Открийте ни и в

Коронавирусът

Pfizer вече тестват хапче за лечение на COVID-19

С него на теория може да се лекува COVID-19 при първи признаци на заболяването

публикувано

на

Pfizer вече тества ново хапче за лечение на коронавирус. Фармацевтичната компания заяви, че е започнала безопасни клинични изпитания върху хора на новия медикамент. С него на теория може да се лекува COVID-19 при първи признаци на заболяването, пише Bloomberg.

Ако опитите бъдат увенчани с успех, хапчето може да бъде предписано в началото на инфекцията, за да блокира разпространението на вируса преди пациентите да се разболеят значително. Лекарството се свързва с ензим, наречен протеаза, който предпазва от разпространение на вируса в организма. Лекарствата, съдържащи този ензим, са успешни при лечението и на други видове вируси, включително ХИВ и хепатит С.

Ню Йорк включва хората над 50 години в групата за ваксиниране срещу коронавируса

Предвид начина, по който SARS-CoV-2 мутира и продължаващото глобално въздействие на COVID-19, вероятно достъпът до терапевтични възможности ще бъде от решаващо значение както сега, така и след края на пандемията“, обясни Микаел Долстен, главен научен директор на Pfizer, в изявление.

В интервю той допълни, че досега в проучването не са забелязани проблеми. Резултатите от изследването се очаква да бъдат готови до 2 седмици.

Опитите с ензима са второто лекарство, което Pfizer въвежда за изследване с хора срещу COVID-19. Компанията тества друг вид лекарство, което се прилага на база интравенозно лечение на хоспитализирани с вируса пациенти.

Коронавирусът е убил 2,7 милиона човека в света, в САЩ жертвите са над 542 000

При пациентите с ранен стадий на COVID-19 липсват лесни за използване форми на лечения. Терапиите с антитела на Eli Lilly & Co. и Regeneron Pharmaceuticals са разрешени в САЩ, но при пациенти с COVID-19, които все още не са били хоспитализирани, а са с висок риск от развитие на тежки симптоми, е необходимо да се консултират с лекар или да посетят болницата.

Това създаде логистични предизвикателства, които ограничиха използването им. Другите терапии са предназначени за по-болни хора: антивирусното лекарство ремдезивир на Gilead Sciences трябва да се влива в продължение на няколко дни и е одобрено само за хоспитализирани пациенти.

Сред големите производители на лекарства Merck & Co. е компанията с най-напредналите изследвания относно създаването на хапче срещу коронавирус. Експерименталното й антивирусно лекарство молнупиравир действа на база различен механизъм от лекарството на Pfizer и е в късен етап на изпитанията при хора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА