Открийте ни и в

Референдума на Слави Трифонов

Парламентът подхвана мажоритарния вот

публикувано

на

Слави Трифонов и неговите сценаристи проведоха успешен референдум за мажоритарна система, но не им достигна малко, за да направят резултата задължителен

Парламентарната правна комисия разгледа на извънредно заседание във вторник проекта за промени в Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ преди месец. Той има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от „Шоуто на Слави” референдум. „Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната”, пише в мотивите. За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по „местоживеене” в България. Заедно със законопроекта на ГЕРБ бе разгледан и проект на ДПС, който бе внесен миналия петък. Засега няма други внесени проекти, но със сигурност промени в Изборния кодекс обещаха и от БСП, а от „Обединени патриоти” настояват за някои промени между двете четения на проекта на ГЕРБ.

Изказани бяха вече основателни подозрения, че законопроектът се внася единствено с пиар ефект. Той може да се протака практически неограничено време, както е ставало с други законопроекти, докато се намери подходящ начин да се отхвърли. Още повече че засега ГЕРБ има заявена подкрепа само от „Воля” на Веселин Марешки, а депутатите на двете формации няма да са достатъчни. От БСП и „Обединени патриоти” официално пък подкрепят въвеждането на смесена система от германски тип и са против изцяло мажоритарен вот.

ГЕРБ предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район. Законопроектът почти изцяло се покрива с внесения от управляващата партия малко преди разпускането на предишния парламент, включително и в мотивите, но има съществена промяна при отношението към партийната субсидия – в януарския законопроект се предлагаше изцяло премахването й, докато сега се предвижда само намаляването й според параметрите на референдума от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още през тази година. Различно е още, че се предвижда при избор на депутат за министър да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило.

От ДПС пък искат агитация да може да се води и на език, различен от българския, с осигурен превод, както и да се върнат старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина – в дипломатическо представителство да се отваря секция при над 20 избиратели, подали заявления, а извън представителство – при над 40, автоматично отваряне на секция, ако на предишни избори е имало 100 гласували, и т.н. В предишния парламент под натиск на Патриотичния фронт беше решено, че максималният брой на изборните секции в държава извън ЕС ще е 35 независимо от подадените заявления. Това ограничение удря най-вече избирателите на ДПС в Турция.

„Обединените патриоти” искат да се върне старото положение и да се избират кметове на всички населени места с над 200 жители. Сега бариерата е 400 души население, а за селища с по-малко жители се назначава служебен кмет.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА