Открийте ни и в

Коронавирусът

Moderna подава документи за спешна регистрация на ваксината си в САЩ

Очаква се първите ваксинации в Съединените щати да се проведат „към втората половина на декември“

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Фармацевтичната компания Moderna възнамерява да подаде молба в понеделник до Американската администрация по храните и лекарствата за разрешение за регистрация на нейната ваксина срещу COVID-19.

Компанията ще поиска от FDA да прегледа разширен набор от данни, показващи, че ваксината е 94,1% ефективна при предотвратяване на заразяване и 100% ефективна при предотвратяване на тежки случаи на заболяването.

Embed from Getty Images

„Това е поразително“, каза д-р Пол Офит, член на консултативния комитет на FDA за ваксини. „Това са невероятни данни.“

Главният медицински директор на Moderna заяви, че е станал емоционален, когато е видял данните в събота вечер.

„За първи път си позволих да плача“, каза д-р Тал Закс. „Имаме пълното очакване да променим хода на тази пандемия.“

Moderna ще стане втората компания, която кандидатства пред FDA за разрешение за спешна употреба на коронавирусна ваксина.

Ваксината идва: Как „United Аirlines” я транспортира при минус -70°C

Pfizer кандидатства на 20 ноември с данни, показващи подобна висока ефективност.

FDA ще се срещне със своя консултативен комитет през декември, за да прегледа заявленията на Pfizer и Moderna.

Очаква се първите ваксинации в Съединените щати да се проведат „към втората половина на декември“, според д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

В понеделник Moderna публикува актуализирани данни за ефикасност на своето клинично изпитване във фаза 3.

Започвайки през юли, фармацевтичната компания ваксинира или с препарата си, или с плацебо – инжекция с физиологичен разтвор, която не прави нищо – на около 30 000 души в САЩ.

През следващите следващи месеци, много от тези изследвани субекти развиха COVID-19. Но имаше голяма разлика между групата, получила ваксината, и групата, получила плацебо. Това възлиза на 94,1% ефикасност за ваксината на Moderna.

Заради случайно откритие: AstraZeneca започва нови изпитания на ваксината си

Нито един от 11-те души, получили ваксината, не се разболя тежко, но 30 от 185-те, получили плацебо, се разболяха и един от тях почина.

Ваксината има сходни нива на ефикасност за възрастни хора и за хора от расови малцинствени групи, каза Закс.

В клиничното изпитване фаза 3 на Pfizer ваксината се оказа 95% ефективна, а един участник в изследването, получил ваксината, разви тежък случай на Covid-19. Въпреки че двете ваксини не са идентични, както Pfizer, така и Moderna използват информационна РНК, за да забранят имунния отговор в човешкото тяло.

Ваксините се прилагат в две дози с интервал от няколко седмици и могат да причинят странични ефекти, като треска или болки в тялото за няколко дни.

FDA трябва да се срещне със своя Консултативен комитет по ваксини и свързани биологични продукти на 10 декември, за да разгледа заявлението на Pfizer и на 17 декември да прегледа заявлението на Moderna.

Embed from Getty Images

Офит, който е член на тази комисия, каза, че ще бъде важно да се види и да се види защо някои хора все още са се заразили с COVID-19 дори след ваксинация.

„Имаше ли по-голяма вероятност да са по-възрастни? Имаше ли по-голяма вероятност да бъдат афроамериканци или затлъстели или да имат основни медицински проблеми като диабет?“ запита Офит, експерт по ваксини от университета в Пенсилвания.

Ако FDA даде разрешение за спешна употреба на ваксината, което се очаква да направи, в рамките на ден или два, консултативен комитет към Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ще даде препоръка за това кой трябва да получи първите дози.

Тази група вероятно ще включва здравни работници и жители на домове за възрастни хора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Белгийски съд задължи AstraZeneca да достави дължимите дози на ЕС

Ако не спази сроковете, компанията ще трябва да плаща по 10 евро за всяка недоставена доза

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по делото, заведено срещу компанията AstraZeneca от Европейската комисия и 27-те държави – членки на ЕС, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.

Съдът разпорежда на AstraZeneca спешно да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 г. съгласно задължителен график както следва:

  • 15 милиона дози до 26 юли в 9,00 ч.,
  • 20 милиона дози до 23 август,
  • 15 милиона дози към 27 септември.

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза.

Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че AstraZeneca е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС.

Съдът също така счита, че AstraZeneca е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Гърция пуска българи и с разпечатан отрицателен бърз тест

Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт, с които пристигат

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Гърция ще допуска български граждани и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 на хартиен носител, считано от събота, 19 юни 2021 г., съобщи гръцкото Министерство на туризма, информира МВНР.

По информация на посолството ни в Атина документът за бърз антигенен тест трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната граждани, независимо от вида транспорт, с които пристигат от т. нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза и България – https://reopen.europa.eu/en).

Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега – за навършилите 6 години.

Германия вади САЩ, Канада и части от Гърция от списъка на рисковите държави

Всички шофьори на тежкотоварни камиони, независимо от гражданството си, които пристигат от Италия в Гърция, са длъжни да представят пред компетентните органи декларация с отрицателен резултат от направен самостоятелно бърз тест ( т.нар. self (rapid) test).

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

„Пирогов“ закри последното си COVID отделение

По време на Третата вълна COVID-19 отделения в „Пирогов“ стават 12 с общо 498 легла

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Facebook/УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Закрихме последното COVID-19 отделение и се молим да не се налага да го откриваме отново, съобщиха във фейсбук от най-голямата болница у нас „Пирогов“. В разгара на Втората вълна през ноември миналата година „Пирогов’ преструктурира Втора клиника по ортопедия и травматология в поредното COVID-19 отделение. Начело застава доктор Снежа Бахарова.

”Лице в лице с тази зараза спасихме много хора. Някой не успяхме, но дадохме всичко, на което сме способни. Бяхме екип за пример!“, каза доктор Бахарова.

8 месеца, неуморно, денонощно, отдадено екипът й посреща най-тежките случаи от цялата страна.

Започнаха проверки и в "Пирогов" за фалшиви хоспитализации

По време на Третата вълна COVID-19 отделения в „Пирогов“ стават 12 с общо 498 легла. Отделно 4 реанимационни сектора се борят за живота на най-тежко болните!

”Благодаря на ръководството на болницата за пълната подкрепа. Дано няма Четвърта вълна! Но ако има, ние пак ще се справим. Пироговци са големи!”, каза началникът на закритото отделение на деветия етаж в болницата.

Още преди първите случаи на COVID-19 в България болница „Пирогов“ и Клиниката по вътрешни болести са подготвени и през март 2020-та година успяват за часове да организират лечебната дейност така, че нито един нуждаещ се да не остане на прага на болницата.

15 месеца по-късно продължаваме да приемаме тежко засегнати от коронавируса и се надяваме скоро да дойде денят, в който останалите ни легла за COVID-19 болни ще изглеждат както тези на снимките. Ваксините са обещанието, че няма да се наложи отново да постъпим по този начин зарди Алфа, Бета, Гама или Делта варианта на коронавируса. От ”Пирогов” напомниха, че имунизират без почивен ден от 08:30 до 23:00 часа в делнични дни и до 17:30 в събота и неделя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Слави Трифонов: „Има такъв народ“ ще се яви сама на изборите, без коалиции

Шоуменът категорично отрече съвместна работа с "Изправи се бг" и Мая Манолова

Затвори