Открийте ни и в

BG училища САЩ и Канада

Отворено писмо срещу “непрозрачността” за новата сграда на МБУ

публикувано

на

Сн.: Желязко Герджев

Скандалът около купуването на сграда за Малко българско училище в Чикаго се разраства, след като група интелектуалци, общественици и директори на други училища изпратиха отворено писмо, в което обвиняват борда на МБУ в “непрозрачност, изменчивост и липса на ясни цели” около проекта, който лансират като “културен дом”, но се оказва, че ще бъде по-скоро частна детска градина. Те негодуват и срещу факта, че кампанията за набиране на средства за МБУ става от “от името на цялата българска общност в Чикаго”. BG VOICE съобщи в миналия брой за готвеното писмо.

Под откритото писмо стоят подписите на Българо-Американския център за култура и наследство, ансамбъл „Хоро”, културен център „Магура”, училищата „Джон Атанасов”, „Св. София” „Нов живот”, център „Знание”, „Родолюбие”, детска градина „Стелина”, сдружение „Български музей”, детска школа „Малкият принц” и наскоро създадения Салон за българска култура и духовност.

Тези организации смятат, че МБУ “не е лицето на българската общност” и казват, че никой от тях не е консултиран за проекта за този “културен център”. “А и ние питаме: запазването на културата в Чикаго, която е толкова богата и разнообразна за последните 20 години, откога зависи от закупуването на училищна сграда? Този процес смятаме, че се ръководи от българския дух и упоритост”, пишат те в откритото писмо.

И още питат кой ще управлява новата non-profit организация, която според тях щяла да се оглави от директора на МБУ Живка Петрова и нейния син Георги. Те пишат: “Бордът на директорите на МБУ, който ще управлява и въпросния културен дом, се състои от няколко семейни членове. Ние смятаме, че личностите, управляващи културния дом, би следвало да бъдат представители на различни културни организации тук, да поддържат пълна финансова прозрачност и да носят отговорност за приетите средства и как те се влагат за култура. Тези членове също така би следвало да бъдат свободно избираеми от българската общност. Към този момент МБУ не влага такъв смисъл и уклончиво отговаря при запитване, че засега няма намерение да разширява борда на директорите си с външни лица, тъй като собствеността на сградата и изплащането на наема й ще бъдат тяхна отговорност.”

От Малко българско училище също отговориха с писмо до медиите, но директорът Живка Петрова отказа исканото от BG VOICE интервю, както и да отговори на конкретни въпроси по имейл. В писмото от борда на директорите на МБУ пишат, че са огорчени от “нападките към нашата кауза” и заявяват решимостта си да продължат напред с проекта: “За голямо съжаление на нашите “противници” искаме да ги уверим, че техните действия само ни амбицират още повече да завършим това, с което сме се захванали.”

Причината, която от МБУ изтъкват да не отговарят на допълнителни въпроси, е, че все още са в процес на изготвяне на бизнес план, преговори с банки, инвеститори и т.н.

Междувременно стана ясно, че исканата сграда е в процес на прехвърляне между общините Elko Grove Township и Elk Grove Village, които са две отделни администрации. Когато този процес бъде приключен, сградата ще бъде предложена за покупка на Малко българско училище. Оттам казват, че имат договорка с кметството на Elk Grove Village за закупуване на сградата за $1,400,000.00 с принадлежащите й паркоместа. Не е ясно дали обаче законите на щата няма да изискат имотът да бъде пуснат на публичен търг и от новия собственик – Elk Grove Village, както направиха и от тауншипа.

Но в прессъобщение от кметството казват, че държат предназначението на сградата да остане като детска градина за живеещите в района хора.

Живка Петрова разкри, че бизнес планът залага на детска градина с минимум 140 деца, а таксата ще бъде 800 долара на месец. Капацитетът на сградата е 400 деца и Петрова казва, че няма да допусне да има дефицит на места, ако има желаещи. Нейната детска градина е една от най-предпочитаните от българските родители заради новаторските методи на работа и грижата за децата.

От МБУ, изглежда, оспорват и изчисленията, направени в миналия брой на BG VOICE. Според тях досега набраната сума от кампанията им е около 96 хиляди долара. Но в този отчет не влизат обещаните 20 хиляди долара от депутатите от ГЕРБ. Както съобщихме в предишния ни брой, имаме информация, потвърдена от два различни източника, че Живка Петрова е получила обещание за дарение от 100,000 долара от голяма транспортна компания в Чикаго, чиито собственици са известни със своята щедрост за български каузи. Самата Петрова е признала за това пред близък сътрудник.

От МБУ обещават пресконференция в средата на юни, на която да отговорят на всички въпроси, а за да се борят с лошите коментари в социалните мрежи и за по-добра връзка с привържениците си, създадоха и нова Facebook страница.

От инициативния комитет, който изпрати протестното отворено писмо, казват, че подкрепят инициативата на МБУ за закупуване на собствена сграда за детска градина/училище. “Що се отнася до запазването на културата и духовността на българина в Чикаго, тя не зависи от закупуването на една сграда, но има нужда от такава”, пишат те и предлагат организирането на кръгла маса, за да се обсъди “една бъдеща възможност за създаване на истински културен дом”. Обществениците призовават: “Нека следващата стъпка бъде обединение на цялата общност и нейните културни дейци и създаването на център, в който всеки да намери място за изява, този, който бленуваме от двадесет години, този, който ще обедини усилията ни и ще оправдае стремежа ни именно да съхраним българския дух и култура за идните поколения.”

Дали двете страни ще намерят пресечна точка чрез писма или кръгла маса, остава под въпрос.

 

BG училища САЩ и Канада

Българското училище „Зора“ в Ричмънд отпразнува пет години

публикувано

на

от

Българският образователен и културен център „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния, отпразнува на 9 март пет години от създаването си заедно с родители и приятели от региона, уважаващи българската култура и традиции.

Сред гостите на образователния и културен център бяха учители от Вашингтон и Мериленд, ансамбъл „Жарава“, трио „Зуница“ и оркестър „Люти чушки“, които показаха своята подкрепа и въодушевление. Тържеството бе открито от директора на училището София Кушлева. Тя сподели пред присъстващите гости неговите успехи през изминалите 5 години и очерта целите за следващите пет. Директорката на училището изказа искрени благодарности на Н. Пр. Тихомир Стойчев, посланик на България в САЩ, и Даниела Сиракова-Панайотова, за приноса им българският език да стане матуритетен и в щата Вирджиния. Българският образователен и културен център „Зора“ получи поздравления от д-р Асен Асенов, председател на центъра на българската общност във

Вашингтон, Никола Николов, член на управителния съвет на Българския образователен и културен център „Св. Климент Охридски“, Деси Йорданов, ръководител на ансамбъл „Жарава“, и Калин Кирилов с двете си прекрасни деца, представители на училище „Дора Габе“ в Мериленд.

Малчуганите имаха възможност да се докоснат до българските национални традиции и култура дори и далеч от България, а сияещите им лица, шарените носии и детските гласове, пресъздаващи песните на дедите и българския дух, трогнаха всички присъстващи. Тържеството завърши с кръшни хора, на които танцуваха не само български гости, но и местни любители на българската култура и творчество.

От „Зора“ поднасят сърдечните си благодарности на спонсорите на културния и образователен център Георги Георгиев, Александър Александров, Ивалин Греков, Асен Динев и д-р Камелия Радева, български бизнесмени от региона, които подпомагат и милеят за училището, както и на организаторите за ентусиазма и усилената им работа.

 

Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Българите в Долината отпразнуваха 3 март с вицепрезидента Йотова

публикувано

на

от

За 8-ма поредна година българите в Долината отбелязоха 3-ти март в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘. Тази година специални гости
бяха официална делегация начело с Вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посланик Тихомир Стойчев, Генералният консул Веселин Вълчев, трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен шампион по таекуондо Антон Касабов. Актьорът Димитър Маринов и боксьорът Кубрат Пулев също бяха на празника

В словото си Илияна Йотова каза че, „Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.

Тържествената церемония започна с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училище посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дошла да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после зарадваха мама с цвете по случай предстоящия празник 8-ми март.

На празника участие взеха възпитаници на „Св. св. Кирил и Методий“, които изнесоха рецитал, а след това и показаха завидни умения по народни танци. Българите в Ел Ей видяха танцьори от танцови групи ,,Хоротропци‘‘ и ,,Лудоноги‘‘ с ръководител Веси Василева.

А накарая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички на хоро.

Продължете по-нататък

BG училища САЩ и Канада

Звънецът би за първия учебен ден

публикувано

на

Момент от получаването на книгата „България в мен” в Ново българско училище в Нейпървил, район Чикаго

Всички училища в Северна Америка показаха още с първия учебен ден, че пазят българските традиции и че нашите деца имат нужда от тях, за да знаят „де е България”, да могат да четат и да пишат на родния език и да ни карат да се чувстваме горди.

В Ново българско училище в Нейпървил в района на Чикаго първият училищен звън би точно в събота, на 15 септември. Директорките на училището Мария Христова и Мария Лабова пожелаха на децата спорна година, като ги подканиха да минат по вода, плисната от менче, и да прекрачат своеобразната врата на школото – арка с цветя. Всички деца и гости получиха питка с мед и други лакомства. Госпожа Христова обясни още, че тази година всички ученици ще се включат в интересен проект за изработването на книга, написана от учениците. Идеята е продължение на инициативата „България в мен” на възпитаниците от трети клас във II ОУ „Петко Рачов Славейков” в Стара Загора. През лятото госпожа Христова се срещнала със Зоя Косева, една от майките на старозагорските деца, която я запознала с тяхната преподавателка – Соня Рачева. Госпожа Рачева успяла да събере пътеписи на свои ученици, разказващи за красиви места в България, за които малчуганите искали да разкажат на хората в чужбина. Пътеписите са публикувани в книгата “България в мен”, която вече е била пратена на наши сънародници в Англия и още няколко страни. Сега екземпляри от нея получиха децата в училището в Нейпървил. Те ще изпратят снимки от получаването на книжката на своите нови приятели в България и ще подготвят подобна книга за местата в Америка, които им харесват. Когато книжката бъде готова, дали в дигитален или в печатен формат, ще бъде споделена с децата от училището в Стара Загора. Госпожа Христова благодари и на Любомир Ламбов, съдействал Ново българско училище в Нейпървил да получи учебници по родинознание.

Започнаха занятията и в училище „Христо Ботев” в столицата Вашингтон. В първия учебен ден училището имаше отворени врати за всички, които искат да посещават школото в бъдеще. От „Христо Ботев” са много горди, че една от водещите на тазгодишната програма е била второкласничката Ейми Докен, която е започнала да говори на български език едва през миналата година – допреди това не е знаела нито дума. Приветствия изнесоха ръководителите на училището Бойка Попова, Бойко Антонов, както и завеждащият консулската ни служба в американската столица Бойко Хаджийски. Тържествено бе посрещнато и българското знаме, а учениците преминаха през цветна арка във формата на шестица, за да им върви отлично в учението. На откриването бяха изложени и много творби на учениците, бяха показани и новите български музикални инструменти, които учебното заведение е получило със съдействието на американски спомоществувател. Инструментите бяха няколко кавала, дудуци, гъдулка и други, на които ще свирят участниците в новия музикален състав. Освен това на пиано се представиха млади таланти, а танцовият състав изпълни нов танц, наречен „Любовта на ратая”, което беше и една от първите авторски хореографии на танцовия ръководител. После учениците имаха първи занимания, като положиха и тестове за входящо ниво. Заниманията тук са всяка неделя, като през годината училището е домакин на много други събития като концерти и театрални постановки.

С много усмивки и весело настроение премина и 15 септември в училище „Св. св. Кирил и Методий” в Лос Анджелис. Училището посреща свои възпитаници за осма поредна година. Децата се бяха подготвили с кратка, но много вълнуваща програма, част от която беше любимата на много майки и татковци песен “Има светлина”. Директорката на училището Живка Костова сподели, че този път гостите са посрещнали само българския трибагреник, но в момента, в който училището има и свое знаме, то също ще бъде включено в тържествени церемонии като тази. Специално за хубавия повод беше дошъл и генералният ни консулът за Лос Анджелис Веселин Вълчев. Той много често изнася и открити уроци пред учениците. Възпитаниците получиха учебници и проведоха първи учебни занятия. Ръководството на „Св. св. Кирил и Методий” работи усилено за признаването на българския език в Калифорния. Оттам са направили първия контакт с отдела по образование към щата и с нетърпение чакат и в техния щат да може българският да се признава за втори език и да е възможно да се държи тест за двуезичие.

Най-песенното училище в Америка „Млади български гласове” отбеляза 15 септември с много стихове и песни, както и със спазване на традиционните обичаи с менчето с вода, гощавката с пита с мед и сол и минаването под венец от цветя. Целта беше всички да се съберат на празника и да засвидетелстват уважението си към езика и знанието, а не да се чувстват задължени да присъстват. Ръководителите на школото Яна Калинкова и Зора Бояджиева пожелаха на присъстващите спорна година. Събитието бе уважено от генералния консул на България за Ню Йорк Мая Христова. Тук децата учат по индивидуално създадени програми, съобразени с отделните нужди на всеки, като са разпределени в малки групи, а не в големи класове, съобразени отново с индивидуалните знания на учениците. В часовете се ползват различни помагала, а не учебниците, издадени изцяло в България. Учителите също сами създават учебните планове. „Млади български гласове” предлага и класове по пеене за възрастни, танци за всички възрасти с ръководител Кати Спрингер, за гайда с ръководител Кирил Кетев, за Тъпан –  с Мерсид Мустафов-Семката. Тази година в “Малки български гласове” ще има и часове по математика, водени от Стела Михнева, която има българско и американско образование по математика и която ще може да обяснява материала на учениците, като прави паралел с двата езика.

В Канада българите също показаха, че са ученолюбиви. Училище „Родолюбче”, което от миналата година има вече три филиала, посрещна много нови ученици и общият им брой вече превишава 120. Тържеството по откриването на четвъртата поред учебна година тук беше във филиала в Ийст Йорк. Учениците, родителите и гостите изпълниха залата до краен предел. И тук гостува генералният ни консул, в случая за Торонто – Петър Крайчев, а също и консул Десислава Атанасова. Господин Крайчев е бил приятно изненадан от присъствието на толкова много наши сънародници и е изтъкнал, че не познава друго българско училище, което да се развие толкова много за такъв кратък период. Освен в Ийст Йорк „Родолюбче” има филиали в градовете Етобикок и Вон. Последната база има нови помещения. Директорката Мая Василиева е много благодарна, че доверието в училището се увеличава, и се стреми да поддържа същото високо качество в школото и с увеличената бройка деца, като една от стъпките, които ще предприеме, е за наемане на още учители. И през тази година учениците ще участват в Асамблеята на творчеството, а също и в изготвянето на книжка с творби на децата. Извънкласните дейности тук са „Фолклорна дъга”, „Музикална магия”, драматичен състав „Смехурко”, както и клуб „Родинознание” и група „Хорце”.

 

Знамето в „Христо Ботев” във Вашингтон

Рецитал в „Св. св. Кирил и Методий” в Ел Ей

Минаването под арка с цветя в „Млади български гласове”, Ню Йорк

Откриването в „Родолюбче” в Канада

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено