Открийте ни и в

САЩ

Morgan Stanley: Европа върви към рецесия, САЩ обаче могат да я избегнат

Американската банка прогнозиа развитие за азиатската икономика, клед като Китай загърбят окончателно строгите мерки срещу Covid-19

публикувано

на

Американската банка Morgan Stanley прогнозира, че еврозоната и Обединеното кралство вероятно ще изпаднат в рецесия, но един силно представящ се пазар на труда може да спаси Съединените щати от същата съдба.

Според MS глобалната икономика ще нарасне през следващата година с 2,2 на сто, но банката предупреди, че “рисковете са в низходяща посока” по отношение на тази прогноза.

Инвестиционната банка прогнозира нарастване на БВП на САЩ с 0,5% през следващата година, посочвайки, че “американската икономика ще избегне с малко рецесията през 2023 г., но икономическото приземяване не се чувства толкова меко, тъй като растежът на работните места се забавя значително и нивото на безработица продължава да се покачва”.

Магазинер с 10 внуци намаза $1 милион от лотарията

САЩ обаче ги очакват две последователни слаби години, тъй като “кумулативният ефект от затягащата се парична и лихвена политика през 2023 г. ще се пренесе и през 2024 г.”, прогнозира още MS.

В същото време анализаторите на банката очакват отварянето на Китай по отношение на досегашните строги ограничителни мерки за борба с Covid-19 да задейства собствен процес на възстановяване на азиатска икономика, като се очаква тя да нарасне с 5% през 2023 г., надминавайки осреднените прогнози за растеж от 3,7% на нововъзникващите пазари.

Легендата Сашо Мухата: Да изпиеш 8 ракии за 28 секунди. И то големи

Икономическият растеж в Азия ще се забави до 3,4% през първата половина на 2023г., преди да се възстанови до 4,6% през второто полугодие, подхранван от вътрешното търсене, посочи още Morgan Stanley.

Банката прогнозира рязко разделение между развитите икономики “в или близо до рецесия”, докато нововъзникващите икономики “се възстановяват умерено”. Според MS икономическото възстановяването в световен мащаб вероятно ще остане непостижимо.

В световен мащаб пикът на инфлацията би трябвало да дойде през текущото тримесечие, “като дезинфлацията ще се превърне в тема през следващата година”.

Инфлация в САЩ ще спадне до 1,9% към края на 2023 г., а основната американска инфлация (без цени на храни и енергия) – до 2,9 на сто.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено