европейските въпроси няколко урока по география.

Да, Меглена Кунева не е виновна, че премиерът Борисов е казал въпросната реплика, нито за позицията на БПЦ, нито за инцидентите по границата, още по-малко за това, че само двама са настанените в България бежанци по системата с квотите. Няма вина, че България е една непривлекателна страна за бежанците. Но е факт, че нито един от аргументите ѝ не прозвуча убедително просто защото няма навика да отговаря на ясно и категорично зададени въпроси. Последното важи за всички останали български политици.

Личеше си изненадата ѝ, че водещият е запознат в детайли с инцидентите по българо-турската граница, изказванията на премиера пред българските медии и дори с обстоятелствата, при които бе избрана за министър на образованието. Което пък е леко странно. Самата тя в интервюто заяви, че живеем във време, когато благодарение на интернет българите научават бързо какво се случва в Кьолн. Очевидно е обратното също да е вярно.

Отговорите „това не може да е вярно“ и „министерството, предполагам, води разследване“ могат да минат само в България.

Цялата българска клетост („Съгласихме се за квотите, приемете ни в Шенген“) не е способна да предизвика нищо повече от снизходителна усмивка. Соченето на останалите с пръст в стил „А вие защо биете негрите“ („Инциденти с мигранти стават също в Унгария, Австрия, Македония…“) би могло да помогне единствено за това госпожа Кунева да звучи нелепо. А тя звучеше именно така. Въпреки богатия речник от добре заучени, но нищо неказващи термини, усвоени през престоя ѝ в Брюксел.

Изслушах няколко пъти интервюто, но не можах да разбера каква е позицията на България за бежанците. Стана ясно само, че сме готови за Шенген и почти готови за еврото. Въпрос от изключителен интерес за английската публика, която за евро не ще и да чуе… Може би за това водещият припомни в края на интервюто, че са в Лондон. Преди да зададе ключов въпрос: А какво мисли госпожа Кунева за оставането на Великобритания в ЕС и защо? Защото харесва дипломацията им и идеята за единен пазар. „Уан дайрекшън“ и „Манчестър юнайтед“ са също толкова очевиден отговор.

Важното е да има „стабилити“ в позицията на страната. А тя е, че сме съгласни с всички и каквото и да се случи, винаги сме от правилната страна на стената. Всъщност не се казва стена, а „фасилити“.

–––––––––––––––-

…Ще се придържа ли сега България към квотата, която й е отредена от европейските държави?

– …Напълно осъзнаваме нашата отговорност. Да, вече обещахме, след като квотната система започне да се обсъжда, че ще поемем нашия дял.

Много е интересно това, което казвате, защото през миналия септември, ако съм прав, в ЕС се заговори за колективно споделяне на тежестта за 160,000 бежанци, които да се разпределят между държавите членки на ЕС. България се съгласи на 1,600 души.

– Да, това е делът на България.

Колко всъщност сте приели?

– За съжаление тази система на разпределение не работи много добре…

Вие сте приели само двама. Двама.

– Да, така е, но това е въпрос на желание от страна на бежанците.

Чудя се, честно казано, дали това споразумение си струва хартията, на която е написано, след като държава като вашата казва: „Да, да, ще приемем нашата квота“, но историята на последните месеци подсказва, че нямате намерение да изпълните това.

– Не става дума за намерения, а за изпълнение на ангажиментите, които сме поели. Но как да накараме хора, които много искат да отидат в Швеция или Германия, да дойдат в България…

Има ли елемент на ислямофобия, ксенофобия в правителствения отговор на миграционното предизвикателство? Вашият премиер Бойко Борисов казва: „Аз съм уплашен, хората са уплашени, защото в крайна сметка ние сме християни, а те са мюсюлмани.“

– Премиерът би трябвало да говори открито с хората в България за техните тревоги. Някои части от обществото може би имат такива опасения. По-добре да говори примерът, отколкото някой популист.

Не е ли опасно да се легитимира такъв език? Българската православна църква говори, че миграционната вълна прилича на инвазия, а в същото време става дума за влезли около 30,000 бежанци, като само малка част от тях са получили право да останат в България… Това е нонсенс.

– Живеем в медийно общество. В момента, в който си пуснат телевизора и видят, че бежанците идват, инцидентите в Кьолн, Австрия или Македония, хората остават с усещането, че всичко това се случва почти в домовете им. Имаме популистки партии в България, както навсякъде в Европа. Заставам зад това министър-председателят да бъде открит за проблемите и страховете на хората. Това означава да се изправим срещу страховете и да решим проблемите.

Уплашена ли сте?

– Според мен е доста плашещо е, че досега Европа…

Страх ли ви е от това, че няколко хиляди мюсюлмански бежанци идват във вашата държава? Мислите, че това е страшно?

–                    Не става дума за това. Според мен може да е страшно това да не можем да задържим контрола върху нашата и европейската граница. Става дума за легалните и нелегалните мигранти. На фона на всички тези терористични заплахи, не ме разбирайте погрешно – не казвам, че мигрантите са терористи или нещо, което се приближава до този термин. Но трябва да бъдем бдителни, защото заедно с хората, които търсят безопасно убежище, могат да дойдат и тези, които искат да направят нещо лошо.

 

Границата с Турция

Кунева е притеснена от мюсюлманите мигранти, ама пък не чак толкова

Какво мисли Кунева за излизането на Великобритания от ЕС? Харесвам дипломацията ви, казва тя

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Меглена Кунева

Приумици Куневи: Ромите ще получават пари за нищо

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

сн.“Клуб Z“

Министърката на образованието Миглена Кунева, която, откакто пое този пост, не е излизала от скандала със странните си хрумки, сега реши да зарадва ромските деца, на които ще се отпускат стипендии само защото са роми. Дали тези стипендии не дискриминират останалите?

Проектът е двугодишен. Според него гимназисти от ромски произход от IX и X клас от цялата страна ще могат да получават по 60 лева месечно, като най-важното условие за кандидатстване е успех над 3.50. За тези стипендии са заделени 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд, но останалите осигурява българският данъкоплатец. Как ще се определя кой е ром и кой може да получи стипендия? Г-жа Кунева разясни, че учениците ще кандидатстват, като сами обявят от кой етнос са.

От Синдиката на българските учители реагираха гневно на тази идея. „Никой не каза какъв е този фонд, откъде идват парите, посочи неговата председателка Янка Такева. Аз сама проучих и разбрах, че става въпрос за Международен ромски фонд с централа в Будапеща, който има бюро в България и негов представител е Огнян Исаев. Синдикатът на българските учители иска да разбере каква е ролята на този фонд, да се видим с г-н Исаев и с директора на Националния център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева и тези въпроси да се поставят в отрасловия съвет. Г-жа Кунева трябва да каже какъв е този фонд и каква е ролята на г-н Исаев. Смятаме, че в никакъв случай не трябва да създаваме конфликти или разделение на децата в България, всички те са българчета.“ На въпрос, при положение че стипендиите ще се отпускат на роми, това не е ли стимулиране на обществото да се самоопределя като такива, Такева отговори: „Ще видим на следващите избори.“

Стипендиите за ромски ученици предизвикаха бурни реакции сред обществото. Според някои родители децата от други етноси са дискриминирани. Същевременно майки от Добрич внесоха жалба до Комисията за защита от дискриминация във връзка със стипендиите. Тя бе изпратена и до омбудсмана и всички държавни институции.

Проектът на Кунева е със заглавие „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Програмата предвижда 75 ментори да подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на ученици от ромски произход.

Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците. Програмата е за 1,200 стипендии, а учениците, които ще ги получават, са 700. Средствата са общо 1,2 милиона лева, от които 685,000 лева се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40% идват от Министерството на образованието и науката.

Яростно срещу отделянето на тези пари реагираха и от Патриотичния фронт. „За нас като народни избраници буди недоумение въпросът защо такива стипендии ще се отпускат само на ромски деца? Това е открита проява на дискриминация по етнически признак. Нима социалното положение на голяма част от децата от „неромски“ произход е много по-добро?“ се казва в декларация на коалицията.

„До момента стипендията за отличен успех във всяко българско училище е около 40 лв., но за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лв. Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50 > 6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от „ромската“, смятат от Патриотичния фронт.

„Перифразирайки твърдението на Кунева, че „добър“ при ромите не е същото като „добър“ при другите деца, бихме попитали, дали предвид занижените критерии в училище днешното 3.50 не отговаря на вчерашното „слаб“? МОН стимулира финансово деца, повечето от които дори не могат да си напишат името. Явно такова е разбирането на г-жа Кунева за интеграцията чрез образование. Тя трябва да става „на две скорости“, т.е. по системата на „двойния стандарт“. Скоро МОН може да създаде специални изисквания и нови учебни планове само за тази група ученици“, пише още в текста на ПФ.

Куневата стипендия доведе и до друг конфликт – между мултикултуралистите и карикатуриста Чавдар Николов. Меглена Кунева е седнала зад бюро, на което пише „Стипендии“. Отворила е едно куфарче, върху което има знака на еврото €. На опашка пред нея чакат хора с вид на бедни, с по-тъмни лица, жена с дете на ръце, а облеклото на всички е като от втора употреба. „Ама всички ли сте ученици?!“, пише в балончето над Кунева. „Айе ма, к’во се циганиш за 30 еуро!“, пише в балончето над първия на опашката. Тази карикатура вече се превърна в скандал. В Комисията за защита от дискриминация бе внесена жалба срещу Чавдар Николов и сдружението „Център за гражданска активност“, което издава сайта „Терминал 3″. Именно там тя бе публикувана най-напред. В жалбата се твърди, че рисунката притежавала всички характерни черти на „стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите“. Жалбоподателят е част от екипа на онлайн списанието „dВерсия“ „платформа за независима лява публицистика“, което се издава от няколко от т.нар. ранобудни студенти, които преди три години окупираха Софийския университет. Името му е Станислав Додов. Той настоява Комисията за защита от дискриминация да установи нарушение на Закона за защита от дискриминация. Карикатурата предизвика остри спорове и в социалната мрежа фейсбук – някои я споделят и одобряват, други твърдят, че е прекрачила границите. Чавдар Николов обясни в профила си, че конкретният повод за тази карикатура е „неубедителната позиция на министър Кунева за стипендиите за деца от ромски произход само защото поредна организация се е загрижила за стимулиране на тяхната интеграция“. Главният редактор на „Терминал 3″ Ивет Добромирова пък каза, че „обществото ни е карикатурно грозно и в това няма нищо смешно“.

След внесената жалба Николов ревизира рисунката си. В новата творба ромите, чакащи 30-те евро от образователния министър Меглена Кунева, не са голи и боси, а в аристократични облекла. Г-н Николов сподели новата си карикатура във фейсбук заедно със следния текст: „E, сега стана ли ви по-добре? Един човек навлязъл в една тъмна гора. Тишина, само пукали някакви съчки. Има ли някой тук, прошепнал човекът. Никакъв отговор, тишина, само съчките продължавали да пукат. Гората ставала все по-мрачна. Има ли някой тук, провикнал се уплашено човекът. Никакъв отговор. Тишина, само съчките пукат. Гората станала почти непрогледна. Има ли някой туук, изкрещял в ужас човекът. Е има, сега стана ли ти по-добре, казала мечката, потупвайки го по рамото.“

Кунева се стресна от народния протест
Министърът на образованието Меглена Кунева се стресна от всенародния отпор на идеята й държавата да подарява пари на ромските деца, само защото са роми. Последното й изявление от началото на седмицата дава да се разбере, че пари ще се дават, но те нямало да са от държавния бюджет. Предвидените от бюджета средства, с които проектът трябваше да се съфинансира, ще бъдат предназначени за 150-те учители, които ще работят с децата и с уязвими групи.
Менторите ще контролират посещаемостта и резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете, участващо в програмата. Те ще ги подпомагат и със съвети, в това число за разумно използване на стипендиите, обясняват от просветното ведомство.
Така 60-те лева месечно, които ще получават 700 ромчета за две години, ще дойдат само от Ромския образователен фонд, който се съфинансира от Световната банка, института ,,Отворено общество“, Европейската комисия и други. Г-жа Кунева аргументира промяната с ,,повишената обществена чувствителност“ по темата и обеща по-стриктен контрол за посещаемостта на учениците от уязвимите групи, включително чрез прилагане на санкциите, които общините могат да налагат на родителите за неосигуряване на присъствието на децата в училище.

Чавдар Николов бе атакуван, понеже си върши работата – рисува карикатури. Нова телевизия го прогони от ефира си, тъй като дразнел премиера Бойко Борисов с шаржовете си

Оригиналът

Цензурираната версия

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Меглена Кунева

Меглена Кунева опря в стената US посолството в София

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. Архив на BG VOICE

Анализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не е изпълняван от БАН. Това се казва в отговор на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева до народния представител от „БСП-Лява България“ Георги Гьоков. Въпросният „доклад“ на БАН бе цитиран от двама посланици на САЩ в България като аргумент за ползите от търговското споразумение, по което преговарят Съединените щати и Европейският съюз.

Още на 3 декември 2014 г. тогавашната посланичка на САЩ в България Марси Рийс аргументира ползите за България от ТПТИ с проучване на БАН. Това се случва по време на конференция „Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции: перспективи пред малкия и средния бизнес“, в която участва и г-жа Кунева. Форумът бе организиран от  Американската търговска камара в България и Консултативния комитет на италианското предприемачество в България в сътрудничество с посолството на САЩ в София и Българската търговско-промишлена палата. „Очакванията са за повишаване на износа на България за САЩ със 7.7% според проучване на БАН“, твърди посланичката. Думите на г-жа Рийс са широко отразени от български медии.

На 18 декември 2014 г. сдружение „Солидарна България“ съобщи, че американската посланичка цитира несъществуващ доклад. „Позовахме се на въпрос към проф. д-р ик. н. Иван Ангелов – член-кореспондент на БАН, учен от Института за икономически изследвания на академията“, обясниха от амбасадата. „Такива анализи не са правени“, заяви проф. Ангелов, който е и член на научния съвет на БАН. Известно време така и не стана ясно къде е текстът, на който се позовава посолството. От мисията нито коментираха, нито се извиниха за невярната информация, с която подтикват българските управляващи към прибързани решения – да гласуват за ТПТИ.

На 20 май 2016 г. новият посланик на САЩ Ерик Рубин отново рекламира ползите от подписване на Трансатлантическо търговско споразумение, позовавайки се на доклад на БАН. „Българската академия на науките направи някои проучвания, според които благодарение на ТПТИ българският износ ще се увеличи с 7.7% и по подобен начин производителността на труда в страната (измервана в БВП на глава от населението) ще скочи с 6,8%“, заявява г-н Рубин в реч пред Американската търговска камара в България.

Същия ден сдружение „Солидарна България“ изпрати писмо на официалния електронен адрес на посолството на САЩ в София с молба докладът да бъде предоставен, тъй като не може да бъде открит, нито на интернет страницата на БАН, нито на сайта на дипломатическата мисия. Отговор не последва. „Солидарна България“ използва случая да изпрати на посолството свое изследване за потенциалните ефекти от ТПТИ за България, публикувано през април 2015 г. Досега единственият български доклад, който прогнозира положителни ефекти за страната, е изготвен от неправителствената организация „Институт за пазарна икономика“, но както се посочва от авторите му, той е частично финансиран от самото американско посолство.

На 2 юни 2016 г. народният представител Георги Гьоков внася актуален въпрос до вицепремиера Кунева. „Моля да отговорите съществува ли доклад или някакъв вид проучване, анализ, на БАН за ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, от кого е поръчан и кой е финансирал изготвянето му. При условие че такъв документ на БАН съществува, ви моля да ми бъде предоставен заедно с отговора“, пише депутатът.

На 10 юни 2016 г. г-жа Кунева изпраща своя отговор. Той гласи: „Съгласно предоставена от ръководството на Българската академия на науките информация докладът, който анализира ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, е разработен от екип учени, работещи в САЩ. Ръководител на екипа е проф. Джеймс Андерсън от Бостън колидж, който е един от най-известните изследователи в тази област. В екипа участва доц. Йото Йотов от Университета „Дрексел“, който е асоцииран член на Института за икономически изследвания при БАН. През лятото на 2014 г. за период от три месеца доц. Йотов е бил на изследователска позиция в института и в този период са проведени няколко семинара, на които са обсъждани методологията и резултатите от изследването на ефектите от ТПТИ. Вероятно поради връзката на доц. Йотов с Института за икономически изследвания при БАН се е създало впечатление, че това изследване е извършено от Българската академия на науките. Във връзка с гореизложеното Ви уверявам, че анализ на ефектите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ) не е изпълняван от БАН.“

Случаят е ясен – американското посолство е финансирало организация, която е преценила, че е по-добре да напише доклад с такива заключения, каквито биха се харесали на посолството. От мисията цитират и друг доклад, изготвен пък от човек, който по принцип си живее в САЩ.

 

Ерик Рубин – посланик на САЩ в България

Марси Рийс

Протестите срещу ТПТИ обхванаха цяла Европа

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Меглена Кунева

Кунева, която е готова да поеме всичко

Божидар Божков

публикувано

на

Виж цялата статия

сн. „Блиц“

Всяко време си има своите дежурни пенкилери, готови да заемат какъвто и да е пост, само и само да го заемат, и то дълго. Тези дни като звезда пенкилерка на небосклона изгря Меглена Кунева, по мъж Пръмова. След поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на министъра на просветата проф. Тодор Танев единствената обсъждана кандидатура за поста му е именно тази на Кунева-Пръмова. Техническата причина за появата на името й на масата е сложният модел на съставяне на коалиционното правителство в София. Различните партии получават по някое и друго министерство и си го стопанисват дори и при кадрови рокади в него. В това раздаване Министерството на просветата бе връчено на най-либералните екземпляри в парламента – Реформаторския блок. Техен кадър бе специалистът по „съвместно съжителство“ във времената на турско иго Танев. Пак от тях се иска да си изберат негов наследник. Реформаторите предложиха Кунева. Как точно я предложиха, кой именно я издигна, така и не се разбра. В началото на тази седмица гражданската квота в блока реши, че нейните депутати няма да я подкрепят при гласуването в сряда. Но това има малко значение в случая. От една страна, защото, ако не е Кунева, ще е Кунчо, а от друга – понеже който и да е, по долните етажи в министерството здраво са се хванали за постовете си цяла чета любители на „съжителството“, които са несменяеми по Закона за държавния служител и които ще подхлъзнат всеки министър, дори да е най-краен националист. Някои от тях са дори със съмнителни странични контакти и при по-смела прокуратура биха били идеални подсъдими за шпионаж или нещо от сорта.

Но да се върнем на Кунева. Тя някак си досега все избягваше чак такъв публичен линч, на какъвто в момента е подложена в социалните мрежи. Може би защото постовете, които заемаше още от комунистическо време, бяха по-неатрактивни за коментиране. А може би и защото социалните мрежи не бяха такова гъмжило от народ, в каквото са се превърнали днес.

Битието Кунево е цял един ветропоказател – типичен пример как може да се оцелява успешно независимо от държавния строй, управляващите партии и разместването сред Големите братя на България. Тя е винаги в авангарда, все е предана на всички важни клечки, голям приятел е на всяка актуална столица, от която зависят съдбините на страната – някога на Москва, днес на Вашингтон. И най-важното – откакто е влязла във властта при Бай Тошо, не е излизала оттам. Човек би решил, че се е залепила с лепило локтайт, та никой не е в състояние да я отлепи. Нито падането на комунизма, нито метежите подир Жан Виденов, нито чистките при Иван Костов, нито премахването на неговите пък приближени в годините на Царя, ни тройни коалиции, ни Бойкоборисовци. При други условия може би щеше да е смешно – някаква си госпожа с леко накривена уста, която говори скучно и безизразно, да е пък чак толкова ценна на всички режими… В случая е по-скоро финансово – понеже тя е винаги там, където има пари. Много пари.

Впрочем при Кунева наистина всичко започва от забавно-развлекателния жанр, понеже баща й е видният буфосинхронист Щилиян Кунев. Това не е лека професия – отстрани е комедийно, но всъщност трябва еднакво добре да имитираш най-различни жанрове – от поп изпълнители до класици в операта. Кунева ще да е поела немалка част от заложбите на баща си, защото успешно имитира хем че е комунистка, тоест много лява, хем след това пък, че е първа привърженичка на демокрацията и на Европейския съюз, демек дясна. А скучната комунистическа лексика от зората на кариерата й прекрасно й пасва и днес, но вече с други думи, превърната в скучна брюкселска такава.

Само три години след като завършва право в Софийския университет, през 1984-та тя се омъжва за Андрей Пръмов, син на българския партизанин и политик от Българската комунистическа партия Иван Пръмов. Пръмов-младши също е курдисан на пистата за комунистическа кариера, та Кунева получава шанса да се задвижи и нейната с тази сватба. И чудото става – вземат я на работа в Българското радио, което по това време е мощен рупор за прослава на Партията. През 1988-а другарят Живков й гласува доверие и Кунева-Пръмова цъфва в държавния Комитет за правата на човека. По това време, както може и да се предполага, там никакви права на никакви човеци не се защитават. Най-много да се прошнуроват и предадат на съответните органи имената на онези смелчаци или наивници, дръзнали да поискат защита. А и как иначе, след като този комитет е създаден не от гражданска организация, а с решение на ЦК на БКП, но реално под засилен контрол на Държавна сигурност, и в него се вземат на работа само проверени „наши“ кадри. Влязла веднъж във властта, Кунева-Пръмова започва голямата разходка нагоре-надолу из кабинети и министерства. Някакви хора митингуват навън срещу комунизма, за демокрация и прочее алибали, нея това не я засяга, защото е вече нагласена като старши съветник и директор на Правната дирекция на Министерския съвет. На този пост Кунева-Пръмова сменя 8 правителства!

За да не й е скучно, така, между другото, се включва и в т. нар. Габонска сделка. Като част от кръжец със старата номенклатура Гиньо Ганев Кунева трябва да замита следите на едни тропически гори, уж придобити в Габон, за които кръжецът бе оплюскал едни мангизи. Парите – милиарди левове – изтекоха в посока Балканбанк, собственост на „Мултигруп“, където по това време работи Пръмов-младши. „Мултигруп“ пък се отблагодарява, като при правителството, създадено от нея с премиер Любен Беров, вкарва звездите на Габонската афера в надзорния съвет на Агенцията по приватизация. Тази институция представлява река, по която текат едни милиони левове, а насред бурния поток са всичките служители на агенцията. Кой каквото заграби – за него си е.

Докато юпитата на Сакскобургготски разместват министерствата си, за да ги натъкмят със свои хора, десетки специалисти от Иванкостово време изпадат оттам, Кунева също изхвърчава, ама нависоко. Тя става министър по европейските въпроси. Продължава да си стои непокътната на поста и в следващото правителство – на социалиста Сергей Станишев Това е времето на друга една афера – Брюкселската, в която Меглена взема дейно участие. Тя е първа лобистка за закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Официалната легенда, лансирана от Кунева, е, че така искат от ЕС като условие да приемат България за член. Впоследствие се разбира, че никой от ЕС не е поставял официално такива условия. Може да са били част от неофициална политическа сделка, защото самото приемане на България бе политически, а не икономически обусловено. Но е факт, че официален документ от Брюксел няма. Години след това на бял свят излизат данни, че закриването на двата блока е лобистки проект на частната банка „Париба“, която финансира румънската атомна централа „Черна вода“ и има интерес да й осигури пазарите, които България освобождава с намаляване на енергийните си мощности. И също като при Габонската сделка има благодарности от „Мултигруп“, тук пък благодарностите ги раздава „Париба“, която назначава Кунева за член на борда на директорите с огромно възнаграждение.

Идват времената на Бойко Борисов, когато на мода е дясното и консервативното. За целта Кунева също е вече дясна и консервативна. Създава си уан уоман партията „България на гражданите“ и търси някой печеливш мишмаш, за който да я залепи. Реформаторският блок е именно такъв бъркоч. Там има всичко – от Иван Костов през земеделци, ислямисти – любимата на Ердоган партия „Свобода и достойнство“, та чак до останките от някогашното Се Де Се. Кунева е незаобиколим фактор насред всичкото това. Бойко я прави вицепремиер. А сега има всички шансове да му стане и министър на просветата. За някои това може да е леко понижение. Но те не разбират. Защото стане ли отговорник на просветата, Кунева се връща при големия пълноводен поток с парите. Тази година през това ведомство ще минат три милиарда лева по образователни програми. Кой каквото заграби – негово си е.

 

И продължава с лепило локтайт

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Битката за Белия дом: избори по европейски

Президентската надпревара в САЩ навлиза във финалната си права. Доналд Тръмп изглежда непобедим. Тази седмица той добави Мисисипи и Мичигън...

Затвори