Открийте ни и в

Коронавирусът

Modernа ще инвестира $500 млн. в завод за производство на иРНК ваксини в Африка

Moderna е първата голяма фармацевтична компания, доставила над 500 милиона дози ваксина в Африка

публикувано

на

Американската фармацевтична група Moderna Inc. планира да инвестира 500 милиона долара за изграждане на производствено съоръжение в Африка, способно да доставя до 500 милиона дози ваксина на базата на иРНК годишно, включително ваксината срещу COVID-19.

Бъдещата фабрика Moderna на африканския континент ще включва и съоръжения за бутилиране и опаковане на ваксини. Американската компания скоро ще реши коя държава в Африка ще построи следващата фабрика.

„Очакваме да произвеждаме нашата ваксина срещу COVID-19, както и други продукти от нашето портфолио от ваксини срещу тРНК, в това съоръжение“, заяви главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел в прессъобщение в четвъртък.

Съобщението на Moderna идва на фона на ескалиращи спорове между производителите на лекарства и ваксини за отказване от правата на интелектуална собственост за ваксините срещу COVID-19, за да помогне в борбата с пандемията и да осигури достъп на развиващите се страни до ваксини, след като богатите страни закупиха по-голямата част от тяхната продукция тази година.

Съединените щати заявиха, че ще подкрепят отмяната на правата на интелектуална собственост за ваксините срещу COVID-19, но идеята се критикува от производителите на лекарства, които казват, че трябва да наблюдава всеки трансфер на технологии поради сложността на процеса на производство на ваксини.

Отделно американската група Pfizer и нейният партньор BioNTech подписаха споразумение с южноафриканската компания Biovac от юли за производство на до 100 милиона дози годишно от тяхната ваксина срещу COVID-19, дози, предназначени за африканския континент.

Но Moderna е първата голяма фармацевтична компания, която обяви планове за изграждане на собствен завод в Африка, където досега е доставила над 500 милиона дози ваксина срещу COVID-19.

Световната здравна организация се опита да убеди Moderna и Pfizer-BioNTech да обединят усилия, за да разработят план за трансфер на технологии в Африка. Наскоро служител на СЗО разкри, че не е постигнат напредък в преговорите с Moderna.

В края на миналия месец главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел заяви, че според него пандемията от коронавирус може да приключи след една година, като се има предвид, че увеличаването на производството на ваксини гарантира глобалното им предлагане.

Модерна твърди, че разработената от нея ваксина има ефективност от 94,5% според резултатите от последния етап от клиничните изпитвания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Европейската комисия представи мерките срещу дезинформацията във връзка с COVID-19

Ето какви мерки са предприели социалните мрежи

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Европейската комисия публикува в четвъртък докладите на Google, Facebook, Microsoft, TikTok и Twitter относно мерките, предприети през ноември и декември 2021 г. срещу дезинформацията във връзка с коронавируса, като страни, подписали Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви: „Усилията на подписалите страни в подкрепа на кампаниите за ваксиниране в ЕС са от решаващо значение, тъй като разпространението на Омикрон поставя значителни предизвикателства. Все още обаче има възможност за подобрение. Следващите доклади ще дойдат през март, до този момент подписалите трябва да са представили новия засилен кодекс, който очаквам да се справя със съществуващите слабости, включително чрез стриктно третиране на всички езици.“

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, добави: „Благодаря на платформите, че показаха ангажираност в това редовно наблюдение за борба срещу дезинформацията относно COVID. Тъй като сега се насочваме към финалните етапи на приемането на Закона за цифровите услуги, имам големи очаквания към тях да засилят работата си и бързо да приемат силен Кодекс, който да бъде в съответствие с нашия нов европейски цифров наръчник.“

TikTok съобщава че видеоклиповете с етикет за ваксина, приложен на каналите му в Европа, са се утроили от 90 000 през октомври до 266 000 през декември.

Google актуализира информационните панели за търсене относно ваксинацията срещу COVID-19, достъпна във всички 27 държави, и започва да включва информация, свързана с педиатричните ваксини.

Facebook премахна мрежа за дезинформация и тормоз, насочена към медицински специалисти, журналисти и длъжностни лица на изборни длъжности, управлявана от антиваксърско конспиративно движение.

Microsoft е разрешил някои реклами на ваксини от публичните власти съгласно актуализираните си политики, които са генерирали около 733 000 импресии в ЕС между ноември и декември.

Twitter съобщава за актуализации на дизайна на етикети за подвеждащи туитове, свързани с COVID и ваксините, за да се улесни забелязването им. За повече подробности вижте докладите тук.

Обсъжданията на подсиления Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията продължават. Новият Кодекс, след публикуваните през юни насоки, трябва да бъде представен до края на март.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

ЕМА разреши хапчето на Pfizer за лечение на COVID

EMA вече издаде одобрение за употреба при спешни случаи и за хапчето на конкурента на Pfizer – Merck

публикувано

на

Виж цялата статия

Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз разреши употребата на новото COVID хапче на американската фармацевтична компания Pfizer за лечение на възрастни, изложени на риск от тежко протичане на заболяването.

Одобрението от Европейската агенция по лекарствата (EMA) позволява на държавите членки на ЕС да включат лекарството, след като регулаторът даде насоки за употребата му при спешни скучаи в края на миналата година.

Италия, Германия и Белгия са сред малкото страни в ЕС, които са закупили медикамента.

Pfizer разработи ваксина за Омикрон 

От компанията Pfizer вече съобщиха, че хапчето – нов вид терапевтично средство, което трябва да издържи на новия вариант Омикрон, намалява хоспитализациите и смъртните случаи при хора в риск с почти 90%.

Терапевтичното средство, наречено Paxlovid, е комбинация от нова молекула, PF-07321332, и HIV антивирусен ритонавир, които се приемат като отделни таблетки.

EMA вече издаде одобрение за употреба при спешни случаи и за хапчето на конкурента на Pfizer – Merck.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Мъж заплаши в социалните мрежи, че ще убие неваксинирани хора

Ядосал се, че е ваксиниран, а трябва да спазва ковид мерките

публикувано

на

от

Виж цялата статия

47-годишен жител на австрийския град Уелс заплаши в социалните мрежи да убие всички неваксинирани хора.

Според изявлението на полицията, за да подчертае заплахата си, той е направил снимка с пистолет, като тази снимка е приложена към съобщението.

По време на разпита той каза, че съжалява за заплахата в социалните мрежи.

Той обясни, че се ядосва, че трябва да бъде ваксиниран и все пак да спазва всички мерки.

Възмутен е, че обществото не може да се върне към нормалното заради неваксинираните.

Мъжът беше обвинен от прокуратурата на Уелс и му беше забранено да притежава оръжие.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА