Открийте ни и в

Клетвата на Обама

Обама: Пътят продължава + ВИДЕО

публикувано

на

от Вашингтон

Барак Обама положи публично своята клетва за втори мандат като президент на Съединените щати. Този път нито той, нито съдията Джон Робърт от Върховния съд не объркаха 35-те думи на клетвата.

Веднага след нея президентът направи своето обръщение към нацията, което този път беше сравнително кратко, много прагматично и конкретно по темите, които ще бъдат важни за неговия втори мандат. 

Съвсем очаквано имиграционната реформа беше спомената два пъти в 18-минутната реч на президента. От администрацията на Барак Обама вече обявиха, че виждат това като „две речи“ – едната при встъпването му в длъжност, втората – пред сборната сесия на двете камери на Конгреса на 12 февруари когато се очаква да разберем повече детайли за неговите управленски планове и най-вече за реформата на имиграционната система. Желанието на Обама е тя да бъде приета в първите 100 дни от втория му мандат.

Ще трябва да вземаме трудни решения за ограничаване федералния дефицит и разходите за здравеопазване, страната ще работи и за справяне със заплахата на климатичните промени, като продължи да върви по пътя на устойчива енергетика.  Това бяха акцентите в речта на Обама. Той призова за нови идеи и технологии за преустройство на управлението, на данъчния кодекс, за образователна реформа и предоставяне на гражданите на знания и умения, необходими им да работят по-усърдно, да научават и постигат повече, каза президентът.

Обама беше категоричен, че трябва да има съсредоточаване повече върху благополучието на средната класа, отколкото върху преуспяването на малоброен елит. Той призова политиците да загърбят разделящите ги пристрастия и да се заемат с належащите икономически проблеми

„Десетилетието на война приключва, а икономическото възстановяване започна. Събратя мои, американци, създадени сме за този момент и няма да пропуснем тази възможност, тъй като ще направим това заедно“, завърши президентът.

ОЩЕ В НОВИЯ БРОЙ НА BG VOICE ТАЗИ СРЯДА

Барак Обама извървя част от пътя на парада по Пенсилвания авеню във Вашингтон след като той се закле за втория си мандат

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Клетвата на Обама

Обама 2.0 + ВИДЕО

публикувано

на

Виж цялата статия

От Вашингтон

На стълбите на Капитолия, минути след като положи своята клетва и произнесе речта си, Барак Обама се спря за миг и се обърна към стотиците хиляди души. „Искам да хвърля още един поглед“, каза той на хората около него, а думите ми бяха уловени от микрофон. „Няма повече да видя това.“ А гледката оттам наистина беше зашеметяваща. Дори и за президента на САЩ.

Близо един милион души дойдоха в сравнително топлия понеделник във Вашингтон, за да станат свидетели на началото на втория мандат на първия цветнокож президент. Организаторите очакваха между 600 и 800 хиляди, но според тях на живо церемонията са гледали над 1 милион души. През 2009 г. клетвата посетиха рекордните 1,8 милиона американци. Сред 1600-те официални гости на стълбите

на Капитолия имаше и една българка

– нашият посланик в САЩ Елена Поптодорова.

За тези 4 години много се е променило във Вашингтон. Преди първия мандат на Барак Обама имаше особена атмосфера на надежда, усещането за изключителен исторически момент и енергия, която бързо беше изчерпана в първите дни на големите битки около здравната реформа. От всичко, което Обама си пожела и обеща в кампанията за първия си маднат, той успя да постигне само това. Всички други по-големи проекти и идеи останаха за втория мандат.

Този път нито той, нито съдията Джон Робърт от Върховния съд не объркаха 35-е думи на клетвата. Преди 4 години се наложи да повторят церемонията на следващия ден, за да бъдат сигурни, че всичко е точно по конституция.

Президентът сам добави думите „И нека ми помогне Бог“ в края на клетвата си – нещо, което не се ,изисква по закон. И наистина – той ще има нужда от цялата помощ, за да постигне повечето от идеите си в условията на силно разделена политическа каста във Вашингтон. Темата за разделението и единството доминираше кратката прагматична и доста агресивна реч, която Обама изнесе след клетвата.

Съвсем очаквано Обама направи

две референции към имиграционната реформа

в 18-минутната си реч. От администрацията вече обявиха, че виждат това като „две речи“ – едната при встъпването му в длъжност, втората – пред сборната сесия на двете камери на Конгреса на 12 февруари, когато се очаква да разберем повече детайли за неговите управленски планове и най-вече за реформата на имиграционната система. Желанието на Обама е тя да бъде приета в първите 100 дни от втория му мандат.

Ще трябва да вземаме трудни решения за ограничаване на федералния дефицит и разходите за здравеопазване, страната ще работи и за справяне със заплахата на климатичните промени, като продължи да върви по пътя на устойчива енергетика.  Това бяха акцентите в речта на Обама. Той призова за нови идеи и технологии за преустройство на управлението, на данъчния кодекс, за образователна реформа и предоставяне на гражданите на знания и умения, необходими им да работят по-усърдно, да научават и постигат повече, каза президентът. Барак Обама стана първият президент, който включи правата на гейовете в речта си, както и глобалното затопляне.

Обама беше категоричен, че трябва да има съсредоточаване повече върху благополучието на средната класа, отколкото върху преуспяването на малоброен елит. Той призова политиците да загърбят разделящите ги пристрастия и да се заемат с належащите икономически проблеми.

„Десетилетието на война приключва, а икономическото възстановяване започна. Събратя мои, американци, създадени сме за този момент и няма да пропуснем тази възможност, тъй като ще направим това заедно“, завърши президентът.

Но първата битка на Обама от втория му мандат ще бъде за ограничаване на автоматичните оръжия по улиците на САЩ и други мерки, които да ограничат трагичните престрелки в страната. Почти няма конгресмени, които да искат да се захванат с тази задача. Но след масовото убийство на 20 деца и 6 възрастни в Нютаун те все пак ще приемат нещо, колкото и символично да бъде то.

Сред почнатите и незавършени проекти на Обама са справянето със сериозния бюджетен дефицит на страната, който всяка година надхвърля 1 милиард долара и се трупа. През март предстоят дебати за увеличаване тавана на външния дълг и осигуряване на нови пари за държавните служители. Президентът е заложил да направи промени в социалните програми Social Security и Medicare. Но дали тези желания ще си останат само на думи, или ще се превърнат в решения, ще стане ясно съвсем скоро. Защото, въпреки че мандатът на президента е 4 години, той има не повече от година, максимум 18 месеца, за активна работа с Конгреса преди междинните избори и началото на следващата кандидатпрезидентска кампания.

 

Лидерът на републиканците в Конгреса Джон Бейнър (вдясно) държи ключа към успехите на Барак Обама в следващите 4 години. Двамата показаха добро отношение по време на обяда след клетвата

Близо милион души гледаха на живо втората клетва на първия чернокож президент на САЩ

Бил и Хилъри Клинтън пристигнаха заедно с Джими Картър. Въпросът, който всички демократи си задават: Тя ще се кандидатира ли през 2016-а?

Първата двойка танцува на Бала на главнокомандващия в нощта на инагурацията

Президентът и първата дама извървяха част от маршрута на парада до Белия дом пеша

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Клетвата на Обама

Картонен Обама пристигна в Бараково

публикувано

на

Виж цялата статия

Снимки: БТА, OffNews

Мечтата на жителите на българското село Бараково – да ги посети американският президент Барак Обама, се сбъдна, макар не точно в първоначално планирания вид. Културният аташе на US посолството в София Ричард Дамстра отиде на крака в селото и им занесе президента на САЩ в цял ръст, но от картон. Малкото селце край Благоевград е щастливо, а селяните смятат деня, в който се е случило това, за свой голям празник. Всичко започна, когато жителите на Бараково решиха, че не може селото им да носи името на US държавния глава, а той да не отиде на крака да ги види. Няколко пъти те му пращаха покани, отклонявани любезно. Още при избирането на Барак Обама за първи мандат по електронната поща от кметството бе изпратено кратко писмо до Белия дом, в което кметицата Жулиета Лазова ги информира за съвпадението на имената и го поздравиха с избирането му за президент. От Белия дом бързо върнаха имейл, с който информираха българските „бараковци“, че са заети с предстоящата клетва на Барак Обама, но благодарили за вниманието.

Медиите в България обаче до такава степен раздухаха съвпадението на имената, че в Бараково заживяха като първи приятели с Обама. Местната поетеса Верка Иванова дори го увековечи със стихотворение, с което „Господарите на ефира“ се подиграха, като извадиха от контекста му стиха „О Барако, о Обама, чакаме ви двама“. Във вила в Бараково има и хоремаг „Баракобама“. И понеже шеговитата задявка продължи, от американското посолство в София все пак решиха да посетят „селото“ на президента си.

Сега новият картонен подарък бе поставен на видно място в залата на местното читалище под аплодисментите на жителите на Бараково. С топли думи към скъпия гост се обърна читалищният секретар Лалка Иванова. Тя пък подари на г-н Дамстра рамка с фотоси от селото и препис на „История славянобългарска“, направен от жители на Бараково, с препоръката да ги връчи на г-н Обама. Културният аташе пък връчи на бараковци книжката на президента, преведена на български език. След това всички селски големци се снимаха за спомен „с Обама“.

 

US президентът е основен мотив в интериора на селския хоремаг

Местните са вече с едни гърди напред пред останалите BG села

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Клетвата на Обама

Надеждите на Обама за втория мандат + ВИДЕО

публикувано

на

Виж цялата статия

За 4 години много се е променило във Вашингтон. Преди първия мандат на Барак Обама имаше особена атмосфера на надежда, усещането за изключителен исторически момент и енергия, която бързо беше изчерпана в първите дни на големите битки около здравната реформа От всичко, което Обама си пожела и обеща в кампанията за първия си маднат, той успя да постигне само това. Всички други по-големи проекти и идеи останаха за следващите години.

В неделя американският президент встъпи официално в длъжност за втори мандат, след като положи клетва на церемония в тесен кръг в Синята зала на  Белия дом.

Клетвената церемония беше ръководена от председателя на Върховния съд Джон Робъртс. Обама се закле с ръка върху семейната Библия на съпругата си Мишел.

Президентът сам добави думите „И нека ми помогне Бог“ в края на клетвата си – нещо, което не се изисква по закон. И наистина – той ще има нужда от цялата помощ за да постигне повечето от идеите си в условията на силно разделена политическа каста във Вашингтон. Източници от Белия дом съобщават, че той ще обърне внимание на темата,но без да назове конкретно виновните за това.

Дали обаче в речта си на стълбите на Капитолия Барак Обама ще говори за имиграционнита реформа не е ясно. Администрацията му сериозно работи за този проект да бъде факт в рамките на първите 100 дни от втория мандат. 

Предстои му и тежка битка за ограничаване на автоматичните оръжия по улиците на САЩ и други мерки, които да ограничат трагичните престрелки в страната.

Сред почнатите и незавършени проекти на Обама са справянето със сериозния бюджетен дефицит на страната, който всяка година надхвърля 1 милиард долара и се трупа. Президентът е заложил да направи промени в социалните програми Social Security и Medicare. Но дали тези желания ще си останат само на думи, ще стане ясно съвсем скоро. Защото въпреки, че мандатът на президента е 4 години, той има не повече от година, максимум 18 месеца за активна работа с Конгреса преди междинните избори и началото на следвщата кандидат-президентска кампания.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Надеждите на Обама за втория мандат + ВИДЕО

За 4 години много се е променило във Вашингтон. Преди първия мандат на Барак Обама имаше особена атмосфера на надежда,...

Затвори