Открийте ни и в

СВЯТ

Oрбан: Брюксел ще възстанови на Унгария разходите за охрана на границите

Той отбеляза, че Унгария е сред първите държави, изградили физическа ограда на границата

публикувано

на

В писмо до председателя на Европейската комисия унгарският премиер Виктор Орбан повтори призива си към Брюксел да възстанови на страната му разходите за защита на границата с ЕС.

В писмо, публикувано на официалния сайт на правителството, Oрбан твърди, че мерките за защита на унгарската граница досега са се превърнали в “модел” в цяла Европа.

„Нова миграционна криза се случва на прага на Европейския съюз. Както знаете, хибридното използване на миграцията от Беларус, както и катастрофалната евакуация на силите за сигурност от Афганистан, потенциално могат да доведат до още по-тежка криза от тази, на която станахме свидетели през 2015 г.“, написа унгарският премиер.

Орбан каза, че вярва, че единствената причина за сегашната крехка стабилност на ЕС е фактът, че Унгария, заедно с други държави-членки, успешно защитава външните граници на Съюза.

„Само Унгария досега е похарчила над 1,64 милиарда от националния бюджет за защита на границите“, написа Орбан.

Той отбеляза, че Унгария е сред първите държави, изградили физическа ограда на границата, която през годините доказа, че може да защити сигурността на своите граждани и на Съюза като цяло.

Oрбан също така подчерта, че с времето мерките за охрана на унгарските граници са се превърнали в модел и че гранични огради вече се изграждат в Гърция, Испания, България, Словения, Естония, Литва, Латвия и Полша.

„Всичко това оправдава исканията за финансиране, които Унгария споменава от дълго време“, каза Орбан.

Той написа, че е време Комисията да направи това, което е трябвало да направи преди много време – да признае, че защитата на външните граници е безспорна проява на европейска солидарност и че усилията на държавите-членки в този контекст заслужават признание и подкрепа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено