Открийте ни и в

Крими

Най-масовото убийство в новата българска история

публикувано

на

Кети и Неделчо

Екип на BG VOICE

Такова нещо не е имало дори в най-мрачните години на мутренските групировки – шесторно убийство в една нощ!

Хронологията

Първите пет трупа бяха открити в къща в град Нови Искър на втория ден от новата година. Към 16:20 ч. мъж съобщил в полицията, че не може да се свърже по телефона със свой близък, с когото редовно поддържали контакт. Бруталното престъпление е било извършено в новогодишната нощ в квартал „Изгрев” на Нови Искър. Мъж, възрастна и неподвижна жена, две момчета, момиче и куче са били убити последователно с по един изстрел от огнестрелно оръжие. Първоначално, и по добре отработена схема, МВР реши да се плъзне по линията на най-лесното съпротивление и обяви за издирване шестото лице, за което е имало данни, че е било в къщата по време на новогодишното празненство, но не е било открито сред труповете – 44-годишната Кети Николова Кюхова, която е живяла на семейни начала с единия от мъртвите.

Постепенно започнаха да излизат нови и нови данни – застреляни са бащата Неделчо Юнаков, неговият син Георги, Нанси – дъщерята на жената, която е обявена за издирване, на 16 години, Боби – приятел на Нанси, и възрастната жена на 72 години – майка на издирваната Кети, която е била почти неподвижна. Неделчо и Кети са били във втори брак. Нанси и Боби са намерили смъртта си на втория етаж на дома.

Ден по-късно полицията откри трупа на Кети и джип БМВ Х 5. Тялото на 44-годишната жена е било в геран, после е направен опит то да бъде прикрито, като той е захлупен. Мястото е сравнително надалеч в Балкана – на няколко километра от къщата на трагедията. След като основният заподозрян отпадна от полезрението, МВР отново се плъзна по удобното надолнище и спусна новата версия – Неделчо е избил семейството и после се е самоубил. Но тя не издържа дълго, тъй като стана ясно, че липсва оръжието.

Категорично отпада и версията, че е възможно Кети Кюхова да е избила семейството.

На третия ден вече бе ясно, че всички са застреляни не с по един – както първо бе съобщено, а с много куршуми, а извършителят се опитал да почисти след престъплението. Стрелбата е била професионална – има изстрели в главите и в гръдните кошове.

Става известно, че Кети може и да е намерена в кладенец, но тя е носела със себе си тефтерче, което при това е запазено и четливо. В него има данни за последните парламентарни избори. Кюхова не е била в списъците на секционните комисии, но си е водела записки за това как се смятат преференции и как се броят гласове. В бележника освен името на мъжа й Неделчо Юнаков има и записки за ипотечен кредит, какъвто семейството е теглило. Юнаков е бил управител на фирмата „Бау консултинг мениджмънт”. Тя е била прехвърлена на мъж от Лом на име Камен Благоев, който според регистъра притежава десетки фирми. „Бау консултинг” е изпълнител по европроект по оперативна програма „Регионално развитие”, започнат през 2012 година, за строеж на защитени жилища в Кърджали.

Полицията обявява нов заподозрян за убийството – Росен Ангелов. Той има профил във фейсбук, който бързо след огласяването на името му е изтрит. Ангелов е живял в квартал „Дружба” в София, но е напуснал жилището в края на лятото. Той е служил във Френския легион, а на познати често показвал свои снимки от тогава. Досието му обаче е пъстро от престъпления и липса на наказания. От „Люлин” тръгва първото дело за блудство срещу Ангелов. Посегнал на 12-годишната дъщеря на жената, с която живеел тогава. За това бил осъден и лежал в затвора шест години. Излязъл на свобода през 2002-ра. Само няколко години по-късно отново е обвинен и осъден за блудство, обявен е за общодържавно издирване, но полицията си прави пас и въобще не го търси.

Прякорът на Росен Ангелов е Горския човек. Практически той е човек без документи, без собственост. МВР обяви, че е имал интимна връзка с Кети, която е продължила около 6 месеца преди убийството. МВР твърди, че от 2009 г. до сега са предприемани няколко полицейски операции за откриването на Ангелов, но без резултат. В същото време той спокойно се е разхождал из София, пиел е кафе на публични места, хвалел се е със снимки от френския си период. В това време са му образувани и още съдебни дела, които е нямало как да приключат в негово отсъствие – за кражба през 2004 г.; за вещно укривателство през същата година; за обсебване през 2005 г.; за кражба на ток през 2007 г. и за блудство с непълнолетно дете.

Според последната версия на МВР той е действал сам при шесторното убийство, като не е имал съучастници и е използвал едно и също оръжие за очистването на шестимата с 22-ри калибър. Полицията експресно се сдобива с ДНК данни, които доказвали, че именно Ангелов е извършителят. МВР го описва като хитър, прикрит, интригант, претенциозен, с високо ниво на интелигентност, опитващ се да прави добро впечатление.

Той разместил телата на мъртвите в къщата, за да прикрие следите, твърди полицията, но не става ясно как с някакво разместване и при наличие на трупове се прикриват каквито и да е следи. МВР сочи Кети Кюхова като първата му жертва. Тялото й после било занесено и хвърлено в кладенеца. Полицията смята, че убиецът не могъл да понесе, че е изоставен от нея. Жертвите били убивани една по една – след Кети бил застрелян Неделчо, после Георги и възрастната жена, а накрая и децата на горния етаж. Нанси и Боби избягали горе да се скрият, а преследвачът им е ритал всяка врата, за да ги търси. Неделчо и Георги опитали да окажат съпротива – такава е картината според главния секретар на МВР Младен Маринов.

Горския човек е от Добричко, последните години живял и в Луково. Не поддържал връзка с роднини. В дома му са открити части от ръчни гранати, търсил е да се снабди с дълго оръжие. Заради издирването му бяха забранени ловните излети в Искърското дефиле.

На 7 януари МВР обяви, че Росен Ангелов се е самоубил, с което случаят с най-голямата касапница в България за последните 50 години бе приключен. Официалната версия е, че тялото му е намерено около 14 часа на 500 метра от вилата в Луково, която е обитавал преди убийствата, с огнестрелна рана в слепоочието. Застрелял се в главата с малокалибрено оръжие със заглушител. В дните, в които го издирвали, той следял на живо всичко това от персоналния си компютър, който дори е бил свързан в интернет.

Съмненията

Първа своите съмнения, че МВР сочи удобния, но не истински убиец, изрази майката на убития Боби Иванов. Тя заяви, че е убедена и има доказателства, че полицията и прокуратурата въобще не са издирвали през годините Росен Ангелов, когото сочат за убиец на сина й и останалите петима. „След като е бил обявен за издирване, за да влезе в затвора, той си е взел мобилен телефон на изплащане, пуснал си е и интернет. Дори му е заведено изпълнително дело, но наблюдаващият прокурор не го е знаел, коментира почернената майка. – Не вярвам Росен да е убиецът, по-скоро ми се струва изкупителна жертва.” Стефка обясни, че я държат в пълно неведение относно хода на разследването. Според нея било необяснимо защо Росен ще убива Кети, сочена за негова любовница, на място, далеч от семейството й, а часове по-късно ще застреля и тях, при положение че никой не го е видял. „Той така или иначе се е укривал, защото вече е бил издирван, обоснова се жената. – Вчера казаха, че са готови балистичните експертизи, а мен никой не ме е информирал. Дори не ми казват кога ще освободят тялото, за да мога да погреба сина си.” По думите й всички, които са виждали Росен и са знаели, че той е издирван, са за затвора. „От това, което чета по медиите, той се е разхождал свободно из гората, ходил е и при приятели в „Дружба”. Това не е криене.”

На бял свят изплуват и още странности около Ангелов. „Подписка” – тази мярка за неотклонение му позволява през 2009 г. да се укрие от правоохранителните органи и въпреки постановената на три съдебни инстанции присъда от 8 години затвор за блудство с 11-годишно момиче той да не я изтърпи. Съдът просто не е счел за необходимо да го вкара в ареста, откъдето да го отведат в затвора. Ангелов е бил на свобода, чул е присъдата си и е отишъл у дома, за да чака да пристигнат съдебните полицаи, които да го ескортират зад решетките. Естествено, не ги е дочакал.

Още съмнения будят твърденията на МВР, че за връзката на убиеца с Кети знаела само майка й, която също е убита. Тук следва логичният въпрос – ако за въпросната връзка е знаел само 1 човек, а той е бил убит, как МВР са се сдобили с тази ценна информация?

Буди недоумение и още едно интересно твърдение. Дори МВР признава, че не знае откъде се познават Кети и Росен Ангелов, но се твърди, че е харесвал всяка нейна снимка във фейсбук, на която е сама, а според тях това е сигурен знак за наличие на любовни чувства.

Съобщението, че извършителят на убийството е доказан с ДНК анализ, е също много съмнително. За да бъде извършен ДНК анализ, е нужно да има биологичен материал върху жертвите от убиеца (или в тяхната къща) и референтен сравнителен материал от самия убиец, който доказано е негов. И макар във филмите да могат да извършват подобно нещо на базата на открит косъм за 5 минути, то в реалния живот подобно нещо е невъзможно. Космите и косата (по земята и четките) като цяло не са добър източник на генетичен материал. Космите не носят ДНК, а евентуално, ако косъмът не е пречупен и с непокътнат корен, който носи клетки. Може да са открили друг биологичен материал – кръв, тъкан, семенна течност, но с течение на времето качеството се влошава, шансът ДНК да се фрагментира нараства, а с това се редуцира качеството на анализа. Просто не е ясно дали въобще са открили биологичен материал от убиеца, а и ако са открили, то най-вероятно е трябвало да се изследват десетки проби. Не е ясно с какво са сравнили открития материал. Кой е референтният, този от убиеца. Откъде са го взели, ако 8 години убиецът се издирва от властите и никой не знае къде е? Самият анализ отнема много време. Нужни са минимум 2 дни, а при положение че данните от анализа бяха огласени на 5 януари, в деня, след като стана ясно за съществуването на Ангелов, не е ясно кога са били взети пробите.

Хронологията също куца. На 2.01. МВР смята, че Кети е убийцата. После – че бащата е удушил всички. На 3.01. се появи версията, че са убити заради измами с ДДС, на 4.01. се появи Росен Ангелов, а на 5.01. вече му е направен ДНК профил по необясним начин. Малко по-късно той е удобно самоубит.

Най-любопитна от всички обаче е версията, която бе разпространена анонимно в социалните мрежи. Тя гласи следното: Убиецът е тийнейджър, син на местен големец от Нови Искър, близък до ГЕРБ. Пистолетът е „Валтер П22″, регистриран на името на бащата. Това момче е имало отношение към дъщерята, затова момичето е убито само с един изстрел в слепоочието, а тялото му не е обезобразено като на останалите. Най-много гавра е понесло тялото на Боби, който за разлика от другите членове не е бил застрелян единствено с цел да бъде убит, а е направен опит да бъде наказан заради сексуалното му отношение с момичето, като е прострелян в гениталната зона. На 31 декември около 9 часа момчето е било пуснато в къщата в качеството си на приятел на Боби и дъщерята. Възникнал е скандал между тях, при което Боби и момичето се качват в стаята, пускат си музиката силно и го оставят долу с Кети и Неделчо, за да го игнорират. Неделчо се обажда на големия си син Георги, който също го познава, вероятно са били и приятели, да дойде да го успокои. Не са викали полиция, не е правен опит и да бъде изхвърлен, понеже са знаели чий син е, а не са очаквали това, което ще последва. Когато Геоорги е дошъл, скандалът е ескалирал и тийнейджърът е започнал екзекуцията на семейството. След което се е прибрал вкъщи, изкъпал се е, преоблякъл се е и е отишъл на тийнейджърския купон, на който са били канени Боби и приятелката му. Телата на всички убити и джипът БМВ са били в къщата на 1 януари през деня! В същият ден това момченце разказва всичко на баща си и той започва да организира заличаването на следите. Къщата в Луково, в която живее Росен Ангелов, е собственост на бащата и ако журналистите се постараят малко повече, ще научат и името му. На 1 януари вечерта чистачите отиват в къщата на убитите и извличат тялото на Кети, разбиват предното дясно стъкло, защото не искат да оставят следи, а не намират веднага ключовете в къщата и не рискуват да ровят из нея. Подкарват джипа до кладенеца, изхвърлят тялото и умишлено тефтерчето. На 2 януари е убит и Росен Ангелов, а тялото му изхвърлено някъде близо в околностите. МВР не направи ювелирна акция по залавянето му, а нарочно блокира цяло Луково, за да обвини журналистите, че той е избягал благодарение на тях. Импровизираното стрелбище в двора на Росен е набързо сглобено.

 

Тефтерчето, открито здраво и читаво в убитата Кети, чието тяло е престояло в кладенец с вода

Боби е застрелян с 4 куршума, единият в главата

Нанси

Георги Юнаков

Росен Ангелов

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено