Открийте ни и в

Хай-тек

Nokia 7+ ще заложи на Android One

Avatar

публикувано

на

След малко повече от седмица HMD Global организира пресконференция в рамките на мобилния конгрес, на която ще представи новото си глобално портфолио от мобилни устройства с марката Nokia. Тогава ще научим всички официални подробности за устройствата, но междувременно в интернет продължава да се промъква информация за тях. Накрая се появи и реална снимка на машинката. Както може да се предположи, това ще бъде най-евтиният смартфон на компанията, а според досегашните слухове ще струва около 80 евро и ще е в продажба през март. Твърди се, че устройството ще предложи 720p дисплей, 1GB RAM и 8GB памет за приложения, а операционната система най-вероятно ще е Android Go. Другите снимки са по-интересни, защото показват смартфон от по-висок клас. Това е Nokia 7+, който е с продуктов номер TA-1046 и се очертава да бъде първият телефон на компанията с 18:9 дисплей. Снимките показват атрактивен дизайн с намалени странични рамки и редуцирани зони под и над дисплея, който е със заоблени ъгли и по всяка вероятност ще е с извити страни.

Устройството има издадена двойна основна камера, сензор за отпечатъци върху задния панел и двутоново оцветяване на корпуса. От снимките става ясно, че операционната система ще бъде Android One, което е изненадващо, защото и без това телефоните на HMD Global ползват почти чиста версия на Android. Очаква се устройството да предложи 6″ дисплей, камера с 12- и 13-мегапикселови сензори и опция за оптично приближение, Snapdragon 660, 4GB RAM и 64 GB памет за приложения. Говори се, че алуминиевият панел е с керамично покритие, което обяснява липсата на снимките на линии за антените.

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
19 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Хай-тек

$1 млн. награда за този, който измисли новия климатик

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

$1 млн. е наградата в конкурс за изобретяване на нова технология за климатика. Той е обявен от своеобразна коалиция, предвождана от индийското правителство и американската неправителствена организация за екологични изследвания Rocky Mountain Institute (RMI). Конкурсът Global Cooling Prize е за проектиране на следващото поколение системи за охлаждане на въздуха. Причината е, че сегашната технология не може да бъде поддържана още дълго.

Истината е, че климатиците са на близо 100 години и не са еволюирали много, а технологията им на практика е същата, каквато е била в деня на изобретяването им.

Разбира се, макар и почти стогодишна, тя продължава да е революционна за планетата ни, защото без нея животът в много райони би бил непоносим. Днес

климатизацията е жизненоважна

и за компании и технологии, които разчитат на контролирана температура и влажност, каквито са и интернет сървърите например.

Всичко това обаче си има и своята цена: охлаждането на въздуха е отговорно за 10% от потреблението на електричество на планетата, твърди Международната агенция по енергетика, пишат CNN и webcafe.

И докато светът се затопля, търсенето на климатици само ще нараства, особено в развиващите се държави. Това на свой ред ще увеличава ефекта, който охлаждащите устройства имат върху климата, като допълнително затопля Земята, създавайки порочен кръг.

Затова инициаторите на конкурса възлагат много на него.

Има 1,2 млрд. устройства за климатизация на помещения, инсталирани в момента, но броят им ще нарасне до 4,5 млрд. към 2050 г., се казва в доклад на RMI.

„Ефектът от това върху търсенето на електричество ще е огромен. Дилемата е, че така се стига до щети за околната среда, които не можем да си позволим. Това е типът климатична заплаха, която не виждате особено в огледалото за задно виждане, но когато погледнете какво предстои, е огромна“, коментира управляващият директор на RMI Иън Кембъл.

Global Cooling Prize задава специфични препоръки за участниците, на които е възложена задачата да проектират решение за охлаждане с пет пъти по-малко ефект върху климата от тези, които са популярни в момента. Това означава, че евентуалният победител в конкурса ще може да даде решението, с което да се противодейства на ефекта върху околната среда от очакваното

нарастване на търсенето на климатици

За да постигнат тази подобрена ефективност, предложените проекти могат да бъдат по-скъпи от сегашните климатици (но цената не бива да е повече от два пъти по-висока). По-високата цена на теория ще бъде компенсирана от по-ниските текущи разходи.

„Ако технологията е два пъти по-скъпа и използва една четвърт от електричеството, цената ще се избие за около 2 и половина години“, обяснява Кембъл.

Участниците също така трябва да спазват седем допълнителни правила, повечето от които целят да предотвратят това, което Кембъл нарича „нежелани последици“. Сред тях попадат прекомерна употреба на вода или на редки изкопаеми, както и ограничения за изгарянето на гориво и изолацията.

Журито на конкурса е подготвило кратък списък от осем финалисти, които ще изготвят функциониращи прототипи. Те ще бъдат подложени на изпитания и в лабораторни, и в реални условия в жилищен блок в Делхи.

Състезанието е привлякло над 2100 участници от 95 държави. От дълъг списък от 139 екипа, осемте избрани финалисти са били наградени с 200 000 долара за разработка на прототипи и доставката им в Индия за изпитания през лятото на 2020 г.

Три от осемте финалисти са от Индия, три са от САЩ и по един от Великобритания и Китай.

„Имаме три големи производители, един университет с много напреднала технология и четири по-малки участници, навлизащи в тази ниша, без да са в бранша, с някои много новаторски и различни подходи“, обяснява Кембъл.

Предложените проекти използват широка гама от технологии, от парна компресия до изпарително охлаждане. Barocal, стартъп, произлизащ от разработка на университета Кембридж, използва технология за твърдотелно охлаждане, вместо традиционни

течни охладители

които може да предизвикат теч с времето.

Междувременно проектът на Kraton, тексаска химическо-инженерна компания, предлага решение, което използва просто вода, като по този начин напълно премахва основния механичен компонент на климатиците – компресора, за да направи проекта по-достъпен.

Други участници се фокусират върху ограниченията на сегашните климатици, от рода на липсата на контрол върху температурата и влажността едновременно. Дизайнът, предложен от американския стартъп M2 Thermal Solutions, позволява на потребителите да задават и конкретна температура, и ниво на влажност в помещението.

Трудно е да се прецени какво ще представляват тези предложени нови машини, преди да бъдат направени реални прототипи, но несъмнено те ще дебютират и с нова естетика, тъй като повечето от дизайните в шортлиста са базирани на фундаментално различна технология в сравнение с традиционните климатици.

Победителят, който ще бъде оповестен през ноември 2020-а, ще получи награда от 1 млн. щатски долара. Тогава започва и реалното предизвикателство: да бъде убеден светът, че традиционните климатици имат нужда от замяна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

„Епъл“ разработва телефон без портове

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

До 2021 г. „Епъл“ планира да пусне телефон без никакви портове. Устройството ще разчита на изцяло безжично зареждане и синхронизация

От доста време се говори, че „Епъл“ работят по премахването на кабела за зареждане и синхронизация на iPhonе, но се предполагаше, че той ще бъде заменен с USB-C порт. Такъв се използва за iPad Pro и лаптопите на компанията.

С появата на iPhone 7 от компанията успешно премахнаха порта за слушалки. Сега хендсфри се включва в същия порт, който зарежда телефона. Премахването и на този елемент ще освободи място за подобрения, най-вече върху издръжливостта на телефоните към прах и вода.

Ако промяната бъде въведена, тя ще е за по-скъпата версия на телефоните.

През 2021 г. компанията е възможно да представи и подобрена по-голяма версия на бюджетния си телефон iPhone SE.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Направиха ферма за биопродукти… под метрото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ултрамодерна ферма за отглеждане на зеленчуци работи от септември в град Сангдо в Южен Сеул. Тя е уникална по рода си в целия свят, защото е разположена под метрото в града, но дава пълноценна възможност за отглеждане на биопродукти в страната, която се бори за всеки квадратен метър земя.

Фермата е разположена на 394 кв. м, които са разделени на четири сектора: остъклена вертикална ферма, по-малка самостоятелна умна ферма в преносим контейнер, пространство за обучение за деца и магазин. Зеленчуците се отглеждат в среда с лед-осветление и хидропоника – метод за отглеждане на растения без почва – (корените им са потопени във вода със специални подхранващи торове – бел.ред), като до момента са събрани 8 вида зеленчуци. „Тъй като жителите на града са силно загрижени за здравето и чистотата на въздуха, ние не вкарваме въздуха от градската среда или метрото, а използваме филтрираща система“, казва Ким Сунг-ун, управител на фирмата, изградила фермата под метрото.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada