Открийте ни и в

BG бизнес

Ново мобилно приложение за българите в САЩ събира бизнесите на едно място (ВИДЕО)

Avatar

публикувано

на

За първи път българите в Чикаго и Северна Америка ще имат в ръката си всички български бизнеси и техните контакти, списък с родни събития, както и възможността да пуснат безплатна малка обява в реално време. Това е възможно благодарение на новото мобилно приложение за Аndroid и iPhone BG LINKED.

  • Свалете BG LINKED за андроид от тук >>
  • Свалете BG LINKED за iOS от тук >>

Събития, заведения, лекари, адвокати, преводачи, салони за красота, транспортни компании и още много – BG LINKED предлага телефони, адреси и информация за всички български бизнеси в Чикаго и Америка, разпределени в 33 категории – лесно, бързо и удобно.

А всеки българин може да използва BG LINKED, за да пусне своята малка обява напълно безплатно. Освен в приложението обявата ще излезе и в печатното издание на BG VOICE.

Транспортните компании имат собствена секция със свои подкатегории в BG LINKED.

Търговският аташе на България Теодора Ботева казва, че такова приложение отдавна е нужно за българите в Америка. „Аз лично вече го ползвам. И не само че го ползвам, а вече го препоръчвам на наши фирми и наши сънародници от други градове – Питсбърг, Синсинати. Те искат да знаят откъде да купят различни неща, къде да отидат на български зъболекар или заведение. Тук има събрано всичко за САЩ и Канада“, каза Ботева.

Приложението беше представено на празника на България в Ботаническата градина преди две седмици и оттогава работи в бета версия, като постоянно се добавят нови функции и подобрения по системата.

BG LINKED е директната връзка на българските бизнеси с техните клиенти.

Свалете приложението сега, за да намерите това, което търсите, или за да пуснете безплатна малка обява – от Apple Аpp Store или Google Play.

А ако искате да включите вашия бизнес, се обадете на 708-415-6985.

За да свалите BG LINKED, сканирайте този QR код или потърсете приложението от вашия телефон в Apple Аpp Store или Google Play

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG бизнес

Между Денвър и Чавдар: Историята на хлебопекарна „Прованс“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

След над десет години живот в голям американски град Мария Цачева и семейството й мечтаят за спокоен живот на село и малък семеен бизнес. Когато преди три години най-накрая осъществяват мечтата си, като се преместват от Денвър, Колорадо, в село Чавдар, в Средногорието, там няма откъде да се купи пресен хляб. И тогава се ражда идеята за семейния бизнес – хлебопекарна.

Мария е учител по география, а съпругът й е мениджър в голяма компания за производство на бира и в началото нито един от двамата не знае нищо за правенето на хляб. Отнема им повече от година, за да придобият нужните познания и разрешителни – днес пекарна „Прованс“ пече най-вкусния хляб в района. Хлябът им се оценява както от местните, така и от любители отвъд Средногорието, които редовно посещават пекарната.

Мария се премества в България през 2016 година и тогава преобразява съборетината в село Чавдар в една от най-успешните пекарни в района. Това е така, защото е свикнала да гледа

на проблемите като възможности

„Върнахме се в България, защото бяхме привлечени от малкото населено място, а и защото малко бяхме изморени от динамичния живот в чужбина“, разказва за мотивите си Мария. Тя допълва, че не са се върнали заради неуспехи зад Океана, дори напротив, семейството й е постигнало немалко в САЩ, където мъжът й работил за стабилна компания. В България първо се прибира тя с двете си деца. Мария се завръща в родния Чавдар, който я привлича с облика си и уредеността си.

„Това, което в началото ни впечатли, е, че нямаше хляб. В 10 часа той беше свършил и съседите ни се смееха, че спим до късно. Налагаше се да ходим до съседното село, за да си купим хляб“, спомня си днес Мария.

И така ненадейно мъжът й дава идеята да направят малка бутикова пекарна.

Всички ги предупреждават, че няма да им е лесно, че това, с което са се заели, е много трудно, но това не ги отказва.

„Имаше хора, които ни казаха, че ще горим в огън, толкова е трудно, но ние вече бяхме взели решението, бяхме направили инвестициите и нямаше място за връщане назад“, разказва още Мария.

Крепяло я това, че хората имали нужда от това, което тя и мъжът й правели, от хляба. „Даже това беше един от моментите, в който си казвах: „Сега е моментът да основа партия, защото виж как

всички ме подкрепят

– смее се младата жена.

Тя получила подкрепа за бизнеса си в BASE – програма на „Америка за България“ за изграждане на общност чрез предприемачество. Лекторите в нея й дали морална подкрепа, че и тя може да успее. Мария е категорична, че от подобна подкрепа има голяма необходимост в малките региони.

„Пекарната ни предлага няколко вида вкусен хляб. Осигуряваме и закуските за децата от община Чавдар. Почти навсякъде ни викат, за да обслужваме с кетъринг“, разказва за постигнатото жената, посветила се на предприемачеството.

В пекарната работят петима души от селото и от региона.

„При големи поръчки викаме почасово хора от селото, които гледам да редувам, за да не са все едни и същи, за да може от време на време всеки да има допълнителен доход“, разказва Мария.

Тя е категорична, че бизнесът в малките населени места не е невъзможен, но е малко по-труден, защото се стартира трудно и защото пазарът е по-лимитиран, но нещата лека-полека се случват. Като при нея – днес пекарна „Прованс“ снабдява с вкусен хляб Чавдар и региона.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG бизнес

Българските бизнеси в САЩ генерират над $1,5 млрд. продажби

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Българските компании в САЩ генерират продажби за над 1,5 милиарда долара на година, а индиректният им принос за американската икономика в пъти голям. Това показва нов анализ на търговската служба на българското посолство във Вашингтон, с който BG VOICE разполага. 25-те водещи български компании в САЩ наемат над 4,500 души, много от които американски граждани, казва търговският ни аташе Иво Константинов. В доклада не са включени още стотици по-малки и средни компании, за които няма пълна информация. „Нямаме никакъв механизъм да ги преброим, както нямаме механизъм и да преброим колко българи има точно в САЩ“, обяснява Константинов. Но техният принос трупа върху тези 1,5 милиарда долара от най-големите BG фирми тук.

Най-голямата българска компания тук е „Хидроенерджи“ от Благоевград, която има филиал в Бътлър, Джорджия. По официални данни за нея тук работят 1,200 души, а годишният оборот е над 150 милиона долара за 2015 година. Българските транспортни компании в Чикаго също реализират големи обороти и с по-малко служители заради специфичния бизнес модел. „Хюве фарма“ реализира оборот от 200 милиона долара с производството си на ваксини в Джорджия и също попада в топ 5 на големите BG компании в САЩ.

Структурата на българските бизнеси в Америка е различна. „Става въпрос за три вида компании. Първият е – директни дъщерни компании на своите централи в България. Такива са „Хюве фарма“, „Супер абразив“, повечето ни технологични компании като „Нетейдж солюшънс“, „Тераком“ в Лас Вегас. Другият вид компании са създадени от български имигранти и регистрирани тук. Третият вид са малки и средни предприятия, създадени от български занаятчии и предлагащи различни услуги тук“, обяснява Константинов. Икономическият ефект от дейността на българските бизнеси за американската икономика се измерва в милиарди долари по веригата – доставчици, услуги, поддръжка. Но полза има и за българската икономика. „В по-голямата си част тези компании са свързани с веригата си доставки, с услугите, с технологични центрове за обслужване в България, казва Константинов. – Тези компании, въпреки че реализират продажби на американския пазар, правят и големи обороти в България под формата на внос, прехвърляне на печалба в България, където се плаща данъкът.“ България и САЩ имат спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и заради ниския данък печалба в Родината (10%) много фирми прехвърлят там печалбите си.

Една от най-важните ползи за България обаче е технологичен трансфер. Такъв пример е „Имперкс“ от Флорида за камери за сателити и видеонаблюдение на земята. По този начин България печели нови технологии и възможност за съпътстващи производства.

Мащабът на българския бизнес и приносът му за американската икономика са повод не само за гордост, но и предимство за дипломацията ни. „За нас е важно, че имаме много по-голяма изходяща позиция, отколкото предполагахме за самочувствие, и преговорна сила с американските ни партньори – и на федерално, и на щатско ниво, обяснява Константинов. – Ние може да излизаме със самочувствието, че българският бизнес тук развива обороти, наема работници и плаща данъци в Америка, което не е без значение, когато разговаряме с американските си партньори на всички нива.“

Най-съществени са развитията в производствената сфера. Най-силните два примера са заводът за ветеринарни ваксини на „Хюве фарма“ в Джорджия и високотехнологичното производство на роботи за микропроцесорната индустрия на „Милара“ – интегрирано производство между Пловдив и Бостън. Компанията разполага с два завода в Бостън, които правят дизайн и сглобяват роботи за микропроцесорните производители в Съединените щати, и Тайван.

Някои от българските бизнеси основават своите компании в Съединените щати като начин да навлязат на пазара, защото Америка много скъпо продава достъпа до своя пазар. Такива са случаите със сливенската компания „Аглика“, която специализира във високодигитален печат върху текстил във Флорида, и „Супер абразив“ – интегрирано производство между Казанлък и Джорджия за почистващи камъни и много други.

За технологичните ни компании основният начин да навлязат на американския пазар е да основат бизнеси тук, казва Иво Константинов.

Българската държава също е станала по-активна през последните години в отношението си към нашите бизнеси тук. От външното и икономическото министерство помагат на предприемачите с информация и съвети за регистрация на компанията, данъчни условия в различните щати. На създадените компании тук пък дават съвети как да получат пари по европроекти за филиалите си в България. Преди няколко седмици имаше такъв семинар за българските бизнеси в Чикаго, на който бяха представени възможностите за финансиране от Европейския съюз.

Търговските ни служби във Вашингтон и Чикаго предоставят на компаниите готови пазарни анализи, както и директни контакти с потенциални купувачи. Българското посолство и консулствата ни също стават домакини на различни бизнес събития на българските компании в САЩ. „По този начин придаваме тежест, а българските дипломатически служби стават патрони на тези събития на нашите бизнеси“, не без гордост завършва г-н Константинов.

 

Във филиала на пловдивската “Милара” в Бостън се произвеждат роботи за микропроцесорните производители по целия свят

Съветникът по търговско-икономическите въпроси в посолството ни във Вашингтон Иво Константинов с оперната певица Анна Велева на прием

Казанлъшката “Имперкс” изработва камери за сателитно следене в Бока Ратон, Флорида

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG бизнес

Бозата – най-продаваната стока в новия “Малинчо” във Вегас

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Бозата е най-продаваната стока в първите дни след откриването на новия магазин на „Малинчо“ в Лас Вегас. От началото на седмицата нашите сънародници там имат възможност да си купят любимите български вкуснотии и стоки, на които от години се радват сънародниците им в Чикаго, Атланта, Финикс и Атлантик сити. „Вегас е малкото Чикаго“, казва собственикът на веригата и онлайн магазин Калин Пенчев. Освен българските храни в следващите седмици новият обект на „Малинчо“ ще предлага и алкохол, след като се получат нужните разрешения и лицензи. Магазинът се намира близо до „BG Bistro“ – популярното българско заведение в града на греха. Точният адрес е 6105 W Tropicana Ave, Las Vegas, NV 89103.

Там ще е единственото място в региона, където ще може да се купят българско сирене и кашкавал на килограм, около 30 родни салама, луканки и филета, сладки изделия и още изненади – общо над 1000 български продукта. „Има всичко, което и в Чикаго“, обещава Пенчев, който лично наблюдава нареждането на новия магазин. Богатият избор ще се допълва още от немски, румънски и руски стоки, които по традиция може да намерите в големите супермаркети в България.

Това е част от стратегията на компанията да разширява присъствието си с магазини в райони на САЩ с големи български общности. „След година ще разберем къде сме“, коментира Пенчев, но следващата му голяма стъпка ще бъде Ню Йорк – близо до мястото, където стартира компанията – Атлантик сити, Ню Джърси.

Въпреки че през последните месеци цените на хранителните стоки в САЩ поевтиняват, Калин Пенчев казва, че вижда растеж в продажбите на български стоки. И не е притеснен от покупката на Whole foods от интернет гиганта Amazon. „Етническият пазар е ниша, не е пазарът на Amazon или Kroger, защото е малък. А по-ниските цени са добре дошли, защото хората могат да пазаруват повече“, смята Пенчев.

Пенчев каза, че през последните години магазините от веригата показват по-голям растеж от онлайн търговията в сайта, с който стартира бизнесът му през 2001 година. „В магазините имаме много случайни клиенти. Онлайн има голяма конкуренция и нямаш такъв контрол – там не може да влияеш на клиента, както когато влезе в магазина. Онлайн затваряш страницата и не може по никакъв начин да ги накараш да купят. Но когато един клиент влезе в магазина, много по-лесно купува – има промоции, вижда и пипа стоката“, обясня триковете на ритейл бизнеса Пенчев.

И ако сега закачливото име на компанията е станало синоним на българските стоки в САЩ, началото съвсем не било лесно. Бизнесът му стартира с контейнер бяло саламурено сирене, купено с пари назаем. Оказва се, че стоката е затворена в некачествени тенекии и 105 от тях са се пробили от солената саламура. „Една нощ ми звъни синът ми: „Майко, казвай как да направя саламура“, разказва Йорданка Пенчева – майката на Калин. „Аз съм завършила хранително-вкусовия институт в Пловдив, но специалността ми е месо. Дадох му телефона на моя приятелка, завършила млечни продукти. Тя му казала рецептата и той забъркал саламура, после препакетирал сиренето – 20 тона!“

54 000 долара струвал първият контейнер. Очертавала се абсолютна загуба и семейството в България мислело, че след фиаското Калин ще се откаже. Точно обратното – тогава открил, че може да пласира стоката чрез куриерски пратки и заявки по интернет. Продал цялото количество сирене. Така започва и онлайн търговията на сайта, а години по-късно идват и магазините, които вече са 5.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Чудният (паралелен) свят на Борисов

"Като дойде петък, няма разминаване по Витошка, кафе няма празно. Зле сме но... колко да сме зле, като в София...

Затвори