Открийте ни и в

Здраве

Pfizer: Ефективността на ваксината срещу COVID-19 намалява след месеци

Ефективността на ваксината спада с 6% на всеки два месеца, са изчислили учените

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Ефективността на ваксината Pfizer-BioNTech Covid намалява след повече от шест месеца, но експертите казват, че данните все още не показват непосредствена нужда от трета доза.

Проучването, което все още не е било рецензирано или публикувано в медицинско списание, установи, че ваксината е 97% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване от Covid-19 в продължение на най-малко шест месеца-но ефективността срещу всяко симптоматично заболяване спада от 96 % до 84 % за същия период, като намалява с около 6% на всеки два месеца.

„Като цяло бях окуражен от резултатите от доклада“, казва водещият автор на изследването, д -р Стивън Томас, координиращ изследовател за изпитването на ваксината Pfizer и директор на SUNY Upstate Institute for Global Health & Translational Science в Ню Йорк.

Той каза, че очакванията винаги са били, че защитата на ваксината ще отслабне. Големият въпрос, каза той, е дали той ще отслабне до степен, която да повлияе на т. нар. тежест на болестта върху общественото здраве, по-специално на хоспитализации и смъртни случаи. Засега изглежда не е така.

Pfizer: Трета доза от ваксината усилва до сто пъти защитата срещу варианта Делта

„Въпреки че видяхме, че на шест месеца имаше отслабване на защитата, имаше поддържане на защитата срещу тези тежки последици, които наистина съставляват тежестта на болестта върху общественото здраве“, каза Томас.

Като цяло проучването установява, че ваксината е 91 % ефективна за предотвратяване на всякакви симптоми на Covid-19, от леки до тежки, в продължение на шест месеца. Pfizer обяви това откритие в съобщение до медиите през април.

Д -р Пол Офит, изследовател на ваксини в Детската болница във Филаделфия, каза, че е „положително изненадан“, че ефективността е толкова висока, колкото и за предотвратяване на симптомите. „Всички тези данни са наистина обнадеждаващи и точно това, което бихте очаквали“, каза той.

„Никога няма да можете да се предпазите напълно от асимптоматична инфекция или леко симптоматична инфекция и това е добре“, каза той. „Просто искаме да държим хората извън болницата и да ги предпазим от смърт. Това е целта.“

Новото изследване разглежда данните за проследяване, събрани до 13 март за повече от 44 000 души, участвали в клиничното изпитване на Фаза 3 на Pfizer миналата година. Хората са получили или две дози ваксина, или две дози плацебо в интервал от три седмици.

Тъй като изследването разглежда данните само до средата на март, остава неясно как се справят ваксините срещу делта варианта, който стана най-често срещаният щам на вируса в САЩ в началото на този месец.

Експертите продължават да обмислят дали ще е необходима трета доза.

Израел ваксинира с трета доза на Pfizer всички над 60 години

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла отдавна заявява, че през следващите месеци ще е необходим ускорител, въпреки че федералните здравни служители казват, че все още няма доказателства, че това е оправдано.

Pfizer обявиха, че трета доза повишава нивата на антитела, специфични за делта варианта, пет пъти при хора на възраст от 18 до 55 години и единадесет пъти при тези от 65 до 85. Въпреки че констатациите предполагат по -добра защита срещу варианта, са необходими повече изследвания за да се определи дали това означава по -добра защита срещу заболяване.

Офит подчерта, че тъй като ваксината остава много ефективна за предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализации, е твърде рано да се каже категорично, че ще са необходими бустерни дози.

Фаучи: Някои хора в САЩ може да се наложи да получат трета доза ваксина

„Ако цифрите се покачат до 5, 10 или 20 процента от хората, които са напълно ваксинирани и имат нужда от лечение в болница или починат, тогава можете да започнете да мислите за бустер, но все още нямаме такива данни“, каза той.

Д -р Боб Уохтър, председател на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско, се съгласи, че новите данни не предполагат, че е време за поставяне на трета доза.

„Това просто показва, че някой, който се е ваксинирал преди седем или осем месеца, е изложен на малко по -висок риск“ за пробивна инфекция „, отколкото си мислехме, и това е напълно добро основание дори ваксинираните хора да носят отново маски на закрито“, каза Уохтър.

Но доминирането на делта варианта, комбинирано с намаляващата ефективност на ваксината с течение на времето, предполага, че в един момент ще са необходими бустери, каза той. „Не мисля, че това е основание за паника и не смятам, че е основание да изтичаме и да си поставим трета доза днес, защото цялостната защита срещу тежко протичане и смърт остава изключително висока“, каза Уохтър. „Но аз мисля, че това е едно парче от пъзела, което казва на всички нас, че бустерите ще бъдат в нашето бъдеще.“

Томас, авторът на изследването, заяви, че са необходими повече изследвания. „Мисля, че проучването показва, че има вероятност да се нуждаем от бустерни дози, ако защитната ефективност на ваксината продължава да намалява с времето“, каза Томас. „Но това за мен все още е въпрос без отговор.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Медици: Застрашава ни „скрита пандемия“ от устойчиви на антибиотици заболявания

Всяка година около 700 000 души умират от инфекции с бактерии, устойчиви на антибиотици

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото досега проучване по въпроса. Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада. Спешни инвестиции в нови лекарства и използване на съществуващите сега по-мъдро са препоръките за защита от нея.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни заболявания.

Хора умират от обичайни и по-рано напълно лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват, стават по-устойчиви на лечението.

Представители на британското здравеопазване предупредиха наскоро, че антимикробната резистентност е „скрита пандемия“, която може да възникне на фона на Covid-19, ако антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно.

Ето защо здравните власти препоръчват антибиотици да се вземат само по предписание и само когато наистина това е нужно, като например при лечение на сепсис, менингит или пневмония, както и за предпазване от инфекции по време на химиотерапия, цезарови сечения или някои други операции.

Антибиотици обаче се предписват и за лечение на кашлица, болки в ушите или възпалено гърло, върху които имат много малък или никакъв ефект, казват медиците.

Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на АМР, публикувана в авторитетното списание „Лансет“, се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет.

Те са изчислили, че до 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени.

В същата година СПИН се смята, че е причинил смъртта на 860 000 души, а малария – на 640 000.

Днес много бактерии са устойчиви на множество антибиотици и поради това са трудни за лечение при пациенти. Това се случва, защото когато използвате антибиотици, бактериите развиват начини за премахване, саботиране или заобикаляне на ефектите от лекарствата.

Последиците за човешкото здраве са тежки. Всяка година около 700 000 души умират от инфекции с бактерии, устойчиви на антибиотици.

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че цифрата ще достигне 10 милиона смъртни случая годишно до 2050 г., ако нищо не се промени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Японски учени предупредиха за висок риск от тежък COVID при пушачите

5 милиона души умират всяка година от болести, причинени от тютюнопушенето

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Проучвания на служители на Националния изследователски център за международно здраве на Япония показват, че при мъжете, които пушат, рискът от тежък ход на коронавирус се увеличава с 1,51 пъти, а при жените – с 1,94 пъти.

Става дума за случаи на пациенти пушачи, поставени на лечение с кислород.

Отбелязва се, че японски учени са анализирали данните за почти 17,6 хиляди заразени с COVID-19 на възраст от 20 до 80 години, които са били хоспитализирани в страната до февруари миналата година.

Според учените тютюнопушенето се отразява негативно на сърцето и белите дробове, а също така може да причини много хронични заболявания.

Изводът им е, че пушачите са най-податливи на тежките последици от коронавируса.

През декември лекар терапевт заяви, че качеството на лигавиците на човека до голяма степен определя устойчивостта към вирусни заболявания.

При пушачите лигавицата е раздразнена и възпалена, поради което инфекцията засяга тялото по-бързо.

Според резултати от статистиката на Световната здравна организация (СЗО) 5 милиона души умират всяка година от болести, причинени от тютюнопушенето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Кои маски предпазват по-добре от Омикрон?

Ето какво казват експертите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравни експерти от САЩ препоръчват да се използват предпазни маски от типа N95 и KN95 за по-добра защита срещу силно заразния вариант Омикрон на новия коронавирус.

Маските от типа N95 прилепват по-плътно към лицето от платнените и са направени от специален материал, който блокира 95% от вредните частици. Влакната са по-близо едно до друго, а също така имат електростатичен заряд, който привлича молекулите да се придържат към маската, а не да преминават през нея.

Сн.: АП/БТА

Видовете KN95 и KF94 предлагат подобно ниво на защита.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ наскоро актуализираха насоките си, като препоръчаха да се носят предпазни маски, използвани от здравните работници.

Изрично се споменава, че е важно да се избере предпазно средство, която да пасва добре на лицето.

Сн.: АП/БТА

Специалистите предупреждават, че трябва да се подхожда с особено внимание при покупкатана предпазни маски, тъй като има много фалшиви. На пазара в САЩ, например, около 60 процента от предлаганите като KN95 не отговарят на определените стандарти за качество, отбелязват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА