Открийте ни и в

Ахмед Доган

Най-успешният политик на задкулисието стана на 60

публикувано

на

В годините, когато е бил агент Сава на Държавна сигурност

,,Сами можете да си изберете кола, автобус, каруца, влак или ракета носител, която да ви изведе до Европа. Но не за да миете чинии. А да разгърнете всичките си възможности. Аз, като бях студент, след всеки изпит си мислех, че вече съм станал специалист. Тинтири-минтири! Не се надявайте на образованието, самообразовайте се. Изпреварвайте собствените си очаквания и възможности. Европа не е България – там е 450-милионен пазар! А с това, на което ви учим тук, трудно можете да се конкурирате там. Затова нашата основна задача днес е да вдигнем равнището, така че да можете са сте конкурентни. И да преодолеете това изоставане. Вие нямате вина за него. Вината е наша и на предишното поколение. Трябва да ви създадем стартова площадка за развитие и да можете да сте пълноценни и да печелите навсякъде. А не да мизерствате с ниски заплати. Особено сега е нормално да искате да се наслаждавате пълноценно на живота. Аз на толкова години още не мога да му се насладя. Животът е сладък,

не стига. Живее ми се, мамка му стара!

Чувам, че един от вашите лидери отишъл в ГЕРБ. Имайте критерии за хората, преценявайте ги! Ако такъв мухльо като Бойко Борисов ви харесва, подкрепяйте го. Изобщо не ми пука. Но въпросът е много сериозен. Има една наука, имиджология се казва. Знаете ли какви чудеса прави тя? Как се казваш ти? Айнур, за един месец мога да ти направя такъв готин имидж, че няма сама да се познаеш. Кой тук изучава философия? Никой? Много сте зле, бе! Няма тогава да ви говоря за имиджология. ДПС има реално присъствие във властта. Въпрос на време е тази щафета да се предаде във вашите ръце. Ако не сте готови, ще се изпортите на втората или третата крачка. Дали вашите преподаватели са ви подготвили за това? Съмнявам се. Трябва да мислите не за днес, а за утре, за след месец. Това е изпреварващо развитие. Аз съм пример за него. От едно загубено село съм. А сега съм богат човек. Политик съм. Мога да се занимавам с бизнес. Мога и с космонавтика да се захвана, ако искам. Но не казвам, че е лесно. Има една турска поговорка: ,,Ако животът беше толкова прекрасен, когато се раждахме, нямаше да плачем.“ Сигурно си мислехте, че ще ви агитирам: ,,Юруш на маслините, там е врагът, да дойдат танковете.“ Не, скъпи приятели. Пожелавам на всеки от вас да намери своята ракета носител. Не само чрез и във ДПС.“

Това е Ахмед Доган, какъвто широката публика рядко може да види. В импровизирана реч пред студенти от младежкото ДПС в Шумен през 2007 г. – пак в навечерието на евроизбори. 7 години по-късно Доган не обикаля по страната да прави кампания. Поканените тези дни на 60-годишнината на почетния председател на ДПС, разбира се, бяха много повече. Но още повече са тези, които само мечтаят за такава покана. Защото въпреки оттеглянето от активната политика Доган продължава да е човекът, до когото всички се домогват, когото ласкаят, мразят и от когото се страхуват. Или както казват и враговете му – най-големият политик на българския преход. Фактът, че Лютви Местан е настоящият председател на ДПС, само потвърждава това.

Доган се оказа единственият партиен лидер, който съумя да подготви и наложи такъв свой наследник, че да стабилизира още повече, вместо да отслаби партията си. Да създаде свой образ и подобие, за да му повери ДПС. Вероятно опитът за покушение на Октай Енимехмедов разтърси Доган не толкова със самия акт на нападението, колкото с помрачаването на този дълго подготвян момент на оттегляне и предаване на щафетата на Местан. Но пък бе идеалният повод почетният председател оттогава да потъне в пълно медийно мълчание.

И Иван Костов – единственият лидер, който се съизмерваше с Доган, докато накрая го закичи с титлата „проклятието на България“, също потърси свое подобие за наследник. Но от това бутиковото вече ДСБ не стана по-силно, нито Радан Кънев – по-разпознаваем за широката публика. Играчът от този ранг вляво – Георги Първанов, който след ,,оттеглянето“ си в президентството също за известно време продължаваше да има пълен контрол над партията, днес е изключен от БСП. Посоченият от него за наследник Сергей Станишев първо се еманципира от своя ментор, а после го ,,изяде“, вместо да го възпроизведе. Царят днес е аристократичен пенсионер, а някогашната му партия – невидима. При Бойко Борисов пък въпросът за копия и наследници очевидно е напълно несъстоятелен.

Доган успя точно защото е пример за ,,изпреварващо развитие“, както сам обяснява.

За разлика от доста първосигналния Борисов, който действа с 6-о чувство и почти животинския си политически инстинкт дори когато ,,случайно“ изпуска реплики, създателят на ДПС преобръща социологически прогнози. Така и не стана ясно например наистина ли бе теч на информация прословутото му изказване в Кочан за инструмента и порциите на властта, което помогна на ГЕРБ да спечели парламентарните избори. Но точно подобни реплики показват едно от най-отличителните качества на Доган – не му пука да каже публични истини, които останалите свенливо премълчават. Ако оставим настрана другия план, репликата му за обръчите от фирми също бе непукистко назоваване как се случват нещата в българската политика.

Не му пука да е нагъл – ако искам, и летяща чиния ще си купя (,,Ако искам, и с космонавтика мога да се занимавам“). Не намира за нужно да се обяснява, че не ходи в парламента. Не му пука да се ожени и разведе три пъти и да официализира връзката си с 30 години по-млада манекенка. Не му пука да нарече Бойко Борисов ,,пухльо“ пред камери. Всички знаят, че е гадняр, но му завиждат и искат да са като него. На всичкото отгоре пуши, пие, женкар е, стои до сутринта и се занимава с най-амортизиращата дейност – политиката, а определено не изглежда на 60, колкото навърши на 30 март. Част от този цинизъм на Доган е и – меко казано – нетрадиционното му чувство за хумор в политиката. Израз на което бе и това след 20 години гънене на куп парламенти и правителства точно агент Сава да прокара закона за досиетата.

Известно е и увлечението му по истории с поучителен край, с които могат да се свържат възходите и паденията на различни знакови през годините лица от ДПС.

При всички тези сюжети впечатлява хладнокръвието на Доган. Казват, че след атентатите на турското националноосвободително движение в България в средата на 80-те следователят, който провеждал разпитите му във Варна, бил впечатлен от бързия му и комбинативен ум, както и от желязната му психическа устойчивост. Сигурно това е дало повод на Държавна сигурност да даде начален тласък на турчина от Дръндар. В досието на Доган е пълно с доноси, писани от него, заради които някои като Касим Дал го наричат предател. Хиляди други обаче вярват, че така е превземал тоталитарната система отвътре. И със сигурност сред тях има такива, които биха дали живота си за лидера.

В ДПС е като в мафията. Впрочем думата ,,като“ е излишна. Всички са единни дори когато не се харесват. Има омерта за мълчание, има и странни самоубийства. Има знаци, разгадаеми само за просветените. Превземат територии бавно, стратегически, дългосрочно. За целта работят много, полагат грижи, извиват ръце. Единствените, които инвестират много в млади кадри и образованието им навън. Този, който предаде или просто се издъни, се зачерква завинаги. В същото време обаче няма по-издържана икономическа програма от тази на ДПС, по-последователно изповядвани и защитавани европейски либерални ценности, по-сполучливо избрана като цяло депутатска група в Страсбург. Доган обича да схваща себе си като учен. Твърди се, че от оттеглянето си се занимава именно с академични дела. Не е ясно в коя посока, вероятно вече е загърбил хидроинженерството.

Винаги е имало и подмятания относно научния му потенциал, но при всички случаи на фона на Доган и Местан тезите на повечето от останалите политически фигури звучат семпло. Делегати на партийните конгреси на ДПС оставаха хипнотизирани от конструкции като тази за ,,теоретичната недостатъчност на онтологията“, предизвикала концептуална криза в самото философстване, ,,която обаче не е релевантна към диалектиката, теоретично опредметяваща се като редукционистки диалектизъм“.

За тях не е важно, че те тези работи не ги знаят, а че Доган ги знае. И че същият този човек може да извика: ,,Живее ми се, мамка му!“

Елица Стоилова

 

29 март 2004 г. – президентът Георги Първанов връчва на Доган орден ,,Стара планина I степен” за 50-годишния му юбилей. Следва мощен протест сред гражданското общество и малко по-късно Сокола го връща

Доган пристига с хеликоптер на събора в свещената за мюсюлманите местност Баба Конду край Търговище през 2005 г.

Сватбата му с втората съпруга Ширин Карнобатлъ. След нея Доган си харесва манекенката Алтен Алиева и я води у дома. Принуждава жена си да й прислужва, а после я изгонва

Първата му венчавка е с журналистката от Варна Айсехел Руфи. Говори се, че я пребивал, а после я зарязал. Тя пък обяви публично: ,,По-добре да си легна с жена, отколкото с импотентния Меди (българското име на Ахмед)”

С Алтен Алиева – последната, поне засега, жена около вожда на ДПС

 

2 Comments

  1. agen sbobet classic game

    април 2, 2020 at 12:56 am

    I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

  2. agen sbobet 1388

    април 3, 2020 at 9:14 am

    Hola! I’ve been following your web site for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Ахмед Доган

Всички българи – равнис по Доган

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова всички българи да инвестират като почетния председател на партията Ахмед Доган.

През миналия месец се разбра, че Ахмед Доган е придобил 70 процента от собственика на ТЕЦ-Варна, като е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36 на сто от акциите на „Сигда“ и 1700 лв. на Ивелина Папазова – за 34 на сто. Двамата са деца на бившия регионален министър Данаил Папазов от кабинета „Орешарски“. Семейната им компания „Сигда“ купи централата за близо 50 млн. евро със заеми от Първа инвестиционна банка, но наследи 43 млн. лв. по банковите сметки на придобитото дружество. ТЕЦ-Варна бе избран от държавата да бъде студен резерв, токът от студения резерв се използва само при заплаха за енергийната система. Очаква се за година и половина ТЕЦ-Варна да донесе близо 30 млн. лв. приходи.

„Да, призовавам и вие да го правите, и всички български граждани, защото с частните инвестиции ще развиваме икономиката, ще създаваме работни места, ще увеличаваме брутния вътрешен продукт на страната. Призовавам ви и вие да правите инвестиции, да следвате модела на господин Доган. Призовавам ви да бъдете голям, голям и още по-голям“, каза Карадайъ в кулоарите на парламента на забележка на журналист, че инвестиционният климат в страната е добър за Доган.

Карадайъ не отговори на въпрос на „Дневник“ дали знае за други ТЕЦ-ове, които се продават на подобна цена, подходящи за инвестиции.

Преди това Карадайъ коментира намерението на собствениците на „Аджъбадем“, най-голямата група лечебни заведения в България, да напуснат страната. „Не съм запознат с детайлите, но мога да го оценя като част от общия инвестиционен климат в страната. Бих искал да обърна внимание на обема на инвестициите в страната. Наистина има тревожни симптоми и би трябвало да се вземат спешно мерки“, беше коментарът на председателя на ДПС.

Карадайъ коментира и внесения от БСП вот на недоверие. Социалистите обявиха през седмицата, че поредното им искане за оставка на правителството ще е заради провала в политиката на здравеопазването.

Червената партия предпочете да внесе вота сама, без да поиска подкрепа от другата опозиционна партия ДПС. Днес Мустафа Карадайъ обясни, че именно опозиционният характер на движението ще предопредели поведението на депутатите му.

„Движението не е търсено за консултации“, потвърди лидерът на ДПС.

Въпреки това ДПС ще е много активно в дебатите по вота на недоверие за здравеопазването. „Там ние имаме наши свои аргументи“, изтъкна Карадайъ.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Ахмед Доган

Студеният резерв сгря Доган с 27.4 млн. лв.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Държавата ще дотира почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 27.4 млн. лв. за една година. Това става възможно, след като Доган навлезе мощно в енергийния бизнес, при това в лично качество.  Той  е  купил мажоритарен дял от ТЕЦ „Варна“, на която държавата плаща за студен резерв. Това са мощности, които би трябвало да се поддържат в изправност и да могат да бъдат включени във всеки един момент, когато това се наложи.

Цената на сделката за придобиването на ТЕЦ „Варна“ не е ясна, но според „Медиапул“ става въпрос за 3500 лв. Доган купува централата от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Почетният председател  е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36% от акциите на фирмата им „Сигда“ и 1700 лв. на Ивелина Папазова – за 34 на сто. С това Доган вече  притежава 70% от собствеността на ТЕЦ „Варна“. „Сигда“ плати на ЧЕЗ близо 50 млн. евро за теца в края на миналата година, включително  със заеми от Първа инвестиционна банка. Информацията за сделката вчера бе посрещната с

пълно мълчание от  страна на ГЕРБ и БСП,

а от ДПС коментираха, че „всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност“.

Покупката на теца е особено апетитна, тъй като централата  получава готови пари, за да поддържа ток „на склад“, т.е. да държи мощностите в готовност и в случай на нужда да ги включи в енергосистемата. За последен път се наложи студеният резерв да бъде активиран през студената зима преди две години.  Тогава обаче, по различни „обективни“ причини, част от тецовете така и не успяха да събудят от зимен сън машините, въпреки че са взели пари, за да ги държат в готовност. 

ТЕЦ „Варна“ бе притежание на децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов в правителството на Пламен Орешарски, които го купиха чрез фирмата си „Сигда“ в края на миналата година. През 2016 г. ДПС подкрепи кандидатпрезидентската двойка Пламен Орешарски – Данаил Папазов.  Препродажбата  е станала още в началото на август, но е била вписана едва на 4 септември, като забавянето най-вероятно се дължи на срива на Търговския регистър. Доган е купил от Станислав Папазов 36% от „Сигда“, а от сестра му Ивелина – 34%, съобщи в. „Капитал“.  След продажбата двамата остават с дялове от съответно 16% и 14%.

Централата бе купена от Папазови в края на 2017 г. срещу 48.5 млн. евро от чешката ЧЕЗ, която побърза да се отърве от нея, тъй като я считаше за неизгоден проект, трупащ единствено загуби.

Справка в Търговския регистър показва, че влизането на Доган  засега не се е отразило на управлението на теца. „Сигда“ продължава да се управлява от Данаил Папазов и сина му Станислав, а в ТЕЦ „Варна“ представител е Данаил Папазов, който е в съвета на директорите заедно с дългогодишния държавен енергиен шеф и собственик на ТЕЦ „Видахим“ Георги Христозов и с Адриян Атанасов. Христозов, който няколко години оглавяваше Българския енергиен холдинг, а името му се свързва с депутата  бизнесмен Делян Пеевски. Атанасов пък е дългогодишен шеф на пристанище Варна, а известно време оглавява и националната компания „Железопътна инфраструктура“, в която е назначен от тогавашния си началник – министър Данаил Папазов.

Противно на очакванията, политиците – управляващи и опозиция, запазиха пълно мълчание. Единственият политически коментар дойде от ДПС. „Търговският регистър е публичен и всички ние се информираме от тях. Г-н Доган вече почти 6 години не се занимава с актуалната политика, а всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност“, защити сделката председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Преди години  Доган получи консултантски хонорар от 1 млн. лева  за хидроенергийни проекти, а в края на миналата година стана съдружник на бившия концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка. Общата им фирма заяви интереси, свързани с водния бизнес – от бутилирането на минерална вода и строежи на язовири до пречистване. Това е златна възможност – само преди два месеца правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонти на язовири и преливници на Държавната консолидационна компания, смятана за близка до ДПС. 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Ахмед Доган

Полуостровът на Доган

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Когато преди година историята на морските сараи на Ахмед Доган в парка „Росенец“ стана публично достояние, едва ли някой е очаквал институционална реакция. Сюжетът около мутробароковия дворец, разположен на нос Чукалята, точно до нефтеното пристанище на „ЛУКойл“, беше като каталог на прехода – строителство, конкуриращо се със закона, ограничаване на достъпа до иначе общодостъпни земи, използване на публични финанси и, разбира се… средства от КТБ. Реакцията тогава предполагаше, че собственикът му и винаги готовите местни власти поне малко ще свият платната. Но не. Една година по-късно Доган продължава да получава от държавата и отново никой не изглежда притеснен от това.

Мястото, на което са разположени сараите, е добре подбрано – малко заливче, бивша ветроходна база с кей. От едната страна е оградата на нефтеното пристанище, опасана от видеонаблюдение, а от другата – скали, върху които е построен плексигласов парник, наподобяващ на надземните тунели на софийското метро. Той играе ролята на ограда, а под него са скалите, гледащи на север. Единственото незащитено място остава кеят, който е изключителна държавна собственост, и 800 квадратни метра земя до него. В резултат на прекрояването на устройствените планове тази земя става съсобственост между „Хермес солар“ (фирма, производител на соларни панели и собственик на земята и сградата) и областната управа. Или поне до края на миналата година, когато областният управител на Бургас Вълчо Чолаков (формално от СДС, но близък до ДПС, ГЕРБ и дори БСП – доколкото беше един от малцината, оставени на поста от служебния премиер Огнян Герджиков) издава заповед, с която иска прекратяване на съсобствеността между държавата и „Хермес солар“ в този терен. Този евфемизъм означава държавата да продаде своя дял в недвижимия имот без конкурс на съсобственика – процедура, която е ясно разписана в законодателството. Придобивайки собственост върху този парцел, „Хермес солар“ си гарантира защита по вода, защото дори и някой да пристигне на кея, той не може да направи стъпка навътре, защото ще влезе в частен имот. Променен е дори и кадастралният план, за да може да бъдат поставени ясно границите на сараите. От областната управа в Бургас не отговориха на въпроса какви са параметрите на сделката, нито взели ли са мерки, за да гарантират достъп до бреговата ивица.

Интересът към местността не се ограничава само до най-близките до двореца земи. През последния месец около съседния на сараите плаж се разгоряха доста местни страсти. При странни обстоятелства фирмата, собственик на сараите на Доган – „Хермес солар“, се оказа победител в търга за наем на плажа, организиран от Министерството на туризма, с оферта от 48.9 хил. лв. „Странни“, защото компанията излиза на първо място, след като местна фирма, която беше предложила най-висока оферта (52 хил. лв.), се отказва от надпреварата. До миналата година плажът „Росенец-север“ е най-близкото място до сараите, посещавано от туристи. Вземайки концесията, охраната на почетния лидер на ДПС може да контролира достъпа до него.

До плажа се стига през едно отклонение при хижа „Странджа“ в парка „Росенец“, след това се тръгва по локалното платно към Созопол и на спирка „Моряк“ рязко се завива през гората. Пътят лъкатуши още 3-4 километра, минава се покрай бившата станция на окръжния комитет на БКП, няколко луксозни имения, после няколко бунгала и отдясно се вижда плажът. Сега той се нарича „Росенец-север“, но е брандиран като „Света Анастасия“, защото се намира точно срещу едноименния остров в Бургаския залив. Плажът има само един вход, на други места брегът е по-висок.

„Ей оттам започват сараите на Доган“ – обяснява ни местен рибар, който сочи края на плажа на север. След това се обръща на юг и посочва другия край на плажа: „А оттам започват старите сараи на Доган. (Мъжът очевидно има предвид комплекса на „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов, който приватизира почивната станция на „Транстрой“-Бургас и го превърна в морска база на депутатите от ДПС и Доган). „А този път свършва в новите сараи на Доган“, продължава местният. На два завоя от плажа пътят наистина свършва там. Има спусната бариера, охранители, камери и немска овчарка, вързана пред будката на бодигардовете. Табелите „Строителен обект“ все още стоят на почти черния път.

Търгът за плажа „Росенец-север“ е обявен на 22 март 2017 г. Активната площ е 9200 кв.м, дължината на бреговата линия е 370 м. Търгът се провежда на 24 април, но след като победителят „Томи Ар“ се отказва (фирмата е свързана с една от компаниите, които община Бургас е наела по програмата за санирането), Министерството на туризма кани втория в класирането „Хермес солар“ да сключи договор. Офертата е за цени на шезлонг и чадър по 10 лв. Според специалисти по плажни концесии на плажа могат да се изградят само две заведения с максимална площ от 180 кв.м. По груби изчисления на тази площ могат да се поставят и около 400 чадъра с шезлонги, но…. Освен това има и други разходи, но отделно към разходите на дружеството, което стопанисва плажа, трябва да се добавят разходите за заплатите на поне осем спасители, двама лекари, медицински пункт – такива са изискванията по закон, но също така и още пазачи и друг обслужващ персонал.

Дали тази сметка е изплашила „Хермес солар“, или просто е преценено, че на плаж без концесия ще има по-малко посетители, не е ясно, но фирмата се отказва от търга. И така Министерството на туризма обвява нов, което означава, че това лято плажът ще остане без стопанин, защото следващият търг е на 21 юни. А това върши работа на Доган, защото на иначе популярния сред бургазлии плаж ще има по-малко хора. И така, с помощта на две държавни институции – областната управа и Министерството на туризма, почетният лидер на ДПС вече е превзел целия полуостров и е готов за сезона. Едно парче от брега на морето вече е отхапано. Доган е възможно най-изолиран от очите на хората. Лятото може да започне.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada