Открийте ни и в

Интересно

Parking wars: Кое е най-доброто място за паркиране?

До входа, до изхода или по средата - къде ще спестим най-много време

публикувано

на

276 милиона коли са били регистрирани в Америка през първото тримесечие на годината. За сравнение, общият брой на автомобилите в България за миналата година е бил 3,66 млн. според данни на МВР. Шофьорите на всички тези коли се сблъскват ежедневно в търсене на паркинг.

Паркирането се е превърнало във война – влизане в паркинга (подготвяне за щурм към най-доброто място), дебнене за място (изчакване на врага в лицето на друга кола да освободи паркомясто или да подмине празно такова) и шмугване в избраната клетка, често под носа на някой друг (победа с бързина и ловкост). В повечето случаи, докато вършим всичко това, губим ценно време на паркинга.

5 съвета за по-малко стрес в трафика

Водачите в Америка губят над 17 часа и 345 долара годишно, докато търсят паркинг, според проучване на компанията Inrix. Печелим ли обаче, ако се „натискаме“

да спрем точно до входа

 Отговор дават двама учени, които са изчислили математически кое е оптималното място за паркиране. Резултатите, до които са стигнали, са публикувани в септемврийския брой на журнала за статистическа механика.

Според изследването на професорите по физика Сидни Реднър (от университета в Санта Фе) и Пол Крапивски (от Бостънския университет) обикновено шофьорите избират между три позиции на паркинга и така могат да бъдат разделени на три типа.

  1. Мястото до входа заемат оптимистите. Те не се страхуват да дебнат за място и са сигурни, че в крайна сметка триумфално ще могат да заемат заветната цел, независимо колко пъти трябва да обиколят паркинга.
  2. Мястото в началото на паркинга е за „свитите“ хора зад волана. Те незабавно се примиряват с първото място, което намерят, лишавайки се от шанса да спрат до входа. И са готови да изминат по-голямо разстояние до вратата пеша.
  3. Място по средата (обикновено второто възможно) заемат скромните шофьори. Те пропускат първото свободно място най в края и спират във втората свободна клетка, която забележат. Тези хора определено нямат желание да обикалят твърде дълго на всяка цена. Възможно е, ако не намерят по-близко място, да се върнат чак до мястото на „свитите“ шофьори, което са подминали.
През есента: 5 правила за грижа за тревата в двора

Най-доброто място за паркиране

Математическият модел на Реднър и Крапивски показва, че мястото в средата е най-доброто, което можем да изберем. Макар спиращите там да вървят до вратата, обикновено спестяват повече време от тези, които се въртят в кръг, за да паркират на “златното“, най-близко до входа място. На второ място се класира стратегията на оптимистите, а тази на „свитите“ шофьори остава на трето място, защото с нея се губи най-много време. Учените казват, че скромният подход при паркирането в действителност работи в 89% от случаите, тъй като всеки паркинг е различен, а и шофьорите не са еднакво бързи зад волана – фактори, които умишлено са били изключени от проучването на двамата физици, защото иначе не биха могли да стигнат до решение на задачата. В друг анализ пък се посочва, че най-малко време се губи, ако човек просто избере дадена редица на паркинга и потърси празно място там. Такова в повечето случаи се намира сравнително бързо, уверява авторът му.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Интересно

Проучване установи 70% генетично сходство между хората и кокошките

Генетичното ни сходство с краставицата е 40%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ако трябва да се оцени степента на сходство между хората и животните, се оказва, че между човек и кокошка то е 70 процента. Учените веднага предупреждават, че не става въпрос за външни прилики, а за генетични, съобщава порталът Мед-хийл, позовавайки се на изследвания по темата.

Това обаче не е всичко. Учени, сравнили генетичния код на хора, животни, насекоми и зеленчуци, разкриват някои любопитни факти. Генетичното ни сходство с плодовата мушица (Дрозофила меланогастер), например, е 50 процента, а с краставицата – 40 процента.

„Всички сме свикнали да мислим, че кокошката е глупава птица. Редица наблюдения обаче показват, че това в никакъв случай не е така. Противно на преобладаващото мнение, кокошката има отлична памет, може да се ориентира добре на терена, и освен това е доста послушно създание, на което може да се разчита“, казва Василий Ропи, директор на птицеферма.

„Геномът е съвкупността от генетична информация на всеки жив организъм. Сходството между нашите организми можем да открием в подобия на нашия метаболизъм: как се храним, усвояваме храната, как тялото я превръща в енергия и след това се освобождава от ненужните елементи. Всичко това показва наличието на подобни признаци между хората и други видове живи организми“, обяснява биологът Сергей Межерин.

Най-голямо генетично сходство е установено при сравнение на човешкия геном с този на шимпанзетата (98,8 процента) и орангутаните (97 процента).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Майкъл Джордан си продаде стари кецове за $615 000

Общо 11 чифта маратонки на Джордан бяха предложени на търга и 9 бяха купени за обща сума от $931 875

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Кецове, носени от Майкъл Джордан, се продадоха на търг на аукционната къща Кристис за сумата от 615 000 долара, предаде Франс прес.

Моделът в червено и бяло с емблемата на Найки е бил носен от баскетболиста по време на приятелска среща на 25 август 1985 г. в Триест в Италия, като тогава той е играл в тима на Стефанел срещу отбора на Юве Казерта.

Друг чифт спортни обувки на Джордан бяха продадени на търг в средата на май за рекордните 560 000 долара в аукционната къща Сотбис. Но този рекорд падна след три месеца тази нощ.

Общо 11 чифта маратонки на Джордан бяха предложени на търга снощи и 9 бяха купени за обща сума от 931 875 долара.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Жабите също имат хареми

Всеки харем на жаба има йерархична структура.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pinterest

Учени за първи път описват харема на жаба от тропическите гори на Бразилия, демонстрирайки, че полигинията или възпроизводството на един мъжки екземпляр с повече женски, е поведение, което се практикува и от земноводни, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс адвансис“.

Този начин на възпроизводство е най-разпространеният в животинския свят – наблюдава се при рибите, влечугите, бозайниците, птиците и някои безгръбначни, обяснява зоологът Фабио де Са от университета „Кампинас“. Досега обаче процесът не е описван при земноводно.

„Щастливият избраник“ е жаба с кафяв или жълточервеникав цвят от вида Thoropa taophora. Научният екип е заснел екземпляри от вида на места, относително бедни на прясна вода, където тези жаби се размножават. Целта на изследователите е била да проверят дали недостигът на ресурс влияе върху полигинията при земноводните.

Изображенията потвърждават съществуването на „ексклузивна“ връзка между един мъжки екземпляр и две женски, едната от които винаги е доминираща.

Доминиращите женски се приближават до мъжкия и се позиционират под тях за възпроизводство. Втората женска присъства пасивно на сцената.

Изследователският екип е наблюдавал как мъжките жаби редовно патрулират територия си и издават силни звуци, за да плашат натрапници. В продължение на няколко седмици „мъжкарите“ остават близо до яйцата и поповите лъжички, пазейки ги от хищници.

Поведението на женските, наблюдавано от изследователите, потвърждава, че всеки харем има йерархична структура. Учените отбелязват, че когато женската от по-висок ранг започне да изяжда яйцата, мъжкият екземпляр се чифтосва с нея, гарантирайки, че нейните гени ще бъдат пренесени от новите яйца.

Когато по-нископоставената женска започне да поглъща яйцата, мъжкият се приближава до нея и за кратко я „прегръща“, спирайки „канибалската“ й проява.

Направеният анализ на попови лъжички от различни хареми е показал, че гените на между 56 и 97 процента са от доминиращите женски.

Учените допускат, че това поведение е еволюирало при вида Thoropa taophora frogs в резултат на съревнованието между мъжките екземпляри за идеална размножителна среда и годни женски.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, Parking wars
Започва турнето на Камелия в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Огненото момиче на попфолка Камелия идва за третото си турне в Северна Америка. Този път тя започва обиколката си в...

Затвори