Открийте ни и в

#ДАНСwithme

Министерството на Пеевски

публикувано

на

Делян Пеевски може и да не е министър на спорта, а майка му Ирена Кръстева отдавна да не е шеф на спортния тотализатор, но това не пречи техни доказани и верни приближени да бъдат върнати на ключови позиции в сектора. Само в рамките на една седмица тихомълком министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева смени ръководството на двете фирми, които управляват най-големите спортни обекти в страната.

На мястото на досегашните управители бяха назначени хора със спорни биографии, които обаче са заемали същите или сходни позиции по времето на Васил Иванов-Лучано и са вършили услуги на близки до Пеевски фирми. Като се прегледа и съставът на политическия кабинет на Георгиева, става ясно, че спортната палата на бул. „Васил Левски“ 75 се е превърнала в частна собственост. Някъде при управлението на НДСВ – ДПС (2001-2005) е и зародишът на сложните политикономически и медийни връзки около Пеевски – Кръстева и банкера Цветан Василев, които се развиха силно при тройната коалиция и получиха добра приемственост при управлението ГЕРБ.

Частна спортна база

Със заповед от миналата седмица Марио Примджанов отново ще управлява „Национална спортна база“ ЕАД, в чиито активи попадат най-големите спортни имоти като Националния стадион „Васил Левски“, зала „Арена Армеец“, базата „Белмекен“, „Спортпалас“ край Варна, плувният комплекс „Диана“ и други. При предишния си период на управление на НСБ през 2001-2005 г. Примджанов сключи скандални сделки, които впоследствие станаха основа за продажбата на зала „Универсиада“ на фирми, свързани с Пеевски.

През 2003 г. Примджанов сложи началото на приватизацията на зала „Универсиада“. Тогава след заповед на министъра Васил Иванов-Лучано тя и хотел в Златни пясъци влязоха като апортна вноска в смесеното дружество „Спорт хотелс Олимпика“. В него държавата (НСБ) и частната фирма „Проект строй груп“ си разделиха участието поравно. „Проект строй груп“ се оказа близка до Пеевски и беше регистрирана на адреса на младежкото НДСВ с председател Росен Дичев. Двамата бяха сред основателите на движението. Впоследствие „Проект строй“ продаде дела си на „Велдер билд“, която също се свързва с КТБ. Новата обща фирма „Спорт хотелс Олимпика“ изтегли заем от КТБ за купуването на земята под залата. Към 2009 г. частта на НСБ от заема от 2 милиона лева стана изискуема, а тогавашното ръководство на НСБ, назначено от Весела Лечева, се оказа без средства да ги върне. Така НСБ продаде остатъчния 50% дял от зала „Универсиада“ на „Велдер груп“ за 9.5 милиона лева.

Още при разкриване на апортите имаше ясни индикации, че е налице заобикаляне на закона за приватизация, тъй като дружествата „Национална спортна база“ и „Олимпика“, които бяха собственици на обектите, бяха в забранителния списък. Тогава Лучано обясни създаването на смесените дружества с липсата на средства от страна на държавата да извърши ремонт.

По схемата „Универсиада“ тогава Примджанов и Лучано направиха опит да се овладее и столичният колодрум в Борисовата градина – беше учредено друго смесено дружество – „Сердика БГ“, отново с фирмата „Проект строй груп“. НСБ дори остана само с 25% в нея, която имаше намерение да строи хотел зад стадион „Българска армия“. Впоследствие нещата пропаднаха, защото се оказа, че в парка има забрана да се строи. Отново в този период Примджанов плати 2 милиона лева заем за разчистването на терена около стадион „Юнак“. През 2005 г. Софийската градска прокуратура обяви, че е образувала следствено дело за сделките с „Универсиада“ и варненския хотел „Тото шанс“ за времето, в което НСБ се е управлява от Примджанов. Следващо съобщение за изхода от тези проверки не е имало.

Днес 65-годишният Примджанов вече е подписал договор за три години за управление на „Национална спортна база“, а на 25 юли е подадено заявлението за вписването на новото ръководство в Търговския регистър. Засега вписването не е факт, защото трябва да бъдат отстранени дребни нередности в подадените документи, свързани с изискването за нова декларация.

Човек за всичко

В борда на директорите на НСБ влиза и представеният преди 10 дни началник на кабинета на Мариана Георгиева Николай Боршуков. Той също има дългогодишна вярна служба на семейството Пеевски – Кръстева. Боршуков беше главен секретар на спортното министерство при Лучано (тогава Ирена Кръстева управляваше тотото). Когато през 2005 г. на власт дойде тройната коалиция и спортът попадна в зоната на БСП, Весела Лечева го принуди да напусне. Според информирани източници тогава е имало доста натрупани доказателства за злоупотреби, но те не са отишли в прокуратурата.

Боршуков не остана дълго без работа и беше назначен за шеф на държавния резерв на пряко подчинение на тогавашния заместник-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски. През 2011 г. имената на Боршуков и Пеевски се свързват с разработка „Другари“ на ДАНС от 2009 г., която била „замразена“, но не и прекратена според публикация във вестник „Труд“. След това данни за разработката са разпратени до медиите от РЗС. Целта на разработката била да се докажат редица неизгодни сделки, с които е източван държавният резерв с участието на Пеевски, Боршуков и юриста Валерий Томов. Пеевски директно определял кои ще са брокерите на агенцията, кои ще са оценителите, на кои борси ще се предлагат стоките и какви ще бъдат цените им според информацията на вестника.

Спешен ремонт

Миналата седмица беше сменено и ръководството на другата подчинена на ММС фирма за управление на спортни имоти – „Академика 2011″. За неин изпълнителен директор е назначен Асен Асенов, който дълги години (и по времето на НДСВ) управляваше Зимния дворец. Тогава той беше под шапката на образователното министерство. При неговото управление съоръжението в Студентския град придоби хранително-развлекателен характер с множество заведения и ресторанти. Основната зала беше превърната в място за минифутбол, а кънки спортовете бяха изпратени в тренировъчната зала.

Асенов ще има основната задача „спешно“ да извърши ремонт на Зимния дворец. Мариана Георгиева обяви реконструкцията като един от първите си приоритети, която трябва да премине по „екшън план“, за да бъде „по същество функционална за спорта“. Спортният министър обяви, че се надява още тази година да бъдат завършени 1/3 от ремонтните работи, а останалата част – до края на 2014 г. „Академика 2011″ ЕАД управлява множество значими спортни обекти като стадион „Академик“, зала „Фестивална“, кортове и други.

От ключовите кадрови промени остана само да се смени ръководството на Българския спортен тотализатор – най-доходоносното дружество под шапката на спортното министерство. От избора на негов управител и членове на борда ще стане ясно кой и как ще овладее финансовите му ресурси. В публичното пространство вече се споменават имената на депутата от БСП Георги Мърков, но няма да е изключено начело да застане самият… Васил Иванов-Лучано.

Георги Филипов, ,,Капитал“

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

#ДАНСwithme

Пеевски ще управлява медийния си бизнес от фондация

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Народният представител от ДПС, неуспял шеф на ДАНС и крупен медиен издател Делян Пеевски се оттегля от пряко участие в издателската дейност, отказва се от сделката с американската филмова компания „Ню имидж“ за влизането й в медийния му бизнес и го прехвърля на фондация.

В нея ще влязат „изтъкнати журналисти“ и собствеността на медиите му, защото било „крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналисти“. Това става ясно от изявление на Пеевски, изпратено като писмо до отбрани медии. Епистоларната форма е чест избор на депутата за обръщения към обществеността.

Причината, която изтъква за оттеглянето си, е, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бави 5 месеца отговора си по искането за придобиването на част „Телеграф медиа“ от страна „Ню имидж медиа“.

Сделката влезе в края на април в КЗК, два дни след като бе обявено, че Пеевски продава на „Ню имидж България“ половината от дяла си в групата „Телеграф медиа“. Концентрацията трябваше да стане през дружеството „Ню Бояна дивелопмънт“ ЕООД, собственост на „Ню Бояна филм“, чийто представител в момента е Ярив Лернер.

В края на юли обаче Ярив Лернер каза, че сделката скоро няма да бъде финализирана, тъй като „Ню имидж“ все още проучва дружеството на Пеевски. Тогава той не коментира каква е целта на сделката, но посочи: „Не искам да съм въвлечен в нещо, което е отрицателно или покварено.“

Сега Пеевски посочва в писмото си, че „вероятно причината (за забавянето на решението на КЗК) не е в сложността на одобрението, а във факта, че касае свързана с мен медия“. Заради този двоен стандарт той обявява, че се отказва от сделката.

Факт е, че това е първото продължило по-дълго от две седмици или месец проучване на КЗК по сделка на Пеевски. Антимонополният орган обикновено светкавично и без забележки се произнася одобрително по неговите искания за концентрация на различните му по рода си бизнеси. Така че съществува вероятност и сделката да се е „разсъхнала“ по причини извън КЗК.

Пеевски съобщава, че е учредил фондация „Телеграф“ и основната й цел ще е „развитието на медийния пазар, повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми“.

В управителния съвет на фондацията ще участват само „изявени български журналисти“, а след регистрацията й Пеевски ще й прехвърли отговорността за издаването на вестниците си „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“. По този начин по думите на депутата той се оттегля от активната издателска дейност, единствено щял да финансира дейността на фондацията.

По-нататък Пеевски разсъждава за ролята на журналистите и независимостта на медиите и че е крайно време медийното съдържание да бъде управлявано от журналистите.

Действията му до известна степен напомнят на обявеното в началото на януари 2018 г. от мажоритарния собственик на фирмата, издаваща вестник „Стандарт“, Тодор Батков даряване на притежаваните от него акции на журналистите, работещи в медията.

„Редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Само така българските медии ще могат да се освободят от всякакви зависимости и ще бъдат свободни – този път не само на думи, а страната ни няма да заема незавидно място по медийна свобода“, допълва Пеевски, чиито издания обявиха за фалшива новина класацията за свобода на словото на „Репортери без граница“, отреждащо 111-о място за България.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

#ДАНСwithme

Пеевски препоръча на бТВ да се „прочисти“ от Светослав Иванов

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Редакционна статия на издавания от Делян Пеевски вестник „Телеграф“ препоръча бТВ да бъде „прочистена от „журналисти“ като Светослав Иванов“. Повод за атаката е интервю в последното издание на предаването „120 минути“ в неделя, в което гостуваше изпълнителният директор на „Ню Бояна филмс“ Ярив Лернер.

На 25 април бе съобщено, че фирма от групата на „Ню Бояна“ – „Ню имидж България“, е сключила предварителен договор за покупката на 50% от „Телеграф медиа“, притежавана от „Интръст“ ЕАД, която пък е еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмата „Телеграф медиа“ издава вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и Борба“, а тяхното съдържание се тиражира едно към едно от интернет сайтове, чиято собственост Пеевски отрича.

Светослав Иванов попита Лернер дали се притеснява от това, че „някои от тези издания са натоварени с доста негативи през годините, подозирани са в доста политически зависимости, в това, че са служели за средство за саморазправа с много неудобни и политически, и икономически опоненти“. Журналистът допълни, че „това е нещо, което е констатирано от големи международни организации, а пък и от българското общество“.

Гостът отговори с „Да“ (т.е. притеснява се) и съобщи, че все още правят предпроектно проучване, „няма да бъде финализирана сделката скоро, имаме още много работа“.

Това се превръща в повод за реакция от страна на изданията на Делян Пеевски. Статията в „Телеграф“ е подписана като редакционна, т.е. зад нея стоят изданието и неговият собственик. Текстът е публикуван и в останалите издания от групата, и в сайта „Блиц“, за който Пеевски също отрича да има нещо общо.

„Телеграф“ посвещава на Светослав Иванов цялата си втора страница, като по негов адрес са изсипани познатите и недоказани твърдения за мрежи и връзки с Цветан Василев, Иво Прокопиев, Сорос и т.н. без нито едно доказателство. Накрая изданието на Пеевски препоръчва на бТВ:

„И тъй като от месеци именно медиите от кръга „Капитал“ тиражират слуха, че бТВ ще бъде продадена, то ако това е вярно, добре е същата телевизия най-после да бъде прочистена от „журналисти“ като Светослав Иванов, използващи националния ефир за осъществяването на елементарни манипулации в услуга на менторите му.“

„Кафяв коктейл“

Вместо да излиза със специални изявления и становища, бТВ избра нестандартен начин да отвърне на препоръката на медийния издател и депутат Делян Пеевски да се „прочисти“ от журналиста Светослав Иванов.

Телевизията публикува снимка на водещия на предаването „120 минути“, направена в неделя, при последното издание на предаването за сезона, със следния текст:

„#СветославИванов @sveivanoff преди последния ефир на #120минути за сезона. Ще се видим отново от 9 септември с още по-интересни събеседници и рубрики“

Светослав Иванов нарече в профила си във фейсбук статията „банален кафяв коктейл с дъх на гнило“.

„Защо му е на един филмов продуцент да си партнира с издател на вестници, който е и депутат? Какво очаква да му донесе това? Какво е мнението му за имиджа на тези издания, които от години се използват за саморазправа според големи журналистически организации?“, припомня Иванов въпросите, които един журналист иска да зададе на събеседник като Лернер.

Ден по-късно „излизат отново обичайните калящи публикации, които често съпътстваха целия ни сезон. От същите хора. Със същите думи. По същите причини.“

„Ще им повторя отново – когато един журналист си върши работата и го калят, той обикновено се къпе. До следващото цапане. И до следващото измиване. И прочее – калташки ми ти работи, толкова характерни за българската реалност в момента.

Пожелавам Ви да не правите компромиси с Вашата лична хигиена и почтеността си. Вярвам в свободния избор на хората. И в техния интелект и критичност. Вярвам във Вас! Хубаво лято! Хранете се правилно“, завършва Светослав Иванов.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

#ДАНСwithme

Нов US имидж за Пеевски

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Това не е първият случай, в който Пеевски обявява, че продава медиите си

Весислава Антонова, Росен Босев

Дружеството на депутата от ДПС Делян Пеевски „Интръст“ продава половината от бизнеса си с печатни медии на компанията „Ню имидж България“. Това се казва в съобщение от името на двете компании, публикувано от няколко медии, сред които „24 часа“, „Труд“, „Стандарт нюз“ и агенция „Фокус“. Извън официалното съобщение нито една от двете страни не дава подробности около сделката. „Капитал“ изпрати въпроси до изпълнителния директор на „Ню имидж България“ Ярив Лернер за детайли около сделката и внезапния интерес на кинокомпанията към печатния пазар в България, който от години е в криза. Днес той каза, че ще даде повече информация, когато такава има. Лернер не отрече информацията в медиите, че „Ню имидж“ може да придобие част от вестникарския бизнес на Делян Пеевски.

В съобщението до медиите пише, че продавачът и купувачът са подписали предварителен договор, с който „Ню имидж“ получава 50% от капитала на „Телеграф медиа“ – дружеството издател на вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“ и акционер в регионалната медия Издателска къща „Борба“. Към момента „Интръст“ е едноличен собственик на „Телеграф медиа“.

„Приключването на сделката ще се извърши след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Печатните издания, предмет на сделката, са сред водещите в страната, като всекидневникът „Телеграф“ е изданието с най-висок тираж и продаваемост на българския вестникарски пазар. „Ню имидж България“ ЕАД създава специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие“, се казва в съобщението. Името на новата компания не се съобщава.

„Ню имидж България“ е част от американската едноименна компания, която придоби киноцентъра в Бояна през 2005 г. В България тя действа чрез дружеството „Ню Бояна филм“. „Ню имидж“ е създадена от Ави Лернер, а студиото в България се управлява от сина му Ярив Лернер.

На този етап можем само да гадаем какви мотиви стоят зад подобна сделка. Със сигурност това не е първият случай, в който Пеевски обявява, че продава медиите си. През април 2014 г. тогавашният собственик на вестниците – „Нова българска медийна група“ (управлявана от майката на депутата Ирена Кръстева), обяви, че продава дяловете на компаниите, които издават вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Меридиан мач“ и „Борба“. Като купувач беше посочена новорегистрирана ирландска компания „Медиа мейкър“ на бизнесмена и бивш изпълнителен директор на радиогрупата „Комюникорп“ (в България тя притежава „Радио 1″, „БГ радио“, „Нова“, NRJ, „Вероника“, „Радио 1 рок“, „Сити“ – радио и телевизия – бел. ред.) Патрик Халпени. До реална сделка така и не се стигна и медиите останаха в актива на депутата от ДПС.

Но все пак какъв интерес може да се крие зад сегашната сделка? Предположение първо: Вече близо девет години кинаджиите в България настояват правителството да приеме данъчни стимули за индустрията, с които да могат да привличат чуждите продуценти. Синът на собственика на Nu Image Ярив Лернер е сред водещите фигури в тази битка с властта. През 2010 г. бе предложен дори законопроект, който предвиждаше български и чуждестранни кинокомпании да получават данъчен кредит до 30% от всичките си разходи, платени на български физически и юридически лица. По този начин продуцентите ще са стимулирани да връщат обратно тези пари в кинопроизводството. Според тях само така прохождащата индустрия може да разчита да остане интересна за останалия свят, тъй като подобни данъчни облекчения вече има в страни от региона като Унгария и Чехия, които възстановяват до 20% от разходите на продуцентите, направени в страната. До този момент това искане на кинобизнеса не среща одобрението на законодателя. Правителството смята, че ако направи данъчни облекчения за един сектор, и други ще поискат същото. По същата логика всеки сектор може да поиска преференции. Поддръжниците на кинопроизводството застъпват тезата, че става въпрос за много специфичен пазар: идват едни хора с пари и ще ги дадат, ако получат част от тях обратно.

Какво общо има това с Делян Пеевски? През годините той неведнъж е доказал, че има силно влияние върху властта и на пръв поглед неразрешими казуси намират пролука и държавно одобрение след намесата му. Възможно е между Пеевски и Лернер да има такова споразумение. Приемане на данъчни стимули за киноиндустрията в парламента срещу подкрепа и външен имидж за медиите на депутата от ДПС.

В Бояна „Ню имидж“ развива различни кинодейности, за които отговарят няколко свързани компании – от продуциране и снимане на собствени филми през услуги за външни кино- и телевизионни продукции и предоставяне на сцени и техника, видео и компютърни ефекти до обучение и академия за млади професионалисти, които искат да се занимават с кино. За всичките фирми под шапката на „Ню Бояна филм“ работят около 450 души. Затова и законова промяна би дала още по-голям тласък на дейността й и рентабилността за собствениците.

Предположение второ: Съобщението за сделката идва след продължило близо година и половина преструктуриране на бизнеса на Пеевски, което засяга дружества, на които е пряк собственик, и тези, за които се говори, че контролира (като „Булгартабак“, чиито марки бяха продадени през миналата пролет на „Бритиш Американ тъбако“). От края на миналата година депутатът от ДПС започна да влива фирмите – издателки на медии, в едно дружество.

Преструктурирането става в контекста на процедурата в САЩ по закона „Магнитски“, инициирана от някогашния партньор на Пеевски, а сега негов враг – банкера Цветан Василев. Какво точно ще става със случая е дълбока конспирация, но от няколко източника „Капитал“ научи, че в края на миналата година тя е навлязла във формална фаза, т.е. твърденията в сигнала на Василев се проверяват. Това развитие най-вероятно е причина за все по-видимите усилия на Пеевски да чисти международния си имидж, които стигнаха до превод на английски и разпространение на агитационните книги на „Телеграф“ (в стил „Кой ограби България“) в европейските институции и люта битка с администраторите на онлайн енциклопедията Уикипедия.

Предположение трето: Друга хипотеза е, че вероятната сделка е свързана с анализа на медийния пазар, който КЗК започна по инициатива на правителството. Този сценарий е малко вероятен, доколкото Делян Пеевски е показал многократно, че и комисията, и контролиращият я Върховен административен съд са изцяло в неговата сфера на влияние.

Предположение четвърто: Пеевски купи почти завършеното тв студио на бТВ, което по случайност се намира в съседство на киноцентъра в Бояна. Сега то е в активите на собственика на „Телеграф медия“ и продавач в евентуалната сделка „Интръст“. Срещу вестникарското партньорство то може да бъде ползвано от филмовата компания безвъзмездно. Същото важи и за други имоти, придобити през годините от Пеевски. Тук обаче логиката защо не се придобиват само тези активи се чупи, затова е слабо вероятно обяснение.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено