Открийте ни и в

Най-бедната страна в ЕС поема председателството му

Avatar

публикувано

на

Емблемата на българското председателство

България – най-бедната страна в Европейския съюз – пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на 1 януари. До юли 2013 година, когато ще бъде сменена от Австрия, България ще отговаря за дневния ред на заседанията на Съвета на ЕС на експертно и политическо ниво и ще председателства всички министерски срещи в Съюза освен заседанията на министрите на външните работи – работата на Съвета по външните работи се ръководи от европейския комисар по външната политика.

Девизът на българското председателство е девизът на самата страна: „Силата е в единството.“ Но за България няма да е лесно да осигури единство на страните членки на ЕС, особено по някои въпроси, по които между тях има сериозни разногласия, като например миграционната политика и върховенството на закона в Полша. На България й предстои да търси компромис между тях, независимо от незначителната си политическа тежест и последното си място в ЕС по размер на БВП на глава от населението (според данни на „Евростат“ през 2016 година България е изоставала с 51% от средното ниво за ЕС по този показател).

България изостава от европейските страни и в реалното индивидуално потребление според данните за 2016 година. За авторитета на страната в Съвета на ЕС не помага и репутацията й на една от най-корумпираните страни в Съюза. В последния доклад, подготвен в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, действащ само по отношение на България и Румъния, Европейската комисия отбеляза, че засега не се наблюдават „убедителни резултати в областите, нуждаещи се от законодателни реформи и решителни действия на правителството, като например борбата с корупцията“.

България, както и предшествениците й, обещава да бъде „честен посредник, политически лидер, представител и координатор“ в работата на Съвета на ЕС – институция, в която са представени интересите на всички страни членки на Съюза и където се утвърждават законодателните решения на Евросъюза. Българското председателство избра четири приоритетни области за председателството си: задълбочаване на финансово-икономическата интеграция в рамките на Съюза, стабилността и сигурността в ЕС, цифровата икономика (неслучайно еврокомисар по цифровата икономика е представител на България) и европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина. Македония, Сърбия. Черна гора и Косово). „България има намерение да използва регионалния си опит и без да насърчава с лъжливи обещания, да подкрепи реформите в страните от региона на Западните Балкани, свързани с процеса на присъединяване към ЕС, както и да изведе този въпрос на първи план в дневния ред на ЕС“, пише в програмата за българското председателство. Перспективите за присъединяване на тези страни в ЕС обаче са толкова мъгливи, че едва ли някой взема насериозно обещанията, които им се дават постоянно. С перманентните кризи, които разтърсват ЕС, и при положение че това са бедни страни, които ще искат да потребяват, а не да внасят средства в Съюза, тяхното членство ще стои само на хартия, като вечно обещание, което не е ясно дали някога ще бъде изпълнено, смятат наблюдатели. По-изпълнимо изглежда другото решение на българското председателство – страната да работи за развиването на транспортните съобщения между тези страни и Евросъюза и създаването на обща балканска енергийна, цифрова и образователна инфраструктура.

Кандидати за влизане в Европейския съюз от балканските страни са Албания. Македония, Сърбия и Черна гора, като с Белград (от 2014 година) и Подгорица (от 2012 година) вече се водят преговори. Босна и Херцеговина очаква да получи статут на кандидат от февруари 2016 година.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Много американци са уверени, че могат да победят в двубой шимпанзе или кралска кобра

Мъжете много по-често се пишели за въображаеми победители, в сравнение с дамите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Една пета от американците са уверени, че могат да надвият в пряк двубой шимпанзе или кралска кобра, стана видно от проучване, публикувано във в. „Метро“

В анкетата на социологическата агенция YouGov взели участие 1224 пълнолетни граждани на САЩ .Те трябвало да предвидят изхода на въображаем свой двубой с различни животни. В друга част от допитването респондентите трябвало да определят победителя при бой между отделни представители на фауната.

Оказало се, че мъжете много по-често се пишели за въображаеми победители, в сравнение с дамите.

Двадесет и два и 23 процента от мачовците доверили, че могат да се справят с шимпанзе или кралска кобра, докато едва 8 и 12 процента от дамите респективно се виждали победителки при свада с подобни животни. Представителите на силния пол губели известна увереност при евентуална схватка с кенгуру или вълк. При тази ситуация съответно 16 и 17 процента от анкетираните се виждали като победители.

Що се касае до шампионите в двубоите между животни, класацията била оглавена от слоновете, носорозите, следвани от мечките гризли, тигрите , хипопотамите и лъвовете.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Продават пробуден исландски вулкан

Властите са готови да вложат над 560 хиляди долара за превръщане на мястото на изригването на вулкана в туристическа забележителност

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Исландското семейство, което е собственик на земята, на която се намира пробудилият се през март вулкан Фаградалсфядл, е решило да продаде участъка си, съобщи изданието „Икономик таймс“.

Властите са готови да вложат над 560 хиляди долара за превръщане на мястото на изригването на вулкана в туристическа забележителност.

„Този участък се продава на изгодна цена и ние вече сме получили две предложения“, съобщи собственичката на имота Анна Тордис Гудмунд Сдоттир. По нейните думи земята принадлежи на нейното семейство от поколения насам, а мисълта за продажбата й възникнала съвсем неотдавна.

ГАЛЕРИЯ: Остров Сейнт Винсент без ток и вода заради изригването на вулкана 

Тя е една от 19-те наследници на имота.

Земевладелците си сътрудничат с властите, за да бъде осигурен безопасен достъп за туристите и те не възнамеряват да ограничат движението на пешеходците в своите имения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

Собственикът на чикагското заведение Spybar обвинен в разпространение на наркотици

Съдът постанови Дино Гардиакос да предаде паспорта си и да внесе пари в брой в размер на 25 000 долара, за да излезе от затвора

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

Собственикът на клубът Spybar е изправен пред множество обвинения за разпространение на наркотици. Това се случва след като е приел международен колет, съдържащ над два килограма популярно наркотично вещество, което пък накарало разследващите да намерят още забранени вещества в дома му, стана ясно от съобщение от прокуратурата.

Dino Gardiakos | CCSO

Съдия Сузана Ортис постанови Дино Гардиакос да предаде паспорта си, да внесе пари в брой в размер на 25 000 долара, за да излезе от затвора, и да докаже, че всички пари, използвани за гаранция не идват от незаконна дейност. Гардиакос трябва да се върне в съда на 4-ти юни.

Федералните митнически агенти хванаха подозрителния пакет от Обединеното кралство, адресиран до Гардиакос, и там откриха повече от 2 килограма кетамин, това заяви помощник-държавният прокурор Брайън Буркхард по време на изслушването на в петък.

Българин, шеф на контрабандисти на наркотици, се изплъзна от акция на испанската полиция

Агентите препечатаха кутията и се уговориха да бъде доставена в дома на Гардиакос от агенти от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и шерифския офис на окръг Кук.

В дома на Гардиакос мъж, който се идентифицира като „Майкъл“, е приел пакета и е казал на доставчика, че Гардиакос, адресираният получател, е единственият човек, който живее там, каза Буркхард. Агентите скоро получиха сигнал, че някой е отворил кутията, и те незабавно изпълниха заповед за задържане в дома на Гардиакос, която съдия одобри по-рано.

При търсенето в дома на Гардиакос са открити наркотици на стойност 240 000 долара, включително над 11 паунда канабис, THC концентрат, гъби Psilocybe и още кетамин, каза Буркхард. Агентите и заместниците също така са намерили пари в брой в размер на 25 000 долара, опаковъчни материали за наркотици, везни, счетоводни книги и други материали, свързани с разпространението на наркотици в дома.

41-годишният Гардиакос притежава Spybar от 16 години, споделя неговият защитник в съда.

Случилото се в петък е последното засега от поредицата проблеми на дългогодишния клуб.

Spybar беше затворен през февруари 2018 г., след като властите научиха, че той работи без държавен лиценз за алкохол в продължение на 20 месеца. Но клубното ръководство преодоля тези проблеми и отвори отново седмици по-късно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Децата от училище “Св. Иван Рилски” в Чикаго отпразнуваха Коледа

Коледното тържество в училище "Св. Иван Рилски" в Чикаго започна с молитва за здраве, успехи и благополучие от отец Димитър...

Затвори