Открийте ни и в

Овладяването на BG телевизиите

bg-voice

публикувано

на

На пръв поглед изглежда странно – треторазреден и компрометиран депутат от ГЕРБ да заплашва в ефир журналист на една от двете най-гледани национални телевизии. Народният представител Антон Тодоров обясни в сутрешния блок на Нова телевизия на водещия Виктор Николаев, че ако продължава да задава остри въпроси, ще бъде свален от ефир като неговата колежка Анна Цолова преди месец. Това предизвика вълна на възмущение, която доведе до оттеглянето на Тодоров в парламента, протести и по всичко личи, че няма да утихне скоро. Защо обаче една реплика от наистина шумния, но все пак беквокал на управляващите доведе до такава реакция? На пръв поглед изказването му изглеждаше като злобно заяждане, но това, което го прави едновременно възможно и възмутително, е съчетанието на три проблемни факта.

– Единият е, че реалният „партньор“ на ГЕРБ във властта не са националистите, а задкулисната конструкция около ДПС, представлявана от Делян Пеевски. Тя кадрува и дава облика на управлението чрез депутатите на „Обединените патриоти“ и част от тези на ГЕРБ, без самият Борисов да има право на „вето“ дори срещу най-скандалните случаи. Само един пример: излъченият от тях министър на икономиката през последните седмици изигра водеща роля в опита за превземане на „Дунарит“ и така генерира гигантски отрицателен политически капитал за управляващата коалиция. Той обаче няма как да бъде спрян, защото не служи на официалното мнозинство.

– Другият факт е, че въпросната конструкция ДПС-Пеевски съществува и упражнява власт благодарение на машината за репресии, която през годините изгради – кафявите медии, прокуратурата, повечето регулатори и сериозни части от изпълнителната власт. В примера с „Дунарит“ отново ясно се видя как работи тази машина. Беше дадена поръчка да се атакува предприятието, последва проверка от МВР, отнемане на лиценза от комисия от три министерства, разваляне на договори от държавата, проверки и обвинения от прокуратурата. Всичко това се случваше в идеален синхрон с атаката от медиите, контролирани от Пеевски.

– Третият факт, който направи репликата на Антон Тодоров толкова скандална, е, че тази машина за натиск отдавна е насочена към гнездата на независима журналистика. В този сезон наблюдаваме поредната и логична серия от потискащата поредица – подчиняване на големите телевизии. Поведението на Антон Тодоров е поредното доказателство, че машината за страх и контролиране на Пеевски и управляващите е една и съща. Това, че ГЕРБ или отделни фигури от партията се възползват от нея, е по силата на „съдружието“ с Пеевски във властта. Този факт се е разчул до треторазредните депутати, на чието изпускане станахме свидетели преди седмица.

Разбира се, теоретично възможно е и друго – Антон Тодоров също да е един от представителите на групата около Пеевски в парламента. Между техните врагове – мишените на атаките им, има прекалено много, ако не и пълни съвпадения. По време на правителството на Орешарски Тодоров издаде най-известната си книга – „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“. По това време Пеевски помагаше в тоталната атака срещу Бойко Борисов. Сега двамата играят заедно и Тодоров беше депутат от ГЕРБ. Има и хора, които смятат, че стилът на разследващия политолог може да бъде видян и в части от книгите, които сега издават медиите на Пеевски и никога не са подписани.

Към кого точно е лоялен Тодоров обаче е нюанс без значение за голямата картина. Неговото изказване само показа ясно накъде в момента са насочени усилията на ГЕРБ и Пеевски – овладяването на националните телевизии. Сега фокусът е върху Нова телевизия, но интересът далеч не е само към нея. Опитите тя да бъде подчинена на местната олигархия не са от вчера. В момента шведският й собственик – компанията МТГ, се опитва да я продаде и през пролетта имаше сериозни съмнения, че зад офертата на тукашния й мениджър – Дидие Щосел, стоят и капитали, свързани с Пеевски. Двамата очевидно се познават и в миналото са правили бизнес един с друг. Първата инвестиция на Щосел в България е в каналите под марката „Диема“. В дружеството, което притежава телевизиите, миноритарен акционер, преди да бъде изкупен при влизането на шведската МТГ, е офшорна фирма, свързвана с Делян Пеевски. („Диема груп“ е собственост на регистрираната във Великобритания „Ната холдингс“, контролирана към онзи момент от офшорна компания от Бахамите. „Ната холдингс“ е собственик и на „Алфа медиа груп“ – това е фирмата, която стопанисваше десетки имоти в България и Гърция, ползвани от Пеевски, и които през 2014 г. бяха прехвърлени официално към неговата „Балканска медийна компания“.)

Офертата на Щосел и потенциалните му партньори бяха отхвърлени от МТГ, но опитите за натиск над журналистите в Нова очевидно бяха засилени. За това може да се съди по няколко случая:

1. През април миналата година vbox7 – част от групата на Нова, прекрати без никакво предупреждение договора на карикатуриста Чавдар Николов и изтри всички негови видеокарикатури от сайта си. В голяма част от тях главен герой беше Бойко Борисов, в някои – Пеевски, а в трети – главният прокурор Цацаров. Нова телевизия тогава посочи като аргумент слабата гледаемост на видеата, а Дидие Щосел пое вината върху себе си и каза, че решението е следствие от негова грешна преценка. След избухналото недоволство и разговори с премиера на Николов беше предложен нов договор с Нова.

2. Преди малко повече от два месеца Николай Бареков започна кална атака срещу водещата от сутрешния блок Анна Цолова. В нея той сезира и НАП, и прокуратурата – две от институциите, които често участват в кампаниите срещу противниците на статуквото. Абсурдните му обвинения – много от тях дори отвъд клеветата, бяха многократно усилени от медиите, близки до Пеевски. Ръководството на Нова телевизия тогава не реагира по никакъв начин и не защити едно от основните си лица.

3. Нещо повече – само месец по-късно самата Анна Цолова беше свалена от ефир. Аргументите на телевизията тогава не изглеждаха убедително. Журналистката очевидно беше нарочена от групата около Пеевски – депутатът Йордан Цонев дори веднъж при влизането си в студиото се обърна към нея с: „Пеевски праща много поздрави и Ви желае творчески успех.“ Така решението на Нова остави впечатлението, че тя се поддава на натиска от управляващите.

4. При наглото поведение на Антон Тодоров през миналата седмица Нова телевизия все пак имаше реакция, но тя беше изцяло формална – едно изречение, лишено от всякакъв патос, което не засяга никого.

5. В скандалната вълна през миналата седмица се включи и вицепремиерът Валери Симеонов, който първо поиска извинение от Нова телевизия (и още няколко медии), а после през сайта на Министерския съвет заплаши, че ще поиска да се спрат парите за еврофондовете за медията. Ръководството на телевизията не намери за нужно да коментира което и да било от твърденията.

Нова телевизия обаче не е единствената цел за подчинение. Под знака на същия натиск премина и „конкурсът“ за нов директор на БНТ и през делата му в следващите месеци ще видим доколко успешно обществената телевизия е приобщена в калната коалицията. Най-видимият кандидат на статуквото – Емил Кошлуков, не беше избран, но затова пък спечелилият Константин Каменаров предложи притеснителен управителен съвет. Трима от неговите четири членове са имали нещо общо с медийните интереси на Пеевски. Факт от миналата седмица е, че новият генерален директор не коментира по никакъв начин ултиматума на Валери Симеонов, който беше насочен и срещу БНТ. Един от важните въпроси в този сюжет е защо медии като Нова телевизия се поддават на този натиск? Тя е печеливша и собственост на голяма чужда компания, която трудно може да бъде натисната от български играчи. Най-вероятното обяснение е, че там се правят непрекъснати опити за пробив през ключови хора в мениджмънта. Това става по два начина – всъщност класическите морков и тояга. Има случаи, в които на акционери или управляващи се правят интересни „бизнес“ предложения. Например миноритарният акционер в bTV Красимир Гергов през свързвани с него компании беше получил преди няколко години сериозни кредити от КТБ. Тогава Гергов отговаряше и за политиката на телевизията в областта на новините и актуалните предавания. Известен в журналистическите среди пример от това време е как е било спирано разследване на bTV за имотите на Пеевски в чужбина с аргумента, че няма коментар от самия него. Депутатът, разбира се, никога не го даде. Малко по-късно обаче компанията, собственик на bTV – CME, разбра за тези практики и отне контрола на Гергов над новините. Разследването срещу Пеевски беше излъчено веднага и журналистите в bTV в момента се радват на доста голяма свобода. (Интересен факт е, че според журналисти от Нова телевизия същият аргумент – че трябва да се потърси мнението на Пеевски – е бил използван скоро и от тяхното ръководство, само че по повод новина за това, че Цветан Василев е поискал защита по закона „Магнитски“.)

Като „морков“ (един мноооооого скъп морков) може да се определят и еврофондовете, по линия на които двете частни национални телевизии получават доста сериозни средства. За периода януари-август 2017 г. Нова е получила 729,459 хил. лв. от европрограми. Като процент от приходите им те не са решаващо много, но при всички положения не са суми, които могат да бъдат отписани с лека ръка. Битката за телевизиите е важна, защото на практика през тях се осведомява 75% от българското население.

Когато морковът не сработи обаче, има и друг инструмент – натискът от държавни органи, най-вече от прокуратурата. Схемата работи съвсем просто. Натискът се осъществява директно чрез прокурорски проверки и досъдебни производства. И подобно на сцената на „Хлапето“ с Чарли Чаплин, в което момчето чупи прозорци, за да има работа за стъкларя, така и прокуратурата създава прокурорски проверки, за да може да предложи решение на проблема. На прицел са хората, които вземат ключовите решения за редакционната политика в големите медии, собственици или техни близки като Силва Зурлева, Дидие Щосел, Вяра Анковa. Никой от тях не отрече да е бил обект на такава проверка. В случая с някои от журналистите тази схема сработва малко по-трудно, защото често те няма къде да бъдат атакувани. Тогава започва тяхното окалване. Неслучайно този подход беше отчетен като негативна тенденция в доклада на „Фрийдъм хаус“ за свободата на словото в България за 2016 г. В този механизъм ключова роля имат герои като създадения с пари от КТБ политик Николай Бареков. Още преди три години прокуратурата е образувала досъдебно производство за парите от банката, стигнали до него, което (за разлика от делото за източването на банката) така и не стига до съда.

До Бареков можем да подредим Волен Сидеров. Само преди четири години той обикаляше софийските улици с тезата, че „Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Румен Николов-Пашата (който има общо минало с Борисов в групировката СИК, бел. ред.) и други гангстери, които работят за Борисов в момента, подготвят терористични актове“ и хулиганстваше над репортерите на телевизията на Валери Симеонов – СКАТ. Тогава Сидеров беше златен пръст на кабинета „Орешарски“, а прокуратурата беше оставила на трупчета делата за хулиганство срещу него. След като „Борисов 2″ дойде на власт, той беше принуден да се признае за виновен и да сключи три безобидни споразумения с прокуратурата, по които беше наказан с това да ходи да се подписва всяка седмица на ул. „Развигор“ в София. Впоследствие това тежко наказание беше значително намалено с решение на пробационната служба в София. Която от своя страна е пряко подчинена на тогавашния министър на правосъдието Екатерина Захариева. Нищо чудно именно тези динамични събития да трасират пътя към сегашната коалиция, в която Захариева и Валери Симеонов са вицепремиери, а Симеонов и Сидеров крепят управлението на Бойко Борисов и прокарват назначение на хора, свързвани с Пеевски. Картинка, която най-добре може да се обобщи с подвикванията, които Волен Сидеров отправяше към журналистите през 2013 г., когато беше питан защо подкрепя Пеевски: „К***и на Бойко!“

Опитите за превземане на електронните медии са просто фаза от отдавна започнал процес. Когато през 2011 г. Огнян Донев и Любомир Павлов купиха от германската ВАЦ някогашната „Пресгрупа“ („Труд“, „24 часа“ и др.), машината за натиск беше включена срещу тях на пълни обороти. Причината беше, че те си позволиха да купят вестници, а не бяха част от формиращия се тогава монопол на властта. Срещу двамата бяха повдигнати обвинения от прокуратурата за пране на пари и документни измами. По късно те продадоха медиите (за да се случи това, трябваше прокуратурата да свали част от обвиненията).

Под непрестанен натиск е и собственикът на „Овергаз“ Сашо Дончев, който издава в. „Сега“. „За мен стремежът да бъда свободен в моя бизнес ме е довел до това да бъда свободен с медията, която издавам. Опасно ли е? Да, опасно е.“ За същото могат да говорят и издателите на „Капитал“, срещу които имаше прокурорски проверки, обвинения в съда, данъчни проверки. Във всички тези случаи има и друго общо – освен прокуратурата срещу тях задължително се включват и медиите на Пеевски с целия си арсенал от клевети, полуистини и намеци.

Случаят с Антон Тодоров в частност и опитите да се контролират големите телевизии е само един от признаците на заразата, която е превзела държавата. Изказването на депутата доказа и направи отново видима цялата мрежа от обществени институции – прокуратура, партии, правителство и дори премиер.

Всичко това създава проблеми в три посоки:

– Обществена. Заглушаването на истината води до очевидни щети на различни нива. То пречи на хората да се ориентират какво става в държавата и ги прави по-малко граждани. Корупцията се чувства много по-добре. Токсичната среда в медиите отказва много качествени хора да се занимават с каузата на журналистиката и това носи допълнителни загуби за професията – по-ниско качество и съответно смисъл за хората.

– Политическа. Всички партии в момента са едно. „Патриотите“ са изцяло овладени от задкулисието, но същото важи и за ГЕРБ. Борисов в някакъв момент може и да е бил мажоритарен партньор с Пеевски и ДПС, но в момента изглежда като обикновен заложник. Той, дори и да искаше, нямаше да може да направи нищо срещу тях – нито да махне проблемните министри, нито да прокара назначения на ниско ниво. Тук въобще не говорим за такива задачи като реформа на съдебната система, която например да създаде механизми за контрол на прокуратурата. За тях вече дори не се и говори. Особена надежда няма и при опозицията. БСП се бори с абсолютно същите зависимости и до момента не е показала с нищо, че е алтернатива на този модел. Все пак в нейното ръководство има хора като Драгомир Стойнев, който като министър в кабинета на Орешарски се бореше със зъби и нокти за най-скъпия проект на Пеевски – строежа на „Южен поток“.

– Икономическа. Разрухата в медиите и политиката има и ще има катастрофални последствия за икономиката и благосъстоянието на хората. Превзетите държави са бедни. Богати са само превзелите ги.

 

Възможно ли е Пеевски да е менторът на Антон Тодоров? Възможно е

Заобиколен от характерни образи, Волен Сидеров крещи срещу журналистите: „К*ви на Бойко“, по времето на Орешарски. Днес е коалиционен партньор с него

Седмици наред няма яснота защо Анна Цолова е свалена от ефир. Самата тя обаче също мълчи

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
21 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Новини

Робърт де Ниро с отличие за цялостно творчество

bg-voice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Робърт де Ниро ще получи отличието за цялостно творчество от американската Гилдия на филмовите актьори на наградната церемония на 19 януари догодина, съобщи Асошиейтед прес.

Гилдията на филмовите актьори се обоснова с изключителните постижения на Робърт де Ниро в киното и телевизията, сред които две награди „Оскар“, Президентски медал на свободата и редица други отличия.

Той има също така значителен принос за основаването на фестивала „Трайбека“ в Ню Йорк.

Робърт де Ниро заяви, че за него е чест да получи награда от гилдията, в която членува повече от 50 години.

Той ще е 56-ият лауреат на почетната награда на американската Гилдия на филмовите актьори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Изслушванията за импийчмънт на Тръмп ще покажат докъде се простира властта му

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От три години Доналд Тръмп, без ни най-малко да се оправдава, пренебрегва установените практики в президентската институция в САЩ. Започващите в сряда публични изслушвания в рамките на процедурата по импиймчънт, една сама по себе си конституционна процедура, над която президентът няма лостове за въздействие, ще покажат докъде се простират границите на властта му. Тази процедура освен това ще бъде определящ фактор за образа на президента през следващата една година сред избирателите, а и за начина, по който той ще остане в учебниците по история за десетилетия напред.

Тръмп прие номинацията на Републиканската партия, заявявайки, че само той може да реши проблемите на страната. След като беше избран, той се зае да префасонира президентството, променяйки и премахвайки институции, свързани с неговото 230-годишно съществуване.

Започват публичните изслушвания по процедурата за импийчмънт срещу Тръмп

Сега цяла върволица от държавни служители от кариерата ще вдигнат ръка и ще се закълнат да казват истината и само истината, но клетвата им няма да е пред президента – неразривна част от системата за взаимен контрол между институциите, замислена от Бащите основатели.

„Тръмп може да пренебрегва традициите и общоприетите норми, но не може да избяга от конституцията“, каза Дъглас Бринкли, специалист по история на президентската институция в САЩ в Университета „Райс“. „По време на „Уотъргейт“ много хора се опасяваха, че ако президентът падне, Америка ще рухне. Но поуката от Никсън е, че конституцията е здрава и страната е в състояние да се справи с подобна ситуация“, каза той.

Демократите ще се опитат да прокарат аргумента, че президентът се е опитал да изнудва чужда държава, Украйна, да разследва политически опонент, бившия вицепрезидент Джо Байдън. Но дори и Камарата в крайна сметка да реши Тръмп да стане едва третият президент в американската история, който да бъде отстранен от власт с импийчмънт, малцина очакват контролираният от републиканците Сенат в крайна сметка да свали Тръмп от поста.

Демократите търсят опции за импийчмънт по няколко обвинения

„Дори и да го преизберат, това ще бъде тъмно петно“, каза Бринкли. „Няма да му се размине, без да понесе негативи. Има си цена, която в крайна сметка ще трябва да плати“, добави той.
Тръмп влиза в тежкото изпитание на публичните изслушвания до голяма степен сам, но той напълно съзнателно доведе до това обстоятелство.

Той отмени ежедневния прес брифинг в Белия дом, обича сам да обявява решения в Туитър и предпочита да прокарва посланието си чрез хаотични словесни сблъсъци с репортерите в Овалния кабинет на качване или на слизане от президентския хеликоптер. Тръмп недоволства, че няма подкрепа от собствения си екип и републиканците от Капитолия, настоявайки те да изразяват по-ясно и по-категорично позицията си срещу процедурата по импийчмънт и да започнат да защитават действията му. Това искане обезпокои някои републиканци, опитващи се да разберат постоянно променящите се обяснения, идващи от Белия дом.

Макар редица президентски съветници да смятат, че разследването за импийчмънт може да се окаже политически коз в ръцете на Тръмп преди предизборната кампания, президентът реагира гневно на разследването. Той защити като „безукорен“ телефонния си разговор с украинския лидер, който е в сърцето на разследването, и в същото време определи усилията да бъде отстранен с импийчмънт като заговор сред демократите и „дълбоката държава“.

Ключов свидетел дава показания пред разследващата комисия за импийчмънт на Доналд Тръмп

Някаква помощ е на път. Белият дом ще подсили екипа си за връзките с обществеността с бившия главен прокурор на Флорида Пам Бонди и бившия говорител на финансовото министерство Тони Сейег. Но те двамата може би няма да бъдат на линия до започването на изслушванията днес поради бюрократичните процедури, които трябва да мине всеки, който отива да работи в Белия дом, каза служител на американското президентство, пожелал анонимност.

Националният комитет на Републиканската партия ще събере привърженици, които публично да защитят президента, включително планиран за утре конферентен разговор на регионални репортери със сина на Тръмп Ерик, който ще има за цел да постави под натиск някои демократи от Камарата, намиращи се в уязвимо положение. Много от тях представляват избирателни райони, които през 2016 г. бяха спечелени от президента.

Макар че Тръмп вчера заяви, че скоро ще публикува стенограмата от телефонния разговор с украинския президент Володимир Зеленски от април, представителите на Белия дом не потвърждават, че предстои такова нещо. За това първо обаждане се знае, че то като цяло е било поздравително по случай избирането на Зеленски. Но вторият разговор между тях, през юли, е този, който стана причината за сигнала на разобличителя, след който започна разследването.

Гласуваха резолюция за започването на импийчмънт срещу Тръмп

Публикуването на стенограмата от първия разговор може да е опит на Белия дом да отвлече вниманието от изслушванията в Конгреса. Но разследването за импийчмънт вече не се ограничава само до обажданията, а до по-широкообхватни опити на президента и приближените му да накарат Украйна да разследва демократи чрез използването на американската военна помощ като лост за това.

Тръмп има готов свой вариант за контрапрограмиране (медиен жаргон, означаващ „отклоняване на зрителите от една телевизия към друга“ – бел. ред.), с която да парира изслушванията. За днес по обед /американско време/ е предвидена среща между него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган и следобяд двамата ще дадат обща пресконференция. Срещата ще се състои само броени седмици, след като решението на Тръмп да изтегли по-голямата част от американските сили в Сирия доведе до турско нахлуване.

Белият дом обяви война на импийчмънта

Сутринта се очаква президентът на САЩ да наблюдава процедурата за импийчмънт по телевизията в Белия дом.
Президентските привърженици в това време работят за дискредитиране на процедурата чрез намиране на недостатъци в начина, по който тя се изпълнява и начина, по който се подбират свидетелите, които поискаха да дадат показания.
„По същество това е кампания за импийчмънт, инициирана от бюрократи от кариерата, целящи да подкопаят външнополитическата доктрина на президента Тръмп „Америка на първо място“, и демократи с политически амбиции, които искат да му навредят преди кампанията за президентските избори догодина“, каза Джейсън Милър, старши съветник в предизборния екип на Тръмп през 2016 г. „Ако републиканците са сплотени, Тръмп не само ще оцелее, но и ще осуети целия този номер с импийчмънта и ще бъде преизбран. Това е просто поредният епизод от усилията на демократите и неизбрани от никого бюрократи да подронят устоите на управлението на президента“, добави той.

Сроковете за процедурата по импиймънт не са твърди. Но евентуален процес в Сената, ако изобщо има такъв, може да се проточи до гласуването на партийните събрания в Айова през февруари. А окончателната присъда може да се окаже, че ще е на избирателите догодина.

„Тръмп сега се изправя срещу конституцията, но не само той ще бъде съден: ние също ще бъдем, ние народът, както някога много отдавна сме били наречени в преамбюла на конституцията“, каза историкът от Университета „Вандербилт“ Джон Мийчъм, също занимаващ се с история на президентската институция в САЩ. „Импийчмънтът е политическа, а не законова процедура и тези, които са заинтересовани в политически план от сегашното управление – това са, да кажем, привържениците му сред народа, в Камарата и в Сената, трябва да решат кое е по-важно: ефективността на системата за взаимен контрол между институциите или продължаващото управление на президент, който изглежда с удоволствие пренебрегва тази система на взаимен контрол“, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Осветиха с водосвет център „Малката България“ в Чикаго

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
ВЕЛИНА ДРАМСКА

Тази събота се състоя тържественото откриване и освещаване на сградата на център „Малката България“ към “ Малко българско училище“ (МБУ) в Чикаго. Събитието бе почетено от близо триста гости – родители, ученици, учители, общественици и официални лица. Отец Грую извърши водосвет и се помоли заедно със събралото се множество за успеха на благородното начинание. Генералният консул на Република България г-н Иван Анчев изрази радостта и възхищението си към българската общност за историческия успех – закупуването на собствена сграда и превръщането й в духовно средище на българщината в Чикаго. Г-н Анчев прочете поздравителни адреси от президента на Р България Румен Радев и от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Изпълнението на гайдарите

Церемонията продължи с тържествено връчване на дипломите за владеене на български език на 32-ма ученика. Всички те се явиха и успешно

издържаха изпита по български език

по програмата „Печат за двуезичност“ към департамента за Езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“.

Празничната програма включваше внушително изпълнение на гайди, красиви български традиционни танци, изпълнени от съставите към МБУ и училище „Алеко Константинов“ (филиал на МБУ), прекрасни изпълнения на хора и вокалната група към двете училища и артистични скечове от театралната трупа към МБУ.

Център „Малката България“ вече е мястото, в което се обучават двеста деца в петък и събота. Освен български език, история и география като извънкласни дейности и отделни курсове малки и големи могат да развиват заложбите си по народни и спортни танци, шах, математика, пеене, волейбол, таекуондо, пиано, изобразително изкуство, архитектура, йога, ударни инструменти. Центърът отваря врати за всякакви културни и спортни събития – представяне на книги, семинари, концерти, рецитали, срещи с писатели, актьори, спортисти, състезания, фестивали, чествания, празненства, благотворителни изяви.

Цигуларят Свет на сцената на център „Малката България“

Вечерта завърши с изискан коктейл за всички, допринесли за случването на това дълго чакано събитие – доброволци, спонсори, учители и организатори. За доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на Свет и „Джърси гърлс“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada