Открийте ни и в

Хай-тек

NFT – лудост или бъдещето на дигиталната индустрия

Технологията позволява търговия с дигитално изкуство и привлича все по-голям интерес

публикувано

на

The First 5000 Days. Първите 5000 дни на Beeple, продадена за рекордните 69 млн. долара на търг от аукционната къща Christie's. Сн.: Christies/Bleeple

Продадоха първия туит на основателя на популярната социална мрежа Джак Дорси за $2.9 млн., дигитален колаж от 60 изображения на популярния артист Бийпъл (Майк Винкелман) бе купен за $69 млн. Първите емотикони с усмихнато и намръщено човече намериха нов собственик след търг за $234 хил.

Какво, чакайте малко? Как така някаква снимка в интернет ще струва милиони долари или пък поредица от символи, а камо ли пост в социална мрежа? Кой е луд да дава толкова пари за нещо, което като няма ток, изчезва?

На всички, които като мен в последно време си задават подобни въпроси, мога да кажа – добре дошли в света на NFT. Ти си „енефти“, биха казали зевзеците с ококорени очи. И с право, с развитието на модерните технологии и бизнес практиките нова популярна тенденция набира скорост в интернет.

Какво е NFT?

Най-общо може да се каже, че NFT е технология-каталог с дигитално културно наследство, в който всеки автор – художник, писател, инфлуенсър и притежател на авторски права върху дадено произведение – може да ги предложи за продажба на други потребители и ако последните харесат творбата, да я закупят.

Новите методи дават възможност малки части от интернет да бъде разпродавани така, както става с реални обекти на културното наследство – картини, музика, части от облекло на популярни изпълнители и др., чиито цени на търг достигат често космически стойности.

Ако за някой заможен почитател на The Beatles табелата с логото на бандата от концерта им в Сан Франциско през 1964 г. може да е достойна за 200 долара, така за някой от т.нар. интернет поколение няма да е проблем да плати почти 600 хил. долара за анимация с летящо коте, което оставя следа в цветовете на дъгата (Nyan Cat). За всеки влак си има пътници, гласи популярната поговорка.

Анимацията Nyan Cat бе продадена за почти 600 хил. долара. Сн.: Nyan Cat/YouTube

Откъм

 технологичната страна

трябва да кажем, че NFT (non-fungible token) означава незаменим токен, най-често в блокчейна на криптовалутата Etherium, който се появява през 2014 г. Това, което на практика означава, е, че посредством изчислителната мощ, която стои зад съществуването на Etherium и някоя от другите криптовалути, се дава възможност дадено дигитално произведение да получи свой уникален код. Този код служи като сертификат за автентичност на самото произведение, който практически не може да бъде хакнат или разбит и така някой друг да претендира за собственост. В крайна сметка, кой иска да плати стотици хиляди или милиони долари за нещо уникално и да се появи някой друг, който да претендира същото?

Възможно е дадено дигитално произведение да има няколко копия, но всички те са сертифицирани от

 собственика на авторските права

който може да ги прехвърли върху купувача на NFT дигиталния актив или да ги задържи за себе си. Това е предмет на отделна сделка и подписване на договор на съответното приложимо законодателство.

На 1 юли тази година една от най-популярните арт компании за дигитално изкуство, която е автор на NFT поредицата CryptoPunk, поиска от борсата Foundation да свали от продажба нейни произведения, които бяха представени като собственост на Ryder Ripps.

NFT технологията дава възможност на артистите да печелят и от препродажба на своите произведения, което невинаги е гарантирано в еквивалентната ситуация с реални активи. Най-често те получават до около 10% от стойността на цената на последвалата реализация.

Процесът на получаване на уникален NFT код, с който даден дигитален или цифровизиран актив може да бъде предложен за продажба,

се нарича „сечене“

по аналогия с парчето метал, което се превръща в монeта.

В „монетните дворове“ за NFT е необходимо да имате т.нар. портфейл за криптовалута и да заплатите съответната такса, която понякога може да надмине 200-300 долара. Местата, на които това може да се случи, са платформи като Opensea и Raribe. Там е възможно впоследствие и новосъздадените дигитални активи да бъдат предложени за продажба.

Едно от най-ясните доказателства, че NFT заема и ще заема все по-голямо място в живота ни, е, че на 6 декември издателите на речника Collin’s Dictonry определиха абревиатурата за дума на годината за 2021 г.

За успех на технологията говори и главоломно нарастващата капитализация на дигиталните активи в нея. Ако през 2020 г. сумата на всички произведения, продаващи се на NFT борсите, бе около 200 млн. лв., през ноември тази година тя достигна над 7 млрд. долара.

В последните месеци с представянето на различни виртуални светове, сред които и Metaverse на Facebook, в които онлaйн потребителите могат да се потопят, зачестиха и сделки за дигитални „недвижими“ имоти. Все още във виртуалната вселена на Марк Зукърбърг не е възможно да се случи това, но в светове като Decetraland, The Sandbox само за седмица бяха купени

парцели“ за над $100 млн.

Както всяка инвестиция, и тази в NFT носи своите рискове и е добре, преди да се предприема стъпка за покупка, тя да бъде добре премислена.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено