Открийте ни и в

BG училища САЩ и Канада

Отворено писмо срещу „непрозрачността“ за новата сграда на МБУ

публикувано

на

Сн.: Желязко Герджев

Скандалът около купуването на сграда за Малко българско училище в Чикаго се разраства, след като група интелектуалци, общественици и директори на други училища изпратиха отворено писмо, в което обвиняват борда на МБУ в „непрозрачност, изменчивост и липса на ясни цели“ около проекта, който лансират като „културен дом“, но се оказва, че ще бъде по-скоро частна детска градина. Те негодуват и срещу факта, че кампанията за набиране на средства за МБУ става от „от името на цялата българска общност в Чикаго“. BG VOICE съобщи в миналия брой за готвеното писмо.

Под откритото писмо стоят подписите на Българо-Американския център за култура и наследство, ансамбъл „Хоро“, културен център „Магура“, училищата „Джон Атанасов“, „Св. София“ „Нов живот“, център „Знание“, „Родолюбие“, детска градина „Стелина“, сдружение „Български музей“, детска школа „Малкият принц“ и наскоро създадения Салон за българска култура и духовност.

Тези организации смятат, че МБУ „не е лицето на българската общност“ и казват, че никой от тях не е консултиран за проекта за този „културен център“. „А и ние питаме: запазването на културата в Чикаго, която е толкова богата и разнообразна за последните 20 години, откога зависи от закупуването на училищна сграда? Този процес смятаме, че се ръководи от българския дух и упоритост“, пишат те в откритото писмо.

И още питат кой ще управлява новата non-profit организация, която според тях щяла да се оглави от директора на МБУ Живка Петрова и нейния син Георги. Те пишат: „Бордът на директорите на МБУ, който ще управлява и въпросния културен дом, се състои от няколко семейни членове. Ние смятаме, че личностите, управляващи културния дом, би следвало да бъдат представители на различни културни организации тук, да поддържат пълна финансова прозрачност и да носят отговорност за приетите средства и как те се влагат за култура. Тези членове също така би следвало да бъдат свободно избираеми от българската общност. Към този момент МБУ не влага такъв смисъл и уклончиво отговаря при запитване, че засега няма намерение да разширява борда на директорите си с външни лица, тъй като собствеността на сградата и изплащането на наема й ще бъдат тяхна отговорност.“

От Малко българско училище също отговориха с писмо до медиите, но директорът Живка Петрова отказа исканото от BG VOICE интервю, както и да отговори на конкретни въпроси по имейл. В писмото от борда на директорите на МБУ пишат, че са огорчени от „нападките към нашата кауза“ и заявяват решимостта си да продължат напред с проекта: „За голямо съжаление на нашите „противници“ искаме да ги уверим, че техните действия само ни амбицират още повече да завършим това, с което сме се захванали.“

Причината, която от МБУ изтъкват да не отговарят на допълнителни въпроси, е, че все още са в процес на изготвяне на бизнес план, преговори с банки, инвеститори и т.н.

Междувременно стана ясно, че исканата сграда е в процес на прехвърляне между общините Elko Grove Township и Elk Grove Village, които са две отделни администрации. Когато този процес бъде приключен, сградата ще бъде предложена за покупка на Малко българско училище. Оттам казват, че имат договорка с кметството на Elk Grove Village за закупуване на сградата за $1,400,000.00 с принадлежащите й паркоместа. Не е ясно дали обаче законите на щата няма да изискат имотът да бъде пуснат на публичен търг и от новия собственик – Elk Grove Village, както направиха и от тауншипа.

Но в прессъобщение от кметството казват, че държат предназначението на сградата да остане като детска градина за живеещите в района хора.

Живка Петрова разкри, че бизнес планът залага на детска градина с минимум 140 деца, а таксата ще бъде 800 долара на месец. Капацитетът на сградата е 400 деца и Петрова казва, че няма да допусне да има дефицит на места, ако има желаещи. Нейната детска градина е една от най-предпочитаните от българските родители заради новаторските методи на работа и грижата за децата.

От МБУ, изглежда, оспорват и изчисленията, направени в миналия брой на BG VOICE. Според тях досега набраната сума от кампанията им е около 96 хиляди долара. Но в този отчет не влизат обещаните 20 хиляди долара от депутатите от ГЕРБ. Както съобщихме в предишния ни брой, имаме информация, потвърдена от два различни източника, че Живка Петрова е получила обещание за дарение от 100,000 долара от голяма транспортна компания в Чикаго, чиито собственици са известни със своята щедрост за български каузи. Самата Петрова е признала за това пред близък сътрудник.

От МБУ обещават пресконференция в средата на юни, на която да отговорят на всички въпроси, а за да се борят с лошите коментари в социалните мрежи и за по-добра връзка с привържениците си, създадоха и нова Facebook страница.

От инициативния комитет, който изпрати протестното отворено писмо, казват, че подкрепят инициативата на МБУ за закупуване на собствена сграда за детска градина/училище. „Що се отнася до запазването на културата и духовността на българина в Чикаго, тя не зависи от закупуването на една сграда, но има нужда от такава“, пишат те и предлагат организирането на кръгла маса, за да се обсъди „една бъдеща възможност за създаване на истински културен дом“. Обществениците призовават: „Нека следващата стъпка бъде обединение на цялата общност и нейните културни дейци и създаването на център, в който всеки да намери място за изява, този, който бленуваме от двадесет години, този, който ще обедини усилията ни и ще оправдае стремежа ни именно да съхраним българския дух и култура за идните поколения.“

Дали двете страни ще намерят пресечна точка чрез писма или кръгла маса, остава под въпрос.

 

1 Коментар

  1. agen sbobet depo 25

    април 3, 2020 at 9:08 pm

    Thanks , I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

BG училища САЩ и Канада

„Върви, народе възродени“ от българите в Чикаго с манифестация с коли (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Скрийншот: фейсбук

От ръководството на „Малко българско училище“ в Чикаго пуснаха ново видео с мото-манифестацията за 24 май.

В събитието участваха само учители от МБУ, български бизнеси и членовете на мото-клуб „Булдогс“. Шествието започна от църквата „Св. София“ в предградието Дес Плейнс и премина на изток по улица Оуктън и завърщи при новата сграда на училището.

Тази година манифестацията е с коли, тъй като заради пандемията с коронавируса всички трябваше да спазват социална дистанция и да не се събират на големи групи.

На кадрите се вижда финала на манифестацията пред новата сграда на училището, която то закупи миналата година и където се намира и едноименния център „Малката България“, в който се провеждат много концерти и културни събития. Организацията на цялата манифестация протече успешно.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Неделните училища в САЩ и Канада с бонус от по 2 380 лева

публикувано

на

Виж цялата статия

Неделните училища в САЩ и Канада ще получат бонус към бюджета си, който ще се равнява на около 2 380 лева. Това стана ясно по време на 12-ата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Съорганизатори на събитието, под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината”, са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Неделните училища в Америка са около 36 и попадат в т.нар. „четвърта група“ за финансиране, определен с коефициент от МОН, свързан с броя на учащите се там. Така стимулирането за тях ще е най-сериозно. В същата група са включени и неделните школа в Австралия, Австрия, Беглия, Израел, Ирландия, Нова Зеландия, Финландия и Швейцария.

Испания, Италия, Кипър, Малта, Нидерландия, Обединени Арабски Емирства, Португалия, Франция попадат в третата група и там бонусът за повече възпитаници ще възлиза на 2100 лв.

На конференцията в Пловдив присъстваше и премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че през следващата година е заложено в бюджета да има минимум два милиона лева повече за българските училища в чужбина.

По думите на Борисов финансирането в образование е приоритет за правителството, след време тези два милиона могат да станат много повече, защото е важно децата да бъдат подготвени, да учат български език, за да могат да се върнат спокойно с родителите си в България.

Премиерът не пропусна да обвърже образованието и военната ни техника, като каза, че с покупката на изтребителите, страната ни ставала още по-сигурна и децата на мигрантите могат да се върнат спокойни тук и да учат в нашите университети. Освен това високотехнологичните паркове у нас, които били изградени през последните години, осигурявали доходи сродни с Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Българското училище „Зора“ в Ричмънд отпразнува пет години

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българският образователен и културен център „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния, отпразнува на 9 март пет години от създаването си заедно с родители и приятели от региона, уважаващи българската култура и традиции.

Сред гостите на образователния и културен център бяха учители от Вашингтон и Мериленд, ансамбъл „Жарава“, трио „Зуница“ и оркестър „Люти чушки“, които показаха своята подкрепа и въодушевление. Тържеството бе открито от директора на училището София Кушлева. Тя сподели пред присъстващите гости неговите успехи през изминалите 5 години и очерта целите за следващите пет. Директорката на училището изказа искрени благодарности на Н. Пр. Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ, и Даниела Сиракова-Панайотова, за приноса им българският език да стане матуритетен и в щата Вирджиния. Българският образователен и културен център „Зора“ получи поздравления от д-р Асен Асенов, председател на центъра на българската общност във

Вашингтон, Никола Николов, член на управителния съвет на Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, Деси Йорданов, ръководител на ансамбъл „Жарава“, и Калин Кирилов с двете си прекрасни деца, представители на училище „Дора Габе“ в Мериленд.

Малчуганите имаха възможност да се докоснат до българските национални традиции и култура дори и далеч от България, а сияещите им лица, шарените носии и детските гласове, пресъздаващи песните на дедите и българския дух, трогнаха всички присъстващи. Тържеството завърши с кръшни хора, на които танцуваха не само български гости, но и местни любители на българската култура и творчество.

От „Зора“ поднасят сърдечните си благодарности на спонсорите на културния и образователен център Георги Георгиев, Александър Александров, Ивалин Греков, Асен Динев и д-р Камелия Радева, български бизнесмени от региона, които подпомагат и милеят за училището, както и на организаторите за ентусиазма и усилената им работа.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено