Открийте ни и в

Здраве

Pfizer: Ефективността на ваксината срещу COVID-19 намалява след месеци

Ефективността на ваксината спада с 6% на всеки два месеца, са изчислили учените

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Ефективността на ваксината Pfizer-BioNTech Covid намалява след повече от шест месеца, но експертите казват, че данните все още не показват непосредствена нужда от трета доза.

Проучването, което все още не е било рецензирано или публикувано в медицинско списание, установи, че ваксината е 97% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване от Covid-19 в продължение на най-малко шест месеца-но ефективността срещу всяко симптоматично заболяване спада от 96 % до 84 % за същия период, като намалява с около 6% на всеки два месеца.

„Като цяло бях окуражен от резултатите от доклада“, казва водещият автор на изследването, д -р Стивън Томас, координиращ изследовател за изпитването на ваксината Pfizer и директор на SUNY Upstate Institute for Global Health & Translational Science в Ню Йорк.

Той каза, че очакванията винаги са били, че защитата на ваксината ще отслабне. Големият въпрос, каза той, е дали той ще отслабне до степен, която да повлияе на т. нар. тежест на болестта върху общественото здраве, по-специално на хоспитализации и смъртни случаи. Засега изглежда не е така.

Pfizer: Трета доза от ваксината усилва до сто пъти защитата срещу варианта Делта

„Въпреки че видяхме, че на шест месеца имаше отслабване на защитата, имаше поддържане на защитата срещу тези тежки последици, които наистина съставляват тежестта на болестта върху общественото здраве“, каза Томас.

Като цяло проучването установява, че ваксината е 91 % ефективна за предотвратяване на всякакви симптоми на Covid-19, от леки до тежки, в продължение на шест месеца. Pfizer обяви това откритие в съобщение до медиите през април.

Д -р Пол Офит, изследовател на ваксини в Детската болница във Филаделфия, каза, че е “положително изненадан”, че ефективността е толкова висока, колкото и за предотвратяване на симптомите. „Всички тези данни са наистина обнадеждаващи и точно това, което бихте очаквали“, каза той.

“Никога няма да можете да се предпазите напълно от асимптоматична инфекция или леко симптоматична инфекция и това е добре”, каза той. “Просто искаме да държим хората извън болницата и да ги предпазим от смърт. Това е целта.”

Новото изследване разглежда данните за проследяване, събрани до 13 март за повече от 44 000 души, участвали в клиничното изпитване на Фаза 3 на Pfizer миналата година. Хората са получили или две дози ваксина, или две дози плацебо в интервал от три седмици.

Тъй като изследването разглежда данните само до средата на март, остава неясно как се справят ваксините срещу делта варианта, който стана най-често срещаният щам на вируса в САЩ в началото на този месец.

Експертите продължават да обмислят дали ще е необходима трета доза.

Израел ваксинира с трета доза на Pfizer всички над 60 години

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла отдавна заявява, че през следващите месеци ще е необходим ускорител, въпреки че федералните здравни служители казват, че все още няма доказателства, че това е оправдано.

Pfizer обявиха, че трета доза повишава нивата на антитела, специфични за делта варианта, пет пъти при хора на възраст от 18 до 55 години и единадесет пъти при тези от 65 до 85. Въпреки че констатациите предполагат по -добра защита срещу варианта, са необходими повече изследвания за да се определи дали това означава по -добра защита срещу заболяване.

Офит подчерта, че тъй като ваксината остава много ефективна за предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализации, е твърде рано да се каже категорично, че ще са необходими бустерни дози.

Фаучи: Някои хора в САЩ може да се наложи да получат трета доза ваксина

„Ако цифрите се покачат до 5, 10 или 20 процента от хората, които са напълно ваксинирани и имат нужда от лечение в болница или починат, тогава можете да започнете да мислите за бустер, но все още нямаме такива данни“, каза той.

Д -р Боб Уохтър, председател на катедрата по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско, се съгласи, че новите данни не предполагат, че е време за поставяне на трета доза.

“Това просто показва, че някой, който се е ваксинирал преди седем или осем месеца, е изложен на малко по -висок риск” за пробивна инфекция “, отколкото си мислехме, и това е напълно добро основание дори ваксинираните хора да носят отново маски на закрито”, каза Уохтър.

Но доминирането на делта варианта, комбинирано с намаляващата ефективност на ваксината с течение на времето, предполага, че в един момент ще са необходими бустери, каза той. „Не мисля, че това е основание за паника и не смятам, че е основание да изтичаме и да си поставим трета доза днес, защото цялостната защита срещу тежко протичане и смърт остава изключително висока“, каза Уохтър. “Но аз мисля, че това е едно парче от пъзела, което казва на всички нас, че бустерите ще бъдат в нашето бъдеще.”

Томас, авторът на изследването, заяви, че са необходими повече изследвания. “Мисля, че проучването показва, че има вероятност да се нуждаем от бустерни дози, ако защитната ефективност на ваксината продължава да намалява с времето”, каза Томас. “Но това за мен все още е въпрос без отговор.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА