Открийте ни и в

ИЗБОРИ САЩ

Meta e спряла китайска пропагандна операция преди изборите в САЩ

Откритието е значимо, защото предполага промяна към по-пряка намеса във вътрешната политика на САЩ

публикувано

на

Meta e спряла китайска пропагандна операция преди изборите в САЩ

Meta Platforms (META.O) обяви, че е прекъснала първата известна операция за влияние, базирана в Китай и насочена към потребителите в САЩ с политическо съдържание преди междинните избори през ноември. Мрежата е поддържала фалшиви акаунти в социалните платформи Facebook и Instagram. По информация на корпорацията е имало активност и в конкурентната платформа Twitter. Тя е била малка и не е привличала много последователи, заяви  Meta в доклад, обобщаващ нейните констатации.

Откритието е значимо, защото предполага промяна към по-пряка намеса във вътрешната политика на САЩ в сравнение с предишните известни китайски пропагандни усилия, предаде Ройтерс.

“Китайските операции, които бяхме свалили преди, говореха предимно за Америка пред света, най-вече в Южна Азия, а не пред американците за себе си”, заяви на брифинг за пресата Бен Нимо, ръководител на разузнаването на глобалните заплахи в Meta, “По същество посланието беше “Америка е лоша, Китай е добър.”

"Никое дете да не ляга гладно": Байдън с план срещу недохранването в САЩ

Новата операция пък прокарва послания, насочени към американците от двете страни на политическия спектър, които предизвикват разделение, като абортите и правата върху оръжията. Говорител на Twitter заяви, че компанията е запозната с информацията в доклада на Мета и също е премахнала акаунтите.

Според доклада на Meta китайските фалшиви акаунти са се представяли за либерални и консервативни американци в различни щати. Те са публикували политически миймове и са дебнели в коментарите на постове на публични личности от ноември 2021 г. насам. Същата мрежа е създала и фалшиви акаунти, които се представят за хора в Чешката република. Те са критикували чешкото правителство заради политиката му към Китай.

Meta също така заяви, че е прихванала най-голямата и най-сложна операция, базирана в Русия, от началото на войната в Украйна. Тя я описва като разрастваща се мрежа от повече от 60 уебсайта, представящи се за легитимни новинарски организации, заедно с около 4 000 акаунта в социалните медии и петиции в сайтове като базираната в САЩ група за кампании Avaaz.

Повече от половината газ от "Северен поток" е изтекъл

Тази операция е била насочена предимно към потребители в Германия, както и във Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство. Тя е похарчила над 100 000 долара за реклами, популяризиращи проруски послания. В няколко случая руските посолства в Европа и Азия засилваха съдържанието, съобщи Ройтерс.

Руското посолство във Вашингтон заяви, че ходът на Meta следва “инструкциите на американските власти” и е нарушение на свободата на словото.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено