Открийте ни и в

Коронавирусът

Pfizer поиска одобрение на ваксината си срещу коронавирус за деца под 5 години

Някои родители с нетърпение очакват одобрението на ваксината за най-малките, за да свалят притесненията от плещите си

публикувано

на

Pfizer поиска от  Food and Drug Administration (FDA) одобрение за спешна употреба на нейната ваксина срещу коронавирус за деца под 5 години. Искането слага начало на процес, при който FDA ще разгледа предоставените данни и ще ги представи на своите независими съветници. Те имат планирано заседание на 15 февруари.

След това данните ще бъдат прехвърлени към панела от независими съветници към Centers for Disease Control and Prevention (CDC) и накрая, с вероятна препоръка, ще стигнат до директора на агенцията д-р Рошел Уаленски. Цялата процедура вероятно ще трае около месец.

В случай, че агенцията по лекарствата даде разрешението си, ваксината на Pfizer ще стане първата одобрена за използване в САЩ при деца от тази възрастова група.

В момента тя е достъпна за всеки на възраст над 5 години, а бустерните дози – за хора над 12 години. Компанията съобщи, че ваксината й е безопасна за деца под 5 години, но двудозовата програма не е ефективна за деца на 2,3 и 4 години, както при възрастните. Дозата за деца под 5 години е една десета от тази за възрастни.

Ваксината на Pfizer за деца под 5 г. ще е налична в САЩ до края на февруари 

От фармацевтичния гигант се надяват да превърнат двудозовата си ваксина в тридозова, за която смятат, че предпазва по-солидно от заболяване.

Pfizer очаква да има повече информация за ефективността на тридозовата програма през март и април. Третата доза ще се прилага поне 8 седмици след втората доза.

Някои родители с нетърпение очакват одобрението на ваксината за най-малките, за да свалят притесненията от плещите си. Децата до 5 годинки практически са преминали половината си живот в условията на пандемия и за много родители това, че отрочетата им не са ваксинирани, е източник на сериозен стрес.

Миналата седмица 808 000 деца са дали положителен резултат на тест за коронавирус, което е съществено намаление от върховите 1 150 000 през седмицата, завършила на 20 януари, показва доклад на American Academy of Pediatrics  и Children’s Hospital Association.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено