Открийте ни и в

Рекорд

Ник Валенда мина по въже над Гранд каньон

публикувано

на

Той оцеля! След малко повече от 22 минути Ник Валенда стана първият човек, който прекоси Гранд каньон на въже с дебелина само от 5 сантиметра, при това без да използва никакви предпазни средства. Впрочем липсата на обезопасяване си е негова запазена марка, която той наруши единствено при прекосяването на Ниагарския водопад миналата година, защото това бе изричното настояване на телевизията спонсор ABC.

Той успя да премине над река Колорадо на височина 450 м (по-голяма от тази на прочутия небостъргач „Емпайър стейт билдинг“). Валенда, който има съпруга и три деца, тренира за този момент през целия си живот.

„Благодаря ти, Исусе“, повтаряше Валенда с всяка стъпка. „Ти си моя крал, ти си моя защитник, ти си моя щит, даваш ми сила, Господи“, казваше постоянно смелчагата, докато се бореше с поривите на ветровете, балансирайки на 5-сантиметровото въже единствено с помощта на 10-килограмов прът. Той достигна средата на въжето за 11:30 минути. Скоростта на вятъра варираше от безопасните 28 километра в час до опасните 48 километра. Валенда приклекна два пъти в изчакване силните пориви на вятъра да отминат.

Попитан как се чувства 4 минути след началото на предизвикателството, той отговори: „Добре, има много вятър“. Няколко минути по-късно той каза на баща си, който му помагаше с насоки и го подготвяше за рискованото начинание, че вятърът е „много по-силен от очакваното“. Девет минути след началото той призна: „Много съм напрегнат.“ Към края благодари на телевизионния канал „Дискавъри“, че е повярвал в него.

Телевизията излъчи събитието на живо в специалното предаване „По въже над Големия каньон“ в САЩ и близо 223 страни в целия свят. Всъщност предаването не беше съвсем на живо, а имаше 10-секундно закъснение – за да може да се спести на зрителите сцената, ако най-лошото се случи.

След като приключи епичната разходка, Валенда прегърна съпругата си и децата си. „Направих го“, каза той с насълзени очи. „Имаше много повече вятър и движение на въжето. Скалите отстрани ме разсейваха и ми пречеха, докато ходех. Цялото ми същество бе необходимо, за да бъда концентриран през цялото време. Толкова ме болят ръцете, колкото не може да си представите“, каза още той. Валенда добави също, че устата му е много пресъхнала: „Все едно, че съм вървял из пустинята 3 седмици, а не 20 минути“.

34-годишният Ник Валенда, известен като Краля на ходенето по тънко въже, е седмо поколение на легендарните Велики Валенда и е започнал да ходи на въже едва на 4-годишна възраст. Той и семейството му са участвали в едни от най-опасните каскади в света, но никой до днес не се бе осмелил да прекоси Гранд каньон. Дядо му загина в Пуерто Рико на 73-годишна възраст, опитвайки да премине необезопасен по въже между две високи сгради.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Рекорд

Къде се пие най-много бира

публикувано

на

от

Виж цялата статия

сн. Wikipedia

Станимир Павлов
[email protected]

Германците се гордеят с бирата, но в международен план германските пивовари отдавна са отстъпили лъвския пай. Немският бизнес всекидневник „Ханделсблат“ прави класация на страните, където се произвежда най-много бира, изхождайки от официалните данни на местния бизнес.

1. Китай – 489,99 млн. хектолитра
Жаждата за бира на китайските потребители е неутолима и от години китайският пазар отчита бърз растеж. Поради тази причина големите световни концерни се опитват да се наложат в Китай, въпреки че много китайци все още предпочитат продукцията на малки регионални пивоварни. Сред най-големите пивоварни концерни в страната са Си Ар Ес Би, „Дзинтао Брюъри Груп“, „ИнБев Чайна“ и „Бейджин Янджин Брюъри“.

2. САЩ – 225,34 млн. хектолитра
Тук, в Америка, сме загубили титлата „най-големи потребители на бира“, но насърчителното е, че все пак запазваме позицията на един от най-важните пазари. Сред най-предпочитаните марки са леките бири като Bud Light, Miller Lite или Coors Light.

3. Бразилия – 133 млн. хектолитра
Родината на най-големия пивоварен концерн в света „ИнБев“ е най-големият пазар на бира в Южна Америка. Биреният гигант произвежда водещите марки „Брахма“ и „Антарктика“.

4. Русия – 98,14 млн. хектолитра
Руснаците се известни по цял свят с привързаността си към тостовете, но тази слава има и тъмна страна. В някои региона на страната алкохолизмът се е превърнал в социален проблем, а президентът Владимир Путин обяви мерки за борба със зависимостта. Консумацията на бира обаче продължава да се увеличава.

5. Германия – 95,55 млн. хектолитра
Въпреки всички традиции жаждата за бира на германците бавно отслабва. Пивоварните се оплакват от спад в търсенето, а опасенията от нови сливания в бранша расте. От години най-предпочитаната марка бира е „Йотингер“.

6. Мексико – 81,5 млн. хектолитра
За производството на бира в Мексико има само приблизителни данни, тъй като не се води официална статистика. Със сигурност обаче мексиканците са във водещата десетка, а мексиканската бира „Корона“ е обичана в много страни.

7. Япония – 45,7 млн. хектолитра
Най-новото изобретение от Япония – замразена бира. Бирените измишльотини в страната и без това не се придържат към германския еталон на Закона за чистотата на бирата. Най-известната японска марка бира е „Кирин“.

8. Великобритания – 45,7 млн. хектолитра
Бирата от Великобритания може и да няма високия авторитет на германската, но британците са сред водещите „бирени нации“ в света. Няма значение, че най-известната пивоварна „Скотиш енд Нюкасъл“ от 2008 г. е чуждестранна собственост.

9. Полша – 37,85 млн. хектолитра
На европейското първенство по футбол със сигурност се изляха реки от бира, а полските марки като „Лех“ са известни и в чужбина.

10. Испания – 33,6 млн. хектолитра
Испанците предпочитат местното вино, но не се отказват и от бира. Най-известните марки на полуострова са „Сан Мигел“, „Дам“ и „Крускампо“.

А България?
По данни на НСИ продажбите на бира в България пък за първите пет месеца на тази година са 1,840,000 хектолитра. Запазва се тенденцията да се купува бира предимно от магазините за сметка на консумацията в заведенията. Това е характерно не само за България, но и за другите европейски страни, коментират от Съюза на пивоварите в България. През тази година се увеличава търсенето на бирените миксове – комбинация от фруктов сок и пиво, известна като радлер – с ниско съдържание на алкохол – около и под 2 обемни процента. През 2011 г. консумацията на бира в България е била 69 л на глава от населението, като пивоварният пазар е бил общо 5,100,000 хектолитра. Това ни отрежда 14-а позиция сред страните от ЕС по продажба на бира. В сравнение с предходните години през 2011 г. вносът на пиво значително се повишава и по данни на НСИ достига 300,000 хектолитра. Към днешна дата в пивоварната индустрия у нас работят над 2400 души. Браншът включва 11 предприятия, от които шест са със статут на малки независими пивоварни с годишно производство под 200,000 хектолитра.

 

Bud Light, която харесваме в Америка

“Корона” – мексиканският лидер

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Рекорд

Той прекоси Ниагарския водопад

публикувано

на

от

Виж цялата статия

13 милиона зрители следиха със затаен дъх зрелището

Известният американски акробат Ник Валенда премина над Ниагарския водопад по въже, опънато на височина 50 метра. Това постижение бе една от най-тиражираните новини от медиите в Канада и САЩ в края на миналата седмица и бе излъчено директно от ABC. Единият край на въжето бе закрепен за Съединените щати, а другият се намираше в Канада. Валенда трябваше да преодолее по пътя си бушуващите води на водопада и да премине общо 550 метра. Успя да го направи за половин час. Любопитното е, че и в Канада, и в Америка има забрана за подобни изпълнения. Сега обаче телевизия ABC, която бе съорганизатор на зрелището, успя да издейства от властите в двете държави временно суспендиране на забраната за един час, докато Валенда завърши изпълнението си. За това помогна и фактът, че общинарите в град Ниагара Фолс отдавна бият тревога, че градчето им обезлюдява, а туризмът напоследък е започнал да се срива. Те се надяват, че след директното излъчване интересът на хората в Канада, Америка и по целия свят към водопада отново ще се повиши. Така, както някога филмът с Мерилин Монро „Ниагара“ е изиграл своята рекламна кампания по отношение на водопада.

Досега Валенда шест пъти е попадал в Книгата на рекордите на Гинес с други свои постижения, а с последното от миналата седмица стана първият човек, успял да премине над водопада по толкова рискован начин, за последните 128 години.

Американецът обясни, че се е готвил само две седмици в условия, максимално близки до реалните. Той е преминавал върху въже, като наел пожарен автомобил да пръска вода срещу него и огромни вентилатори, които да симулират силен вятър. Единственото, което не успя да направи, е да премине над Ниагара без обезопасител. Това бе основното изискване на ABC, за да спонсорира зрелището. Затова акробатът трябваше да си постави осигурителен шнур. За всеки случай каналът излъчваше шоуто със седем секунди закъснение като презастраховка – ако нещо се случи, да прекъсне предаването и на зрителите да бъде спестена евентуална трагедия. След успешния край на авантюрата, Валенда се закани да премине след няколко години над Гранд каньон. Но вече без предпазни шнурове по себе си.

Кой е Ник Валенда

Той е на 33 години и е вече седмо поколение част от трупата на знаменитите “Летящите Валенда”, известни по цял свят. Ник е бил само на две години, когато за първи път се качил на въже. На 6 видял Ниагара. Един от пионерите на „Летящите Валенда“, дядото на Ник – Карл Валенда, е обичал да казва: „Животът е просто едно въже – всичко останало е просто очакване.“ Карл умира през 1978 г., след като пада от въже в Сан Хуан. Съпругата на Ник също е акробат от “Летящите Валенда”. Те имат три деца, но Ник не иска да вървят по стъпките му. Така че децата просто участваха в зрелището,  като окуражаваха с викове баща си сред останалите зрители край водопада.

 

Първият, преминал над Ниагара, е бил френският акробат от цирка Жан-Франсоа Гравле. Последният подобен опит е направен през 1910. След което властите налагат забрана

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Starbucks вдига цените в САЩ

Американската верига Starbucks вдига цените си от 25 юни. Увеличението за магазините в САЩ е средно 1% и то е...

Затвори