Открийте ни и в

BG Събития в Чикаго

Алеко Константинов вече показва пътя и в Чикаго (ВИДЕО, СНИМКИ)

публикувано

на

Чикаго – българският град, вече има и българска улица “Аleko Konstantinov Way”. Taбелата се издигна в неделя на тържествена церемония, на която присъстваха българи, общественици, генералният ни консул в Чикаго Иван Анчев и общинският съветник от 45-и район Джон Арина. Мястото не е избрано случайно – улицата започва от кръстовището на Irving Park Rd и North Hamlin. Там се намира Първият български център в Чикаго, където са се събирали сънародници с години. “Тогава нямахме толкова достъп до България, нямахме интернет, нямаше книжки, списания и тук можеше да намериш нещо такова и да се почувстваш като у дома”, казва Валентина, която живее в Чикаго от 18 години. Сега в клуба се събират членовете на Съюза на българските писатели в САЩ и по света.

А Валентина казва, че се вдъхновява да дойде именно тук, след като прочита пътеписа „До Чикаго и назад” на Константинов. „Спомням си, че като ученичка ми беше интересен и по-късно реших да дойда тук”, допълва Валентина. Алеко Константинов е главният виновник за интереса на много българи към Ветровития град. Пътеписът му „До Чикаго и назад” е създаден през 1893-та, когато в Америка, и по-специално в Илинойс, вече има наченки на българска емиграция. Възхищението на писателя към индустриална Америка и майсторството, с което описва „Новия свят” от тази страна на океана, изиграват съществена роля в съзнанието на българите, които по-късно се превръщат и в първите политически имигранти тук. Днес кръстовище във Ветровития град носи името на Щастливеца, за да напомня за дългия път на неговото пътешествие дотук.

„Наистина се насладих на целия дух на историята и пътешествието, което е предприел по онова време”, казва Джон Арина, общински съветник от 45-и район в Чикаго. „Той не само пресъздава мащаба на страната, но и някои от особеностите ни, нашите думи и черти, които ни правят не перфектни, но уникални”, добавя още Арина. Именно той внесе предложението за преименуване на кръстовището в общинския съвет на града. “Правя много различни неща като общински съветник, но празнуването на различни култури и общности е едно от най-прекрасните неща, които ми се случват”, казва още Арина.

Tова не е първата улица с името на българин в Америка. Пред посолството ни във Вашингтон има кръстовище с името на  Димитър Пешев – председателя на 25-ото народно събрание. Той публично протестира срещу подготвяното депортиране на българските евреи в нацистките концлагери през Втората световна война. Кръстовището беше открито от тогавашния ни посланик Елена Поптодорова през 2013 година.

  • Цялата церемония – част 2

  • Цялата церемония – част 1


Минути след като се откри официално „Аleko Konstantinov Way”, то беше осветено от отец Груйо от българската църква „Света София” в Дес Плейнс. Първото помещение, в което се открива църквата, пък е само на метри от днешната табела в квартала, в който тогава са живеели доста българи. На тържествената церемония по случай откриването на кръстовището речи изнесоха също Добри Карабонев и Симеон Гаспаров от Съюза на българските писатели.

„Това е, на първо място, един прекрасен символ, защото оттук нататък  тази табела винаги ще бъде на това кръстовище, винаги ще бъде в Чикаго. В никакъв случай това не е мое лично постижение, а е постижение на цялата общност и всеки един българин го носи на специално място в своето сърце”, казва генералният консул в Чикаго Иван Анчев. Той не иска да си приписва изцяло заслугата за реализирането на тази идея, но работи усилено по още няколко нови проекта, един от които е превод на книгата „До Чикаго и назад” на английски. “Имало е такъв превод, но всички налични количества са изчерпани, аз търсих да купя за себе си, но не намерих. Явно му е дошло времето”, казва Анчев.

Откриването на кръстовището съвпада със 120 години от смъртта на Алеко Константинов, които се навършват на 11 май. Честването на паметта на писателя в Чикаго обаче продължава. Идната събота, 13 май, от 2 РМ в Библиотеката на Чикагския университет пред бюста на Алеко Константинов ще се проведе възпоменателно тържество в памет на писателя. Събитието се организира съвместно от Генералното консулство на Република България в Чикаго, Кирилския институт за езици (Чикаго), Центъра за източноевропейски, руски и евразийски изследвания (Center for East European, Russian, and Eurasian Studies – CEERES), Департамента по славянски езици и литература (Department of Slavic Languages and Literatures) и библиотека „Регенстайн” (The University of Chicago Regenstein Library) при Чикагския университет.

Още за церемонията вижте във видеото горе.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА