Открийте ни и в

Крими в САЩ

Осъдиха българина, мамил FedEx

публикувано

на

Българинът от Атланта, който беше обвинен във финансова измама срещу спедиторския гигант FedEx, беше признат за виновен и осъден да лежи в затвора. 35-годишният Димитър Петлечков е бил арестуван през 2015 г.

От FedEx повдигат общо 20 обвинения срещу него, а той пледира невинен. Делото на Петлечков се гледа беше през април, а съдебните заседатели го обявяват за виновен по всички точки. Съдията произнесе  присъдата на 4 септември.

Според съдебните документи Петлечков създава свой профил (account) във FedEx, като се представя за доставчик на фирма, клон на друга фирма, която пък работила с FedEx на национално ниво. Последната компания можела да ползва преференциални цени за доставка на пратки с FedEx. Петлечков казал на фирмата, ползваща намаление от спедитора, че работи за техния филиал и ще праща пратки чрез FedEx. После намерил клиенти, които да си поръчват доставка на пратки чрез него и им давал по-високи цени, а не преференциалните, и така печелел за себе си. Фирмата, която Петлечков използвал за прикритие, била Националната компания за стомана и корабостроене (NASSCO), филиал на General Dynamics (фирма за самолетостроене).

На 12 ноември 2008 г. Димитър Петлечков открива профил/сметка във FedEx с номер 1589, който не получава никакви намалени цени за изпращане на доставки. На 7 януари 2009 г. той се обажда на Чарлз Фулчър, отговарящия за пратките в NASSCO, пращани чрез FedEx. General Dynamics е компанията майка на NASSCO и е фирмата, която ползва намалени цени от FedEx, които са валидни за всички подразделения, включително NASSCO. По време на телефонния разговор с представителя на NASSCO Петлечков го убедил, че е подизпълнител на NASSCO и обяснил, че ще доставя  компютърно оборудване, електроника и други пратки за тази компания чрез FedEx. След този телефонен разговор FedEx свързва профила на Петлечков с профила на General Dynamics, позволявайки му да получава националната отстъпка на General Dynamics. Петлечков започва да рекламира и да предлага превози и доставки чрез интернет.

След като намира своите клиенти жертви, Петлечков им казвал, че те ще ползват преференциалните цени на FedEx. Той също карал нищо неподозиращите хора да плащат с опцията за плащане на трето лице, т.е. на него, и начислявал сумите върху своята сметка за доставка във FedEx. Цените, които той определял, били по-ниски от крайните на FedEx, но и по-високи от това, което той реално щял да дължи на компанията. Така Петлечков регистрирал немалки печалби. Когато от FedEx му пращали фактура с дължимото, той плащал с личната си кредитна карта. Петлечков успял да поддържа това фалшиво препродаване на услуги за доставка от 23 февруари 2009 г. до 20 май 2014 г.

От гиганта за доставки са открили измамата, след като Петлечков се обадил на телефона им за обслужване на клиенти и подал оплакване. Оттам веднага спрели профила на българина, като на 17 юли 2015 г. завеждат дело срещу него.

Според прокуратурата за близо петте години, за които е мамил клиенти на FedEx, Петлечков е спечелил над 300 000 долара. От обвинението също се опитаха първоначално да докажат, че загубите на FedEx са над милион долара, а защитата представя тезата, че правилните изчисления за загуби са за малко над 800 хил. долара. В крайна сметка съдията по делото отсъди българинът да върне 801 хил. долара.

Петлечков най-вероятно ще бъде депортиран обратно в България, след като излежи присъдата си.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено