Открийте ни и в

BG училища САЩ и Канада

Още BG политици дават пари за детската градина на Живка Петрова (ОБНОВЕНА)

Ясен Дараков

публикувано

на

Евродепутатът на ГЕРБ Андрей Новаков чу призива на партийния лидер Цветан Цветанов и дари пари за МБУ в Чикаго

Още български политици даряват пари за проекта за сграда за частна детска градина и училище на „Малко българско училище“ в Чикаго, ръководено от Живка Петрова. След като народните представители на ГЕРБ обявиха, че ще дарят 20 хиляди долара от заплатите си за проекта, сега стана ясно, че и евродепутатът на ГЕРБ Андрей Новаков е внесъл близо 5 хиляди долара в касичката на МБУ.

Парите на политиците са едно от големите притеснения на общността в Чикаго. „Втората причина на недоверие в инициативата на МБУ е политизирането на нещата (доброволно приети политически дарения и иск за още такива). Това вече наистина е без прецедент в общността ни и засяга принципа на независимост на образованието от политическите партии. Простичко казано: има разлика между култура и частна собственост; има разлика между политика и образование. Това е. Уважавам вас, всички родители от МБУ, и ентусиазма, с който помагате, но не мога да подкрепя тази инициатива“, пише във Facebook Дарина Проданова.

В края на май 12 български организации в града се подписаха под отворено протестно писмо с въпроси и съмнения около проекта, първоначално обявен като „бленувания от всички нас културен дом“. Впоследствие се оказа, че условието на общинските власти е сградата да продължи да бъде детска градина, а капацитет от 400 деца дава възможност от приходи от над 300 хиляди долара на месец.
Директорът на МБУ Живка Петрова пък призна пред BG VOICE, а по-късно и пред BiT, че неделното й училище ще продължи да ползва стаи в сградата на Elk Grove High School и така ще продължи да плаща наем там – друга причина, която беше изтъкната като причина за нуждата от купуването на сградата и молбата за дарения към българите в Чикаго. МБУ получава и държавна субсидия от близо 170 хиляди лева на учебна година.

В отвореното писмо групата интелектуалци, общественици и директори на други училища обвиниха борда на МБУ в „непрозрачност, изменчивост и липса на ясни цели“ около проекта, който лансират като „културен дом“, но се оказва, че ще бъде по-скоро частна детска градина. Те негодуват и срещу факта, че кампанията за набиране на средства за МБУ става от „от името на цялата българска общност в Чикаго“. Тези организации смятат, че МБУ „не е лицето на българската общност“ и казват, че никой от тях не е консултиран за проекта за този „културен център“, който впоследствие се оказа, че ще бъде основно детска градина.

Те още питат кой ще управлява новата non-profit организация, която според тях щяла да се оглави от директора на МБУ Живка Петрова и нейния син Георги. Те пишат: „Бордът на директорите на МБУ, който ще управлява и въпросния културен дом, се състои от няколко семейни членове. Ние смятаме, че личностите, управляващи културния дом, би следвало да бъдат представители на различни културни организации тук, да поддържат пълна финансова прозрачност и да носят отговорност за приетите средства и как те се влагат за култура. Тези членове също така би следвало да бъдат свободно избираеми от българската общност. Към този момент МБУ не влага такъв смисъл и уклончиво отговаря при запитване, че засега няма намерение да разширява борда на директорите си с външни лица, тъй като собствеността на сградата и изплащането на наема й ще бъдат тяхна отговорност.“

Разшириха борда на МБУ

След като избухна скандалът около набирането на средства за детската градина и училище, представени като културен дом, от Малко българско училище разшириха борда с двама нови членове. Едно от обвиненията към Живка Петрова е, че организацията се управлява еднолично от нея и липсва прозрачност. Сега освен нея, синът й и преподавателят в МБУ и семеен приятел Симона Шкьопу в борда влизат още Любомир Крулев и Иван Кирчев. Не е ясно как двамата са били избрани, а промяната изглежда не е предложена на обществен избор или обсъждане, както мнозина искат, за да са сигурни, че купената със средства на българската общност сграда ще се ползва за обществени цели.

В прессъобщение от МБУ представят Любомир Крулев като бакалавър по финанси и магистър по бизнес администрация от „Лейк Форест градюейт скул ъф мениджмънт“. Той работи като директор портфолио и стратегически маркетинг във „Фризиниус Каби САЩ“. Г-н Крулев има повече от 19 години опит във финансовата сфера в компании като Банк уан, „Олстейт иншуранс“, „Хоспира“ и „Фризиниъс“ и 10 години опит в управление на портфолио и бизнес развитие във фармацевтичната индустрия.

В биографията на Иван Кирчев пише, че е лицензиран aдвокат, понастоящем мениджър „Интелектуална собственост и лицензиранe“ в „Хюлет Пакард“. Адвокат е по патентнo право с дългогодишен опит в областта на интелектуалната собственост, анализ, разработка и внедряване на патенти, софтуерно лицензиране и други. Завършил е „Лойола юнивърсити Чикаго скул ъф лоу“ и „Илинойс инститют ъф текнолъджи“.

На първото си заседание новосформираният борд възложи на Живка Петрова и Константин Маринов (от ансамбъл „Верея“) създаването на Програмен комитет към МБУ за изработване и приложение на културните и спортните програми съобразно наличието на сграда за постоянно ползване.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
21 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

BG училища САЩ и Канада

Неделните училища в САЩ и Канада с бонус от по 2 380 лева

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Неделните училища в САЩ и Канада ще получат бонус към бюджета си, който ще се равнява на около 2 380 лева. Това стана ясно по време на 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Съорганизатори на събитието, под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината”, са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Неделните училища в Америка са около 36 и попадат в т.нар. „четвърта група“ за финансиране, определен с коефициент от МОН, свързан с броя на учащите се там. Така стимулирането за тях ще е най-сериозно. В същата група са включени и неделните школа в Австралия, Австрия, Беглия, Израел, Ирландия, Нова Зеландия, Финландия и Швейцария.

Испания, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Обединени Арабски Емирства, Португалия, Франция попадат в третата група и там бонусът за повече възпитаници ще възлиза на 2100 лв.

На конференцията в Пловдив присъстваше и премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че през следващата година е заложено в бюджета да има минимум два милиона лева повече за българските училища в чужбина.

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството, след време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България.

Премиерът не пропусна да обвърже образованието и военната ни техника, като каза, че с покупката на изтребителите, страната ни ставала още по-сигурна и децата на мигрантите могат да се върнат спокойни тук и да учат в нашите университети. Освен това високотехнологичните паркове у нас, които били изградени през последните години, осигурявали доходи сродни с Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Българското училище „Зора“ в Ричмънд отпразнува пет години

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българският образователен и културен център „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния, отпразнува на 9 март пет години от създаването си заедно с родители и приятели от региона, уважаващи българската култура и традиции.

Сред гостите на образователния и културен център бяха учители от Вашингтон и Мериленд, ансамбъл „Жарава“, трио „Зуница“ и оркестър „Люти чушки“, които показаха своята подкрепа и въодушевление. Тържеството бе открито от директора на училището София Кушлева. Тя сподели пред присъстващите гости неговите успехи през изминалите 5 години и очерта целите за следващите пет. Директорката на училището изказа искрени благодарности на Н. Пр. Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ, и Даниела Сиракова-Панайотова, за приноса им българският език да стане матуритетен и в щата Вирджиния. Българският образователен и културен център „Зора“ получи поздравления от д-р Асен Асенов, председател на центъра на българската общност във

Вашингтон, Никола Николов, член на управителния съвет на Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, Деси Йорданов, ръководител на ансамбъл „Жарава“, и Калин Кирилов с двете си прекрасни деца, представители на училище „Дора Габе“ в Мериленд.

Малчуганите имаха възможност да се докоснат до българските национални традиции и култура дори и далеч от България, а сияещите им лица, шарените носии и детските гласове, пресъздаващи песните на дедите и българския дух, трогнаха всички присъстващи. Тържеството завърши с кръшни хора, на които танцуваха не само български гости, но и местни любители на българската култура и творчество.

От „Зора“ поднасят сърдечните си благодарности на спонсорите на културния и образователен център Георги Георгиев, Александър Александров, Ивалин Греков, Асен Динев и д-р Камелия Радева, български бизнесмени от региона, които подпомагат и милеят за училището, както и на организаторите за ентусиазма и усилената им работа.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada