Открийте ни и в

Интересно

Най-големите научни открития от началото на XXI век

публикувано

на

Марс изглежда твърде суров, но учените намират климата му удобен поне за микроби

От началото на новия век изминаха малко повече от 11 години, а американският канал “Дискавъри” вече е готов с класацията на най-големите научни открития за този период.

На първо място е скоростта, с която се топят ледовете. Тя се оказва по-висока, отколкото се предполагаше преди. Учените, занимаващи се с климата на Земята, са установили, че гигантските ледници на Гренландия и Антарктида се топят по-бързо. Прочутата снежна шапка на Килиманджаро, както и на други планини могат напълно да изчезнат. Дебелите ледове на Арктика бързо намаляват, а това означава, че през летния период Северният ледовит океан ще остане без ледове. Главният проблем са последиците от топенето. Според някои прогнози вследствие на повишаването на нивото на световния океан под вода ще се окажат градове и острови.

От друга страна, планинските ледници по целия свят ще станат източник на прясна вода за милиарди хора.

На второ място е начертаването на картата на човешкия геном. Бяха необходими 10 години и международното сътрудничество на учени, за да бъде направена през 2000 г. “черновата” на целия човешки геном. През 2003 г. последва окончателната версия.

Финансираният от САЩ Human Genome Project и неговият частен конкурент Celera Genomics положиха едни от най-големите научни усилия в историята, разкрили повече от интимни подробности за това какво в действителност представлява човешкото същество.

На трето място е

откриването на вода на планетата Марс

През 2008 г. апаратът “Феникс” на НАСА кацна на Червената планета, за да потвърди наличието на вода и да намери признаци за органични съединения. Откритието, направено от “Феникс”, не само потвърди наличието на вода на Марс, за което и преди предполагаха учените, но и даде надежди, че в тази среда могат да се развиват микроби.

На четвърто място е получаването на стволови клетки по етичен път. През 2007 г. учените от Университета на Киото и университета “Уисконсин-Медисън” независимо едни от други накараха обикновени човешки кожни клетки да се държат като ембрионални стволови клетки. Възрастните клетки се превърнаха в плурипотентни клетки, или клетки, които могат да се окажат какъвто и да било друг вид клетки. Тези плурипотентни клетки на възрастен човек решиха два важни проблема. Те позволиха да се избегнат етичните съображения и финансовите ограничения.

Постижението може да осигури така необходимите за терапевтични цели стволови клетки, без да се прибягва до клониране на ембриони.

На пето място е управляването на протези с помощта на сигнали от мозъка. Киборгите постепенно започнаха да се превръщат в реалност. През отминаващото десетилетие бяха постигнати големи успехи в контролирането от хората на автоматизирани части на тялото и компютрите с помощта на интелекта.

На шесто място е откриването на планети “пришълци”. През 2008 г. астрономи с помощта на космическия телескоп “Хъбъл” и инфрачервените обсерватории “Кен” и “Джемини” на Хаваите обявиха, че са наблюдавали екзопланети, които кръжат около далечни звезди. Двете обсерватории заснеха тези светове. Специалисти от обсерваторията “Кен” наблюдаваха три екзопланети, които обикалят около звездата HR8799, разположена на 150 светлинни години от Земята. Благодарение на “Хъбъл” бе заснета масивната екзопланета около звездата Фомалхаут, разположена на 25 светлинни години от нашата планета.

На седмо място са

новите предци на човека

През 2002 г. в северните части на Чад изследователи откриха череп на 6-7 милиона години, принадлежал на Sahelanthropus tchadensis – известен като Toumai (Тумай). Тъй като бе намерен само черепът, учените не успяха да кажат дали този прародител на човека е ходил изправен на два крака.

След това се появи Арди. През 2009 г. в Североизточна Етиопия беше открита пълен скелет на хуманоида Ardipithecus ramidus на възраст 4,4 милиона години.

На осмо място е потвърждаването на съществуването на тъмна материя. През лятото на 2006 г. астрономи обявиха, че са се сдобили с преки доказателства за съществуването на тъмна материя. Те бяха получени при внимателното претегляне на газ и звезди между два галактически купа в звездния куп Булит (Куршум).

На девето място е изучаването на меките тъкани на динозаврите. През 2005 г. Мери Хигбай Швайцер и нейните колеги съобщиха, че са намерили кръвоносни съдове, костна матрица и други клетки на фосилизирана бедрена кост на малък Тиранозавър рекс. Получените от меките тъкани аминокиселини напомнят на тези при съвременните пилета, което според учените говори за връзка между динозаврите и птиците.

На последното, десето, място е откриването на нов космически обект в Слънчевата система. През януари 2005 г. Майк Браун и неговият екип благодарение на обсерваторията „Паломар” откриха планетата-джудже Ерида – малко тяло, което е с 27% по-голямо от Плутон. Ерида стана 9-ото най-голямо космическо тяло от известните, които обикалят около Слънцето.

 

Откритият череп на Тумай

Специалистите предполагат, че прародителят ни е изглеждал така

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА