Открийте ни и в

Интересно

Parking wars: Кое е най-доброто място за паркиране?

До входа, до изхода или по средата - къде ще спестим най-много време

публикувано

на

276 милиона коли са били регистрирани в Америка през първото тримесечие на годината. За сравнение, общият брой на автомобилите в България за миналата година е бил 3,66 млн. според данни на МВР. Шофьорите на всички тези коли се сблъскват ежедневно в търсене на паркинг.

Паркирането се е превърнало във война – влизане в паркинга (подготвяне за щурм към най-доброто място), дебнене за място (изчакване на врага в лицето на друга кола да освободи паркомясто или да подмине празно такова) и шмугване в избраната клетка, често под носа на някой друг (победа с бързина и ловкост). В повечето случаи, докато вършим всичко това, губим ценно време на паркинга.

5 съвета за по-малко стрес в трафика

Водачите в Америка губят над 17 часа и 345 долара годишно, докато търсят паркинг, според проучване на компанията Inrix. Печелим ли обаче, ако се „натискаме“

да спрем точно до входа

 Отговор дават двама учени, които са изчислили математически кое е оптималното място за паркиране. Резултатите, до които са стигнали, са публикувани в септемврийския брой на журнала за статистическа механика.

Според изследването на професорите по физика Сидни Реднър (от университета в Санта Фе) и Пол Крапивски (от Бостънския университет) обикновено шофьорите избират между три позиции на паркинга и така могат да бъдат разделени на три типа.

  1. Мястото до входа заемат оптимистите. Те не се страхуват да дебнат за място и са сигурни, че в крайна сметка триумфално ще могат да заемат заветната цел, независимо колко пъти трябва да обиколят паркинга.
  2. Мястото в началото на паркинга е за „свитите“ хора зад волана. Те незабавно се примиряват с първото място, което намерят, лишавайки се от шанса да спрат до входа. И са готови да изминат по-голямо разстояние до вратата пеша.
  3. Място по средата (обикновено второто възможно) заемат скромните шофьори. Те пропускат първото свободно място най в края и спират във втората свободна клетка, която забележат. Тези хора определено нямат желание да обикалят твърде дълго на всяка цена. Възможно е, ако не намерят по-близко място, да се върнат чак до мястото на „свитите“ шофьори, което са подминали.
През есента: 5 правила за грижа за тревата в двора

Най-доброто място за паркиране

Математическият модел на Реднър и Крапивски показва, че мястото в средата е най-доброто, което можем да изберем. Макар спиращите там да вървят до вратата, обикновено спестяват повече време от тези, които се въртят в кръг, за да паркират на “златното“, най-близко до входа място. На второ място се класира стратегията на оптимистите, а тази на „свитите“ шофьори остава на трето място, защото с нея се губи най-много време. Учените казват, че скромният подход при паркирането в действителност работи в 89% от случаите, тъй като всеки паркинг е различен, а и шофьорите не са еднакво бързи зад волана – фактори, които умишлено са били изключени от проучването на двамата физици, защото иначе не биха могли да стигнат до решение на задачата. В друг анализ пък се посочва, че най-малко време се губи, ако човек просто избере дадена редица на паркинга и потърси празно място там. Такова в повечето случаи се намира сравнително бързо, уверява авторът му.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Интересно

Децата учат по-добре от традиционните учебници

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Малките деца разбират по-добре текста, когато го четат на хартия, а не на екран, съобщи в. „Дейли мейл“.

Специалисти направиха два теста за разбиране с повече от 1100 деца на 10 години в Норвегия. За единия те са чели на екран, а за другия – на хартия.

Всяко трето дете (30 процента) се представило по-добре на хартия. За повече от половината деца (53 процента) обаче нямало разлика. Най-засегнати от преминаването от хартия на екран били момиченцата с високи резултати.

Учените призовават за по-нюансиран подход при въвеждане на електронните пособия за учене. В съвременните класни стаи, особено във времето на коронавируса, интернет обучението стана безценно. Учените признават това, но настояват, че четивните умения на много деца се влошават, когато преминат от хартия на екран.

Възможно е разликата да се дължи на лоши навици при четене на екран и на необходимостта да се придвижва текстът.

В статията си в сп. „Компютри и образование“ специалистите подчертават, че изследването им е с деца, израснали с екраните, които вещо използват дигитални устройства от най-ранна възраст.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Сингапурец получи 4 месеца затвор за пост във Фейсбук за COVID-19

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Шофьор на такси в Сингапур получи присъда от четири месеца затвор за пост във Фейсбук, в който съобщава фалшивата информация, че магазините за храни ще затворят, и призовава хората да се запасяват поради предстоящите ограничения за борба с Ковид-19.

40-годишният Кенет Лай Йон Хуи е изтрил след около 15 минути поста си, публикуван във Фейсбук група с ограничен достъп, която имала около 7500 членове. Прокуратурата обаче поиска присъда, която да има възпиращ ефект.

В Сингапур имаше случаи на паническо изкупуване на стоки по време на четиримесечната борба с вируса в града-държава. Приети бяха строги наказания за тези, които нарушават ограничителните мерки или разпространяват дезинформация. Страната се бори с една от най-тежките епидемии на Ковид-19 в Азия.

„Психологическата борба срещу страховете и истерията е също толкова важна, колкото борбата за ограничаване на разпространението на Ковид-19“, заяви заместник-прокурорът Дебора Лий в заключителните си аргументи.

Лай се представляваше сам и не беше открит за коментар. Присъдата му беше произнесена вчера, съобщи говорител на сингапурската съдебна система. В поста си той заявил, че правителството затваря магазините в търговски центрове и кафенетата, а супермаркетите ще работят само два дни в седмицата. В отговорите си някои потребители го призовали да не разпространява подобни слухове.

В Сингапур разпространяването на невярна информация се наказва с глоба до 7 000 долара, затвор за срок до 3 години или и двете. Миналият месец мъж бе глобен с 1000 долара, защото в нарушение на карантината излязъл 30 минути, преди да изтече срокът й, за да си купи хляб. Друг мъж беше наказан с шест седмици затвор, защото нарушил заповедта да остане у дома си, за да яде супа от свински ребра.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Понички привлякоха мечка в капан във Флорида

публикувано

на

от

Виж цялата статия
http://www.nrvoutdoors.com/

Американска черна мечка, която се разхождаше свободно из град Форт Майърс, щата Флорида, бе привлечена от понички в капан.

Младото животно с тегло над 110 кг било забелязано да се разхожда цяла сутрин във вторник из улиците на крайбрежния град. Специалисти уточняват, че през пролетта мечките се движат повече и на по-големи разстояния в търсене на храна и на потенциални партньори.

В толкова населен район не беше подходящо да се опитаме да приспим мечката, обясни пред местен вестник Адам Браун от службата за опазване на рибите и дивата природа във Флорида. Той уточни, че приспивателните лекарства не действат незабавно върху големи животни като мечките. „При използването на транквилант, понякога мечките побягват и искахме да избегнем вероятността животното да се натъкне в трафика или в жилищен район“, уточни Браун.

Затова специалистите от службата използвали капан, в който оставили понички и използвали и спрей с аромат на боровинка. Лакомствата били достатъчни, за да привлекат мечката в капана. Тя била транспортирана до наблюдавана природна зона. Смята се, че във Флорида живеят близо четири хиляди черни мечки.
Властите предупредиха хората да заключват контейнерите за отпадъци и да не ги изнасят на улицата през нощта преди сметосъбирането, за да не дават възможност на мечките да влизат в тях. /Антоанета Маркова

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada