Открийте ни и в

СВЯТ

NISR: Разходите за храна и енергия тласкат Великобритания в криза и бедност

Управителят на Британската централна банка Андрю Бейли прогнозира, че инфлацията ще достигне връх от 10,25% до края на годината

публикувано

на

Приблизително 1,5 милиона домакинства в Обединеното кралство ще имат затруднения да покрият разходите си за храна и енергия поради нарастващите разходи за живот, предупреди днес Националният институт за икономически и социални изследвания (NISR).

Според института разходите за храна и енергия ще бъдат по-високи от разполагаемия доход на много семейства поради високата инфлация, допълнително подхранвана от войната в Украйна.

„Правителството трябва да предостави незабавна помощ“, казаха от института, като добавиха, че над 250 000 домакинства ще се сблъскат с бедност през следващата година, а общият брой на изключително бедните може да достигне един милион, ако не се вземат мерки незабавно.

Смята се, че заради кризата тази година Великобритания ще изпадне в техническа рецесия – се посочва в съобщението на Ниср.

Институтът предлага на британския министър на финансите Риши Сунак да увеличи су 25 на седмица за разходите за живот на безработните и гражданите с ниски доходи и да осигури 11,3 милиона на домакинствата с ниски доходи с еднократна компенсация от 250 паунда.

Централната банка също ще трябва да повиши основните лихвени проценти от сегашните един на два процента и 2,5 процента през 2023 г. до края на годината, за да ограничи инфлацията.

Управителят на Британската централна банка Андрю Бейли предупреди миналата седмица, че Обединеното кралство може да изпадне в рецесия, като същевременно прогнозира, че инфлацията ще достигне връх от 10,25 процента до края на годината.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА