Открийте ни и в

Интересно

Parking wars: Кое е най-доброто място за паркиране?

До входа, до изхода или по средата - къде ще спестим най-много време
Сибила Патси

публикувано

на

276 милиона коли са били регистрирани в Америка през първото тримесечие на годината. За сравнение, общият брой на автомобилите в България за миналата година е бил 3,66 млн. според данни на МВР. Шофьорите на всички тези коли се сблъскват ежедневно в търсене на паркинг.

Паркирането се е превърнало във война – влизане в паркинга (подготвяне за щурм към най-доброто място), дебнене за място (изчакване на врага в лицето на друга кола да освободи паркомясто или да подмине празно такова) и шмугване в избраната клетка, често под носа на някой друг (победа с бързина и ловкост). В повечето случаи, докато вършим всичко това, губим ценно време на паркинга.

5 съвета за по-малко стрес в трафика

Водачите в Америка губят над 17 часа и 345 долара годишно, докато търсят паркинг, според проучване на компанията Inrix. Печелим ли обаче, ако се „натискаме“

да спрем точно до входа

 Отговор дават двама учени, които са изчислили математически кое е оптималното място за паркиране. Резултатите, до които са стигнали, са публикувани в септемврийския брой на журнала за статистическа механика.

Според изследването на професорите по физика Сидни Реднър (от университета в Санта Фе) и Пол Крапивски (от Бостънския университет) обикновено шофьорите избират между три позиции на паркинга и така могат да бъдат разделени на три типа.

  1. Мястото до входа заемат оптимистите. Те не се страхуват да дебнат за място и са сигурни, че в крайна сметка триумфално ще могат да заемат заветната цел, независимо колко пъти трябва да обиколят паркинга.
  2. Мястото в началото на паркинга е за „свитите“ хора зад волана. Те незабавно се примиряват с първото място, което намерят, лишавайки се от шанса да спрат до входа. И са готови да изминат по-голямо разстояние до вратата пеша.
  3. Място по средата (обикновено второто възможно) заемат скромните шофьори. Те пропускат първото свободно място най в края и спират във втората свободна клетка, която забележат. Тези хора определено нямат желание да обикалят твърде дълго на всяка цена. Възможно е, ако не намерят по-близко място, да се върнат чак до мястото на „свитите“ шофьори, което са подминали.
През есента: 5 правила за грижа за тревата в двора

Най-доброто място за паркиране

Математическият модел на Реднър и Крапивски показва, че мястото в средата е най-доброто, което можем да изберем. Макар спиращите там да вървят до вратата, обикновено спестяват повече време от тези, които се въртят в кръг, за да паркират на “златното“, най-близко до входа място. На второ място се класира стратегията на оптимистите, а тази на „свитите“ шофьори остава на трето място, защото с нея се губи най-много време. Учените казват, че скромният подход при паркирането в действителност работи в 89% от случаите, тъй като всеки паркинг е различен, а и шофьорите не са еднакво бързи зад волана – фактори, които умишлено са били изключени от проучването на двамата физици, защото иначе не биха могли да стигнат до решение на задачата. В друг анализ пък се посочва, че най-малко време се губи, ако човек просто избере дадена редица на паркинга и потърси празно място там. Такова в повечето случаи се намира сравнително бързо, уверява авторът му.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

„Аз съм лесна, а ти?“ – най-ефикасната реплика за запознанство с мъж, според учените

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Учени от университета „Сейнт Мери“ и университета Бъкнъл изследваха какво трябва да каже една жена, когато иска да заговори мъж, и установиха, че е най-добре да действа директно, съобщи в. „Мирър“

Макар и подобни фрази да се смятат за евтини, използвани правилно, са доста ефикасни за уговаряне на среща.
Учените препоръчват вместо да се криволичи с въпроси като „Какво ще ми препоръчате да пия?“, направо да бъде попитано за телефонния номер.

Английските учени посегнаха на киселото зеле - било вредно

В изследването са учествали 18 хетеросексуални жени, които са предложили реплики за заговаряне, разделени на безобидни, закачливи или директни. След това 205 хетеросексуални мъже са оценили снимките на жените за привлекателност и промискуитет. Накрая репликите били свързани безразборно с 12 снимки.

Резултатите показват, че мъжете предпочитат прякото нападение пред увъртането. Сред директните реплики са: „Искаш ли да пийнем нещо заедно?“, „Ще ми дадеш ли телефонния си номер?“, „Искаш ли да поговорим, или да продължим да флиртуваме от разстояние?“, „Аз съм лесна, а ти?“.

Най-неефикасни, според учените, са фрази като „Ще ми препоръчаш ли добро питие?“ или „Къде ти направиха тази татуировка?“.
Независимо как заговаря една жена обаче, ако мъжът я смята за привлекателна, я оценява високо.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Гений на 9 години: Това ли е новият Стивън Хокинг?

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

9-годишно дете счупи всички граници на интелигентността за своята възраст, научи четири езика, завърши университет и накара светът да говори за него като за новия Стивън Хокинг.

Деветгодишният Лоран Саймънс от Амстердам има IQ 145 и ще стане най-младият студент в света, завършил бакалавърска степен в университет, пише Daily Mail.

Момченцето трябва да се дипломира в Техническия университет в Айндховен със специалност „Електротехника“, като е изкарал целия курс на обучение само за девет месеца. Екипът от преподаватели описват момчето като „напълно удивително“, като той ще получи дипломата си за висше образование през декември.

„Лоран е най-добрият ученик, който някога сме имали. Не само че е свръхинтелигентен, но той е и много симпатично и отзивчиво момче“, казва директорът на инженерната програма в университета Сьоерд Хулшоф.

Невръстният гений с дядо си и баба си

Професор Петър Балтус, настоящият преподавател на Лоран, твърди, че детето е поне

три пъти по-умно от най-интелигентния студент

 когото е срещал в дългата си кариера.

Лоран е залят от покани от най-добрите университети в света да продължи магистърската си степен при тях.

„Оксфорд и Кеймбридж също са в основната ни цел“, споделят родителите му, които са лекари. Те се надяват детето им да завърши докторска степен в областта на роботиката или изследванията на изкуствени органи.

Момчето е сравнявано с Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. Освен отличните си познания по физика, Лоран може да говори и четири езика. Той завършил гимназия, когато бил на осем години, след като взел

 цялата учебна програма за 18 месеца

Неговите баба и дядо първи забелязали уникалните му способности.

„Учителите забелязаха нещо много специално в Лоран. Казаха ни, че попива всичко като гъба“, разказва майката на момчето.

Родителите му нямат обяснение откъде детето им има такива невероятни дарби.

А какви са плановете на детето гений, след като завърши висше образование на тази ранна възраст? Лоран планира да започне обучение за докторска степен за електроинженерство, като междувременно учи… медицина. Невръстният вурдеркинд си мечтае един ден да стане астронавт или сърдечен хирург.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Магията на църквите по света (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Църква на Академията на Военновъздушните сили на САЩ, Колорадо (1962)

Магични, внушителни, обсебващи – църквите са до хората от хилядолетия, ту се изместват в центъра на общността, ту се свиват в индивидуалния човек и той ги пренася през времето.

Модерната църква е деликатна институция, живееща под обсадата на безброй учения, философии, теолози и скоростния ритъм на живота. На този фон тя трябва да остава постоянна и да стои непоколебима до непрекъснато променящите се традиции.

И въпреки постоянството й, което познаваме от векове, църквата е удивително разнообразна в архитектурно отношение. Показва ни го Thibaud Poirier, един от най-добрите френски фотографи, запечатал с обектива си стотици места по света. Сега той е вдъхновен от

многообразието в дизайна на църквите

Свързват ги само няколко общи елемента – фокусът на зрителната точка, обикновено, но невинаги кръстът, редовете със седалки и пространството – ясно проектирано, за да събужда чудото.

В последните си снимки Thibaud Poirier иска да ни покаже именно тези сакрални пространства – на скромни параклиси или обширни катедрали със сводести арки, простиращи се до небесата.

Разгледайте църквите, може би и вие ще усетите това, което фотографът е забелязал – че независимо от различията им, всички те са слепени от невидимо лепило, невидимо за човешкото око, но трептящо във всеки. То е онова емоционално състояние, което повечето хора носим в себе си – усещането за съществуването на нещо по-голямо от нас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada