Открийте ни и в

Коронавирусът

Pfizer: Ваксината ни е ефективна поне 6 месеца, пази и от COVID варинати

Проучване обяви, че имунизираните с ваксини на Pfizer и Moderna не разпространяват вируса

публикувано

на

Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха, че последно проучване показва, че тяхната ваксина срещу COVID-19 е “високоефективна” поне за шест месеца. Двете компании заявиха, че успехът на тяхната ваксина за предотвратяване на заразяване с коронавирус през този шестмесечен период се оценява на 91,3%.

Те също така посочиха, че ефикасността на ваксината за предотвратяване на тежки COVID заболявания е 100%, според дефиницията за критични случаи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), и 95,3% – според интерпретацията на Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Pfizer и BioNTech добавиха, че не са наблюдавали никакви “сериозни опасения, свързани с безопасността на ваксината”. Те съобщиха и че препаратът им е ефективен и срещу южноафрищанския щам на коронавируса.

Междувременно бе обявено проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, според което имунизираните с ваксини на Pfizer и Moderna не разпространяват вируса.

Изследването е проследило данните на почти 4000 здравни работници и служители на първа линия, които са с най-висок риск от зараза. Те са от общо осем населени места в САЩ.

След поставянето на първата доза от иРНК ваксините, рискът от инфекция на хората паднал с 80%, а след поставяне на втората доза – до 90%.

„Без инфекция, без заболяване, хората не могат да разпространят вируса“, обясни д-р Рошел Валенски, директор на Центъра за превенция и контрол на заболяванията.

Тези резултати са почти идентични с резултатите, представени от компаниите производителки при клиничните изпитвания на препаратите. Тогава и двете ваксини показаха около 95% ефикасност.

Това е първото проучване, проведено сред възрастни ваксинирани служители на първа линия.

Повече от 142 милиона американци са ваксинирани с Pfizer и Moderna сочат данните към 30 март.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА