Открийте ни и в

BG Училища САЩ&Канада

Мериленд въведе българския в дипломите за средно образование

публикувано

на

В сертификата за двуезичност на Мериленд вече ще може да се вписва и българският език

Департаментът по образование на Мериленд взе решение българският език да бъде включен в местния сертификат за двуезичност. За това вече е информирано посолството на България във Вашингтон, съобщават от Министерството на външните работи. Решението е резултат от предприетите действия от страна на BG посолството за признаване и включване на българския език в програмата на Федералния окръг Колумбия и щатите Мериленд и Вирджиния.

Изпитът за придобиване на сертификат ще следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково обучение при Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Подготовката и полагането на Стандартизиран тест по български език като чужд могат да се извършат дистанционно. Информацията за него може да бъде намерена на сайта на университета.

След успешно полагане на изпит по български в дипломите на зрелостниците ще пише, че освен английски владеят и български на най-високо ниво. Това ще помогне за бъдещия им професионален път, обясняват от външното ни министерство. Полученият сертификат ще дава и допълнително

предимство при кандидатстване в университет.

Много от висшите учебни заведения в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Още през тази година завършващите гимназия български ученици в Мериленд могат да положат дистанционно изпит в България и да получат сертификата за двуезичност. През 2011 г. Калифорния стана първият щат, въвел сертификата. Днес той се раздава от 31 щата и във федералния окръг Колумбия.

Първият сертификат по български  в Джорджия

Дванайсетокласникът Димитър Павлов, ученик в училището в Парквю, пък е първият българин, удостоен с печат за двуезичност в Джорджия, след като положи успешно писмен и устен изпит по роден език ALTA в Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Филососф“. Митко е роден в град Пещера и учи там до шести клас, след което цялото му семейство емигрира. „Знанията му по роден език са трайни, а и в семейството ни се говори само на български и ние не сме позволили децата да го загубят“ – разказва с гордост майка му Таня Павлова. След като тя научава, че в Джорджия програмата за двуезичие е приета от 2016 година, се свързва с директора на Българското училище в Атланта, откъдето получава пълна информация и съдействие за всички стъпки до получаването на печата. Това автоматично дава квалификация за 3 университетски кредита при новоприети студенти и е предимство и мотивация за всяко двуезично дете. И двата теста не затрудняват Димитър и той получава максимални резултати за владеенето му 4+ по американската скала ILR . На писменият изпит ALTA е трябвало да отговори с по 100 думи на пет въпроса, а устният представлява 30-минутно телефонно интервю с изпитващ оценител.

Пътят за признаването на Българския език в Джорджия е установен и вече утвърден благодарение на усърдната работа на ръководството на Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Философ“. „Тук няма институции като консулство или посолство, които да ни представляват пред местните власти, затова по наша  инициатива открихме и показваме пътя за българските ученици“ – споделя директорът на училището в Атланта Силвия Костова. През април миналата  година тя организира среща с  отговарящия по програмата „Seal of Biliteracy“ от Департамента по Образование в Джорджия г-н Патрик Уолъс, който  посети лично Българското училище в Атланта, за да разговаря с родители и ученици. Българското училище в Атланта провежда тестовете ALTA и предлага съдействие на всички семейства, които желаят да се възползват от програмата за двуезичност в Джорджия.

Трети изпит в Чикаго

Междувременно българското консулство в Чикаго съобщи, че третият изпит по български език в рамките на програмата „Печат за двуезичност“ ще се проведе на 28 април 2018 г. в българско училище „Джон Атанасов“, 1600 Еast Golf Road, Oakton Community College , Des Plaines, IL 60016. от 10:30 часа (начало на регистрацията в 09:45ч.). Новото е възможността в него да участват не само гимназисти, както до сега, но и ученици от 5-и и 8-и клас (без 6 и 7 клас), но само от държавните/общинските училища в гр. Чикаго за наградата Seal of Biliteracy Pathway Award. За явяването на тези ученици няма други ограничения и изисквания. Изпитът 5/8 клас е част от пилотна програма (към момента валидна само за Chicago Public Schools). Нивата на владеене за 5 клас е А1, за 8 клас – А2.

 

Калифорния стана първият щат, въвел сертификата, днес това правят 31 щата

Димитър Павлов е първият българин, положил тест за двуезичие в Джорджия

Патрик Уолъс е посрещнат в Българското училище в Атланта по стар обичай – с питка и сол

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

BG Училища САЩ&Канада

Българчетата от училищата в чужбина могат да се върнат да учат в България без приравнителни изпити, дори да са учили български дистанционно

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Заради пандемията МОН позволява на българските деца в чужбина да се върнат да учат в България без да полагат задължителни изпити по български език, история и география.

„На учениците, които завършват електронно обучение без присъствени часове, досега не можеха да се издава удостоверение за завършено обучение по стандарта на МОН, а само да сертифицират онлайн знания“, казва Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граници и училищна мрежа“ в МОН, пред БНР.“Сега ще могат да получат това удостоверение, с което могат да се завърнат в България, без да полагат приравнителни изпити“, добавя тя.

39 български училища в САЩ и 6 в Канада са вписани в списъкана МОН за училищата в чужбина. Те могат да избират присъствено или дистанционно обучение, но в предвид ситуацията с коронавируса мнозинството, ако не и всички вероятно ще изберат електронното обучение, за да гарантират здравето на децата и учителите.

Кандидатстващите в български университети българчета от чужбина могат да се възползват от онлайн кандидатстването. български език вече е признат и включен в програмата „Сертификат за двуезичност“ в САЩ, припомнят от МОН. Българският език в САЩ чрез сертифициране е признат в щатите Илинойс, Минесота, Мичиган, Мериленд, Масачузетс, Вирджиния, окръг Колумбия и Северна Каролина. Полученият сертификат ще дава допълнително предимство на учениците от българските неделни училища при кандидатстване в университет, тъй като много от висшите училища в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата.

Сертификатът за ниво на владеене на български език носи преференции и за младите българи от чужбина, желаещи да продължат образованието си в България. Изменена е Наредбата за прием на студенти в държавните висши училища. Предвидена е възможност оценката от сертификата, с минимално ниво не по-ниско от В2, да бъде зачитана по решение на Академичния съвет на висшето училище като балообразуваща оценка за отделни специалности.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Училища САЩ&Канада

За Великден – Малко българско училище купува сграда

публикувано

на

Виж цялата статия

След близо две години усилия, провалени първи преговори и организирана подкрепа българската общност в Чикаго изглежда ще има училище, което ще се помещава в собствена сграда. Малко българско училище е на път да приключи успешно преговори за закупуването на своя постройка, научи BG VOICE.

След като пропадна първоначалният вариант за купуване на училище в Elk Grove Township заради промяна в позицията на общината, екипът на МБУ се насочи в търсене на ново място. Преди година те се спрели на бившето лютеранско училище Emmanuel Lutheran School в Дес Плейнс. Адресът е 820 Lee St, Des Plaines. След сложни преговори между собственика на сградата и градската управа сделката получи одобрение във вторник вечерта на публично обсъждане на Planning and Zoning Board в Дес Плейнс. Бордът одобри условията по сделката и изискванията на града за оперирането на сградата.

Заради късния час, в който BG VOICE научи информацията, не успяхме да получим коментар от ръководството на МБУ преди редакционното приключване на броя, но преди време те потвърдиха, че са на финалната права по закупуването на сграда в района на Дес Плейнс.

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на май и от училището да влязат във владение. Предстои много работа по изкарването на нужните лицензи и разрешителни, за да може училището да започне да функционира вероятно от следващата учебна година.

Новата сграда на Малко Българско Училище

Emmanuel Lutheran School е вакантно от 2015 година и разполага с 13 огромни класни стаи, спортна зала със сцена за театрални представления и още помещения.

Това ще е първото частно българско училище със собствена дом в чужбина. По време на комунистическия режим е имало 5 държави със собствени сгради – Будапеща, Москва, Берлин, Прага и Братислава, като само последните две продължават да функционират.

Малко българско училище обаче успя да постигне невероятната си цел без държавно финансиране и само за две години. Училището проведе множество благотворителни концерти и акции, с които успя да привлече близо 166 хиляди долара от дарения според последна справка в тяхната GoFundMe страница.

В момента Малко българско наема цял етаж всеки уикенд в Elk Grove High School, за да събере над 600-те деца, които учат там.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА