Открийте ни и в

Шофьори в САЩ

Нови проблеми с издаването на шофьорски книжки за българи в Илинойс

публикувано

на

От няколко месеца насам българи и други източноевропейци се сблъскват с трудности, когато се опитват да си изкарат шофьорска книжка в Илинойс. Причината е, че България е в черния списък на щата и сънародниците ни минават допълнителни проверки. Сега обаче хората, които отиват само да си подновят или да си изкарат дубликат на шофьорската книжка или личната карта, също имат проблеми.

Наскоро и аз попаднах в подобна ситуация. Изгубих си шофьорската книжка и отидох до DMV офис, за да си изкарам дубликат. Тогава обаче започнаха да ме разпитват дали пребивавам легално в страната. Освен че не ми изкараха дубликат на шофьорската книжка, служителят в DMV офиса задържа личната ми карта и ми каза, че няма да я върне, докато не докажа легалния си статут.

Когато потърсих отговор от институциите, ми обясниха, че причината отново са многото случаи на фалшиви документи и кражба на самоличност, извършени от българи и други източноевропейци. Дейвид Дръкър, който е говорител на секретаря на щата Илинойс Джеси Уайт, се извини на всеки, който се е почувствал обиден от обстойната проверка и отговори, че причината е сигурността на хората. „Те просто са искали да проверят дали документите не са били фалшиви“ – допълни Дръкър и ме увери, че ако това се случи на имигранти без статут и тяхната лична карта бъде задържана, след това ще си я получат отново по пощата. „Това, което служителите, ще направят, е да изпратят документите до Спрингфийлд. Между седмица и десет дни ще ги върнат обратно по пощата“ – обясни Дръкър.

 Обикновено процедурата отнема не повече от пет минути, когато представиш лична карта, издадена от щата. На мен обаче ми отне цял ден, защото едва след като представих документи, че пребивавам легално в страната, служителят в DMV офиса ми върна обратно личната карта и на място ми изкараха нова шофьорска книжка. От офиса на Джеси Уайт обясниха, че в повечето случаи не издават документите на момента, а ги изпращат по пощата. Това важи за всички, а не само за българите или хората от бившия Съветски съюз. По този начин властите проверяват дали адресът, който сте представили, е валиден.

Допълнителна проверка минават хората от България, Хърватия, Македония, Молдова, Русия, Сърбия, Украйна и Киргизстан. Проблемът засяга само тези, които искат да получат или вече имат нормална шофьорска книжка. От 2013 г. щатът Илинойс издава временни шофьорски книжки на имигрантите без легален статут. Те обаче не могат да служат като документ за идентификация – например на летището. От офиса на държавния секретар Джеси Уайт съветват винаги преди да отидете до DMV офис, да проверите какви са изискванията на сайта www.cyberdriveillinois.com.

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Шофьори в САЩ

Пишеш SMS и караш? Ще си загубиш книжката в Илинойс

публикувано

на

Виж цялата статия

Шофьорите, които са хванати да пишат съобщения, докато шофират в Илинойс, ще получават много по-сурови наказания и могат дори да си изгубят книжката според нов закон.

От 1 юли догодина всеки шофьор, заловен да пише есемеси, ще получава фиш за т.нар. moving violation. Наказанието е сурова глоба, но промяната е в статута на вида нарушение. При 3 moving violations в рамките на 12 месеца шофьорската книжка се отнема. Сегашният закон за писане на съобщения беше приет през 2014 г. и там наказанието не се отразяваше върху досието на шофьора. Това сега се променя.

Секретарят на щата Илинойс Джеси Уайт каза, че новият закон е нужен, защото разсеяното шофиране се е превърнало в сериозен проблем. Националната администрация по сигурност по пътищата казва, че поне 25% от всички катастрофи са в резултат на разсеяни шофьори. През 2016 г. в такива инциденти са загинали 3,450 души, от които 263 са тийнейджъри.

Според Уайт законът ще направи „нашите  пътища по-безопасни“. Губернаторът Брус Раунър подписа закона през миналата седмица.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Шофьори в САЩ

Нови правила за шофьорите на Uber, Lyft и другите rideshare компании

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Предложението на кмета на Чикаго Рам Емануел за повече регулации на rideshare компаниите като Uber, Lyft и Sidecar премина успешно гласуването в общинския съвет. В 90-дневен срок шофьорите, които карат повече от 20 часа към тези компании, ще трябва да преминат обучение и да си изкарат професионална шофьорска книжка. Освен това те ще бъдат подложени на бекграунд чек и на тест за наркотици. Автомобилът, който използват за работа, също ще трябва да мине проверка. Новите мерки и изисквания разгорещиха още повече спора между таксиметровите шофьори и тези към rideshared компании. Засегнати от високата конкуренцията и много по-високите изисквания, таксиметровите шофьори смятат, че тези регулации са крайно недостатъчни и че за rideshare шофьорите трябва да съществуват същите правила като при таксиметровите. От друга страна обаче, шофьорите към Uber, Lyft и др. смятат, че и така пътуването е безопасно за техните клиенти и няма нужда от повече мерки.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА